Ικανοποιητική ήταν η προσέλευση του κοινού στη χθεσινή εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στην πρώτη αντιφασιστική εκδήλωση από αυτές που την τρέχουσα εβδομάδα θα γίνουν στην Καβάλα. Το ακροατήριο ήταν στην πλειοψηφία του δικηγόροι. Προερχόμενοι από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ. Γνωστοί δικηγόροι, παλαιότερα μέλη ή και πρόεδροι της διοίκησης του δικηγορικού συλλόγου. Σημερινά μέλη της διοίκησης του ίδιου συλλόγου. Παρόντες ήταν επίσης κι αρκετοί άλλοι πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με τα κοινά.
Ξεχωρίζουμε την παρουσία του Γιώργου και του Γιάννη Παναγιωτόπουλου. Του Γιώργου Αστεριάδη, του Δημοσθένη Δημοσθενόπουλου. Η ιστορία την οποία πρόβαλλε η εκδήλωση δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Τέλος του 1971, αρχές του 1972 δικηγόροι της Καβάλας συντάσσουν επιστολή την οποία παραδίδουν στον δημοσιογράφο αθηναϊκής εφημερίδας. Η επιστολή δημοσιεύεται κι έχει σημαντικό περιεχόμενο. Ζητούν αμνηστία και κανονικά δικαστήρια για τους πολιτικούς κρατούμενους εκείνης της περιόδου.
Πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες για αυτή τη πρωτοβουλία παρουσίασε στη χθεσινή εκδήλωση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Θανάσης Αθανασίου. Ήταν μια εποχή δύσκολη και πολύ μακρινή, σε σχέση και με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα. Αποδεικνύεται έτσι ότι όσο κακή και «τσαλακωμένη» κι αν είναι η δημοκρατία, είναι σταθερή εγγύηση της ελευθερίας. Προτιμότερη σαφώς σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Η χθεσινή εκδήλωση ήταν μια πρώτη απάντηση της τοπικής κοινωνίας στις προκλήσεις των καιρών. Σε όλη αυτή τη … δραστηριότητα πότε της Πατριωτικής Κίνησης, πότε της Χρυσής Αυγής.
Αρκετά κάναμε υπομονή με αυτούς τους … σωτήρες. Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουν τα γεγονότα προηγούμενων δεκαετιών και εποχών. Τα οποία όμως έχουν τόσο μεγάλη δύναμη, που βάζουν στην γωνία και στην απομόνωση τους νοσταλγούς εκείνης της περιόδου. Οι δικηγόροι της Καβάλας που είχαν την τόλμη να συντάξουν και να δημοσιεύσουν εκείνη την επιστολή στην αθηναϊκή εφημερίδα αναφέρθηκαν 17 από τον Νίκο Καραπιπερίδη. Ο Θανάσης Αθανασίου τους ανέφερε δύο και τρεις φορές 16. Αυτή η λεπτομέρεια μικρή σημασία έχει. Σημασία έχει ότι αντιστάθηκαν. Αυτό ίσως είναι το μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης. Η αντίσταση με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο όταν αυτό που κινδυνεύει ή διακυβεύεται έχει σχέση με την ελευθερία και την δημοκρατία.
Μικρή ομάδα σπουδαστών του ΤΕΙ βρίσκονταν και χθες στην κεντρική πύλη. Στη θέση τους κανονικά τα πανό που γνωστοποιούν το καθεστώς της κατάληψης. Χθες δεν μπήκαν στο ΤΕΙ παρά ελάχιστοι καθηγητές και σπουδαστές. Μόνο αυτοί που είχαν σχέση με τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Οι υπόλοιποι έμειναν έξω, περιμένουν σήμερα την απόφαση της γενικής συνέλευσης. Σε προηγούμενες περιπτώσεις όπου προβλέπονταν λήξη της κατάληψης, η πρόβλεψη «έπεσε» έξω. Καλό μάθημα όλων ώστε αυτή τη φορά να μην κάνουν πρόβλεψη καμιά. Απλώς περιμένουν την νέα απόφαση των σπουδαστών.
Παραξενεύτηκε, σχεδόν θύμωσε ο Χρήστος Ζώης χθες στην συνέντευξη τύπου. Αφού για 15 λεπτά έκανε την εισήγηση του- παρουσιάζοντας τις βασικές απόψεις του νέου κόμματος του οποίου είναι επικεφαλής- περίμενε πολλές ερωτήσεις. Δυστυχώς όμως του έγινε μόνο μία. Αφού λοιπόν την απάντησε είδε τους δημοσιογράφους να αποχωρούν. «Αν το ήξερα τότε θα μιλούσα περισσότερο» είπε μεταξύ σοβαρού κι αστείου. Συνεργάτης του, που παρακολουθούσε από απόσταση, κλήθηκε να σχολιάσει την συνεργασία του κ. Ζώη με τον Πάνο Καμμένο. Είπε μόνο μία φράση «όλοι κάνουν λάθη σε αυτή τη ζωή».
Εκτός από τους δημοσιογράφους την συνέντευξη του κ. Ζώη (δίπλα στον οποίο βρίσκονταν αλλά δεν μιλούσε ο βουλευτής Νίκος Σταυρογιάννη) παραβρέθηκαν 2-3 άνθρωποι ακόμη. Μια γιατρός του Νοσοκομείου με καταγωγή από την Λάρισα, δύο συνταξιούχοι. Οι τελευταίοι φάνηκαν να είναι υποστηρικτές του νέου κόμματος που σε συντομογραφία αναφέρεται Νέα Μέρα.
Την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε στα πολιτικά δικαστήρια, στην Κομοτηνή, η έφεση Μπουδακίδου στην υπόθεση με κατηγορούμενο τον Άγγελο Σμυρλόγλου. Θυμίζουμε ότι το ποινικό μέρος της ίδιας υπόθεσης κρίθηκε πρόσφατα στην Καβάλα, εκεί ο Άγγελος Σμυρλόγλου αθωώθηκε. Αρχικά υπήρξε απόφαση –στα πολιτικά δικαστήρια- κατά του Άγγελου Σμυρλόγλου. Αντί να κάνει έφεση ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος έκανε η δημοσιογράφος. Ζητούσε μεγαλύτερο ποσό αποζημιώσης! Όμως στην δίκη της Κομοτηνής πρόσφατα δεν εμφανίστηκε να την υποστηρίξει.
Όπως είπε χθες το απόγευμα στην τηλεόραση της Πρωϊνής η κ. Άννα Γιοβανιού (υπεύθυνη παραρτήματος Καβάλας των Γιατρών του Κόσμου) η προσφορά φαρμάκων στο Κοινωνικό Φαρμακείο συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη. Σε σημείο που τα φάρμακα γέμισαν και το πατάρι του χώρου. «Πλέον δεν έχουμε που να τα βάλουμε» είπε η κ. Γιοβανιού. Εξ αυτού του λόγου οι φορείς που λειτουργούν το κοινωνικό φαρμακείο ζητούν από την Δημοτική Αγορά να τους παραχωρήσει και δεύτερο κατάστημα. Εκεί πέραν των φαρμάκων που θα αποθηκευτούν, θα λειτουργήσει ακόμη μεγαλύτερο ιατρείο για ανασφάλιστους.
Χθες το μεσημέρι, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Ηλίας Ιωαννίδης ζήτησε ο Δήμος Καβάλας να παραχωρήσει γραφείο στον σύλλογο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων. Ο σύλλογος είναι χωρίς στέγη, με αποτέλεσμα οι συναντήσεις των μελών του να γίνονται σε καφετέρια. Ο κ. Δήμαρχος απάντησε ότι είναι δυνατό να παραχωρηθεί στον σύλλογο ένα κατάστημα (γραφείο) στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς. Αυτό φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί.
Το περασμένο Καλοκαίρι (ίσως και λίγο νωρίτερα) ο ενιαίος σύλλογος ανέργων (και επισφαλώς εργαζομένων) χωρίστηκε. Μας προέκυψαν δύο. Ένας εξ αυτών έχει στέγη στο στέκι «Σήματα Καπνού», ο άλλος τις… καφετέριες. Η διάσπαση του συλλόγου έχει σχέση με τις εξελίξεις στην ΚΟΕ. Όσοι έφυγαν από τη ΚΟΕ (και τον ΣΥΡΙΖΑ) εκπροσωπούν τον σύλλογο που δεν έχει γραφείο, όσοι έμειναν στην ΚΟΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν έδρα στα «Σήματα Καπνού».