Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα μικρό, πολύ μικρό και σχεδόν ασήμαντο, βήμα προς τα εμπρός έκανε χθες στην συνέντευξη τύπου ο Μαθιός Ρήγας. Δήλωσε για πρώτη φορά, από τότε που ανέκυψε το όλο θέμα, ότι οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων θα πληρωθούν τα χρήματα που τους οφείλονται όταν αλλάξει η διοίκηση της Καβάλα Όιλ. Μέχρι χθες υποστήριζε ότι και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν με την πώληση του επόμενου φορτίου.

 

Καλή η προσπάθεια του αλλά δυστυχώς δεν είναι αρκετή. Διαφεύγει ίσως της προσοχής του ότι από εδώ και πέρα για τις απαραίτητες πληρωμές των χρεών δεν τον πιέζει μόνο η Καβάλα Όιλ. Πίεση ασκούν το Επιμελητήριο, οι βουλευτές, ο Δήμος Καβάλας, η Αντιπεριφέρεια. Αυτό άλλωστε ανακύπτει πολύ συγκεκριμένα από την επιστολή που λογικά έλαβε χθες. Επιστολή συμφωνημένη στη σύσκεψη τοπικών φορέων και παραγόντων στο Επιμελητήριο, την περασμένη Παρασκευή. Τι του λέει αυτή η επιστολή; Του λέει ότι πρέπει να πληρώσει «εδώ και τώρα» όλα όσα οφείλει στην αγορά και στους εργαζόμενους.

 

Αυτή όντως είναι μια ουσιαστική εξέλιξη στο όλο θέμα. Στα λόγια της Καβάλα Όιλ «έρχονται» ένας ένας όλοι οι τοπικοί φορείς και παράγοντες. Ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα, τα θέματα των χρεών. Ζητούν από τον κ. Ρήγα αυτά να τακτοποιηθούν. Όσο αυτό δεν συμβαίνει (με διάφορες δικαιολογίες) τόσο η Ενεργειακή χάνει. Χάνει όχι τόσο σε σχέση με την Καβάλα Όιλ. Χάνει σε σχέση με την τοπική κοινωνία. Με τους εκπροσώπους της. Ακόμη και με τους βουλευτές, οι οποίοι την υπερασπίζονταν σε αρκετά μεγάλο βαθμό στο θέμα της κύρωσης της νέας σύμβασης.

 

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου δεν έχει κανένα προηγούμενο. Πρώτη φορά τόσοι αστυνομικοί, τόση security. Μια υπερβολή που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις απειλές,τις ανησυχίες, τους φόβους. Αυτή δεν ήταν συνέντευξη τύπου. Ήταν μια συγκέντρωση αστυνομικών και ανδρών security. Κάπου ανάμεσα σε αυτούς τους πολλούς έκανε δηλώσεις ο κ. Ρήγας, τις οποίες κατέγραψαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Η Ενεργειακή μας είπε χθες ότι δεν αποχωρεί από την Καβάλα. Δεν «βγαίνει» από το κάδρο. Δεκτό. Αυτή όμως η επιμονή της δημιουργεί τις γνωστές για αυτήν υποχρεώσεις. Αφού δεν φεύγει πρέπει μένοντας να πληρώσει. Είναι φανερό ότι το αποφεύγει. Με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις. Παλιές και νέες. Έτσι όμως συνεχίζει να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, δίνοντας συνεχώς δικαιώματα περί της οικονομικής της ετοιμότητας και ικανότητας.

 

Τα πράγματα είναι πια πολύ απλά. Η Ενεργειακή εφόσον ενδιαφέρεται για τα πετρέλαια της Καβάλας μπορεί εύκολα να λύσει τον γρίφο. Αρκεί να πληρώσει. Αν πληρώσει τότε το τοπίο καθαρίζει πλήρως. Όσο όμως δεν πληρώνονται τα χρέη τόσο η θέση της Ενεργειακής είναι δύσκολη. Πολύ περισσότερο απ’ ότι πιστεύει, νομίζει ή δείχνει ο κ. Ρήγας. Μετά απ’ όλα αυτά επιμένουμε στην ίδια μας πρόσφατη πρόβλεψη. Στο αντικείμενο αναπόφευκτα και σύντομα θα προστεθεί ένας ακόμη «παίκτης». Ο οποίος θα έχει χρήματα ώστε να κάνει αυτό που δεν κάνει τόσο καιρό η Ενεργειακή. Να πληρώσει. Μετά βλέπουμε…

 

Μένει να μάθουμε ή έστω να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα σημειωθεί αυτή η εξέλιξη. Εδώ τα πράγματα μπλέκονται απότομα. Πρόκειται για μια συμφωνία που είναι φανερό ότι έρχεται. Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα γίνει. Ούτε για αυτό μπορεί κάποιος από τους εμπλεκόμενους να μιλήσει συγκεκριμένα. Αυτά τα deal θέλουν τον χρόνο τους. Την ώρα τους. Το κατάλληλο τάιμινγκ, που λένε κι οι Εγγλέζοι.

 

Όσοι την Παρασκευή συσκέφθηκαν στο Επιμελητήριο περί των διεκδικήσεων του Νομού, ας κάνουν τον κόπο κι ας τηλεφωνήσουν σήμερα στον Γιώργο Καλαντζή. Είναι πολύ πιθανό σήμερα ο πρώην Υπουργός να κάνει αυτό που οι συσκεπτόμενοι την Παρασκευή αποφάσισαν και δρομολόγησαν. Να συναντήσει τον κ. Στουρνάρα. Καλό είναι ο κ. Καλαντζής να μην είναι μόνος σε αυτή τη συνάντηση. Εκτός αν τα γεγονότα στην Κύπρο αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων, μεταθέσουν τη συνάντηση Καλαντζή- Στουρνάρα για την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Με λίγα λόγια είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων. Ο κ. Καλαντζής απουσίαζε από το ραντεβού της Παρασκευής. Πρέπει όμως να τον υπολογίζουν. Να συνεννοηθούν μαζί του ώστε να συνεχίσουν όλοι μαζί αυτό που ενδεχομένως μόνος του ξεκίνησε (κι αφορά μια νέα προσπάθεια για το 12%).

 

Στην Καβάλα έρχεται σήμερα ο νέος αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα της ΑΜΘ Σταύρος Βαβίας. Συγκαλεί σύσκεψη στο γραφείο του Α. Γρανά στο Διοικητήριο. Θέλει να βοηθήσει και τον Νομό μας. Συστηματικά κι όχι αποσπασματικά, όπως τελικά έκανε ο προκάτοχος του. Ας μη ξεχνάμε ότι ο Σταύρος Βαβίας κατάγεται από την Θάσο. Έχει λόγους δηλαδή να προσέξει τον Νομό Καβάλας περισσότερο από τον προηγούμενο. Ο οποίος μας επισκέφθηκε μια δυο φορές κι επί της ουσίας έκανε λίγα μόνο πράγματα.

 

Οι συχνές εκδηλώσεις στην Καβάλα για τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ πολύ μας θυμίζουν μια πρόσφατη σχετικά διαδικασία. Τότε που «έτρεχε» το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας. Δεκάδες, εκατοντάδες άνεργοι σε μια μεγάλη σειρά κατέθεταν αιτήσεις στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Τώρα έχουν σειρά άλλοι άνεργοι. Επιστήμονες.Προσέρχονται στις εκδηλώσεις για τα τοπικά προγράμματα μπας και βρουν αυτό που τόσο καιρό ψάχνουν. Μια δουλειά. Μακάρι το πρόγραμμα να δημιουργήσει τέτοιες ευκαιρίες. Μεταξύ μας, δεν το βλέπουμε. Παρόλα αυτά, αξίζει η προσπάθεια. Άλλωστε όλος αυτός ο κόσμος (νέοι άνθρωποι ως 34 ετών) δεν έχει κάτι άλλο να κάνει. Μόνο να ελπίζει.

 

Η μικρή Καβάλα αντιμετώπισε χθες από το πρωί κάποιες ελάχιστες συνέπειες της νέας Κυπριακής περιπέτειας. Τραγωδίας, κατά την άποψη άλλων. Κόσμος αρκετός έξω από τα δύο τραπεζικά καταστήματα, τραπεζών της μεγαλονήσου. Προσέρχονταν άπαντες προσεκτικά στα ΑΤΜ. Δοκίμαζαν να βάλουν την κάρτα. Το μηχάνημα την αποδέχονταν. Μετά έμπαινε σε αργή αλλά σταθερή διαδικασία η ανάληψη χρημάτων. Θαύμα! Το μηχάνημα έδινε λεφτά σε αυτόν που τα ζητούσε…

 

Και οι δύο τράπεζες είναι για την πόλη μας αξιόπιστες, εξυπηρετικές, με μπόλικη και καλή πελατεία. Έμπλεξαν όμως. Έμπλεξαν κάπου ανάμεσα στους Γερμανούς τους άλλους (εξίσου «κρύους») δυτικοευρωπαίους. Στα καλά καθούμενα δημιουργήθηκε μείζον θέμα, πρόβλημα τεράστιο που ούτε χθες ξεπεράστηκε. Πώς άλλωστε να ξεπεραστεί αυτό το άνευ προηγουμένου «κούρεμα»; Κι είναι άραγε το μόνο μέτρο που οι «σοφοί» της Ευρώπης θα εφαρμόσουν στην Κύπρο; Μα και βέβαια όχι. Αμέσως μετά έρχονται τα μνημόνια.

 

Προς το παρόν παρακολουθούμε. Βλέπουμε, ενημερωνόμαστε. Παρατηρούμε τις πρωτοβουλίες των μεν, τις αντιδράσεις των δε. Έγραφε χθες μια ελληνική ιστοσελίδα (κι είναι απόλυτα σωστό) ότι δεν μπορεί να γίνει καμία μα καμία πρόβλεψη. Ακόμη και τα γραφεία στοιχημάτων, σημείωνε το ίδιο κείμενο, σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Κατανοητό. Οι Κύπριοι δεν είναι έλληνες να δεχθούν αδιαμαρτύρητα ότι άλλοι αποφάσισαν για αυτούς. Οι Κύπριοι είναι άλλοι έλληνες. Η Βουλή τους δεν «μασάει». Ρισκάρει όσο δεν ρίσκαρε ποτέ και καμιά από τις πρόσφατες ελληνικές κυβερνήσεις.

 

Από την γνωστή ιστοσελίδα της Κομοτηνής Piazza Del Popolo αντιγράφουμε χθεσινό σχόλιο, σχετικά με το κόστος της εκδήλωσης για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη: Σε εποχές κρίσης κι όταν ο Έλληνας δεν έχει να φάει, είναι άνεργος και δεν μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών του, οι φιέστες της εκκλησίας ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, τουλάχιστον προκαλούν το κοινό αίσθημα! Ο Δήμος Κομοτηνής, πλήρωσε κάτι παραπάνω από 6.000 ευρώ για την συγκεκριμένη τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη!400 ευρώ για τον στολισμό της εξέδρας. 676,50 ευρώ (!!!) για το αναμνηστικό δώρο προς τον Μητροπολίτη. 5.000 ευρώ (!!!) για την δεξίωση που ακολούθησε της ενθρόνισης. Αν συνυπολογίσουμε και τα λεφτά που ξόδεψε η ίδια η Μητρόπολη για τις προσκλήσεις, τα λεωφορεία που ναυλώθηκαν από γειτονικούς δήμους, οι υπερωρίες στις εργατοώρες για την οργάνωση της τελετής, καταλαβαίνετε ότι το ποσό γίνεται πενταψήφιο! Είπατε τίποτα;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΡΤΗ 2013

Επόμενο άρθρο

Καλύτερο αυτό που προτείνουν στους Κύπριους απο αυτό που ζούμε εμείς 4 χρόνια τώρα ...