Σε γενικές γραμμές στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής το πράγμα επιτέλους ξεκαθάρισε. Καταλάβαμε οριστικά ότι λύση στο πρόβλημα του ιδρύματος Αγία Μαρίνα θα δοθεί μόνο μέσω του Δήμου Καβάλας και της δημιουργίας ενός δεύτερου δημοτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης(ΚΔΑΠ) ΑμΕΑ . Μας απομένει τώρα το εξίσου δύσκολο, να υλοποιήσουμε την λύση που ξέρουμε. Γρήγορα μάλιστα.
Ουδείς είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Πολύ περισσότερο ότι θα τα καταφέρουμε στο χρόνο που πρέπει. Ας υποθέσουμε ότι το νέο ΚΔΑΠ ΑμΕΑ πρέπει να λειτουργήσει το αργότερο τον Σεπτέμβρη. Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει μέχρι τότε; Δύσκολο κι αυτό. Χρειάζεται μπόλικη δουλειά, η οποία πρέπει να γίνει συστηματικά κι αποτελεσματικά από την δημοτική επιχείρηση Δημωφέλεια.
Συμπαραστάτης σε αυτήν την προσπάθεια οφείλει να είναι το δημόσιο, το αρμόδιο Υπουργείο. Μόνο με μια καλή συνεργασία τους 1ον) το ίδρυμα θα «βγάλει» τη φετινή χρονιά 2ον) από τον Σεπτέμβρη θα «απορροφηθεί» από τη νέα δημοτική δομή ΑμΕΑ. Με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες.
Το που θα λειτουργήσει το νέο αυτό ΚΔΑΠ δεν είναι το μείζον. Ευχής έργο θα ήταν τα παιδιά να μην άλλαζαν περιβάλλον. Δυστυχώς ή ευτυχώς υπάρχουν άλλα που πρέπει να προηγηθούν. Κατόπιν τούτου οι συσκέψεις θα πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου οι βουλευτές να ενημερώνονται για την πορεία της προσπάθειας. Όποτε χρειάζεται να παρεμβαίνουν προκειμένου πλησιάζοντας στον Σεπτέμβρη να είναι όλα έτοιμα για αυτό το καινούργιο που ελπίζουμε ότι έρχεται.
Η άλλη σύσκεψη της Παρασκευής (για τα δρομολόγια των φέρι μποτ) δεν «έβγαλε» λύση. Ήταν αδύνατο να συμβεί τόσο γρήγορα. Έγινε μια καλή αρχή, επί της οποίας θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη συνέχεια. Με παρόντες τους πλοιοκτήτες και όχι τους εκπροσώπους τους.
Όπως είπε χθες ο αντιδήμαρχος της Θάσου κ. Πεταμίδης, στη θέση του Σ.Α.Σ. πρέπει να ζητήσουμε να δημιουργηθεί ένα τοπικό. Το οποίο θα συζητά, θα αποφασίζει. Οι αποφάσεις του θα έχουν αξία και θα τις ακολουθούν οι εταιρίες. Υποχρεωτικά. Για να φθάσουμε στο τοπικό Σ.Α.Σ. πρέπει να βάλει το χεράκι του η Κυβέρνηση ώστε να μεταφερθεί σε αυτό η αρμοδιότητα. Όλα τα υπόλοιπα θα είναι εύκολα κι απλά.
Με απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου, ο Δήμος Θάσου θα αγοράσει τους τόμους του αρχείου της εφημερίδας Ταχυδρόμος. Μια εφημερίδας που διέκοψε την κυκλοφορία της τον Δεκέμβρη. Η αγορά αφορά τα έτη 1945 έως 2016. Αποφασίστηκε να διατεθεί ποσό 15.000 ευρώ ενώ οι τόμοι θα ενισχύσουν τη δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Θάσου στον Θεολόγο. Θα συμπληρώσουν το αρχείο του νησιού, θα ενισχύσουν το Κέντρο Έρευνας Τοπικής Ιστορίας. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θάσου ήταν ομόφωνη, πάρθηκε στη συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου.
100 οπαδοί του Σώρρα από τη Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Καβάλα όπου έκαναν πορεία κι εξόρμηση ενημέρωσης του κοινού. Την ευθύνη της κινητοποίησης είχαν οι υπεύθυνοι της Καβάλας, που παρά τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων συνεχίζουν να συγκεντρώνονται καθημερινά στα γραφεία τους επί της οδού Γαλλικής Δημοκρατίας.
Μεταξύ των άλλων οι (αμετανόητοι) οπαδοί του Σώρρα υποστήριξαν ότι για όλα φταίνε τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης που διαστρεβλώνουν την αλήθεια! Δεν λένε- είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος τους- ότι όσοι έκαναν τα εξώδικα κι έφθασαν στα δικαστήρια αθωώθηκαν. Το καταπληκτικότερο όλων είναι ότι με τη συγκεκριμένη κινητοποίηση οι οπαδοί του καταζητούμενου Α. Σώρρα συνέχισαν να υπόσχονται ξεχρέωμα των πολιτών, αρκεί αυτοί να καταθέσουν τη γνωστή εξώδικη δήλωση!
Πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε την πόλη μας ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Με την ιδιότητα του αρχηγού του κόμματος που δημιούργησε «Νέα Δεξιά». Ο κ. Κρανιδιώτης είχε τις επαφές του προσπαθώντας να πετύχει το αυτονόητο, να διαφημίσει την προσπάθεια του και να πείσει για αυτήν.
Από καιρό το Φεστιβάλ Φιλίππων επιδιώκει ενίσχυση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Ως που φέτος (πρόσφατα μάλιστα) πέτυχε τον στόχο του. Το ποσό των 10.000 ευρώ που υποσχέθηκε ο Χ. Μέτιος είναι μικρό αλλά για αρχή καλούτσικο. Μέχρι και πέρσι η Περιφέρεια ΑΜΘ απαντούσε ότι δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ επειδή αυτές γίνονται με εισιτήριο. Φέτος κατάλαβε ότι κάποιες δεν έχουν, είναι δωρεάν, κι έτσι το γραφειοκρατικό πρόβλημα λύθηκε.
Όπως προκύπτει από το σχετικό ρεπορτάζ, η εξασφάλιση της ενίσχυσης επιτεύχθηκε και χωρίς πολλά λόγια και χωρίς να εμπλακούν ούτε ο Θ. Μαρκόπουλος αλλά ούτε κι ο Πέτρος Πετρόπουλος. Ήταν μια προσπάθεια του Θ. Γκόνη, η οποία ενισχύθηκε από τη Δήμαρχο κι έφθασε γρήγορα εκεί που έπρεπε. Στον Περιφερειάρχη.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ υπενθυμίζει –σχολιάζοντας τις εκδηλώσεις για τους Φιλίππους- κι άλλους συντελεστές της επιτυχίας: «Είναι ημέρα ιστορική και μεγάλης χαράς ,ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των μνημείων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ήταν η αγαστή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων των Υπουργείων με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία. Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η Ευρωπαϊκή Κίνηση Καβάλας με την εκδήλωση στο ίδρυμα Θεοχαράκη. Εκεί η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, σε συνεργασία με τον δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο ,τον διευθυντή του ιδρύματος Θεοχαράκη Φώτη Παπαθανασίου και τον επίτιμο διοικητή της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων Παναγιώτη Γεννηματά έδωσαν την απαραίτητη εξωστρέφεια στην Αθήνα καλώντας εκπροσώπους της Πολιτειακής ηγεσίας -Ακαδημαϊκής -πολιτισμικής και διπλωματικής κοινότητας . Επίσης ο τηλεοπτικός σταθμός του ena channel και η εκπομπή ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ με τα μοναδικά επίγεια και εναέρια πλάνα (σε 5 λεπτό τρέιλερ και ειδική εκπομπή )συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του φακέλου».