Με καθυστέρηση μεγαλύτερη της μιας ώρας προσήλθαν την Τετάρτη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιορδάνης Παπαντίδης και Νίκος Μαυρίδης. Ήταν παρέα, όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο καλούνται αλλά δεν προσέρχονται ποτέ στις προ συνεδριάσεις της ομάδας της πλειοψηφίας. Τρέχει κάτι ή πρόκειται για σύμπτωση; Μήπως κάνουν τα γνωστά νάζια για τους προσέξει περισσότερο η διοίκηση ή έχουν όντως διαφωνίες με αυτήν; Το τελευταίο, που θα ήταν είδηση, δεν προκύπτει από κάποιο άλλο γεγονός (πολύ περισσότερο από δημόσια δήλωση τους).
======================================================
Το συνηθίζουμε. Την επόμενη (ή την μεθεπόμενη)μέρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, προσεγγίζουμε τα θέματα της τοπικής επικαιρότητας δια της συγκεκριμένης συζήτησης. Η οποία άλλοτε μας κάνει σοφότερους. Άλλοτε όχι. Τελευταία οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου αποδεικνύονται δημοσιογραφικά «τζούφιες». Είναι κυρίως σύντομες. Είναι αρκετά ήρεμες, στο τέλος καταλαβαίνουμε ότι δεν μας κάνουν σοφότερους…
Το γεγονός δεν είναι απαραίτητα κακό. Υπό προϋποθέσεις είναι μάλλον καλό. Συνεδριάζουν ήρεμα, ναι μεν επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια αλλά μέσω αυτής της διαδικασίας «ωριμάζει» ότι πρόκειται να ακολουθήσει. Το οποίο πολλές φορές είναι το σωστό, γίνεται δε σε χρόνο ικανοποιητικό. Δρα η διοίκηση αλλά είναι βέβαιο ότι υπολογίζει και την αντιπολίτευση. Ειδικά όταν αυτήν έχει δίκιο. Ακόμη κι όταν διεκδικεί το δίκιο της με τρόπο απότομο και υπερβολικό.
Περί του ιδρύματος Αγία Μαρίνα προχθές μίλησαν όλοι. Τίποτα το καινούργιο. Κι όμως ο διάλογος που αναπτύχθηκε μας έπεισε για το τι θα επακολουθήσει. Ο Δήμος Καβάλας θα σπεύσει να αναλάβει τις ευθύνες του, οι οποίες από ένα σημείο και μετά θα είναι και ευθύνες άλλου. Του κράτους. Πολύ σωστά ο Βαγγέλης Παππάς ζήτησε να μοιραστούν τα παιδιά (ΑμΕΑ) ανάμεσα στο κράτος και τον δήμο. Αμέσως μετά ο Σωτήρης Σωτηριάδης απέκλεισε το κράτος γιατί όπως είπε στην Παιδόπολη δεν υπάρχει χώρος…
Καλώς ή κακώς κι ο Δήμος έχει το ίδιο πρόβλημα. Ενώ το δημόσιο δηλώνει αδυναμία και ξεμπερδεύει, ο Δήμος Καβάλας (η τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα) πρέπει να βρει κατάλληλο κτίριο. Πάση θυσία. Οι όροι του παιχνιδιού δεν είναι δίκαιοι αλλά και δεν αλλάζουν. Διαφαίνεται- όπως γράφαμε και χθες στην Πρωινή- δημοτική λύση για τα παιδιά του ιδρύματος Αγία Μαρίνα. Οι πολίτες που παρακολουθούν έπαψαν προ πολλού να ελπίζουν στο δημόσιο. Στηρίζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία μία ακόμη φορά κοιτούν στα μάτια. Ή αυτή ή κανείς.
Ο κ. Κωστής Σιμιτσής έθιξε το θέμα των έργων. Είτε των έργων των εργολάβων, είτε των έργων με την λεγόμενη αυτεπιστασία. Χρησιμοποίησε εύστοχα παραδείγματα που εντελώς συμπτωματικά αφορούν και τα δύο την ίδια οδό, την ίδια περιοχή. Οδός Κομνηνών στην συνοικία του Άη Γιάννη. Θα μεταφέρουμε αναλυτικά την απάντηση που του έδωσαν προκειμένου να καταλάβει ο αναγνώστης ότι σε πολλές περιπτώσεις τα έργα κατέληξαν να είναι μισές δουλειές.
Ο ανάδοχος κατασκευάζει το νέο δίκτυο ύδρευσης. Αυτό πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από σκαλάκια, τμήμα των οποίων καταστρέφει. Όταν αρχίζει να τα επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση τους, τότε η ΔΕΥΑΚ διαπιστώνει λάθος. Τον σταματά προκειμένου να μην κατασκευάσει με λάθος τρόπο ότι χάλασε . Δηλώνουν… περήφανα την καταλυτική τους παρέμβαση τόσο η Δήμαρχος όσο κι ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.
Μόνο που δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι 20 μέρες τώρα τα σκαλάκια δεν αποκαταστάθηκαν. Ο εργολάβος δεν ολοκλήρωσε ούτε το λάθος που ξεκίνησε, ούτε το σωστό που όφειλε. Όσο για την ΔΕΥΑΚ, παρακολουθεί από απόσταση κι είναι ικανοποιημένη που σταμάτησε το υποτιθέμενο λάθος. Μα καλά, δεν πρέπει κάποια στιγμή τα σκαλάκια να ξαναγίνουν σκαλάκια;
Στην ίδια περιοχή τα αυτοκίνητα «χάνονται» σε χαντάκι της ΔΕΥΑΚ, ενθύμιο βλάβης του Χειμώνα που μας πέρασε. Ο κ. Σιμιτσής ρώτησε για την ασφαλτόστρωση που πρέπει να γίνει αλλά απάντηση δεν έλαβε. Δεν θα μας ενοχλούσε το ότι… ξέχασαν να του απαντήσουν αν έπρατταν το αυτονόητο. Μάλλον όμως ζητάμε πολλά…
Την Τετάρτη το βράδυ η αντιπολίτευση συμφώνησε με ένα μεγάλο έργο που δρομολογήθηκε στο δημοτικό γήπεδο Βερούλειο. Ζήτησε χρόνο προκειμένου να μελετήσει την πρόταση αφού όπως ισχυρίστηκε τα δεδομένα τέθηκαν υπόψη της πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1,2 εκ ευρώ, το πρώτο μεγάλο έργο στη θητεία της κ. Δημάρχου.
Χαίρεσαι με κάτι τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες μοιάζουν έτοιμες να δημοπρατηθούν ώστε σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν. Δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο και χρονοβόρο. Αντίθετα η παρέμβαση, η αλλαγή, η βελτίωση είναι απαραίτητη αλλά ήδη άρχισε να καθυστερεί.
Ενώ προχθές έπρεπε να αποφασιστεί το έργο (ομόφωνα φανταζόμαστε), η λήψη της απόφασης μετατέθηκε για μετά από 15-20 ήμερες. Σαφώς και δεν χάθηκε ο κόσμος αλλά τέτοια πράγματα τα δημοτικά συμβούλια οφείλουν να τα «σπρώχνουν» μπροστά κι όχι για λεπτομέρειες να τα σταματούν. Ούτε καν για λίγες μέρες.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος αρχικά κατήγγειλε διαδικασία απευθείας ανάθεσης αρκετών χρημάτων, όταν έλαβε τις απαραίτητες εξηγήσεις αρκέστηκε να πει ότι αυτό που έγινε δεν ήταν γνωστό σε συγκεκριμένο κλάδο επαγγελματιών. Επί της συγκεκριμένης παρατήρησης δεν έλαβε απάντηση, άρα έχει δίκιο.
Υποχρέωση του Δήμου Καβάλας είναι να ενημερώνει την αγορά ακόμη κι όταν προγραμματίζει τον πιο απαιτητικό δημόσιο διαγωνισμό. Άλλο πράγμα να ενημερώνεις, άλλο πράγμα πόσοι και ποιοι θα διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά να διεκδικήσουν την προμήθεια.
Δεν θα πρέπει να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση ο Αντιπεριφερειάρχης. Ο κ. Μαρκόπουλος χορήγησε άδεια στο πιο πρόσφατο «τέκνο» του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, την εταιρία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, αλλά αυτό το έκανε μετά από συγκεκριμένη εισήγηση των υπηρεσιακών του παραγόντων. Αν η απόφαση ήταν λάθος, αυτοί τον παρέσυραν στο λάθος.
Αντιδρά ανεξήγητα σπασμωδικά, προσπαθεί να δικαιολογηθεί ενώ δεν πρέπει. Τα πράγματα είναι φως φανάρι. Έκανε ότι του υπέδειξαν οι συνεργάτες του. Το ίδιο κάνει καιρό τώρα, το ίδιο απολύτως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι. Οι εποχές που οι αιρετοί είχαν τον πρώτο λόγο πέρασαν και δεν γυρίζουν. Πλέον κουμάντο κάνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Γράφαμε και χθες ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση εμπλέκονται τουλάχιστον τριών διαφορετικών υπηρεσιών παράγοντες. Το ότι δεν συνεννοήθηκαν, δεν συμφώνησαν μεταξύ τους είναι κάτι που ο πολίτης το υφίσταται κάθε μέρα. Για πολύ μικρότερης σημασίας ζητήματα σε σχέση με το συγκεκριμένο. Αυτή είναι η Ελλάδα. Οπότε εξηγήσεις οι απολυμένοι πρέπει να ζητήσουν κυρίως από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, λιγότερο από τον κ. Μαρκόπουλο. Άλλο αν αυτός από χθες τις δίνει.
======================================================
Οι αλλαγές στις τοπικές εκλογές του 2019
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης ήταν ομιλητής σε εκδήλωση για τον Καλλικράτη, η οποία έγινε προχθές στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Ιδού πως αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται, ιδού ποιες ανέφερε πολύ συγκεκριμένα (οι οποίες είναι ολοφάνερο ότι έχουν σχέση με τις εκλογές του 2019):
1.Ριζικός επανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων.
2.Αποσύνδεση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από το εάν τελικά θα επιλεγεί η καθιέρωση τετραετούς θητείας για τους αιρετούς των Ο.Τ.Α., όπως ισχύει και για τη Βουλή, ή η διατήρηση της πενταετούς θητείας που προβλέπει ο “Καλλικράτης”,
3.Μείωση του ορίου ηλικίας για την κτήση του δικαιώματος εκλέγειν στα 17 έτη,
4.Μείωση του αριθμού των υποψηφίων, ως το +10% του αριθμού των εδρών κάθε συμβουλίου,
5.Αλλαγή του τρόπου επιλογής των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών,
6.Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, με ταυτόχρονη διατήρηση του συστήματος των δύο γύρων,
7.Ανάθεση στον Γενικού Γραμματέα του Δήμου ή της Περιφέρειας των αρμοδιοτήτων τρέχουσας διαχείρισης, ώστε οι αιρετοί να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους κυρίως στα μείζονα και πιο πολιτικά ζητήματα της περιοχής τους,
8.Θεσμοθέτηση διαδικασιών υποχρεωτικής διαβούλευσης, ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης τόσο μέσα στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και έξω από αυτό, σε επίπεδο κοινωνίας, για τα πιο σημαντικά θέματα διοίκησης των ΟΤΑ (προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα), προκειμένου να εξασφαλιστεί η περιβόητη “κυβερνησιμότητα” των ΟΤΑ,
9.Συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του οικείου ΟΤΑ (Δημοτικό / Περιφερειακό Συμβούλιο και Εκτελεστική Επιτροπή),
10.Καθιέρωση δημοψηφισμάτων σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, για όλα τα τοπικού ενδιαφέροντος θέματα, είτε με απόφαση του Δημοτικού/Περιφερειακού Συμβουλίου είτε με λαϊκή πρωτοβουλία,
11.Αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών συνελεύσεων και καθιέρωση συνελεύσεων γειτονιάς, προκειμένου να ενισχυθεί η άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων,
- Επανασχεδιασμός του θεσμού των ανταποδοτικών υπηρεσιών.