Σε μία ακόμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου (προχθές) συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης των Λουτρών των Ελευθερών. Μία ακόμη φορά επανέλαβαν λόγια «επαναστατικής γυμναστικής» δηλαδή διεκδίκησης των Λουτρών από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Χωρίς να έχουν στο μυαλό κάτι συγκεκριμένο ή διαφορετικό από αυτό που καιρό τώρα προετοιμάζεται, επανέλαβαν γνωστές μαχητικές απόψεις. Κάτι σαν φοβέρα σε όσους αργούν να βρουν επενδυτή…
Μέσω της συγκεκριμένης κουβέντας το μόνο που καταφέρνουν (οι αγαπητοί φίλοι του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου) είναι να πιέζουν την Περιφέρεια ΑΜΘ. Καλά της κάνουν. Η γνωμοδότηση του ειδικού νομικού πρέπει να επισπευστεί, να ανατεθεί το φιλόδοξο σχέδιο στον επενδυτή (που υπάρχει και περιμένει) προκειμένου η χρονικά μεγάλη περίοδος απραξίας να τελειώσει άμεσα.
Διαφορετικά ο Δήμος Παγγαίου καιροφυλαχτεί… Πολλές φορές στο συγκεκριμένο θέμα μοιάζει με σκύλο που μόνο γαυγίζει. Αν όμως ο σκύλος αυτός «πάρει ανάποδες» κι αρχίζει να δαγκώνει;
Αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ήταν διαγωνιστική, ανατέθηκε σε επαγγελματία της Ξάνθης η καθαριότητα των χώρων της ΔΕΥΑΚ. Δεν αμφισβητούμε το ορθό της απόφασης, πάρθηκε με το γνωστό βασικό κριτήριο. Την χαμηλότερη οικονομική προσφορά. Απορούμε για το που φθάσαμε και που αλλού οδηγούμαστε…
Θα έρχονται στην Καβάλα να καθαρίζουν χώρους δημόσιους ή δημοτικούς συνεργεία από την Ξάνθη διότι προσφέρουν πολύ καλύτερες τιμές από τα συνεργεία της Καβάλας! Το άλλο παράδειγμα είναι παλαιότερο κι αφορά την Δημωφέλεια. Την ηχητική και μικροφωνική κάλυψη των εκδηλώσεων της οποίας ανέλαβε (πάλι μέσω διαγωνισμού) ιδιώτης από τη Δράμα!
Η νομοθεσία θέτει όρους και κανόνες αυστηρούς. Το καταλαβαίνουμε. Δεν υπάρχει άραγε τρόπος να αντιμετωπιστούν διαφορετικά οι ντόπιοι; Να έχουν έστω ένα μικρό προβάδισμα; Το οποίο φυσικά και αξίζουν.
Όταν το Δασαρχείο ανακοίνωσε την ανάρτηση των δασικών χαρτών, γνωστοποίησε την καθυστερημένη αντίδραση του Δήμου Καβάλας. Ο οποίος δεν έστειλε έγκαιρα προκειμένου να ληφθούν υπόψη, στοιχεία που έχουν σχέση με το ίδιο θέμα. Τότε ούτε ο Δήμος Καβάλας απάντησε, ούτε η αντιπολίτευση πίεσε τη διοίκηση προκειμένου να εξηγήσει τι είχε συμβεί.
Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν περίπου 30 μέρες (ίσως και περισσότερες). Τώρα ο Δήμος Καβάλας αφυπνίστηκε, ετοιμάζει να στείλει στο Δασαρχείο όλα όσα πρέπει. Μήπως τώρα είναι αργά; Κανονικά δεν πρέπει να είναι αργά. Το Δασαρχείο οφείλει να αποδεχθεί τις ρυμοτομικές γραμμές του Δήμου, να τις προσαρμόσει στους χάρτες που ανάρτησε. Θα το κάνει; Οι πληροφορίες δεν είναι ξεκάθαρες. Μπορεί ναι, μπορεί όχι.
Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές σύμφωνα με τις οποίες ο Δήμος Καβάλας έπρεπε να έχει εμπλακεί πιο ενεργά στο θέμα αντί απλώς να διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις. Κάποτε (επί Εριφυλλίδη κυρίως) αυτά τα ζητήματα απασχολούσαν συχνά τόσο τη διοίκηση του Δήμου όσο και τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Κάποτε. Σήμερα οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες είναι θέμα μη ελκυστικό. Ίσως γιατί κανείς δεν το γνωρίζει και δεν το βάζει στην πραγματική του διάσταση.
Μία ακόμη παραίτηση μηχανικού από τα συλλογικά όργανα του ΤΕΕ ΑΜ. Έγινε δεκτή η παραίτηση της κ. Έλσας Σπανουδάκη από την αντιπροσωπεία του τμήματος. Στην οποία είχε εκλεγεί στις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη. Θα την αντικαταστήσει ο συνάδελφος της Κωνσταντίνος Πέϊκος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αραχωβίτης έρχεται σήμερα στον Νομό Καβάλας προκειμένου να συναντήσει, να μιλήσει με τους αγρότες της περιοχής. Δεκτό. Δυστυχώς η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ εδώ και πολύ καιρό δεν κάνει τίποτα όσον αφορά το αίτημα αγροτών του Δήμου Καβάλας για την πραγματοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ και την όδευση του.
Η ενημερωτική εκδήλωση είναι μια υπόσχεση και των 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας που «έρχεται» από το 2016. Μέχρι πρόσφατα ακούγαμε κάτι για αυτήν την προοπτική. Τελευταία δεν μιλά κανείς. Δεν θα είναι καθόλου περίεργο αν σήμερα οι αγρότες θίξουν μεταξύ των άλλων στον κ. Αραχωβίτη κι αυτήν την εκκρεμότητα (κατά το ευγενέστερο).
Ο Δήμος Καβάλας έχει υποσχεθεί χρήματα στον ΑΟΚ, τα οποία άργησε να καταβάλλει. Πρόσφατα υπογράφηκε επιτέλους η απαραίτητη σύμβαση ανάμεσα στη διοίκηση της ομάδας και τη Δημωφέλεια. Δια της συμβάσεως ο ΑΟΚ θα εισπράξει την πρώτη δόση της οικονομικής του ενίσχυσης. Ένα ποσό περίπου 7.500 ευρώ.
Κι άλλες φορές έχουμε γράψει για το ίδιο πρόβλημα. Πρόβλημα της καθημερινότητας. Αυτές τις μέρες που έβρεξε, οι άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν. Επανέρχονται και ζητούν ένα κουβούκλιο στάσης εκεί που σταματούν τα αστικά λεωφορεία στον Άγιο Λουκά. Ακριβώς απέναντι από το ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας. Δεν γνωρίζουμε ποιος έχει την αρμοδιότητα, πάντως κάτι πρέπει να γίνει. Τόσο ο Δήμος Καβάλας (αν είναι αρμόδιος), όσο και το αστικό ΚΤΕΛ δεν έχουν μόνο δικαιώματα. Έχουν και κάποιες ελάχιστες υποχρεώσεις.
Καθημερινές αυτό το διάστημα οι αναρτήσεις από τον Μάκη Παπαδόπουλο. Η χθεσινή αφορά το στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Κατά τον δημοτικό σύμβουλο κι υποψήφιο δήμαρχο η διοίκηση του Δήμου Καβάλας άργησε πολύ να πράξει το αυτονόητο. Μεταξύ άλλων η ανάρτηση αναφέρει: « … τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι την… αφήνει ο Επίτροπος να κάνει επιχειρηματικό σχέδιο για το στρατόπεδο. Τι είναι 8 μήνες, θα πει κάποιος. Είναι, γιατί μέσα στους 8 μήνες που πέρασαν, άλλοι Δήμοι έκαναν επιχειρηματικά σχέδια και πήραν στρατόπεδα. Θα περιμένουμε τώρα να δούμε πότε θα έρθει ως τακτικό θέμα η ανάθεση του επιχειρηματικού σχεδίου. Ελπίζουμε να μην αργήσει».