Αυτή η κολόνια, η κολόνια του 12%, κρατάει χρόνια τώρα. Από το 2009, ίσως και νωρίτερα. Κι όπως φαίνεται η ιστορία έχει μπροστά της μπόλικο μέλλον. Ενώ άπαντες αναγνωρίζουν την αδικία, ουδείς την διορθώνει. Ούτε κι ο κ. Μηταράκης που χθες ανέλαβε να απαντήσει στην ερώτηση (επίκαιρη μάλιστα) του Γιώργου Καλαντζή. Ευχαριστούμε θερμά τον Υφυπουργό Ανάπτυξης. Αφού δεν είχε κάτι άλλο να πει, είπε το ιστορικό αυτής της μακροχρόνιας διεκδίκησης. Το τι έγινε στην δεκαετία του 80, τι ακολούθησε στη δεκαετία του 90 και τι δεν έγινε όταν έπρεπε. Δηλαδή το 2009.
Τα λόγια Μηταράκη τα ακούσαμε και τα ξανακούσαμε χθες. Δεν σημαίνουν τίποτα απολύτως. Δεν «στέκονται» ούτε καν σαν παρηγοριά. Ήταν μια άριστη περιγραφή της κατάστασης χωρίς τίποτα το ουσιαστικό για την διόρθωση της. Μας έδωσε μόνο μια ευχή κι αυτό ήταν όλο. Εμείς –που γίναμε μπαλάκι από Υπουργείο σε Υπουργείο- έχουμε δρόμο μπροστά μας…
Τον Αύγουστο του 2012 ο κ. Μηταράκης τα άκουσε (σε συνάντηση εργασίας) για το ίδιο θέμα, πάλι από τον Γιώργο Καλαντζή. Οι δηλώσεις του κ. Καλαντζή εμφάνιζαν έναν άλλο Μηταράκη. Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση του κ. Καλαντζή τότε: Την θετική εξέλιξη που υπήρξε στην υπόθεση της επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας, του γνωστού 12%, για τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο βουλευτής Καβάλας Γιώργος Καλαντζής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “΄την Τρίτη είχα συνάντηση εργασίας με τον κ. Μηταράκη, συναρμόδιο υπουργό για οικονομικά θέματα και αναπτυξιακά. Χθες λοιπόν, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι δόθηκε εντολή από τον κ. Μηταράκη να ετοιμαστεί η ΚΥΑ, ώστε να συνεχίσει ξανά να λειτουργεί και να ενταχθεί η Καβάλα στο 12%, πράγμα που παγίως ισχύει για τους υπόλοιπους νομούς της Θράκης”.
Τι θέλει κι ασχολείται με αυτό το θέμα ο Γιώργος Καλαντζής; Όσο περισσότερο το ψάχνει ή το πιέζει, τόσο το χειρότερο. Διάθεση να μας δώσουν το 12% δεν υπάρχει. Δεν είναι ότι δεν έχουν την δυνατότητα. Είναι ότι δεν καταλαβαίνουν. Δεν θέλουν να καταλάβουν και να ασχοληθούν. Η ιστορία που διαδραματίζεται μπροστά μας μοιάζει πολύ με αυτή (τη πρόσφατη) της ΒΦΛ. Όλο της υπόσχονταν φυσικό αέριο αλλά μέχρι να της το εξασφαλίσουν κόντεψαν να την τελειώσουν εντελώς… Έτσι και με το 12%. Το προσεγγίζουν τάχα υπεύθυνα. Το εξετάζουν δήθεν θετικά. Στο τέλος μας λένε όχι. Κι έτσι πιστεύουν ότι ξεμπέρδεψαν.
Τι θέλει λοιπόν κι επιμένει ο Γιώργος Καλαντζής; Προς τι ο συγκεκριμένος ζήλος όταν τα πράγματα είναι φως φανάρι; Κανονικά έπρεπε κι αυτός κι άλλοι εκπρόσωποι μας να αναλάβουν να κάνουν κάτι άλλο, μάλλον πιο χρήσιμο. Να μας προσαρμόσουν στην πραγματικότητα. Έτσι ώστε αμέσως μετά οι Καβαλιώτες να το πάρουμε απόφαση κι ενδεχομένως να το δούμε αλλιώς. Διότι πάντα, για κάθε θέμα υπάρχει ο ευθύς δρόμος αλλά υπάρχει και το αλλιώς…
Τέλειωσε χθες το πρωί η συζήτηση στη Βουλή για το 12%. Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης. Υποθέσαμε ότι πριν αναφερθεί στη δική του ερώτηση όλο και κάτι θα πει για την προηγούμενη. Που αφορούσε και τον τόπο του. Προς γενική έκπληξη δεν είπε απολύτως τίποτα. Κι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που ανέλαβε να απαντήσει στον κ. Καραγιαννίδη, τίποτα κι αυτός. Κάπως έτσι η σεμνή τελετή στο κοινοβούλιο έλαβε ένα άδοξο τέλος….
Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλου ήταν μια πραγματική συνέντευξη τύπου. Ο βασικός ομιλητής δεν έκανε καμία εισαγωγή. Ζήτησε να του απευθύνουν ερωτήσεις οι δημοσιογράφοι που είχε απέναντι του. Όπως και έγινε. Ο κ. Παπαδόπουλος απαντούσε γρήγορα και κυρίως ουσιαστικά. Ο διάλογος αναπτύχθηκε με τρόπο άριστο. Κρίμα που δεν ήταν παρόντες όλοι όσοι δίνουν συνεντεύξεις τύπου στην Καβάλα. Έτσι, για να πάρουν ένα μάθημα.
Στο τέλος αυτής της διαδικασίας ρωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος για το αν αλλάξει η ημερομηνία των δημοτικών εκλογών. «Δεν μας έχει απασχολήσει το θέμα» είπε. Αναγνώρισε όμως ότι υπάρχει σχετική πρωτοβουλία του κ. Στυλιανίδη. Κατέληξε λέγοντας ότι αν οι εκλογές μετατεθούν λίγους μήνες αργότερα- το Φθινόπωρο του 2014- τότε ουσιαστικό ζήτημα δεν υπάρχει. Άλλωστε- είπε- δεν είναι σωστό να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές.
Την Κυριακή δηλαδή μεθαύριο, τελειώνει όπως όλα δείχνουν η δημοτική παράταξη του Γιάννη Φιλόσογλου. Αυτό θα γίνει στην πράσινη γωνιά, όπως ο πρώην δήμαρχος επέλεξε. Δεν είναι μόνο η συνάντηση με τον Χρυσανίδη που έκαναν όσοι των αμφισβητούν. Είναι ότι γενικότερα ο κ. Φιλόσογλου έχασε πολλά από τα στηρίγματα του. Έτσι θα γίνει η δημοτική του παράταξη- έστω προσωρινά- μικρή και ευέλικτη. 4 είναι οι βασικοί υποψήφιοι να φύγουν μόνοι τους ή να τους διώξει. Αρχή κάνουμε από τον Μποσμπότη, συνεχίζουμε με τον Φίλιππα, τελειώνουμε με τους αφανείς ήρωες Γάκη και Κεχαγιά. Αλήθεια, αυτούς ξέχασε να τους προσκαλέσει στο ραντεβού της Κυριακής;