Δύο περίπου ώρες συζητούσαν το προσφυγικό, σε μια διαφορετική αυτή τη φορά βάση. Να αλλάξει ο χώρος φιλοξενίας αφού ο υφιστάμενος κρίνεται (και είναι) απαράδεκτος. Η συζήτηση ήταν χαμηλών τόνων, προσεκτική και ψύχραιμη. Εξ αυτού του λόγου χρήσιμη και καλή. Για όλους. Στο τέλος δεν έλαβαν απόφαση. Γνωμοδότησαν. Απευθύνονται στο κράτος, το οποίο επίσης παραδέχεται την εσφαλμένη επιλογή. Το δήλωσε προ μιας εβδομάδας –όταν επισκέφθηκε την πόλη μας- ο κ. Κουρουπλής.
Στα λόγια άπαντες συμφωνούν. Το κράτος είναι ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται να δράσει, δεν θα κάνει πράξη τις δηλώσεις του Υπουργού. Έχει άλλες προτεραιότητες και σκοτούρες. Οι πρόσφυγες του Εσκί Καπού θα μετακομίσουν μόνο αν την πρωτοβουλία την αναλάβει η συνήθης ύποπτη. Η τοπική αυτοδιοίκηση. Στην περίπτωση που εξετάζουμε ο Δήμος Καβάλας.
Κατά τη δίωρη συζήτηση ξεχώρισε ο Άρης Βέρρος. Με φωνή σταθερή και δυνατή επιχειρηματολογούσε για αρκετή ώρα. Έδειξε ζήλο, επέμενε στο να βρεθεί λύση. Ξέφυγε στις αναλύσεις και στις μεγάλες κουβέντες. Είχε άλλωστε κίνητρο. Έπρεπε να δείξει ότι η αποχώρηση της ΛΑ.Ε. από τη Συμπαράταξη Πολιτών δεν τον επηρέασε καθόλου. Δεκτό.
Απαράδεκτο το ότι κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο τα ‘βαλε ακόμη και με τον Χρήστο Ποτόλια. Δεν αποδέχθηκε το δικαιολογημένο της απουσίας του κι έκανε παρατήρηση στον πρόεδρο που διάβασε γραπτό κείμενο με τις απόψεις του. «Γυάλιζε» το μάτι του Βέρρου προχθές αλλά άπαντες έδειξαν υπομονή και κατανόηση. Με τον τρόπο τους συμπαραστάθηκαν στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοτική του παράταξη.
Επειδή δεν είχαν διάθεση και δεν ήθελαν να μαλώσουν προσπέρασαν μια σημαντική λεπτομέρεια της ιστορίας. Το πώς οι πρόσφυγες βρέθηκαν στο Εσκί Καπού. Την τοποθεσία την έδειξε στους βουλευτές η Δήμαρχος αλλά δεν την πρότεινε. Έσπασε ο διάβολος το ποδάρι του, τελικά το κράτος επέλεξε αυτό που ναι μεν του πρότειναν αλλά εξ αρχής ήταν ακατάλληλο! Αν η περιοχή δεν ταίριαζε για προσωρινή φιλοξενία, γιατί μπήκε στην ατζέντα της συζήτησης τον περασμένο Μάρτιο;
Παρατήρηση ευγενική και χαμηλών τόνων προς αυτή τη κατεύθυνση έκανε πρώτος ο Άρης Βέρρος. Ήταν το σημείο της ομιλίας του που μίλησε σωστά. Όλα τα άλλα ήταν τα απολύτως απαραίτητα κι αναμενόμενα. Μάλλον αυτός ήταν ο λόγος που αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι κουράστηκαν νωρίς. Ενώ συζητούσαν για τους πρόσφυγες, αυτοί μέσω του κινητού τους τηλεφώνου έκαναν … βόλτα στο facebook.
Δεν είναι δα κι ότι καλύτερο να τους βλέπεις αφοσιωμένους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λες και δεν είναι σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου αλλά στο σπίτι τους. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να το εξετάσει με αυστηρότητα ο πρόεδρος μιας κι εκείνη την στιγμή οι δημοτικοί σύμβουλοι κάπου έχουν γραμμένη την συλλογική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους!
Ο Κωστής Σιμιτσής έχει δίκιο. Έστω προσωρινά το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να συνεδριάζει συχνότερα. Ως νέος στην αίθουσα ο κ. Γραμμένος δεν μπορεί να καταλάβει τον πρώην Δήμαρχο, την ανάγκη της αντιπολίτευσης να μιλήσει εκεί που πρέπει ώστε να παρουσιάσει τεκμηριωμένα την κριτική , τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της.
Ο Δήμος Καβάλας και η Περιφέρεια ΑΜΘ οφείλουν να συνεργάζονται. 365 μέρες το χρόνο για όλα αυτά που τους ενώνουν. Χθες και προχθές με τις δημόσιες διαφωνίες Μαρκόπουλου- Τσανάκας γυρίσαμε πίσω. Στο 2010 και πιο πίσω. Μας θύμισαν τους αξέχαστους καυγάδες Σιμιτσή- Καλλιοντζή. Εντάξει, ούτε η μία ούτε ο άλλος το παράκαναν. Είναι κι αυτό μια πρώτη τους επιτυχία. Ωστόσο προκύπτει έλλειψη συνεργασίας και συνεννόησης. Την νύφη την … πληρώνει το Φεστιβάλ Φιλίππων, το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου και ποιος ξέρει τι άλλο.
Από την αρχή του έτους προβάλλουμε στην Πρωινή την ανάγκη το φεστιβάλ Φιλίππων να στηριχθεί οικονομικά από την Περιφέρεια. Θέσαμε πολλές φορές την ερώτηση και στις δύο πλευρές. Ας πούμε- κι ας υποθέσουμε- ότι ο Δήμος Καβάλας δεν έκανε όσα έπρεπε. Ε και; Εφόσον υπάρχει βούληση αυτή η αυστηρή διαδικασία πρέπει να ξεπεραστεί. Επιβάλλεται η Περιφέρεια ΑΜΘ όπως στηρίζει ένα σωρό άλλες εκδηλώσεις (και καλά κάνει), να στηρίξει κι αυτές του Δήμου Καβάλας. Όλα τα άλλα είναι δεδομένα που ισχύουν αλλά δεν πρέπει να την απομακρύνουν από τον κεντρικό της στόχο.
Θα συμφωνήσουμε λοιπόν με τη φράση της Δημάρχου. Έστω και τώρα πρέπει να το ξαναδούν και να επιχορηγήσουν οικονομικά ότι σημαντικό θα γίνει στην Καβάλα φέτος το Καλοκαίρι. Διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Είμαστε στο 2016, ζητάμε από τους δικούς μας ανθρώπους να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται κι όχι να πνίγονται σε μια σταγόνα νερό.
Το διηγήθηκε ο Πέτρος Πετρόπουλος κι είναι αστείο αλλά και δυσάρεστο μαζί. Δείχνει το … πνεύμα συνεργασίας που σαφώς δεν υπάρχει ανάμεσα στο Δήμο Καβάλας και την Περιφέρεια ΑΜΘ: Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ ξεκίνησε από την Καβάλα για να βρεθεί στην Κομοτηνή όπου ραντεβού με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη. Όταν έφθασε στην έδρα της Περιφέρειας (δηλαδή στην Κομοτηνή) έμαθε ότι ο κ. Παυλίδης είχε αναχωρήσει εκτάκτως για την Καβάλα. Κατόπιν τούτου συνάντησε συνεργάτιδα του κι όχι τον ίδιο!
Το κατάστημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας (γωνία Βενιζέλου και Κουντουριώτου) προσαρμόζεται στην τουριστική κίνηση της πόλης, η οποία στη συγκεκριμένη περιοχή είναι μεγάλη. Εδώ και λίγο καιρό το κατάστημα με ντόπια προϊόντα άρχισε να λειτουργεί και τις Κυριακές. Πρόκειται για μια καλή ιδέα.
Απέναντι από το κατάστημα της ΕΑΣ Καβάλας (αλλά και στην οδό Ερυθρού Σταυρού) βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο Μαρμέλο. Η επιχείρηση εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση: Τα ζαχαροπλαστεία Marmelo με γνώμονα το σεβασμό και την εξυπηρέτηση του πελάτη, απορροφούν την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα. Συνεχίζουμε δυναμικά και σας ευχαριστούμε για τη προτίμηση που δείχνετε. Με εκτίμηση. Η ομάδα των ζαχαροπλαστείων Marmelo
Η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας ενταλματοποίησε χθες μία ακόμη δαπάνη (μάλλον από τις τελευταίες) για την φιλοξενία των προσφύγων. Δύο περίπου μήνες μετά την αποχώρηση των προσφύγων από το Εκθεσιακό Κέντρο «πήρε» χθες το σωστό δρόμο για να πληρωθεί δαπάνη 2.500 ευρώ. Στηριγμένη σε τιμολόγια που τοπική επιχείρηση εξέδωσε στις 24 Μάη. Γιατί τα σημειώνουμε όλα αυτά; Για έναν απλό λόγο. Υποστήριζαν τότε (Δήμαρχος και Ηλίας Καλανταρίδης) ότι όσοι επελέγησαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των προσφύγων έπρεπε να έχουν την δυνατότητα άμεσης έκδοσης τιμολογίων, μεγάλης αναμονής μέχρι αυτά να πληρωθούν. Κι όμως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Οι υπηρεσίες προσφέρθηκαν Απρίλιο και Μάρτιο. Τα συγκεκριμένα τιμολόγια κόπηκαν Μάη για να πληρωθούν Ιούνιο.
Πολύ δουλειά για το προσωπικό της Κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΠΕ Καβάλας. Μετά το πρώτο (και μοναδικό μέχρι τώρα) κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στο Χαλκερό άρχισαν έλεγχοι σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες της ζώνης προστασίας. Αυτοί ευτυχώς ήταν αρνητικοί. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι να περάσουν 28 μέρες κι η ζώνη προστασίας να χαλαρώσει. Από ζώνη προστασίας θα γίνει ζώνη επιτήρησης. Ο πρώτος συναγερμός λήγει στα μέσα Ιουνίου. Μετά βλέπουμε.
Στην εφημερίδα των Φιλίππων ο Μιχάλης Κουμρίδης γράφει: «Παρατηρώ ότι σε Αμυγδαλεώνα και Κρηνίδες τα σημαιάκια από την παρέλαση (σ.σ. της 25ης Μαρτίου) παραμένουν κρεμασμένα στους δρόμους ….». Τον συμπληρώνουμε: Επειδή η επόμενη παρέλαση αργεί, καλό είναι κάποιος αρμόδιος να τα αποσύρει και να τα βάλει στην αποθήκη. Τον Οκτώβρη θα χρειαστούν πάλι. Εκτός αν ο σημαιοστολισμός θα είναι μακράς διάρκειας…
Κάποιοι ελάχιστοι δεν μπορούν να κρύψουν την χαρά τους που τα πράγματα στη ΒΦΛ δυσκολεύουν. Χαίρονται επειδή το εργοστάσιο «φλερτάρει» με το κλείσιμο. Άνθρωποι «μικροί», δεν μπορούν να προβλέψουν τι τους περιμένει αν συμβεί το κακό. Λυπόμαστε για την κατάντια τους. Ευχόμαστε όσα η ψυχή τους προσδοκά να μην συμβούν ποτέ!