Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Παρακολουθήσαμε χθες το πρωί δύο πολύ καλές , απολύτως χρήσιμες, συνεντεύξεις τύπου. Και οι δύο αποκατέστησαν την τάξη στην προαναφερθείσα διαδικασία. Αυτοί που μίλησαν είχαν κάτι να πουν, δεν εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να προβληθούν. Προετοιμάστηκαν, ανέπτυξαν τις απόψεις και τα επιχειρήματα τους, δέχθηκαν ερωτήσεις. Στις οποίες πρόθυμα απάντησαν, χωρίς να σχολιάσουν το περιεχόμενο τους.

 

Κάποτε έτσι ήταν όλες οι συνεντεύξεις τύπου. Σήμερα αυξήθηκαν επικίνδυνα, έγιναν (οι περισσότερες) ένα ακόμη εργαλείο αυτοπροβολής. Με τη συνηθισμένη υπερβολή της εποχής, δίδονται πριν και μετά το υποτιθέμενο σημαντικό γεγονός. Με αυτόν τον τρόπο πλήττεται αυτό που περιγράφουμε με την φράση «σας καλώ σε συνέντευξη τύπου». Στο τέλος από συνέντευξη τύπου καταλήγει να είναι μια ευκαιρία κάποιοι να κάνουν και να ξανακάνουν το εφέ τους. Επιδιώκουν να δικαιωθούν κοινωνικά ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες τους με τον ίδιο στόχο και σκοπό έχουν αποτύχει. Εξ αυτού του λόγου οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης αντιπαθούν τις συγκεκριμένες δήθεν συνεντεύξεις τύπου αφού αυτές δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Σε όσους όμως τις προκαλούν, προσφέρουν πολλά.

 

Αρχικά παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη τύπου του νέου διοικητή και του νέου αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου. Οι κύριοι Καρασαββόγλου και Θανόγλου βρίσκονται καιρό στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ενώ μπορούσαν να κάνουν το αντίθετο, μόλις χθες εμφανίστηκαν πρώτη φορά στα μέσα ενημέρωσης της περιοχής. Προετοιμάστηκαν, έβαλαν σε σειρά αυτά που είχαν να πουν. Κι όταν άρχισαν να μιλούν (άσχετα που είπαν πολλά), ουδείς εκ των δημοσιογράφων αδιαφόρησε. Κανείς δεν κοιτούσε το ρολόι του αναζητώντας ευκαιρία να φύγει.

 

Με τους κυρίους Καρασαββόγλου- Θανόγλου φυσικά και μπορεί κάποιος να διαφωνήσει. Μπορεί να αμφισβητήσει όσα και οι δύο είπανε. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν κατάλαβε τι ακούστηκε από τα χείλη τους, δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ότι έκαναν αυτοπροβολή. Υλοποιούν και οι δύο μια γνωστή προσπάθεια ώστε το Νοσοκομείο να είναι «ανοιχτό» σε όλους τους πολίτες, είτε έχουν χρήματα είτε όχι. Διορθώνουν ότι κακό βρήκαν, ουσιαστικά κάνουν το ίδρυμα πιο φιλικό προς την κοινωνία. Η εποχή των γενικών άρα άδικων περικοπών τέλειωσε. Τώρα η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα γίνεται υπό καλύτερες συνθήκες. Δίκαια, αντικειμενικά ώστε και η παροχή υπηρεσιών υγείας να εξασφαλιστεί και να προστατευτεί το

το δημόσιο χρήμα.

 

Η δεύτερη συνέντευξη τύπου έγινε στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας. Ο κ. Γκράνας διάβασε τις καθιερωμένες οδηγίες κι ευχές. Αμέσως μετά είχε μια φιλική συζήτηση με τους δημοσιογράφους. Τους είπε όσα έπρεπε. Όσα έπρεπε να γίνουν γνωστά, όσα έπρεπε να μάθουν οι κάτοικοι της πόλης και του Νομού. Όταν η συνέντευξη τύπου τέλειωσε, οι δημοσιογράφοι έφυγαν βιαστικοί. Είχαν να γράψουν ή να μεταδώσουν σημαντικά πράγματα. Αυτά που άκουσαν τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας.

 

Κάπου ανάμεσα στα δύο γεγονότα η κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά κάλεσε τους δημοσιογράφους στο κοινωνικό παντοπωλείο. Ήθελε να παραλάβει μπροστά τους τη βοήθεια που συγκέντρωσε όμιλος Ρόταρι. Σιγά τα αβγά. Η φιλανθρωπία κάποτε συμβάδιζε με τη σεμνότητα. Πολλές φορές ωστόσο η φιλανθρωπία είναι ο τρόπος για να γίνει κάποιος γνωστός. Για 10-15 λεπτά δημοσιότητας, όπως εύστοχα μίλησε ξένος εικαστικός.

 

Η ίδια αντιδήμαρχος είναι «πρωταθλήτρια» σε άσκοπες κι άχρωμες διαδοχικές συνεντεύξεις τύπου, για τις οποίες κανείς δεν την ενημέρωσε ότι είναι και περιττές. Ας πούμε ότι είναι δικαιολογημένη αφού δεν ξέρει. Βρήκε πεδίο δράσης ελεύθερο κι άρχισε να μιλά πολύ ακόμη κι όταν οφείλει να σιωπά. Καμιά φορά δεν χρειάζεται να δώσεις συνέντευξη τύπου, να κυκλοφορήσεις δελτίο τύπου. Μιλάς με τις πράξεις σου. Με το έργο σου.

 

Το πρώτο μεγάλο γεγονός του 2017 για τον Νομό Καβάλας θα είναι η εφαρμογή στην πράξη της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου. Εκτός απροόπτου η Fraport θα αναλάβει τη λειτουργία του την 1η Φεβρουαρίου. Ακούμε ότι θα δράσει άμεσα. Τόσο στα πιο απλά, όσο και στα πιο δύσκολα. Στόχο της έχει το κέρδος. Δικό μας στόχος να υπάρξει κέρδος για τον τόπο, αν είναι δυνατόν για την τοπική οικονομία. Μπορούμε να συνυπάρξουμε, θα το επιδιώξουμε. Μετά, βλέποντας και κάνοντας. Αυτό που θα δοκιμαστεί στο αεροδρόμιο είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις.

 

Όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες της Αλεξανδρούπολης, το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου γρήγορα στη νέα χρονιά. Ο ιδιώτης που θα το αναλάβει, θα του δώσει εμπορική κατεύθυνση. Όλα τα άλλα θα είναι δουλειά του κεντρικού λιμανιού της Καβάλας. Το δε Φίλιππος Β’ σύντομα θα μπορέσει να ανταγωνιστεί αυτό της Αλεξανδρούπολης στην εμπορική δραστηριότητα.

 

Διαβάζουμε επίσης ότι ο επίτροπος στην Κομοτηνή ακύρωσε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής με την οποία επιχορηγήθηκε με 5.000 ευρώ η Λευκή Νύχτα στην ίδια πόλη. Εκδήλωση που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι παντού στην Ελλάδα οι δυσκολίες είναι ίδιες ως προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όλοι έχουν παράπονα από τον επίτροπο που τους εγκρίνει τις διάφορες δαπάνες. Ποικιλία υπάρχει ως προς το περιεχόμενο αυτών των παραπόνων.

 

Άγνωστοι δράστες, παρά την παρουσία σεκιούριτι, έδρασαν τα προηγούμενα βράδια στην κεντρική πλατεία κι έκαναν ζημιά στον εορταστικό στολισμό. Ο Δήμος Καβάλας δύο μέρες διόρθωνε τις βλάβες. Τελικά η υπηρεσία του σεκιούριτι δεν είναι το παν. Πολλά πράγματα ούτε η σεκιούριτι τα προλαβαίνει!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016

Επόμενο άρθρο

Εκλογή νέας διοίκησης συλλόγου αγροτών