Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με πολύ κόσμο – παρά την δυνατή βροχή – έγινε χθες το απόγευμα η ενημερωτική εκδήλωση για τις προτεινόμενες επενδύσεις του χρυσού σε Έβρο και Χαλκιδική. Ήταν μια εκδήλωση σε υψηλούς τόνους, εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης από την πλευρά της Καβάλας προς τις κοινωνίες της Χαλκιδικής και του Έβρου που λένε σταθερά όχι στις ξένες επενδυτικές προτάσεις. Βεβαίως τα δύο θέματα μοιάζουν αλλά δεν είναι ακριβώς ίδια. Στην Χαλκιδική η διαδικασία εξελίσσεται, στον Έβρο υπάρχει μια στασιμότητα αφού ακόμη κι ο Πρωθυπουργός πήρε πίσω πρόσφατες δηλώσεις του.

Αυτοί που παρακολούθησαν την χθεσινή εκδήλωση ήταν πολίτες ευαίσθητοι με τα περιβαλλοντικά θέματα. Πολλοί εργαζόμενοι στα Πετρέλαια. Ακόμη και ο Βαγγέλης Παππάς (στην φωτογραφία με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκη). Εργαζόμενοι της ΒΦΛ, ο πρόεδρος των εργαζόμενων της ΒΦΛ, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, σπουδαστές του ΤΕΙ, εκπρόσωποι συλλόγων κτλ. Από πλευράς τοπικών φορέων οι εκπρόσωποι ήταν λίγοι ή και ελάχιστοι. Το δημοτικό συμβούλιο εκπροσώπησαν οι Άρης Βέρρος και Ηλίας Ιωαννίδης. Εκ των ομιλητών δεν συμμετείχε στην χθεσινή εκδήλωση ο Τόλης Παπαγεωργίου λόγω έκτακτων υποχρεώσεων στην Αθήνα. Στον φουαγιέ του Αμφιθεάτρου υπήρχαν πανό κατά των επενδύσεων, φωτογραφίες των Τσοχατζόπουλου-Παπακωνσταντίνου- Πάχτα κτλ.

Την αρχική εισαγωγική ομιλία έκανε ο Λάζαρος Βασιλειάδης ως εκπρόσωπος των διοργανωτών. Της Συντοντιστικής Επιτροπής κατά των Δεξαμενών. Μεταξύ άλλων είπε « Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που χαιρετίζω αυτή την εκδήλωση ως ενεργός πολίτης και όχι ως πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ. Για εμένα μεγαλύτερη σημασία έχει η ιδιότητα του ενεργού πολίτη παρά η ιδιότητα του προέδρου του ΤΕΕ ΑΜ. Αυτή έχει συγκεκριμένη διάρκεια και κάποια στιγμή μπορεί και να μην υπάρχει. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δρούμε ως ενεργοί πολίτες. Ιδιαίτερα σήμερα που τα προβλήματα στην πατρίδα μας οξύνονται μέρα με την ημέρα. Γίνονται ακόμη πιο σύνθετα. Στο περιβάλλον όπως ξέρουμε δεν υπάρχουν αντιπαροχές. Αυτό για μας είναι ξεκάθαρο».

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης είπε μεταξύ των άλλων στους δημοσιογράφους: «Αυτό που έλεγα εδώ και καιρό είναι ότι οι χρυσοθήρες και οι υπηρέτες τους κατάφεραν κι ένωσαν τις τοπικές κοινωνίες. Που αλλού θυμόσαστε να είναι ενωμένοι ο Έβρος με την Καβάλα; Η Καβάλα με την Χαλκιδική, το Κιλκίς και τον Έβρο; Οι χρυσοθήρες κατάφεραν και μας ένωσαν γιατί αυτό (η ενότητα) είναι το μοναδικό μας όπλο. Αυτό τελικά δημιούργησε την αναδίπλωση ή την οριστική αναχαίτιση των χρυσοθήρων. Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ότι το θέμα πρέπει να το ξαναδούμε, αυτό για μας είναι μια πολύ μεγάλη νίκη. Νίκη των τοπικών κοινωνιών. Νίκη του αυτοδιοικητικού κινήματος που δημιουργήθηκε αυθόρμητα, μέσα από την ένωση της δύναμης των θεσμικών αυτοδιοικητικών. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τους βουλευτές. Τουλάχιστον για όλους τους βουλευτές. Αρκετοί από αυτούς- όπως ο Στυλιανίδης- στηρίζουν αυτόν τον κοινωνικό αγώνα. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός. Ενωμένοι όλοι οδεύουμε σε μια οριστική νίκη. Εμείς οι θεσμικοί ενωμένοι με το λαό περιμένουμε στις επάλξεις ανά πάσα στιγμή για να χτυπήσουμε με το όπλο της ένωσης». Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν τόσο καιρό άκουσε κάτι για έρευνες χρυσού και στον Νομό Καβάλας ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης απάντησε αρνητικά.

Πριν την εκδήλωση στους δημοσιογράφους μίλησε ο Γιώργος Ζουμπάς, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Χαλκιδικής: «Τα νεότερα που υπάρχουν είναι ότι η τρομοκρατία συνεχίζεται. Αύριο έχουμε 20 κλήσεις ως υπόπτων ανθρώπων στην Ασφάλεια. Αυτοί έχουν κληθεί και ξανακληθεί χωρίς κανένα στοιχείο. Όλα αυτά είναι μια προσπάθεια κατατρομοκράτησης του κινήματος. Δεν θα περάσει».

Ο καθηγητής εδαφολογίας της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ Κυριάκος Παναγιωτόπουλος είπε στους δημοσιογράφους: « Με την σημερινή μου ομιλία θα προσπαθήσω να περιγράψω όσο πιο σύντομα γίνεται το τι πρόκειται να συμβεί στην Χαλκιδική αν ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για την Χαλκιδική αλλά και για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Οι επιπτώσεις θα είναι τέτοιες που δεν θα επιτρέπεται οι κάτοικοι να ασκήσουν οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα όπως γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία. Δεν θα μπορούν τα αγροτικά τους προϊόντα να τα διαθέσουν στην αγορά, ούτε καν οι ίδιοι να τα καταναλώσουν. Επιπλέον κανένας δεν θα πηγαίνει να κάνει διακοπές σε μια περιοχή γεμάτη λύματα. Σε μια περιοχή που στην ατμόσφαιρα θα κυκλοφορεί σκόνη με τοξικά στοιχεία κτλ. Οι τουρίστες θα αποφεύγουν όλη τη περιοχή της Βόρεια Ελλάδα. Τουρισμός και χρυσός δεν συνδυάζεται. Ο χρυσός δεν συνδυάζεται με τίποτα. Ούτε και με τη γεωργία, ούτε και με την κτηνοτροφία».

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΗ 2013

Επόμενο άρθρο

Μπράβο σε όσους κρατάνε τον ΑΟΚ “όρθιο” !