Αυτές τις δύσκολες μέρες της ΕΡΤ διαβάσαμε πολλά. Ακούσαμε άλλα τόσα. Ερεθιστήκαμε επικίνδυνα από τις απόψεις λίγων, συγκεκριμένων όμως ανθρώπων και σε τοπικό επίπεδο. Αναφέρονται στην ΕΡΤ κι αναφέρονται σε μεγάλο σκάνδαλο. Με αυτή την αφετηρία κι αφού επίμονα προσωποποιούν τις διάφορες καταστάσεις (οι περισσότερες έχουν σχέση με το παρελθόν) φθάνουν στο σημείο να συμφωνούν με την απόφαση Σαμαρά. Συμφωνούν κι επαυξάνουν. Για αυτούς τους λίγους ορθά έκλεισε η ΕΡΤ. Για τους ίδιους μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούσε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Διαφωνούμε με τρόπο κατηγορηματικό. Αναγνωρίζουμε ότι η ΕΡΤ ήταν παράδεισος. Ο παράδεισος των πολιτικών. Των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο παράδεισος του ρουσφετιού και του βολέματος. Αυτή όμως η πραγματικότητα δεν δικαιολογεί το μαύρο στις τηλεοπτικές μας οθόνες. Επιβάλλει τις λεγόμενες διορθωτικές παρεμβάσεις, όχι όμως αυτές που αυταρχικά δρομολόγησε ο Πρωθυπουργός. Το μαύρο στην οθόνη της τηλεόρασης παραπέμπει σε άλλες εποχές. Στηρίζεται στο θράσος μιας Κυβέρνησης που ώρες ώρες συμπεριφέρεται λες και στηρίζεται στο 50% των ελλήνων ψηφοφόρων.
Τις προηγούμενες ημέρες διαβάσαμε και τις (αναμενόμενες) δημοσκοπήσεις. Τι δείχνουν αυτές; Δείχνουν το αυτονόητο. Η πλειοψηφία των πολιτών (ότι κι αν ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές) διαφωνεί με τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού στο θέμα της ΕΡΤ. Διαφωνεί με το κλείσιμο, με αυτή την επίδειξη δύναμης. Με αυτό τον ενοχλητικό τσαμπουκά. Κατά την πλειοψηφία λοιπόν των ελλήνων πολιτών η απόφαση Σαμαρά ήταν λάθος απόφαση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (και) η κάθε δημοσκόπηση βοηθά ώστε το πράγμα να διορθωθεί. Επειδή όμως ο Σαμαράς φαίνεται να έχει το… αλάθητο, επέμενε και επιμένει ότι δεν έκανε κανένα λάθος. Κανέναν εσφαλμένο χειρισμό. Ένας πρωθυπουργός που δεν ακούει την κοινωνία ούτε στο θέμα τη ΕΡΤ, είναι πρωθυπουργός με σύντομη ημερομηνία λήξης. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της συνάντησης των 3. Όποιο όμως κι αν είναι αυτό ένα πράγμα είναι βέβαιο. Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε τον κακό το δρόμο (σε σχέση και με τους κυβερνητικούς εταίρους). Ακόμη κι αν σβήσει η φωτιά της ΕΡΤ, σύντομα θα ανακύψει μια άλλη. Πάλι με δική του πρωτοβουλία.
Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός της χώρας που πρώτος όφειλε να προστατεύσει την ηρεμία και την ομαλότητα, δημιουργεί συνεχώς αφορμές πρόωρων εκλογών. Αν το καταφέρει κι αυτό (που δεν το αποκλείουμε) τότε θα είναι όντως για βραβείο. Αν πετύχει αυτό που δεν θέλει κανείς, αυτό που δεν συμφέρει την ίδια την χώρα, τότε θα περάσει κι ο Σαμαράς στην ιστορία. Όπως οι Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου. Δίπλα στα ονόματα τους θα φιγουράρει και το όνομα του κ. Σαμαρά. Για λόγους μέγιστης πολιτικής ανεπάρκειας.
Πολύ όμορφη η εικόνα προχθές (Κυριακή) βράδυ στο λιμάνι. Ο κόσμος κυκλοφορεί συνεχώς, η εκδήλωση του Δήμου Καβάλας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.) συγκεντρώνει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Το έργο του Δήμου Καβάλας πίσω από το Τελωνείο ευχάριστη έκπληξη σε όσους δεν το είχαν προσέξει. Αν μάλιστα η διοργάνωση της συναυλίας είχε προσεχθεί περισσότερο τότε όλα θα ήταν άριστα. Το πλησίασαν δεν λέμε όταν όμως καλείς στην Καβάλα την ΚΟΘ σαφώς και πρέπει να κάνεις κάποια πράγματα περισσότερα. Οργανωτικά. Αλλιώς την επόμενη φορά είτε η ΚΟΘ, είτε ο κόσμος δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση που θα τους απευθύνεις.
Μέσα από αυτή τη Καλοκαιρινή καθημερινότητα η Καβάλα αναδεικνύει μία ακόμη φορά τα προσόντα της. Δηλαδή το κεντρικό της λιμάνι. Ο Οργανισμός καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να το κάνει πιο όμορφο. Ελκυστικό. Κέντρο της βόλτας. Υπάρχει αποτέλεσμα. Το αναγνωρίζουμε. Όπως επίσης και πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Βλέπουμε το απεντομωτήριο κλειστό. Κι όμως, μέχρι να βρεθεί ο ιδιώτης που θα το αξιοποιήσει θα μπορούσε να λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Καβάλας. Να φωτιστεί, να ανοίξει, να γεμίσει κόσμο . Να ενισχύσει αυτό το νέο προφίλ της ίδιας περιοχής. Ο ΟΛΚ μένοντας στα τυπικά της υπόθεσης προτιμά να το έχει «σφραγισμένο» και ξεχασμένο παρά να το εμπιστευτεί έστω προσωρινά στον Δήμο Καβάλας. Λάθος.
Σε δύσκολη ώρα βρήκε την ΝΟΔΕ Καβάλας η ψηφοφορία για την εκλογή συνέδρων. Κάτι η οικονομική κρίση, κάτι τα γεγονότα στην ΕΡΤ, επηρέασαν την βάση της οργάνωσης. Ενδιαφερόμενοι για υποψήφιοι δεν υπήρχαν πολλοί. Λέγεται λοιπόν ότι μπροστά σε αυτή τη κατάσταση του απρόσμενα περιορισμένου ενδιαφέροντος, ζητήθηκε βοήθεια και από τους 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας. Οι βουλευτές ανταποκρίθηκαν αμέσως. Κατόπιν τούτου από τους 15 περίπου συνέδρους της Καβάλας τουλάχιστον 6 προέρχονται από τα γραφεία των βουλευτών. Είναι συνεργάτες των βουλευτών ή καλοί φίλοι αυτών. Οι οποίοι επιστρατεύτηκαν για να σώσουν τα προσχήματα, να συμπληρώσουν το ελάχιστο νούμερο των συνέδρων.
Στην ΝΟΔΕ Καβάλας φημολογείται επίσης ότι ο Μένανδρος Μαρινάκης ενώ ήταν υποψήφιος σύνεδρος, τελικώς απεσύρθη. Αυτοί που ξέρουν υποστηρίζουν ότι ο κ. Μαρινάκης αποσύρθηκε από υποψήφιος σύνεδρος λόγω των γεγονότων στην ΕΡΤ. Με τα οποία γεγονότα διαφωνεί. Εκτός από τον Μιχάλη Τσοκτένογλου που ήρθε πρώτος σε σταυρούς, ενδιαφέρουσα είναι η επίδοση του Αλέξανδρου Ιωσηφίδη. Ο δικηγόρος από την Νέα Καρβάλη ήρθε δεύτερος. Με την παρότρυνση του θείου του Μιχάλη ο Αλέξανδρος ετοιμάζεται για υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Με τον επίσημο υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ φυσικά.
Στο Ειρηνοδικείο Ελευθερούπολης επρόκειτο χθες να δικαστεί υπόθεση για το αρσενικό στο νερό της Νικήσιανης. Κατηγορούμενος ήταν ο πρώην Δήμαρχος του πρώην Δήμου Παγγαίου Απόστολος Τσιακίρης. Στο δικαστήριο εθεάθη και ο Βασίλης Ξουλόγης, αν χρειάζονταν θα κατέθετε μάρτυρας υπεράσπισης. Λόγω παρέλευσης ωραρίου η εκδίκαση της υπόθεσης μετατέθηκε για τον προσεχή Γενάρη.
Το αντιγράφουμε από το facebook κρατώντας την ανωνυμία αυτού που το έγραψε. Άλλωστε δεν έχει σημασία ποιος το έγραψε, σημασία έχει τι έγραψε: Έκανα χθες τη διαδρομή Καβάλα-Θεσσαλονίκη με δύο παρακάμψεις των διοδίων στην Εγνατία οδό: έξοδος από κόμβο Εξοχής και είσοδος από κόμβο Μουσθένης και έξοδος από κόμβο Προφήτη – παράλληλη πορεία από Ευαγγελισμό-Ανάληψη-Κολχικό-Λαγκαδά και είσοδος από κόμβο Λαγκαδά.Στην επιστροφή έκανα και πάλι τις δύο παρακάμψεις της Εγνατίας, έξοδος από κόμβο Λαγκαδά, πορεία μέσα από τον Λαγκαδά, προς Κολχικό-Ανάληψη-Ευαγγελισμό και είσοδος από κόμβο Προφήτη, αλλά στη συνέχεια έξοδος προς παραλία Οφρυνίου, παλιά παραλιακή Εγνατία – είσοδος από κόμβο Αγίου Ανδρέα. Συμπέρασμα: Η παλιά παραλιακή, με εξαίρεση κάποιες νταλίκες με ξένες πινακίδες (τούρκικες στην πλειοψηφία), είναι σαφώς προτιμότερη, αν θέλει να παρακάμψει κάποιος τα διόδια Μουσθένης. ειδικά το καλοκαίρι, προσφέρεται και για στάση για μια βουτιά! Ερώτηση: Είναι δυνατό να απαγορευθεί η χρήση της παραλιακής οδού, αλλά και της παλιάς εθνικής οδού από Εξοχή προς Μουσθένη από διερχόμενες για άλλους μακρινούς προορισμούς νταλίκες; Θα απαιτήσουν τουλάχιστον αυτό, οι τοπικοί μας άρχοντες;
Ο ίδιος επανέρχεται συμπληρώνοντας τα ακόλουθα: Στην διαδρομή από την παραλιακή οδό, με την ίδια μέση ταχύτητα, μειώνεται και η συνολική μέση κατανάλωση καυσίμου κατά περίπου μισό λίτρο ανά 100 km, ενώ το συνολικό μήκος της διαδρομής με επιστροφή δεν αυξάνεται περισσότερο από 10-12 km!!! Συνολική εξοικονόμηση κόστους διαδρομής με επιστροφή 9,60+2,60=12,20 ευρώ περίπου. Συνολική επιβάρυνση χρόνου διαδρομής περίπου 1 ώρα. Συνολική αύξηση κινδύνου τροχαίου ατυχήματος; Πρέπει ακόμη να ληφθεί υπόψη η διαφορά στην ποιότητα ασφάλτου, στην ασφάλεια γενικά ή/και στην αίσθηση ασφάλειας που παρέχει η Εγνατία οδός, κλπ. Όπως γενικά λέγεται από τα … τρία (ποιότητα, ταχύτητα, κόστος) μπορείς να διαλέξεις μόνο τα … δύο!!!
Αλλάζουν τα δεδομένα ως προς την εφημερίδα του Επιμελητηρίου. Ακυρώθηκε η απόφαση διακοπής έκδοσης της. Η εφημερίδα ετοιμάζεται ώστε να κυκλοφορήσει εντός των ημερών. Θα συνεχίσει να κυκλοφορεί αλλά όχι κάθε μήνα.
Οι οδηγοί Ταξί στην πιάτσα του «Όθωνα» ( στην κεντρική πλατεία) έκαναν χθες τις εκλογές τους. Πρώτος σε σταυρούς ο Βαγγέλης. Έλαβε 57 κι εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος της συγκεκριμένης πιάτσας.