Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ήταν χθες το απόγευμα στην Καβάλα, καλεσμένος σε εκδήλωση του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Μίλησε για την σεισμική επικινδυνότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Δυστυχώς μίλησε σε λίγο κόσμο αν και τα όσα είπε είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Η ομιλία του κ. Κ. Παπαζάχου έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου. Μεταξύ των άλλων την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης, ο καθηγητής του ΤΕΙ Αχιλλέας Χριστοφορίδης, ο αντιδήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς, ο πρώην πρόεδρος της Διευρυμένης Κώστας Τάτσης κτλ.
Πριν την εκδήλωση ο κ. Παπαζάχος ήταν καλεσμένος στην τηλεόραση της Πρωϊνής. Για 45 περίπου λεπτά μίλησε για τους σεισμούς ειδικά αλλά και γενικά. Όπως είπε είναι προτιμότερο και απολύτως σωστό τα αντισεισμικά μέτρα να λαμβάνονται νωρίς. Στην κατασκευή των κτιρίων. Είτε αυτά είναι σπίτια, είτε είναι άλλοι δημόσιοι χώροι. Για την Καβάλα σημείωσε ότι ιστορικά δεν έχει απασχολήσει τους επιστήμονες για την σεισμική της δραστηριότητα. Θύμισε ωστόσο ότι οι συνέπειες του μεγάλου σεισμού στη Δράμα (18ος αιώνας) ήταν σημαντικές και στην Καβάλα. Συμφώνησε ότι η πόλη μας έχει φυσική αντισεισμική θωράκιση εξ αιτίας του ότι μεγάλο μέρος της είναι κτισμένο πάνω σε βράχο. Συμφώνησε επίσης ότι οι παραθαλάσσιες κατασκευές κι ειδικότερα τα κτίρια που κατασκευάστηκαν εκεί όπου προηγήθηκε μπάζωμα της θάλασσας είναι περισσότερο ύποπτα σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. «Αυτή η χαμηλή σεισμικότητα δημιουργεί εφησυχασμό κι αυτό είναι λάθος» είπε ο κ. Παπαζάχος και συνέχισε: «Είναι πρόβλημα να καταφέρεις να πείσεις αυτούς που κατοικούν σε τέτοιες περιοχές ότι πρέπει να είναι συνεχώς έτοιμοι. Σε αυτές τις περιοχές δημιουργείται η επίπλαστη αίσθηση της απόλυτης ασφάλειας». Σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο κ. Παπαζάχος είπε: «1-2 χρόνια τώρα ο εγκέλαδος μας έχει ξεχάσει. Μακάρι αυτό να συνεχιστεί, ειδικά όσο συνεχίζεται η οικονομική κρίση».
Πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στο ΤΕΙ της Καβάλας μια ακόμη κρίσιμη γενική συνέλευση των σπουδαστών. Από τη μια οι ουσιώδεις αλλαγές που επιφέρει σε τμήματα και σχολές του ιδρύματος το σχέδιο Αθηνά. Από την άλλη η αγωνία αρκετών σπουδαστών να ξαναρχίσει η εκπαιδευτική διαδικασία, να μην χαθεί το τρέχον 6μηνο. Κάπου στη μέση βρίσκεται τόσο η διοίκηση του ΤΕΙ όσο και οι περισσότεροι καθηγητές του.
Το σχέδιο Αθηνά (αυτό το σχέδιο Αθηνά) βρήκε το ΤΕΙ Καβάλας σε μια ιδιαίτερα καθοριστική του στιγμή. Έσπευσε νωρίς να προσαρμοστεί στον νόμο Διαμαντοπούλου. Έκανε πολλές νέες συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού. «Άνοιξε» πόρτα στην Αμερική. Κι ενώ ήταν έτοιμο να απογειωθεί, ήρθε το σχέδιο Αθηνά. Τότε έγινε κάτι ακόμη χειρότερο. Δημιουργήθηκε μια άνευ προηγουμένου εσωστρέφεια. Καθηγητές στράφηκαν κατά καθηγητών. Καθηγητές στράφηκαν κατά της διοίκησης, λίγο μετά την πανηγυρική της εκλογή. Εκλογή που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν περίπου ομόφωνη.
Τελευταία το κακό παράγινε. Το σχέδιο Αθηνά ξέφυγε από τον έλεγχο στο ΤΕΙ. Οι σπουδαστές δεν είναι τελικά οι πρωταγωνιστές. Ούτε οι κινητοποιήσεις τους. Καταλήξαμε στο σημείο να ρυθμίζουν την κατάσταση, να την επηρεάζουν καθοριστικά οι εμμονές ορισμένων λίγων καθηγητών. Οι οποίοι δηλώνουν ότι αγωνίζονται να μην χαθούν τα κεκτημένα. Εντύπωση μας όμως είναι ότι στο τέλος ασχολούνται με τα κεκτημένα τα δικά τους κι όχι του ΤΕΙ ή των σπουδαστών.
Φθάσαμε λοιπόν στο ακραίο σημείο να κινδυνεύουν εκτός από τις σχολές και τα τμήματα και το 6μηνο. Τώρα ασκούνται πιέσεις στους σπουδαστές να λήξουν την κατάληψη. Κι αυτοί αντιστέκονται. Ποιοι πιέζουν; Μα όλοι αυτοί (οι καθηγητές) που εμφανίζονται να μαλώνουν μεταξύ τους. Ένας καυγάς που έφθασε στο σημείο να γίνεται ακόμη και μπροστά στην κεντρική πύλη, μπροστά στους σπουδαστές που παρακολουθούν άφωνοι.
Για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, τα πράγματα είναι δύσκολα. Είναι όμως και απλά. Το ίδρυμα της Καβάλας πρέπει να βρει την ενότητα που είχε πριν την περιπέτεια του Αθηνά. Πρέπει να βρει την οργάνωση, την αποφασιστικότητα, την ομόνοια που το χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια. Μόνο έτσι θα λήξουν αυτές οι καταστάσεις που από ένα σημείο και μετά περιγράφονται και ως τραγελαφικές. Κι επειδή μόνο του το ΤΕΙ δεν μπορεί άμεσα και θεαματικά να αλλάξει το τοπίο, ευθύνη μεγάλη έχει και το Υπουργείο.
Αλήθεια, τι έγινε το σχέδιο Αθηνα; Ψηφίστηκε; Εγκρίθηκε; Ολοκληρώθηκε; «Πάγωσε»; Θα μπει σε διαδικασία αναστολής; Κάποιος επιτέλους στην Αθήνα πρέπει να μας εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη ως τώρα και τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Κι αν έχει το θάρρος να σταματήσει τώρα αυτή τη κωμωδία. Για το καλό όχι μόνο του ΤΕΙ Καβάλας. Για το καλό όλων των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων. Η προσπάθεια τους είχε αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ας την βάλουν στο… ψυγείο τώρα κι ας επανέλθουν μετά από έναν χρόνο. Μπας και τότε τα καταφέρουν καλύτερα.
Επειδή χθες δημιουργήθηκε σύγχυση σχετικά με την απόφαση της Κυκλοφοριακής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας για την οδό Δοϊράνης, καλό είναι να επανέλθουμε. Το έπραξε ήδη με τις επιβεβαιωτικές του δηλώσεις (δημοσιεύονται σε άλλη σελίδα της εφημερίδας) ο πρόεδρος της επιτροπής, αρμόδιος αντιδήμαρχος. Η επιτροπή την περασμένη Παρασκευή έλαβε απόφαση να δοκιμάσει (πάλι) το μέτρο στο γνωστό τμήμα της Δοϊράνης. Κατ’ αρχήν η δοκιμή θα γίνει στις αργίες. Κι αυτό όμως δεν είναι σίγουρο. Επί του θέματος θα λάβει την οριστική απόφαση το δημοτικό συμβούλιο σύντομα.
Μαθαίνουμε ότι όταν στην επιτροπή συζητούνταν το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν πολλές αντιρρήσεις κι επιφυλάξεις. Κάποιες μάλιστα προέρχονταν από τον Διοικητή του τμήματος Τροχαίας Καβάλας! Κατά πως φαίνεται αυτές οι διαφωνίες δεν λήφθηκαν υπόψη από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής. Αξίζει πάντως να το έχουμε στο μυαλό μας, η Τροχαία Καβάλας θέλει όλη τη Δοϊράνης κανονικό δρόμο. Και τις εργάσιμες μέρες και ώρες αλλά και τις αργίες.
Τι έγινε βρε παιδιά; Απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Σταύρος Καλογιάννης στην πρόταση του Δήμου Παγγαίου για μεταφορά των διοδίων της Μουσθένης; Είχε υποσχεθεί ότι θα εξέταζε την πρόταση, θα απαντούσε γρήγορα. Στο μεταξύ «απαντά» με τις πράξεις του. Τα έργα στα διόδια στην Μουσθένη συνεχίζονται κανονικά. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι η πρόταση δεν έγινε δεκτή, τα διόδια του Νομού Καβάλας θα παραμείνουν εκεί που αρχικά σχεδιάστηκαν.
Τι θα κάνουν τώρα όλοι όσοι τοπικά διαφωνούν με αυτή τη χωροθέτηση; Επί του παρόντος δεν θα κάνουν τίποτα. Προς στιγμή θα περιμένουν μια ενδεχόμενη απάντηση του κ. Καλογιάννη. Κι αν τελικά τέτοια δεν υπάρξει (που είναι το πιθανότερο) τότε θα κάνουν το πιο συνηθισμένο. Μια έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου.