Οι προβλέψεις της ΕΜΥ τρομάζουν τους πολίτες. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το περιεχόμενο των προβλέψεων τρομάζουν κι ίδιοι. Από τον τρόμο που προκαλούν. «Αναδιπλώνονται», διορθώνουν, στο τέλος αυτοδιαψεύδονται. Και χθες επαναλάμβαναν ότι αυτό που έρχεται δεν είναι τελικά κάτι τρομερό. Ούτε φυσικά το τέλος του κόσμου. Καθώς προσπαθούν να μας ηρεμήσουν, γίνονται ακόμη πιο… επικίνδυνοι.
Άλλοι θυμούνται κάτι παρόμοιο που ο τόπος μας έζησε τέτοια εποχή το 2001. Τότε η θάλασσα στον κόλπο της Καβάλας… έβγαζε καπνούς. Ήταν η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας που προκαλούσε ένα σπάνιο μα φυσικό φαινόμενο. Υπάρχουν τέλος οι ρεαλιστές. Εκτιμούν ότι εφόσον οι έλληνες άντεξαν και αντέχουν τόσα μνημόνια- μέτρα- περικοπές, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από το χιόνι και το κρύο. Αυτά- τονίζουν- δεν είναι πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας διακατέχονται από μια σαφή αντιπολιτευτική άποψη αλλά κατά βάθος μπορεί και να έχουν απόλυτο δίκιο.
Η εβδομάδα εξελίσσεται ήσυχα, ομαλά, χωρίς πολλά πολλά γεγονότα. Ο κόσμος κυκλοφορεί κυρίως το πρωί. Κλασικός ελληνικός Χειμώνας σε περίοδο γενικότερης απαισιοδοξίας κι απογοήτευσης. «Η κρίση θα κρατήσει τουλάχιστον 10 χρόνια» μας έλεγε χθες φίλος που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Τα βλέπει από μακριά και τα βλέπει πιο αντικειμενικά. Όσο για την πρόβλεψη του, ας την αφήσουμε στην άκρη. Εμείς άλλωστε- εμείς που ζούμε το πρόβλημα- έχουμε βέβαιη την συνέχιση της κρίσης για 15 ακόμη και βάλε χρόνια…
Από την πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση ο Κώστας Τάτσης αποσύρθηκε λόγω των αλλαγών. Των αλλαγών του Καλλικράτη. Κατά τα άλλα παραμένει ενεργός πολίτης, πάντα ενδιαφέρεται και μαθαίνει τα νέα της πόλης και του νομού. Επί σειρά ετών αυτά τα γεγονότα ήταν η καθημερινότητα του. Κατά κάποιο τρόπο η δουλειά του. Ο κ. Τάτσης χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, προσαρμόστηκε στο facebook όπου συχνά πυκνά γράφει. Τις απόψεις του και όχι μόνο. Διαλέξαμε δύο κείμενα του, πρόσφατα και τα δύο, προκειμένου να τον παρακολουθήσουμε. Ταυτόχρονα να θυμηθούμε την ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του.
Γράφει για την εφημερίδα Ταχυδρόμος, η οποία διέκοψε την έκδοση της πρόσφατα: « Ο Ταχυδρόμος είναι μια ιστορία. Το κλείσιμο του ματώνει όλους αυτούς που τον έζησαν όλα αυτά τα χρόνια που υπήρξε πολιτικό κοινωνικό πολιτισμικό ακόμη και αναπτυξιακό κέντρο και εργαστήρι πνεύματος. Αν αυτή η πόλη είχε συνείδηση της ιστορικής της αξίας…. Δυστυχώς αυτή η πόλη αυτοκτονεί. Οι άνθρωποι του κεφαλαίου, απ’ ότι έχει μείνει, ούτε δεσμούς έχουν με την πόλη αυτή ούτε την ανάλογη πνευματική πληρότητα να κατανοήσουν και να στηρίξουν την ίδια την ιστορία της. Οι εκάστοτε πολιτικοί της άρχοντες με μηδενική πολιτική πληρότητα γίνονται θύματα και υποχείριοι από κάποια σκωληκοειδή τσουτσέκια που αδυνατούν να διακρίνουν το πολιτικό όφελος ουσίας».
Αμέσως μετά ο πρώην πρόεδρος της Διευρυμένης Δράμας Καβάλας Ξάνθης (κάποτε υπήρξε κι αυτή) ζητά συγνώμη (με την ευκαιρία των εορτών) απ’ όσους πιθανόν έβλαψε: « Κάθε χρόνο τούτες τις μέρες απλόχερα όλοι μας μοιράζουμε ευχές. Έγινε από παλιά έθιμο. Έχει όμως η ευχή ως μεταφυσική έννοια κάποια αξία; Όχι. Γι’ αυτό ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο τη λογική. Το νου να σκέφτεται να διακρίνει το σωστό από το λάθος, να μην αφήνει αισθήματα και συναισθήματα. Χαρές, λύπες, τα μίση και τις αγάπες τις πικρές. Τους εγωισμούς, τους φόβους, την τόλμη, τη δειλία κλπ. Γι’ αυτό ,για να έχουν οι ευχές αξία και αποτέλεσμα, πρέπει αυτός που τις δίνει και αυτός που τις παίρνει μέσα από το νου και τη λογική. Ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχει και η γενναιότητα της ειλικρινούς συγνώμης που μπορεί να ελευθερώσει με ανιδιοτέλεια την δύναμη της ευχής. Επειδή κανείς αλάνθαστος αν κάποιον έβλαψα χωρίς να το θέλω με απόλυτη ειλικρίνεια ζητώ ΣΥΓΝΩΜΗ».
Πέθανε χθες ο συνταξιούχος φαρμακοποιός Δημήτρης Χρυσανθάκης. Δύο θητείες διετέλεσε πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Καβάλας ενώ ήταν πρόεδρος και στον Κυνηγητικό Σύλλογο. Μάλιστα με απόφαση γενικής συνέλευσης είχε ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου.
Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, επανέλαβε χθες ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Τάκης Εμμανουηλίδης. Ζήτησε να τελειώσει επιτέλους η αξιολόγηση, κάτι που όσο δεν γίνεται παραδέχθηκε ότι είναι επικίνδυνο. Σημειώνουμε ότι σε τοπικό επίπεδο κυρίως οι Νεοδημοκράτες (που θέλουν εκλογές) τις προβλέπουν πολύ αργότερα. Μόνο κάποιοι (Νεοδημοκράτες της Καβάλας) ξεχωρίζουν δύο σημαντικές όπως τονίζουν Κυριακές. 5 και 12 Μαρτίου…
Μια είδηση από την Αλεξανδρούπολη που μοιάζει αρκετά με «ανοιχτό» θέμα της Καβάλας: «Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς και η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Ελένη Δημούδη, συναντήθηκαν σήμερα με τους Βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιο Καΐσα, Αναστασία Γκαρά, Δημήτριο Ρίζο και τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Κυργιαλάνη. Κατά τη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η αξιοποίηση του οικοπέδου, έκτασης 48 στρεμμάτων και του κτιρίου, εμβαδού 17.000 τ.μ., που στέγαζε το παλιό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, επί της οδού Δήμητρας. Κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί η χρησιμοποίηση του κτιρίου και η μεταστέγαση σε αυτό υπηρεσιών του Δημοσίου, για τη στέγαση των οποίων σήμερα καταβάλλονται μηνιαίως υψηλά μισθώματα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου δήλωσε σχετικά: «Ο χώρος δεν μπορεί πλέον να μένει ανεκμετάλλευτος. Πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος της διοίκησης και της τοπικής κοινωνίας».