Στο κέντρο της Καβάλας κυκλοφορεί ένας πολύ …κακός άνθρωπος. Ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από την Αριστερά ή την άκρα Αριστερά. Βαδίζει στους δρόμους δήθεν αμέριμνος. Όπου όμως συναντά αφίσα με την φωτογραφία του Γιώργου Νταλάρα σταματά. Πάνω στο πρόσωπο του τραγουδιστή γράφει τη λέξη «μνημονιακός». Με αυτόν τον τρόπο κάθε φωτογραφία του Νταλάρα έχει πάνω της αυτό το χαρακτηρισμό. Άντε μετά να έχεις διάθεση για τη συναυλία με την Γλυκερία, αύριο βράδυ στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.
Αλήθεια, γιατί στη φάτσα του Νταλάρα να υπάρχει χειρόγραφο σχόλιο και στη διπλανή φωτογραφία της Γλυκερίας ούτε λέξη; Η Γλυκερία γλίτωσε της κριτικής, αφού ουδέποτε ασχολήθηκε με την πολιτική. Με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα η σύζυγος Νταλάρα (η Άννα) έγινε μέχρι και Υφυπουργός επί ημερών Γιώργου Παπανδρέου. Ψήφισε τα πρώτα μνημόνια κι αμέσως μετά εξαφανίστηκε. Την πήρε το (λαϊκό) ποτάμι…
Που να δείτε τι θα γίνει όταν στην πόλη κυκλοφορήσουν οι αφίσες του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος σκηνοθέτησε την παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη. Εκεί να δείτε γράψιμο… Πρόσφατα, στην επίσημη πρεμιέρα του έργου στο λεκανοπέδιο, ο Σαββόπουλος απευθυνόμενος στο κοινό υποστήριξε ότι για τα χάλια της Ελλάδα δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί αλλά κι οι πολίτες. Ήδη του τα σέρνουν στον αθηναϊκό τύπο και στο διαδίκτυο. Οι Καβαλιώτες ή μάλλον ο συγκεκριμένος …κακός Καβαλιώτης περιμένει τις αφίσες του για να τον περιποιηθεί καταλλήλως.
Με αυτόν τον απλό τρόπο συνδέεται πάλι η πολιτιστική δραστηριότητα με την οικονομική κρίση και την γενικότερη καθημερινή δυσκολία. 20 ευρώ ήταν το εισιτήριο για τις Βάκχες μετά Ρουβά, 20 ευρώ και για το μουσικό έργο με επίκεντρο τον Μίκη Θεοδωράκη. Οι … μνημονιακοί Νταλάρας και Σαββόπουλος γνωρίζοντας καλύτερα τι συμβαίνει στη κοινωνία έχουν το εισιτήριο σαφώς φθηνότερο. Πάλι όμως δεν αποφεύγουν τις συνέπειες και την κριτική.
Στη σύσκεψη της Κυριακής παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής έθιξε το θέμα του περιφερειακού φόρου. Ο φόρος αυτός -έχουμε γράψει πολλές φορές- αφορά την Ενεργειακή Αιγαίου κι υπολογίζεται επί των ετήσιων κερδών της. Περιμέναμε ο Δήμαρχος να ζητήσει από τον Υπουργό ο συγκεκριμένος φόρος να υπολογίζεται επί του τζίρου (ώστε να υπάρχει αντικείμενο). Αυτός ζήτησε ο περιφερειακός φόρος να αλλάξει όνομα. Να χαρακτηριστεί τοπικός για να τον δικαιούνται μόνο οι Δήμοι του Νομού Καβάλας κι όχι κι η υπόλοιπη ΑΜΘ.
Δυστυχώς ο Δήμαρχος κάνει πάλι λάθος. Σημασία δεν έχει το όνομα του φόρου αλλά το αν τέτοιος θα υπάρξει. Αν θα πληρώνεται από αυτούς που βγάζουν το πετρέλαιο στον κόλπο της Καβάλας. Όσο ο φόρος θα λογίζεται επί των κερδών, πιθανότερο είναι να υπάρχει στα χαρτιά μόνο. Αν όμως ο υπολογισμός αλλάξει, τότε μόνο έχει αξία η συζήτηση για το όνομα του. Διότι μόνο τότε θα πληρώνεται.
Ο Υπουργός Μανιάτης μάλλον δεν γνώριζε το θέμα. Για αυτό κι απάντησε «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Κάπως έτσι έληξε η συζήτηση. Ο Δήμαρχος κάτι είπε, ο Υπουργός κάτι απάντησε. Σε μια εποχή όμως όπου τα έσοδα της Τ.Α. περιορίζονται δραματικά αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να διεκδικούνται ως το τέλος. Κι όχι από υποχρέωση να γίνονται για λίγα λεπτά μόνο αντικείμενο συζήτησης. Αρκεί φυσικά να πιστεύεις αυτό που λες και ζητάς. Αν το πιστεύεις τότε επιμένεις. Το ζητάς σωστά, επισημαίνεις στον Υπουργό ότι καθόλου δεν απάντησε στο ερώτημα ή το αίτημα που του έθεσες. Επανέρχεσαι στη πρώτη ευκαιρία, πιέζεις. Πιέζεις πραγματικά κι αφόρητα.
Διαπιστώνουμε επίσης ότι ενώ τέθηκε και ξανατέθηκε το θέμα της φυσικής αποθήκης φυσικού αερίου, πάλι ο Υπουργός δεν απάντησε. Πάλι έκανε «γαργάρα» το όλο θέμα. Όσο το Υπουργείο σιωπά για το αυτονόητο και φυσιολογικό τόσο ο νηστικός, δηλαδή η ΔΕΠΑ, καρβέλια θα ονειρεύεται. Θα την αποδοκιμάζει ο Υπουργός αλλά αυτή –σα να μη συμβαίνει τίποτα- θα συνεχίζει τη δουλειά της. Αφού η Νότια Καβάλα δεν θα γίνει άμεσα αποθήκη φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ μπορεί να συνεχίσει να λέει τα δικά της. Έχει άλλωστε την θερμή υποστήριξη του ΤΕΙ Καβάλας… Πρόθυμο να συνεχίσει ότι άρχισε (με προτροπή του Δημάρχου).
Προσοχή, η εκπομπή της τοπικής τηλεόρασης στη διάρκεια της οποίας ο Ανδρέας Καραμπουρνιώτης δηλώνει ότι θέλει να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας είναι του 2006 κι όχι τωρινή. Απαραίτητη διευκρίνιση επειδή όσο αυτή προβάλλεται και ξαναπροβάλλεται παραλείπουν οι υπεύθυνοι να σημειώσουν προέρχεται από το αξέχαστο πρόσφατο παρελθόν. Σήμερα ο Ανδρέας Καραμπουρνιώτης δεν πάει για Δήμαρχος. Αυτή τη φιλοδοξία την έχουν άλλοι.
Οι ανεξάρτητοι… Έρχονται οι πάσης φύσεως ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Μια κατάσταση που μας θυμίζει όχι μόνο την πολιτική αλλά και το ποδόσφαιρο. Παλιά είχαμε στη Καβάλα το ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ανεξαρτήτων. Μία εκ των ομάδων που σταθερά συμμετείχε σε αυτό ήταν η ομάδα των Ανεξαρτήτων. Ποιος να περίμενε ότι θα έρθει η ώρα που οι δημοτικές εκλογές στην Καβάλα (και όχι μόνο) θα αποκτούσαν ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Θα έμοιαζαν με ποδοσφαιρικό τουρνουά ανεξάρτητων ομάδων.
Προχθές στο Μπάτη ο ανεξάρτητος Μάκης Παπαδόπουλος συναντήθηκε μάλλον τυχαία με εκπρόσωπο εκθεσιακού κέντρου της Φιλιππούπολης. Ο βούλγαρος επιχειρηματίας δέχθηκε να συνεργαστεί με τους φορείς της περιοχής, όπως τον έπεισε ο κ. Παπαδόπουλος. Πρόκειται για τον επικεφαλής μιας πολύ σοβαρής προσπάθειας, η οποία «παντρεύει» στην πάλαι ποτέ σοσιαλιστική Βουλγαρία το κράτος με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δε θέλει να κάνει ως υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας ο Μάκης; Βρήκε λοιπόν τον (Βούλγαρο) δάσκαλο του.
Είναι γνωστό ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Δασικών Υπηρεσιών της Καβάλας παρουσίασαν προχθές τον δασικό χάρτη της πόλης. Για τον οποίο είπαν ότι μπορεί και να αποσυρθεί, χωρίς όμως να εξηγήσουν γιατί θα αποσυρθεί. Επ’ αυτού άφησαν την φαντασία του ακροατηρίου να σκεφθεί διάφορα. Δεν είναι τόσο γνωστό ότι στην ίδια εκδήλωση οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν απέφυγαν τα σχόλια. Περί της σημερινής κατάστασης στη πόλη, πως φθάσαμε πολεοδομικά εδώ που είμαστε κτλ. Επέρριψαν ευθύνες σε όλους τους αιρετούς. Τους πολύ παλιούς. Τους παλιούς και βέβαια τους σημερινούς. Χρησιμοποίησαν ποικίλα παραδείγματα για να «εκδικηθούν» όσους άλλα υποσχέθηκαν (όταν ήταν υποψήφιοι) και άλλα έκαναν.
Η δουλειά δυστυχώς των Δασικών Υπηρεσιών (ο χάρτης δηλαδή που ανάρτησαν) δεν διορθώνει τίποτα και δεν λύνει κανένα πρόβλημα από τα πολλά που υφίστανται στις παρυφές της Καβάλας. Η κριτική τους ήταν εύκολη, τόλμη και θάρρος από την πλευρά τους δεν υπήρχε. Έδειξαν μάλιστα ότι μπορεί και να συμφωνούν με την απόσυρση του χάρτη που έφτιαξαν (μετά κόπων και βασάνων) αφού έτσι το γενικότερο μπάχαλο θα συνεχιστεί κάποιες δεκαετίες ακόμη.
Ρώτησαν και επ αυτού του θέματος τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μανιάτη. Απάντησε ότι δεν γνωρίζει γιατί δεν είναι ενημερωμένος. Είπε ότι η αρμοδιότητα είναι του Υφυπουργού του κ. Καλογιάννη. Ο οποίος ελπίζουμε σύντομα θα κληθεί να αποφασίσει (και να μας γλιτώσει από την ταλαιπωρία). Θα τον πάρει πίσω τον χάρτη ή όχι;
Σωστή παρατήρηση συμπολίτη, μήνυμα στον κ. Δήμαρχο προκειμένου να παρέμβει στον ΟΛΚ: Καλημέρα κ.Δήμαρχε…αν και γνωρίζω ότι δεν είναι δική σας αρμοδιότητα θα μπορούσατε όμως να προτείνετε στον ΟΛΚ, επειδή έχει να κάνει με την εικόνα της πόλης μας, την αλλαγή; Την μείωση; Η δεν ξέρω τι ακριβώς, για τις πορτοκαλί κολωνες φωτισμού που είναι στο λιμάνι και προκαλούν τόση μεγάλη οπτική ρύπανση. Καθήμενοι χθες στον Μύλο, όπως και αλλες φορές απο άλλα σημεία της πόλης το βράδυ είναι τόσο πολύ το πορτοκαλί φως που σβήνουν το Ιμαρετ ,τα όμορφα σπίτια αλλα κυρίως το μοναδικό μας κάστρο. Δεν είναι υπερβολή αυτό που σας λέω. Χάνονται τα πάντα και υπερτερεί μόνο μια σειρά από πορτοκαλί φως…
Όσο για την απάντηση του Δημάρχου, είναι η ακόλουθη: Το έχω συζητήσει με τους αρμόδιους αλλά δεν πείθονται. Υποτίθεται πως έτσι ορίζει ο Κανονισμός για τα λιμάνια. Συμφωνώ κι εγώ πως προκαλείται “οπτική ρύπανση”.