Φωτογραφίες από την άφιξη των επισήμων στην εκκλησία, στη χθεσινή εξόδιο ακολουθία του μακαριστού
Προκόπιου. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αμανατίδη, ο οποίος προσήλθε με τον Τ. Εμμανουηλίδη. Ήταν επίσης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και ο Μακάριος Λαζαρίδης. Όπως και πολλοί άλλοι. Ανάμεσα τους είδαμε και τους Μπεχράκη- Τσάρα.
================================================================
Αυτό που έγινε χθες στο κέντρο της πόλης, με αφορμή την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Προκόπιου, ήταν απόλυτα αναμενόμενο. Μια μεγάλη υπερβολή του συστήματος, μια «αντεπίθεση» του προκειμένου να δείξει τις αντοχές του. Να παρουσιάσει την ετοιμότητα του, να πείσει ότι κάπου εδώ γύρω βρίσκεται. Αναζητά πάντα την ευκαιρία ώστε να κάνει αισθητή την παρουσία του.
Δεν ξέρουμε από πού ακριβώς ξεκινούν όλα. Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι αυτός που το ενεργοποιεί. Ίσως να μην είναι ένας συγκεκριμένος αλλά πολλοί μαζί. Που δεν δρουν κατόπιν συνεννόησης αλλά τυχαίνει οι ενέργειες τους να συμπίπτουν όπως επίσης οι αποφάσεις τους κι οι πολυσυζητημένες δράσεις τους.
Όλα αυτά έγιναν και συνεχίζονται σε μια Ελλάδα που προ πολλού πτώχευσε, μια Ελλάδα που ξαφνικά απέκτησε άλλου είδους προβλήματα με τα οποία το σύστημα δεν συμβιβάζεται. Ούτε φυσικά τα παραδέχεται και τα αναγνωρίζει. Προσποιείται ότι όλα είναι ίδια, όπως παλιά. Μπορεί λοιπόν να αντιδρά όπως τότε, τις καλές υποτίθεται εποχές που δεν υπήρχαν οικονομικά αδύναμοι αλλά ούτε και κοινωνικές ομάδες που πιέζονται αφόρητα.
Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι χθες ήταν η τελευταία μέρα του μήνα, μέρα πληρωμών. Παλιά την τελευταία μέρα του μήνα οι πολλοί πληρώνονταν. Σήμερα οι πολλοί πληρώνουν. Η αγωνία τους να τα καταφέρουν είναι τεράστια αλλά χθες οι υπηρεσίες λειτούργησαν μέχρι τις 10 το πρωί επειδή το προσωπικό έπρεπε να παραστεί στη κηδεία. Η οποία άρχισε δύο ώρες μετά. Στις 12 το μεσημέρι.
Αν είδατε στην εκκλησία τόσους και τόσους δημοσίους υπαλλήλους, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Την οποία το σύστημα προκειμένου να φανεί αντάξιο της ιστορίας του, παραλείπει να συζητήσει.
Τι έγινε χθες; Πέραν του ότι οι υπηρεσίες διέκοψαν τη λειτουργία τους από τις 10 το πρωί (δύο ώρες πριν την εξόδιο ακολουθία), απαγορεύτηκε η στάση- η στάθμευση- η κυκλοφορία σε ένα σωρό κεντρικούς δρόμους της πόλης. Δεκάδες αστυνομικοί εφήρμοσαν μέτρα μιας άλλη εποχής, πολλά από τα οποία ήταν εντελώς αχρείαστα. Περιττά.
Το πιο ωραίο ωστόσο έγινε στην αγορά. Παρασυρθείς από το γενικότερο κλίμα ο Εμπορικός Σύλλογος πρότεινε στα μέλη του να κλείσουν την ώρα της εξόδιου ακολουθίας. Έκανε το καθήκον του και με το παραπάνω.
Κι όμως. Ενώ τα μέλη αρχικά φάνηκε να συμφωνούν στην ιδέα, τελικά η αγορά δεν ήταν κλειστή. Σε γενικές γραμμές λειτούργησε κανονικά, ως που μεσημέριασε. Ρόλο έπαιξε η κίνηση που ήταν αυξημένη. Όταν οι πελάτες είναι έξω από το μαγαζί και χαζεύουν τη βιτρίνα σου, είναι δύσκολο να αποφασίσεις να κλείσεις λόγω της κηδείας. Το καθυστερείς κι όπου βγει!
Αυτοί που δεν «πειθάρχησαν» καθόλου ήταν οι επαγγελματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος. Καφετέριες, καφενεία κτλ λειτούργησαν κανονικά κι ας ήταν ορισμένα σε δρόμους από τους οποίους πέρασε η πομπή. Όταν έχεις πελάτες στο μαγαζί που δεν λένε να φύγουν, δύσκολα τους υποχρεώνεις να το κάνουν. «Υπομένεις» την κατάσταση που άλλωστε αυτή είναι που θα σε βοηθήσει να πληρώσεις τα μνημονιακά μέτρα που ισχύουν κάθε μέρα. Είτε έχουμε γάμο, είτε έχουμε βάπτιση και κηδεία.
Για λόγους που έχουν σχέση με τα πιο πάνω, δεν ήταν πολύς ο κόσμος στην εκκλησία. Ο κόσμος που αποχαιρέτισε τον μακαριστό Προκόπιο. Το σύστημα εκπροσωπήθηκε σύσσωμο από επώνυμους προέδρους, αιρετούς, πρώην αιρετούς, φιλόδοξους, λιγότερο φιλόδοξους κτλ. Όμως ο κόσμος; Ο λαός; Οι πολίτες; Κάποιοι μόνο ήταν στην εκκλησία. Κάποιοι λιγότεροι περπάτησαν την οδό Ομονοίας και κάποιοι ακόμη πιο λίγοι ανέβηκαν και στον Άγιο Σίλα.
Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τον μακαριστό Προκόπιο. Αφορούν την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Καβάλα, τις αλλαγές που επήλθαν και βέβαια την σθεναρή αντίσταση του συστήματος να προσαρμοστεί. Οι περισσότεροι Καβαλιώτες τον αποχαιρέτησαν με τον τρόπο τους, μπορεί και νοερώς. Δεν ακολούθησαν τους κανόνες του πρωτόκολλου, δεν στάθηκαν απέναντι από τον χώρο των επισήμων για να δουν ποιος εμφανίστηκε και ποιος όχι.
Από σήμερα Τρίτη η καθημερινότητα επανέρχεται κι όλα όσα παρακολουθήσαμε ειδικά χθες (αλλά και το Σαββατοκύριακο) υποχωρούν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν την άδεια τους, κάποιοι άτυχοι θα δουλεύουν με κανονικό ωράριο. Οι αστυνομικοί και οι τροχονόμοι θα επανέλθουν στα γραφεία τους αφού από σήμερα το σύστημα θα επικαλείται το γνωστό. Την έλλειψη προσωπικού. Κι η δημοτική αστυνομία που όλη ήταν στους δρόμους, θα μας ξαναπεί ότι αρμοδιότητα της είναι ο έλεγχος των σταθμεύσεων και τίποτα πέραν τούτου.
Όσο για το σύστημα, θα αναπαυτεί ώστε να μπορέσει να ξαναβγεί στους δρόμους όταν παραστεί ανάγκη. Λογικά τώρα ετοιμάζεται για την γιορτή του 15Αύγουστου, την περιφορά των εικόνων, την απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων στην κεντρική οδό της συνοικίας της Παναγίας. Το αποχαιρετούμε λοιπόν γνωρίζοντας ότι έχουμε κι άλλα ραντεβού μαζί του.
Την περασμένη Πέμπτη ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση της ΚΝΕ στα Ποταμούδια, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε επειδή την ίδια ημέρα υπήρχε κακοκαιρία. Δύο στα δύο. Για τον ίδιο λόγο δεν έγινε τέλος Ιούνη το μαθητικό φεστιβάλ στο Πάρκο Φαλήρου επίσης της ΚΝΕ Καβάλας.
Παντρεύτηκε την Κυριακή η Ειρήνη Κουρτίδου, σε μοναστήρι πλησίον της Νικήσιανης. Πολύς κόσμος ήταν στο γεγονός, χάρηκε μαζί με το ζευγάρι. Ευχόμαστε βίο ανθόσπαρτο.
Πέρασε καιρός και μπορεί να μην θυμόμαστε καλά τα σχετικά γεγονότα. Ο προηγούμενος δήμαρχος διεκδίκησε το ακίνητο του Διόνυσου, το δημόσιο το παραχώρησε στον Δήμο Καβάλας κι αυτός αναζήτησε επενδυτή που δεν βρήκε. Έκτοτε ο Διόνυσος παραμένει στα μαύρα του τα χάλια αφού πέραν του επενδυτή, δεν υπάρχει ούτε δημοτικό ενδιαφέρον.
Λέγαμε κι επιμέναμε ότι πρόκειται για προνομιακό ακίνητο που μπορεί να «υποδέχεται» τους επισκέπτες, προσφέροντας τους θέα- πληροφορίες- μια μικρή στάση για ανάπαυση. Όλα αυτά ξεχάστηκαν μονομιάς. Σήμερα ο Διόνυσος εκθέτει την πόλη αφού είναι δικός της. Αναξιοποίητος και σε άθλια κατάσταση, είναι μια ακόμη ευκαιρία που χάθηκε. Αλήθεια, γιατί δεν τον επιστρέφουμε πίσω από εκεί που τον πήραμε;
Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχουμε δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε για τη μη αξιοποίηση του. Ενώ τώρα αν διαμαρτυρηθούμε, θα πρέπει να το κάνουμε σε μας! Όλα αυτά μας θυμίζουν τα Λουτρά των Ελευθερών. Αλλά και τα Λουτρά, εδώ και λίγες μέρες έχουν επενδυτή…
==================================================================
Αλλαγές στον Καλλικράτη, άλλα θέλουν οι πολίτες κι άλλα οι δήμαρχοι!
Μέσω της ιστοσελίδας aftodioikisi. Gr (η οποία ειδικεύεται στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης) μαθαίνουμε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης μεταξύ των δημάρχων για τις επικείμενες αλλαγές στον Καλλικράτη. Είχε προηγηθεί μια άλλη δημοσκόπηση όπου για τα ίδια ζητήματα ρωτήθηκαν κι απάντησαν οι πολίτες. Το κείμενο της ιστοσελίδας αναφέρει:
«Διαφορετική είναι ή κυρίαρχη άποψη στους Δημάρχους για την θέσπιση της απλής αναλογικής και στην Αυτοδιοίκηση σε σχέση μ’ αυτή που είχαν οι πολίτες στην έρευνα του Μαρτίου του 2017. Οι Δήμαρχοι κατά συντριπτική πλειοψηφία ( 60.53% ) θεωρούν ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές θα έχει ως αποτέλεσμα την διάλυση των Δήμων, ενώ οι πολίτες κατά 50.18% τάσσονταν υπέρ, προφανώς θεωρώντας ότι χρειάζεται ιδιαίτερα στην Αυτοδιοίκηση να διασφαλίζονται οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει αυτή την στιγμή, αφού το 59.21% των Δημάρχων θεωρεί ότι τα Δημοτικά Συμβούλια δεν λειτουργούν με συναινετικές διαδικασίες και ουσιαστικό διάλογο.
Διάσταση απόψεων φαίνεται ότι υπάρχει και στα χρόνια θητείας των Δημάρχων. Το 76.32% των Δημάρχων θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η πενταετία που ισχύει σήμερα , ενώ το 53.81% των πολιτών τάσσονταν υπέρ της επιστροφής της τετραετίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι διαφοροποιήσεις μπορεί να υπάρχει στις απόψεις των πολιτών για τον εκλογικό νόμο και τα χρόνια θητείας ,αν οι Δήμαρχοι έκαναν μια καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών τους.
Δήμαρχοι και πολίτες φαίνεται να συμφωνούν ότι οι ενώσεις Δήμων με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ήταν αρνητικές ή μάλλον αρνητικές. Οι πρώτοι με ποσοστό 52.25% και οι δεύτεροι με 59.01%. Ζητούν μάλιστα κατά πλειοψηφία ( 67.11% των Δημάρχων και 61.26% των πολιτών ) να επανεξεταστεί το χωροταξικό των Δήμων με τον νέο Νόμο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.