Η χθεσινή σύσκεψη για τον τουρισμό κρουαζιέρας πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με αφορμή τα γνωστά γεγονότα κατά την άφιξη του Riviera στο κεντρικό λιμάνι την προηγούμενη εβδομάδα. Η σύσκεψη έγινε «κλειστή» είτε γιατί κάποιος το ζήτησε (ο Λιμενάρχης λένε οι πρώτες πληροφορίες), είτε για να προστατευτεί η διαδικασία από σχόλια και συμπεράσματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο του αρχικού πρόβλημα. Μακάρι το ότι η διαδικασία ήταν «κλειστή» να έκανε καλό στην όλη υπόθεση. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο αλλά δεν το αποκλείουμε κιόλας.
Είναι γνωστό το τι έγινε στην άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Riviera. Υποδείχθηκε για τη πρόσδεση του πλοίου σημείο ακατάλληλο. Αυτό συνέβη με πρωτοβουλία του Λιμενάρχη. Ο Λιμενάρχης τότε δικαιολογήθηκε. Υποστήριξε ότι αποφάσισε με αυτόν τον τρόπο για να μπορεί ταυτόχρονα να εξυπηρετηθεί η λοιπή κίνηση στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος».
Χθες λοιπόν που άρχισε η σύσκεψη ο Λιμενάρχης πρώτος και καλύτερος προσπάθησε να διαψεύσει καταστάσεις και δυσάρεστες εντυπώσεις. Επέμενε ότι δεν υπήρξε κανένα απολύτως θέμα με το Riviera. Δήλωσε ότι ουδέποτε ο καπετάνιος του πλοίου δυσαρεστήθηκε με κάτι. Όσοι τον άκουγαν προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Όλοι του απάντησαν καταλλήλως. Εκτός από τον Μηνά Τάτση, εκπρόσωπο στη σύσκεψη του ΟΛΚ. Ο κ.Μηνάς Τάτσης αποδέχθηκε την εξήγηση του Λιμενάρχη, υποστηρίζοντας (εμμέσως πλην σαφώς) ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα όταν το Riviera έδεσε στο σημείο που έδεσε. Στο νότιο κρηπίδωμα.
Θα ασχοληθούμε όχι με τον Λιμενάρχη αλλά με τον εκπρόσωπο του ΟΛΚ. Ο Λιμενάρχης είπε στη σύσκεψη ότι αντιλήφθηκε, ότι προκύπτει από τα υπηρεσιακά του έγγραφα και μόνο. Αν αυτό που κατάλαβε να έγινε έχει απόσταση από την πραγματικότητα, είναι μια άλλη ιστορία. Όχι της παρούσης. Ο ΟΛΚ όμως;
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Χρήστος Ηλιάδης απουσίαζε από την σύσκεψη λόγω υποχρεώσεων του στην Αθήνα. Κατόπιν τούτου ο Οργανισμός εκπροσωπήθηκε από τον κ. Μηνά Τάτση. Ο οποίος με την στάση που κράτησε στη συζήτηση εξέθεσε τον πρόεδρο. Θυμάστε πως αντέδρασε ο Χρήστος Ηλιάδης τη μέρα που ήρθε το Riviera; Πρώτος απ’ όλους εξέδωσε ανακοίνωση όπου αόριστα μεν αλλά και σαφέστατα δε δήλωνε την ενόχληση του.
Την ίδια μέρα και σε μικρή χρονική απόσταση από την γραπτή δήλωση του προέδρου του ΟΛΚ υπήρξε δεύτερη ανακοίνωση. Κοινή αυτή τη φορά. Του ΟΛΚ, του Δήμου Καβάλας και του Επιμελητηρίου. Στο δεύτερο κείμενο πάλι δεν αναφέρονταν πρόσωπα και πράγματα. Ήταν όμως εύκολα κατανοητό το τι περιγράφονταν, με αρνητικό φυσικά σχολιασμό. Είναι δυνατόν μετά απ’ όλα αυτά ο εκπρόσωπος του ΟΛΚ στη χθεσινή σύσκεψη να εμφανίζεται ως Πόντιος Πιλάτος; Εκθέτει ή δεν εκθέτει τον Πρόεδρο του Οργανισμού που εκείνη την ημέρα άλλα έλεγε;
Κατά τα άλλα συμφωνούμε απόλυτα με την κεντρική ιδέα της χθεσινής διαδικασίας. Ότι έγινε έγινε, εμπρός να οργανωθούμε καλύτερα για να μην τα επαναλάβουμε. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται καλός συντονισμός και πνεύμα αληθινής συνεργασίας. Για τους τοπικούς φορείς είμαστε σίγουροι. Για το Λιμεναρχείο δεν είμαστε. Για αυτό το λόγο ας έχουν το νου τους όσοι εκτός των άλλων θα πρέπει αναγκαστικά να περιφρουρήσουν αυτή τη τοπική προσπάθεια σχετικά με τον τουρισμό κρουαζιέρας. Κι αν χρειαστεί, να γίνουν αυτοί Λιμενάρχες. Που όμως σε προτεραιότητα θα έχουν τα συμφέροντα του τόπου κι όχι τα ψιλά γράμματα του νόμου.
Πολλές φορές βρισκόμαστε στην ίδια ενοχλητική κατάσταση. Άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται τα μηνύματα της Καβαλιώτικης κοινωνίας (όπως αυτά τα εκφράζουν οι εκπρόσωποι της) κάνουν το αντίθετο από αυτό που πρέπει. Συχνά οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ντόπιοι. Βρίσκονται εδώ για λίγο, στο πλαίσιο μιας καριέρας στον δημόσιο τομέα. Έρχονται άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, παραμένουν ξένοι μέχρι το τέλος. Ως την ώρα που μια μετάθεση θα τους στείλει κάπου αλλού. Τότε κάποιοι θα ανακουφιστούν. Κάποιοι άλλοι θα αποκτήσουν αυτή τη καταπληκτική εμπειρία. Να πρέπει να συνεργαστούν με αυτούς που μόνιμα βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου!
Κάποτε ο Δήμαρχος Λευθέρης Αθανασιάδης είχε προτείνει να δημιουργηθεί σύλλογος Καβαλιωτών. Μιλούσε για σύλλογο Καβαλιωτών στη Καβάλα. Κίνητρο του τότε ήταν να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει όσους του δημιουργούσαν πρόβλημα επανεκλογής. Εκείνη η ιδέα ξαναγίνεται σήμερα επίκαιρη. Μόνο ένας σύλλογος Καβαλιωτών θα μπορούσε να χειριστεί καταλλήλως όσα έγιναν τις προάλλες, με την άφιξη του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου. Κάποιοι επιμένουν ότι δεν έγινε τίποτα το σπουδαίο. Οι Καβαλιώτες όμως γνωρίζουν ότι στο τσακ γλιτώσαμε το ρεζιλίκι και την απώλεια όσων με τόσο κόπο (και χρήματα) κατακτήσαμε.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα άλλη μια σύσκεψη τοπικών φορέων. Με θέμα τη μη καύση καλαμιών στα Τενάγη. Η σύσκεψη ήταν «ανοιχτή», οι άνθρωποι που συμμετείχαν «ανοιχτοί» κι αυτοί. Χαρούμενοι επειδή η περσινή τους προσπάθεια πέτυχε κι επιτέλους μάθαμε ότι δεν πρέπει να καίμε τα υπολείμματα των πάσης φύσεως αγροτικών καλλιεργειών. Απλά πράγματα που όταν οι άνθρωποι συνεννοούνται μεταξύ τους έχουν πάντα θετική έκβαση. Μπράβο τους. Δίνουν γενικότερα το καλό παράδειγμα μιας συνεργασίας που βελτιώνει τα δεδομένα της περιοχής.
Κι άλλα νέα από το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κ. Σιμιτσή (ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ την Παρασκευή) το ταμείο εξετάζει κατά προτεραιότητα την υπόθεση ιδιωτικοποίησης της Αλάνας στη Νέα Ηρακλίτσα. Ταυτόχρονα εξετάζουν τον φάκελο του υπό εξάντληση κοιτάσματος φυσικού αερίου. Της Νότιας Καβάλας. Το δεύτερο ακούγεται καλό. Το πρώτο ενοχλητικό. Ας ελπίσουμε ότι και το ΤΑΙΠΕΔ θα … καταφέρει ότι κι οι προηγούμενη με την Αλάνα. Ένα τίποτα. Τα σχέδια του άλλωστε είναι ακριβώς ίδια με αυτά των προηγούμενων. Σπίτια και μεζονέτες.
Περηφανεύεται το ΤΕΙ Καβάλας ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με το πείραμα Cern. Πριν λίγες μέρες μάλιστα ανακοινώθηκε η σύναψη σχετικής συμφωνίας με την συμμετοχή και της Περιφέρειας ΑΜΘ. Το Κυριακάτικο Βήμα αντίθετα δίνει άλλη εικόνα. Με ολοσέλιδο άρθρο του προχθές προβάλει τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κρήτης Αλέξανδρο Κοκολάκη, το δίκτυο που δημιούργησε Cern- Hermes, το επιχειρησιακό κέντρο στο Ηράκλειο κτλ. Για το ΤΕΙ Καβάλας ούτε κουβέντα.
Μια άλλη αθηναϊκή εφημερίδα, το Πρώτο Θέμα, προβάλει στη πιο πρόσφατη έκδοση της μια φημισμένη μακιγιέρ που κατάγεται από την Καβάλα: Η ζωή της Ηρώς Σμιθ θα μπορούσε να γίνει εύκολα best seller: από την οικογενειακή τραγωδία και τη φτώχεια στην Ελλάδα, στη δημιουργία αυτοκρατορίας ομορφιάς στη Μέση Ανατολή. Η τύχη της άλλαξε μακριά από την πατρίδα, όμως η καρδιά της χτυπά πάντα ελληνικά.Το θερμόμετρο δείχνει 37 βαθμούς Κελσίου, όμως εκείνη επιμένει να σερβίρει αχνιστό και ευωδιαστό καφέ στις πορσελάνινες λευκές κούπες που έχει πάντα σε μια γωνιά του γραφείου της: «Οποιος ονειρεύεται και τολμά τα καταφέρνει», λέει με βλέμμα γεμάτο σιγουριά. Η Ηρώ Σμιθ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που πέτυχε με σκληρή δουλειά: «Στη ζωή δεν μου έχει χαριστεί τίποτα, ωστόσο ευγνωμονώ τον Θεό που έφερε στον δρόμο μου τον σύζυγό μου. Στην ουσία ο έρωτας ή -καλύτερα- η καρδιά μου ήταν αυτή που μου έδειξε τον δρόμο και είμαι σήμερα αυτή που είμαι», διηγείται ξετυλίγοντας το κουβάρι της προσωπικής της ιστορίας. Η Ηρώ Σμιθ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Κατάγεται από μικρομεσαία οικογένεια που πάντα πάλευε για το μεροκάματο. Από τα νεανικά της χρόνια δούλευε στα αμπέλια του παππού της. Οπως λέει, «πάντα ήμουν δυναμική και ήθελα να έχω τον έλεγχο. Η οικογένειά μου δεν ήταν πλούσια, ωστόσο δεν στερήθηκα ποτέ την αγάπη και τη στοργή. Οταν ήμουν πολύ νέα, εργαζόμουν στα αμπέλια του παππού μου ως συντονίστρια των εργατών. Σήκωνα ακόμη και καφάσια. Η δουλειά δεν με φόβισε ποτέ».
Τα πρώτα χρόνια της διοίκησης Σιμιτσή δημιουργήθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Καβάλας. Σχέδιο που συζητήθηκε και εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάπου εκεί αναφέρονταν ο εξής στόχος: Η αξιοποίηση του Εκθεσιακού Κέντρου της Νέας Καρβάλης. Ποτέ ο Δήμος Καβάλας δεν ασχολήθηκε ειδικότερα με το θέμα, παρά την συγκεκριμένη αναφορά στο Επιχειρησιακό. Ως που τον Ιούλιο του 2013 ο Άρης Γιαννακίδης δήλωσε ότι το Εκθεσιακό θα παραχωρηθεί κατά κυριότητα στο Επιμελητήριο.