Η διαδικασία επιλογής νέων διοικητών κι αναπληρωτών διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας φαίνεται να φθάνει στο τέλος της. Κατατέθηκαν πολλές αιτήσεις, τις οποίες επεξεργάζεται από καιρό αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου. Τελικά υπάρχει ο περίφημος όρος μη εντοπιότητας. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. στο Νοσοκομείο της Καβάλας ούτε ο διοικητής, ούτε ο αναπληρωτής του θα προέρχονται από τον Νομό Καβάλας. Με λίγα λόγια φαίνεται να γυρίζουμε στην εποχή Αμπεριάδη, Αθανασίου και Μουτουσίδη. Τότε που το «αφεντικό» του Νοσοκομείου της Καβάλας ήταν μη Καβαλιώτης. Εξ αυτού του λόγου δεν υπάρχει καμία μα καμία πιθανότητα να δούμε ως διοικητή στο νέο Νοσοκομείο τον Μίμη Χριστοφιλογιάννη. Ο οποίος φυσικά και δεν ενδιαφέρεται να διοριστεί διοικητής Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, την Ξάνθη ή έστω την Δράμα.
Κρίμα. Ο Μίμης Χριστοφιλογιάννης είχε πιστέψει σε αυτή την αποστολή κι είχε αρχίσει να προετοιμάζεται. Ως που ανέκυψε η ιστορία με την εντοπιότητα. Η οποία εξουδετέρωσε μια κι έξω το ενδιαφέρον του.
Η προσωρινή διοικητής Σταυρούλα Μπουσμουκίλια συμπληρώνει αυτό το διάστημα 4 μήνες στο συγκεκριμένο πόστο. Επιβεβαιώνεται αυτό που λέμε συχνά για την χώρα μας. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Αν πάντως ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Υγείας τότε οι διορισμοί των νέων διοικητών και των αναπληρωτών τους αναμένονται (το αργότερο) αμέσως μετά το Πάσχα.
Υπάρχει φυσικά το ενδεχόμενο της μεγάλης έκπληξης. Να διοριστούν στο νέο Νοσοκομείο Καβάλας πρόσωπα που πολιτικά θα προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ. Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας η πρόσφατη διαμαρτυρία της τοπικής ΔΗΜΑΡ σχετικά με τις επιλογές στην διοίκηση του ΟΛΚ. Αποκλείεται δηλαδή η Αθήνα να «αποζημιώσει» τον κυβερνητικό εταίρο με την ευκαιρία των νέων διοικήσεων των Νοσοκομείων;
Στην εποχή των Μνημονίων, των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΝΔ μας «βγήκαν» από τα Αριστερά! Ζήτησαν να αναλάβει ο Δήμος Καβάλας την ριζική ανακαίνιση του Διόνυσου, όπως επίσης και την λειτουργία του. Απέκλεισαν την εμπλοκή ιδιώτη έστω κι αν δεν επέμεναν σε αυτό. Στο τέλος ψήφισαν την πρόταση Σιμιτσή. Ευχήθηκαν παρά ταύτα να συνέβαινε το ιδανικότερο. Το άριστο. Να διέθετε ο Δήμος Καβάλας 1 εκ ευρώ για να επαναφέρει το κτίριο στην προηγούμενη της φωτιάς κατάσταση. Αμέσως μετά πάλι ο Δήμος Καβάλας να αναλάμβανε της διαχείριση του. Όλα αυτά χθες το μεσημέρι. Από τον Γιώργο Τσαλουχίδη, την Στέλλα Παπαδοπούλου και τον Ηλία Καλανταρίδη. Ευτυχώς στην αίθουσα δεν βρίσκονταν ούτε ο Δήμος Ζαχαριάδης, ούτε ο Ηλίας Ιωαννίδης να τους ακούσουν.
Ήταν όμως ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Που έσπευσε να τους επαναφέρει στην τάξη. Τους είπε ότι την σήμερον ημέρα δεν είναι δυνατόν έργο που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ να δοθεί μετά στον ιδιωτικό τομέα. Όσο για το σενάριο λειτουργίας του Διόνυσου από την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτό ο κ. Σιμιτσής ούτε καν δέχθηκε να το σχολιάσει. Δεν το έκανε γιατί διαφωνεί. Το απέφυγε εντελώς γιατί ξέρει με τι έχει να κάνει…
Ανέκαθεν αυτό ήταν (και παραμένει) το μεγάλο μας πρόβλημα. Το δημόσιο, η τοπική αυτοδιοίκηση κλήθηκαν πολλές φορές να δώσουν εξετάσεις σε περιπτώσεις ίδιες με αυτή του Διόνυσου. Απέτυχαν. Το κακό συμπληρώθηκε με τις γνωστές παθογένειες των μόνιμων και μη παραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων. Των λίγων έστω κακών δημοσίων υπαλλήλων. Όλοι αυτοί (χωρίς να εξαιρούνται δήμαρχοι, νομάρχες κτλ) ανέλαβαν να διαχειριστούν ακίνητα όπως ο Διόνυσος αλλά τα έκαναν θάλασσα. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ελάχιστες.
Περισσότερο συνηθισμένες (είτε μας αρέσει είτε όχι) είναι ειδήσεις αυτού του στυλ και περιεχομένου: Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία μήνυση κατά παντός υπευθύνου, μετά την διαπίστωση που έγινε για έλλειμμα 1.039.000 ευρώ στο ταμείο του Δήμου.Με απόφαση του Δημάρχου ετέθη σε διαθεσιμότητα ο Προιστάμενος της Ταμειακής Υπηρεσίας, από τον οποίο ζητήθηκε να προσέλθει για την παράδοση του ταμείου.Η έκθεση που παραδόθηκε στο Δήμαρχο, από την υπηρεσιακή επιτροπή, το απόγευμα της Παρασκευής, διαβιβάστηκε σήμερα σε όλα τα ελεγκτικά όργανα και τα αρμόδια υπουργεία. Το θέμα συζητήθηκε προ ημερησίας διατάξεως στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, όπου ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή τήρησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταλόγισαν στη δημοτική αρχή ολιγωρία στις ενέργειές της.
Φθάσαμε λοιπόν στο σημείο περιπτώσεις τύπου Διόνυσος να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και μόνο. Με αυστηρές όμως συμβάσεις ώστε το μοντέλο λειτουργίας του ιδιώτη να πλησιάζει όσο περισσότερο γίνεται σε αυτό που θα έκανε είτε το δημόσιο, είτε η τοπική αυτοδιοίκηση. Για τον Διόνυσο ψάχνουμε τον … Ιβάν Σαββίδη. Μόνο ένας επιχειρηματίας αυτής της εμβέλειας μπορεί να ξοδέψει μισό εκατομμύριο ευρώ για να τον ανακαινίσει πλήρως και μετά φιλόδοξα και οργανωμένα να τον λειτουργήσει. «Θα το δοκιμάσουμε» λέει ο Δήμαρχος. Συμφωνούν μαζί του –όντας πιο απαισιόδοξοι- οι λοιποί δημοτικοί σύμβουλοι. Ελπίζουμε να υπάρχει Plan B. Διότι δεύτερος Ιβάν Σαββίδης δεν φαίνεται να υπάρχει…
Δύο φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δημοτικές υπηρεσίες ανέλαβαν την πραγματοποίηση δημόσιου διαγωνισμού. Οι όροι της διακήρυξης όμως ήταν έτσι διατυπωμένοι που δημιούργησαν ποικίλα προβλήματα. Γκρίνιες, παράπονα, ενστάσεις. Ίσως και άλλες ανωμαλίες για την εξέλιξη της ουσίας. Μία φορά αυτό έγινε με τον διαγωνισμό του έργου της Μεγάλης Λέσχης. Δεύτερη φορά πιο πρόσφατα. Για την ενοικίαση της αίθουσας τελετών των Δημοτικών Κοιμητηρίων. Πιθανώς να φταίνε κι οι συμμετέχοντες στους δύο διαγωνισμούς. Που είτε δεν ήξεραν, είτε δεν διάβασαν προσεκτικά τι ζητούσε η υπηρεσία. Σίγουρα φταίει κι η υπηρεσία. Που δεν έφτιαξε κείμενα απόλυτα σαφή. Λέτε να τριτώσει το κακό; Ποτέ δεν ξέρεις.
Γνωστός Καβαλιώτης που πέθανε προ έτους δέχθηκε πολλές ευχές «φίλων» του επειδή τις προάλλες είχε γενέθλια… Απίστευτο, αληθινό, ιντερνετικό! Ο άτυχος συμπολίτης διέθετε σελίδα στο διαδίκτυο. Η οποία συνέχισε να υπάρχει και μετά τον θάνατο του. Το σύστημα του facebook λειτουργεί αυτόματα. Εντοπίζει όσους έχουν γενέθλια, καθοδηγώντας όλους τους άλλους να ευχηθούν χρόνια πολλά. Φθάνουμε έτσι στην καταπληκτική αυτή περίπτωση. Φίλοι (τάχα) να εύχονται χρόνια πολλά για τα γενέθλια τους ακόμη και στους πεθαμένους!
Η παρατεταμένη κατάληψη στο ΤΕΙ Καβάλας υποχρέωσε τους σπουδαστές να φύγουν προ πολλού για τις ιδιαίτερες τους πατρίδες. Από εκεί με ένα τηλεφώνημα μαθαίνουν τα νέα. Περίμεναν πως και πως το τέλος της κατάληψης για να επιστρέψουν στο μάθημα. Αυτό έγινε μόλις χθες. Επί της ουσίας μαθήματα δεν πρόκειται να αρχίσουν σήμερα. Μετατίθενται πια για μετά το Πάσχα. Η διοίκηση θα κάνει ότι μπορεί. Θα σώσει το 6μηνο «σπάζοντας» την εξεταστική στα δύο. Λίγες εξετάσεις τον Ιούλιο κι άλλες τον Σεπτέμβρη. Όλη αυτή η κατάσταση της μεγάλης κατάληψης φυσικά κι επηρέασε την τοπική οικονομία. Καιρό τώρα έπαψαν να κυκλοφορούν και να ξοδεύουν οι σπουδαστές. Ρωτήστε τα καταστήματα έτοιμου φαγητού. Θα σας πουν πόσο μειώθηκε ο τζίρος τους από τις αρχές Μαρτίου που άρχισε η κατάληψη στο ίδρυμα.
Και μια είδηση από τον θαυμαστό κόσμο των μέσων ενημέρωσης (πηγή In.Post): Την εξοντωτική ποινή της φυλάκισης 9 μηνών του και χρηματικού προστίμου 7.500 ευρώ επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Ξάνθης στο Δημοσιογράφο Γιάννη Σιδηρόπουλο, Διευθυντή της έγκριτης ιστοσελίδας XanthiPress.gr για κατοχή ασυρμάτου χωρίς σχετική άδεια.Όπως είναι γνωστό όλοι οι δημοσιογράφοι του αστυνομικού ρεπορτάζ και τα όλα τα Μέσα Ενημέρωσης στη χώρα διαθέτουν αντίστοιχες συσκευές συντονισμένες στη συχνότητα της Αστυνομίας αλλά πρόκειται για το πρώτο, πανελλαδικά, περιστατικό σύλληψης και καταδίκης δημοσιογράφου.Η υπόθεση ξεκίνησε όταν 2 εκδότες τοπικών εφημερίδων, ενοχλημένοι από τις αποκλειστικές ειδήσεις που δημοσίευε η ιστοσελίδα του δημοσιογράφου, κατήγγειλαν στην Αστυνομία ότι διαθέτει ασύρματο και ότι τον είχαν ακούσει σε μια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (αν και απών ο ένας) να «ακούει» το κέντρο της Αστυνομίας σε ένα περιστατικό.Ακολούθησε σύλληψη του δημοσιογράφου μετά από έλεγχο στο κέντρο της πόλης, ύστερα από παραγγελία τουΑντιεισαγγελέα Εφετών Κομοτηνής Γιώργο Καντζίδη προς την Εισαγγελία της Ξάνθηςγια προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του δημοσιογράφου, με βάση δημοσίευμα εφημερίδας του ενός καταγγέλοντος.Ο δημοσιογράφος κατά την απολογία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζει να δημοσιεύει αποκλειστικές ειδήσεις και μετά τη σύλληψή του, ότι η κατοχή αντίστοιχης συσκευής θεωρείται αυτονόητη στο δημοσιογραφικό χώρο, ότι δεν έχει εκπέμψει ποτέ στην εν λόγω συχνότητα, ότι παρέδωσε μόνος του τη συσκευή στην Ασφάλεια καθώς και ότι η καριέρα του και η διαδρομή του αρκούν για να πιστοποιήσουν την επαγγελματική του ηθική και δεοντολογία.Μάρτυρες υπεράσπισης ήταν συνάδελφοι του Γιάννη Σιδηρόπουλου και πιο συγκεκριμένα ο Στέλιος Κούλογλου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης, Μάκης Βοϊτσίδης.Τελικώς ο Γιάννης Σιδηρόπουλος καταδικάστηκε για το αδίκημα της εγκατάστασης σταθμού λήψης ραδιοσήματος αλλά και της εκπομπής ραδιοσήματος, παρότι την τελευταία κατηγορία αρνήθηκαν ακόμη και οι μάρτυρες κατηγορίας που τον είχαν καταγγείλει (είπαν ότι απλώς άκουγε την συχνότητα της αστυνομίας).Η εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την ενοχή του δημοσιογράφου με βάση το κατηγορητήριο και επεσήμανε κατά την αγόρευσή της ότι αυτό δεν σχετίζεται με την επαγγελματική αξιοπρέπεια και επάρκεια του κατηγορουμένου που δεν αμφισβητείται. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι στον καταδικασθέντα δεν αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.