Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Θα προσεγγίσουμε το γνωστό θέμα- την αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης τις μέρες της σφοδρής κακοκαιρίας- δια συγκεκριμένου παραδείγματος. Αρχικά θα θυμίσουμε ότι η χιονόπτωση στην πόλη ήταν τριήμερη, ταυτόχρονα και πρωτοφανής. Ο καιρός άρχισε να βελτιώνεται από την Πέμπτη το πρωί. Βγήκε ήλιος, σιγά σιγά ανέβηκε η θερμοκρασία, η ζωή επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς.

 

Παράδειγμα μας είναι το κλειστό γυμναστήριο της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου», η κατάσταση στην οποία αυτό βρίσκονταν το απόγευμα της Παρασκευής. Κατ’ ουσία δύο ημέρες μετά το τέλος της χιονόπτωσης. Στους εσωτερικούς χώρους (δρόμους- ανοιχτά γήπεδα κτλ) τα χιόνια ήταν πολλά μαζί με πάγο. Η εικόνα έμοιαζε με χιονόπτωση που είχε σταματήσει προ λίγων μόνο λεπτών. Ήταν ολοφάνερο ότι δεν ασχολήθηκε κανείς, δεν καθάρισαν, δεν έριξαν αλάτι.

 

Κι όμως στο συγκεκριμένο γήπεδο (ή μάλλον γήπεδα) υπάρχουν δημοτικοί υπάλληλοι. Οι οποίοι τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή θα μπορούσαν να εργαστούν εξωτερικά, καθαρίζοντας ότι μπορούσαν. Ήταν πανεύκολο να ρίξουν αλάτι ώστε σιγά σιγά όλη η περιοχή να επανέλθει στην προ της κακοκαιρίας κατάσταση. Δεν το έκαναν. Ένας Θεός ξέρει γιατί.

 

Στα γήπεδα του τένις, τα οποία χρησιμοποιούν συγκεκριμένα σωματεία, υπήρχε επίσης χιόνι. Ούτε οι σύλλογοι δια των παραγόντων και προπονητών ασχολήθηκαν. Θα μπορούσαν κι αυτοί να εργαστούν εθελοντικά, να φροντίσουν οι ίδιοι τα γήπεδα που τους φιλοξενούν όλο το έτος ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Με λίγα λόγια δύο μέρες καλού σχετικά καιρού (όπου παντού αλλού καταβάλλονταν προσπάθειες επίλυσης προβλημάτων) στο κλειστό της Καλαμίτσας δεν έγινε τίποτα. Απολύτως τίποτα. Σα να περίμεναν όλοι ένα θαύμα μέσω του οποίου θα έλιωναν, θα … εξαφανίζονταν τα χιόνια.

 

Μισό λεπτό. Το παράδειγμα που χρησιμοποιήσαμε (το οποίο δείχνει την αδράνεια και των υπαλλήλων και των πολιτών) είναι μεμονωμένο; Φυσικά και όχι. Ότι έγινε και δεν έγινε στον συγκεκριμένο αθλητικό χώρο είναι αυτό που είδαμε Πέμπτη και Παρασκευή σε όλη σχεδόν την πόλη. Έπραξαν λίγα (όσα μπορούσαν) οι υπάλληλοι, το ίδιο ισχύει για τους περισσότερους πολίτες. Οι οποίοι ας μην εξαιρούν τους εαυτούς τους από την κριτική. Όταν η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί ή δεν προλαβαίνει, ο πολίτης (ειδικά αυτός που αυτοπροσδιορίζεται ως ενεργός) δεν δικαιούται να μένει σπίτι και να περιμένει. Με τα λίγα μέσα που διαθέτει φροντίζει τουλάχιστον τα του οίκου του.

 

Παρακολουθούμε τον Δήμο Καβάλας στην περίοδο αμέσως μετά την κήρυξη του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ε και; Δεν είδαμε καμία επί της ουσίας σημαντική διαφορά. Ακόμη και τον χώρο της λαϊκής αγοράς τον καθάρισε τελευταία ώρα κι αφού τον προειδοποίησαν, τον πίεσαν οι μικροπωλητές. Η έκτακτη ανάγκη στην οποία κατά τους τύπους βρισκόμαστε είναι αυτή (τα γράψαμε και προχθές) που δεν λύνει προβλήματα εξ αιτίας των χιονιών. Λύνει προβλήματα γραφειοκρατίας και μόνο. Αν την έκτακτη ανάγκη την έχουμε μόνο για να ξεπερνούμε τη γραφειοκρατία τότε ας την έχουμε όλο το χρόνο. Με τόση γραφειοκρατία δικαιούμαστε να υποστηρίξουμε ότι 365 μέρες το έτος είμαστε σε κατάσταση έκτακτης και μεγάλης ανάγκης.

 

Η κριτική στη διοίκηση του Δήμου θα γίνει. Θα είναι αντικειμενική, μακριά από τις υπερβολές και την υστεροβουλία. Ας φροντίσουν ταυτόχρονα να αποφύγουν ότι έκαναν δύο προηγούμενοι δήμαρχοι. Μετά από παρόμοια περιστατικά, τα οποία κι οι προηγούμενοι τα διαχειρίστηκαν με τον ίδιο τρόπο, έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια στους δημοτικούς υπαλλήλους. Τους οποίους συχνά περιέγραφαν ως ήρωες!

 

Οι δημοτικοί υπάλληλοι που εργάστηκαν υπό δύσκολες συνθήκες το τριήμερο της κακοκαιρίας έκαναν τη δουλειά τους. Για την οποία θα πληρωθούν και τις απαραίτητες υπερωρίες. Η Καβάλα είτε έτσι, είτε αλλιώς δεν αντέδρασε όπως θα περιμέναμε. Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν ήρωες ανάμεσα μας. Υπάρχουν οι λίγοι που ήταν έτοιμοι, οι λίγοι που αντέδρασαν αποτελεσματικά. Υπάρχουν κι οι πολλοί. Οι οποίοι συνεχίζουν να γκρινιάζουν στα καφενεία ή να στεναχωριούνται επειδή σήμερα… ανοίγουν τα σχολεία κι οι υπηρεσίες.

 

Όσο για τις έκτακτες δαπάνες του Δήμου Καβάλας, αυτές μας θυμίζουν τις αντίστοιχες όταν η πόλη βρέθηκε σε πρόβλημα λόγω των προσφύγων που φιλοξενούσε. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να είναι δίκαιος, να στηρίξει την τοπική αγορά αλλά να μοιράσει τις προμήθειες του σε όλους. Κι όχι σε αυτούς που πάλι με απευθείας ανάθεση προτίμησε περίπου πριν έναν χρόνο.

 

Όταν κάποιος είναι δίκαιος κι αντικειμενικός, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Όταν υπερβάλει κι αποφεύγει την αυτοκριτική τότε ζει στον κόσμο του. Σύντομα θα καταλάβει ότι ο κόσμος του δεν είναι ο κόσμος κι όλων των άλλων.

 

Συνεχίστηκε την Παρασκευή η διανομή αλατιού στους πολίτες. Γίνονταν στις αποθήκες του Δήμου Καβάλας, στο στρατόπεδο Κωτσάλου. Πρόβλημα πρώτο, ο δήμος το προμήθευε χύμα. Οι πολίτες έπρεπε να έχουν μαζί τους σακούλα για να το παραλάβουν. Αυτό δεν το γνώριζαν κι έτσι οι σακούλες στην ευρύτερη περιοχή … εξαφανίστηκαν. Χρησιμοποιήθηκαν πεταμένες, σκισμένες, ακατάλληλες σακούλες αφού άλλη λύση δεν υπήρχε. Δεύτερον, οι αποθήκες του Δήμου Καβάλας είναι μακριά για να εξυπηρετήσουν μια πόλη που πλήττεται από κακοκαιρία. Η διανομή έπρεπε να γίνει κεντρικά ή εξ ολοκλήρου αποκεντρωμένα. Όχι μόνο σε ένα σημείο, στην άκρη της πόλης.

 

Τις τρεις μέρες της χιονόπτωσης είδαμε οδοκαθαριστές να σκουπίζουν τους κεντρικούς δρόμους σα να μη συμβαίνει τίποτα το παράξενο και διαφορετικό. Την ώρα του προβλήματος ακόμη κι οι οδοκαθαριστές επιστρατεύονται για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα ζητήματα. Η καθαριότητα των οδών μπορεί να περιμένει.

 

Η Δήμαρχος Καβάλας παρακολούθησε την Παρασκευή την εργασία που έκανε στους γεμάτους χιόνι δρόμους του υψώματος Βασιλάκη μηχάνημα του Στρατού. Ταυτόχρονα βρέθηκε μπροστά σε μια έκπληξη. Ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος εμφανίστηκε μπροστά της κρατώντας φτυάρι, έτοιμος να βοηθήσει. Μόνο που το χιόνι ήταν τόσο πολύ που το φτυάρι του έδειχνε ιδιαίτερα μικρό κι αδύναμο. Κάπως έτσι ο κ. Βέρρος το άφησε στην άκρη προκειμένου να συνδράμει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με καφέ και φαγητό.  Ο κ. Βέρρος κατοικεί στην περιοχή. Εκεί όπου λόγω υψομέτρου, τα χιόνια ήταν ακόμη περισσότερα.

 

Φωτογραφία του με τον Σωτήρη Παπαδόπουλο και τον Χρήστο Γάκη ανάρτησε στο διαδίκτυο ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης. Σχολιάζει θετικά τους συναδέλφους του. Από τη φωτογραφία απουσιάζει ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Όπως και ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Ο κ. Αντωνιάδης δικαιολογεί τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη εξηγώντας ότι κατά την επίσκεψη Μέτιου στην πόλη ο προερχόμενος από τη Νέα Καρβάλη σύμβουλος ήταν άρρωστος. Ο κ. Αντωνιάδης βρέθηκε «μακριά» από τους Παπαδόπουλο και Γάκη λόγω των γνωστών γεγονότων κατά την εκλογή νέου Περιφερειάρχη. Όμως το χιόνι βοήθησε να μικρύνει η μεταξύ τους απόσταση.

 

Η περίοδος των εορτών βοήθησε ώστε οι κυβερνητικοί βουλευτές να έρθουν πιο κοντά στα προβλήματα της εκλογικής τους περιφέρειας. Στην Καβάλα η συνάντηση των Εμμανουηλίδη- Παπαφιλίππου με τη Δήμαρχο έγινε το Σάββατο το μεσημέρι. Στον Έβρο τους κυβερνητικούς βουλευτές ενημέρωσε η διοίκηση του εκεί Επιμελητηρίου: «Τα προβλήματα και οι προοπτικές του Έβρου τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης, με  τους βουλευτές Έβρου Νατάσα Γκαρά, Δημήτρη Ρίζο, Γιώργο Καϊσα και τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής  Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Κυριαλάνη. Σκοπός της συνάντησης ήταν η επικαιροποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του Έβρου ενώ συζητήθηκαν ζητήματα ανάπτυξης της περιοχής και η συμβολή των νέων εργαλείων του ΕΣΠΑ. Οι επόμενες ενέργειες αφορούν την σύνταξη προτάσεων για την θεσμοθέτηση νέων μέτρων που θα ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή μας και κατάθεση αυτών στην βουλευτή Έβρου κα Γκαρά».

 

Το σωματείο συνταξιούχων ΤΕΒΕ Καβάλας λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες τα νέα του ιδιόκτητα γραφεία. Τα οποία πρέπει να εξοπλίσει αλλά χρήματα δεν υπάρχουν. Σχετικά αιτήματα κατατέθηκαν χθες (στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας) τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Θετικά ανταποκρίθηκαν η Δήμαρχος και ο εκπρόσωπος του κ. Μαρκόπουλου. Πάντως για το σωματείο ο πιο «κοντινός» φορέας είναι το Επιμελητήριο. Όπως δήλωσε χθες ο κ. Μαούνατζης, το Επιμελητήριο τους στηρίζει συστηματικότερα απ’ όλους τους άλλους.

 

Σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Λούσυ κόβει βασιλόπιτα για το 2017 ο σύλλογος Καβάλας του μπριτζ. Παράλληλα με την εκδήλωση θα γίνουν δύο αγωνιστικές ημερίδες μπριτζ με πολλούς αθλητές από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΓΕΝΑΡΗ 2017

Επόμενο άρθρο

Στην τοπική αγορά τις ημέρες της κακοκαιρίας - Διπλάσιες πωλήσεις εμφιαλωμένων νερών