Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα αφιέρωμα στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας

Από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο αυξάνεται σημαντικά η εμπορική κίνηση στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας, καθώς δραστηριοποιούνται αλιευτικά σκάφη από όλη την Ελλάδα, από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Χαλκίδα, τη Χαλκιδική έως και την Πάτρα. Ο διευθυντής Χαράλαμπος Μαντάς μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι τα τοπικά αλιευτικά είναι 19 και, αυτή την περίοδο, ξεπερνούν τα 40, καθώς η περιοχή είναι περιζήτητη λόγω των πλούσιων αλιευμάτων. «Είναι η εποχή του γαύρου και της σαρδέλας στα οποία στοχεύουν τα αλιευτικά που έρχονται από άλλες περιοχές, ενώ υπάρχει και σκουμπρί». Ο κ. Μαντάς διαπιστώνει ότι οι ψαράδες «ρυθμίζουν» τη δραστηριότητά τους με ελεγχόμενη αλίευση. «Βγαίνοντας για μία μόνο καλάδα, όπως λένε και οι ίδιοι, εξυπηρετούνται από την άποψη του μεγέθους των ψαριών, όπως και των τιμών». Η μεγάλη ποσότητα σε γαύρο και σαρδέλα μεταφράζεται σε οικονομικό ντόπιο ψάρι για τον καταναλωτή.

Η δραστηριότητα στην Ιχθυόσκαλα δεν σταματάει ποτέ, αλλά οι πύλες ανοίγουν επίσημα στις 4.00 τα ξημερώματα για τους συναλλασσόμενους, που έρχονται να προμηθευτούν φρέσκα ποιοτικά ψάρια. Ο κ. Μαντάς σημειώνει ότι τα ψάρια ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα. «Από την Καβάλα προμηθεύονται οι άλλες ιχθυόσκαλες, η Θεσσαλονίκη, το Κερατσίνι, η Πάτρα και όλη η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Της Καβάλας είναι τρίτη μετά τις δύο μεγάλες ιχθυόσκαλες και τα ψάρια της καταλήγουν σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επιπλέον, αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα της ευρύτερης περιοχής. Εξυπηρετεί τους παραγωγούς, τους εμπόρους και το προϊόν φτάνει στους καταναλωτές μετά τους σχετικούς ελέγχους».

Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα υποδομών, τα οποία έχουν καθυστερήσει, και ο κ. Μαντάς ευελπιστεί ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο έτος. «Πρόκειται για έργο αναστύλωσης της Ιχθυόσκαλας, ανακαίνισης στον χώρο των γραφείων των εμπόρων και της αίθουσας δημοπράτησης, που είναι αναγκαίο». Το έργο γίνεται μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας. (Πηγή ypaithros.gr)

 

==============================================================

 

Τα πάσης φύσεως προβλήματα της καθημερινότητας καλείται να τα αντιμετωπίσει για να τα λύσει, πρωτίστως η τοπική αυτοδιοίκηση. Δευτερευόντως και σπανίως η κεντρική κυβέρνηση δια των τοπικών της υπηρεσιών. Τα προβλήματα αυτά που είναι συχνά, δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά για ένα σωρό λόγους. Προ μηνών η κ. Δήμαρχος αποδεχόμενη το πρόβλημα, εξήγγειλε θέση αντιδημάρχου καθημερινότητας μα στο τέλος όρισε για αυτές τις εκκρεμότητες εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο. Η εξέλιξη δεν δικαίωσε την κ. Τσανάκα.

 

Πιθανόν δεν είναι θέμα προσώπου και τίτλου. Είναι θέμα δυνατοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης κι ιεράρχησης των προτεραιοτήτων μιας διοίκησης. Παρακολουθούμε π.χ. τον κ. Μαρκόπουλο να μιλά συνεχώς για τις ποικίλες τοπικές εκδηλώσεις αλλά να μην μπορεί να απαντήσει ευθέως στο απλό ερώτημα για το αν ελέγχθηκαν ή όχι τα υπόλοιπα ύποπτα δέντρα που βρίσκονται πλησίον της επαρχιακής οδού Καβάλας- Ελευθερούπολης. Ένα εκ των οποίων εντελώς ξαφνικά έπεσε κι έκλεισε τον δρόμο.

 

Ακούμε τους πολίτες που διαμαρτύρονται για την κατάσταση της ασφάλτου στην οδό 7ης Μεραρχίας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος παραδέχεται καθυστέρηση του σχετικού έργου και συνεχώς παραπέμπει στο κοντινό μέλλον. Όσο για την ασφαλτόστρωση στο δρόμο προς τον Άγιο Σίλα και τον Σταυρό Αμυγδαλεώνα, το έργο επιτέλους έγινε με καθυστέρηση ετών. Έκπληκτοι διαπιστώσαμε τμηματική εργασία και όχι σε όλο του το μήκος.

 

Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης επαναλαμβάνουμε ότι όλοι οι αιρετοί της Τ.Α. θέλουν να λύνουν αμέσως τα προβλήματα. Δυστυχώς δεν μπορούν κι έτσι συνεχώς καθυστερούν με αποτέλεσμα να εκτίθενται. Πολλές φορές ο πήχης πέφτει απότομα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην διαμαρτύρονται. Ίσως γιατί έχουν καταλάβει ότι οι Δήμοι δεν είναι όπως παλιά. Οι Περιφερειακές Ενότητες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την παλαιότερη Νομαρχία.

 

Ένα άλλο πρόβλημα της καθημερινότητας αφορά την ύδρευση τοπικών ενοτήτων του Δήμου Καβάλας, όπου παρά τα δελτία τύπου δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό τον προηγούμενο Χειμώνα. Ο κόσμος καλεί στο τηλέφωνο τους αρμοδίους αλλά το πρόβλημα του όχι μόνο δεν λύνεται, σε πολλές περιπτώσεις η τηλεφωνική επικοινωνία καταλήγει σε καυγά και αδιέξοδο.

 

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση συμπολίτισσας, η οποία επικοινώνησε με εκπρόσωπο του Δήμου Καβάλας. Του είπε για την έλλειψη νερού. Αφού στο τηλέφωνο τα πράγματα έγιναν μάλλον χειρότερα, αμέσως μετά «επισκέφθηκε» την ιστοσελίδα του όπου του έγραψε: «Εκτός από να μας κλείνεται το τηλέφωνο στα μούτρα κάντε επιτέλους και κάτι με το νερό της Παλιάς Καβάλας, στο τέλος θα ερχόμαστε στα σπίτια σας για να βάζουμε κανένα πλυντήριο λέω εγώ και αφήστε επιτέλους αυτό το υφάκι ότι δεν φταίτε. Με εκτίμηση προς το παρόν…».

 

Αν το καθημερινό πρόβλημα είναι αρμοδιότητα του δημοσίου, δηλαδή κάποιου υπουργείου, τότε ακόμη χειρότερα. Τότε ο πολίτης (που με το κράτος δεν έχει ούτε επικοινωνία, ούτε ελπίδα) αρχίζει να προσαρμόζεται στα δυσκολότερα. Δε διαμαρτύρεται, ούτε πιέζει, ούτε διεκδικεί. Ξέρει ότι το αυτονόητο είναι… από χέρι χαμένο. Κι εύχεται απλώς τα πράγματα να μην χειροτερέψουν.

 

Η αποτυχία των αιρετών να βρουν λύση στα καθημερινά προβλήματα, ακόμη και στα επείγοντα, «ανοίγει» την όρεξη των επόμενων. Των φιλόδοξων μελλοντικών υποψηφίων. Αν το καταλάβουν έχει καλώς. Ο πολυτιμότερος σύμμαχος τους για την επίτευξη του στόχου τους είναι αυτή η αδυναμία των εν ενεργεία. Την οποία αμέσως την ονομάζουν ανικανότητα κι επενδύουν πάνω της. Δυστυχώς κι οι επόμενοι θα είναι σα τους σημερινούς. Είναι θέμα θεσμών, χρημάτων κι όχι προσώπων.

 

Η «αντεπίθεση» της τοπικής αυτοδιοίκησης θα γίνει με το γνωστό τρόπο. Μέσω των εκδηλώσεων. Ελπίζοντας ότι ένα αεροπορικό σόου, ένα φεστιβάλ και μια συναυλία θα κάνει τον πολίτη να ξεχάσει. Δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Άλλοι έχουν καθημερινά προβλήματα κι άλλο είναι το κοινό των εκδηλώσεων.

 

Παρόλα αυτά ο πολίτης οφείλει να συνεχίσει να πιέζει. Να διαμαρτύρεται ακόμη και να φωνάζει. Με αυτόν τον τρόπο έχει ελπίδες το πρόβλημα του σπιτιού του, της γειτονιάς του κτλ να βρει λύση. Τώρα μάλιστα που πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο, τώρα ακόμη περισσότερο. Αν χαθεί η «μάχη» της καθημερινότητας, καμιά εκδήλωση δεν θα μας αποζημιώσει. Σύντομα δεν θα μας κάνει ούτε καν να ξεχαστούμε για όση ώρα διαρκεί.

 

Ο πολίτης δεν έχει ρεύμα στο σπίτι του. Επισκέφθηκε τη ΔΕΗ στην Ιχθυόσκαλα που του ζήτησε 700 ευρώ για την επανασύνδεση. Απευθύνθηκε στο ΠΑΜΕ. Με τη μεσολάβηση και διαμαρτυρία του οποίου η επανασύνδεση έγινε με 200 ευρώ. Υπάρχει αλήθεια καλύτερο παράδειγμα από το συγκεκριμένο, πρόσφατο μάλιστα, για το ότι η πίεση θα πρέπει να συνεχιστεί και να αυξηθεί; Προς κάθε κατεύθυνση. Με μοναδική προϋπόθεση το πρόβλημα να είναι υπαρκτό και μεγάλο, το αίτημα δίκαιο.

 

Πολίτες θέλουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε Λύκειο της Καβάλας και όχι σε αυτό των Κρηνίδων. Εξαντλούν χωρίς αποτέλεσμα το διάλογο, απευθύνονται στη Δήμαρχο αλλά δεν αλλάζει το παραμικρό. Αυτοί οι πολίτες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, ειδικότερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αφού είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το «απλησίαστο» παράβολο, πολύ καλά έκαναν.

 

Βούιξε ο τόπος για την Καλοκαιρινή επίσκεψη στην Καβάλα του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Έρχεται εντός των ημερών, ακολουθώντας τα βήματα όχι του Αποστόλου Παύλου αλλά του συντοπίτη μας (συνεργάτη του) Μακάριου Λαζαρίδη. Ο κ. Λαζαρίδης έπαιξε τον ρόλο του για την επίσκεψη κι αυτό κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι τυχαίο. «Ξυπνούν» τα σενάρια βουλευτικής υποψηφιότητας (με σταυρό) του κ. Λαζαρίδη στο Νομό μας. Λέτε τα δεδομένα να άλλαξαν; Προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται.

 

Σε μια από τις παλαιότερες επισκέψεις στην Καβάλα του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη, στο γραφείο του στην Αθήνα είχε φθάσει φάκελος. Μέσα στον οποίο υπήρχε μία σφαίρα. Ο κ. Αλεξιάδης ενώ ήταν στην πόλη μας ρωτήθηκε σχετικά. Απάντησε ότι δεν φοβάται. Πρόσφατα το μυστήριο λύθηκε αφού η ΕΛ.ΑΣ. βρήκε ότι αυτόν αλλά και άλλους φακέλους με σφαίρες έστειλε ανωνύμως απόστρατος της αστυνομίας. Σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία.

 

Ας το μεταφέρει στην Διεύθυνση Υγείας ο κ. Μαρκόπουλος. Κέντρο «Μιχάλης» όντως υπήρχε μα από χρόνια το όνομα του κέντρου άλλαξε. Που να ξέρουν οι νέοι στην ηλικία συμπολίτες ότι στην περιοχή υπήρχε κέντρο με αυτό το όνομα ;Στην ίδια παραλία υπάρχει πρόσφατη σχετικά επιχείρηση, μπροστά από την οποία (σύμφωνα με την απόφαση καταλληλότητας των υδάτων της θάλασσας) δεν συνίσταται η κολύμβηση.

 

Αυτό το μέρος της απόφασης πρέπει να αλλάξει. Είναι άδικο να στιγματίζεται μια καινούργια επιχείρηση, αν και μπροστά της υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Το σωστό είναι η περιοχή να περιγράφεται «από τα Καλαφατιά έως το ρέμα του Περιγιαλίου, αμέσως μετά το λιμάνι των Σφαγείων». Φθάνει τόσο copy paste. Ας μιλήσουμε για το θέμα όπως επιβάλει το σήμερα.

 

Υπάλληλος των Γενικών Αρχείων του Κράτους εξασφάλισε και με ΦΕΚ απόφαση μετάταξης στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης. Η Σταυρούλα Τσολακίδου στις 3 Σεπτέμβρη θα βρίσκεται στην Καλαμπάκα, σε αγώνες επίδειξης που γίνονται στην ίδια πόλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Επόμενο άρθρο

Στίβος: Τρεις Καβαλιώτισσες αθλήτριες μέσα στις οχτώ καλύτερες στην κατηγορία Κ-20