Δεν είναι λίγοι όσοι συχνά περιγράφουν την Καβάλα ως την πόλη δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαιτέρως υποτιμητική για την πόλη μας, θα την δεχθούμε χάρη της συζήτησης και του σκεπτικού που θέλουμε να αναπτύξουμε.
Αυτήν λοιπόν την περίοδο μια μεγάλη ομάδα δημοσίων υπαλλήλων- των δικών μας δημοσίων υπαλλήλων- βρίσκεται σε άδεια. Καλοκαιρινή. Το ίδιο κάνουν και άλλοι εργαζόμενοι όπως επίσης επαγγελματίες. Οι διακοπές τους δεν είναι κάτι σπουδαίο. Κοντινές και ολιγοήμερες συνδυάζονται κι αυτό το Καλοκαίρι με την γιορτή της Παναγίας.
Παρά το ότι από την πόλη μας απουσιάζουν τόσο πολλοί, αυτή μόνο άδεια δεν είναι. Η εξήγηση είναι απλή. Οι απόντες αναπληρώνονται από τους ακόμη περισσότερους τουρίστες. Και με αυτήν την ευκαιρία, με αυτό το παράδειγμα και συλλογισμό, καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Ο τουρισμός φέτος αυξήθηκε τόσο πολύ που η Καβάλα ακόμη και στην «καρδιά» του Καλοκαιριού έχει κίνηση. Παλιά δεν ήταν έτσι. Οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων επηρέαζαν την πόλη των … δημοσίων υπαλλήλων.
Υποτίθεται ότι οι περισσότερες άδειες τελειώνουν αυτήν την εβδομάδα κι έτσι οι τυχεροί που φέτος έκαναν διακοπές, επιστρέφουν στις θέσεις τους από την προσεχή Δευτέρα. Κάπως έτσι η Καβάλα θα ξαναγίνει πόλη δημοσίων υπαλλήλων και πολλών πολλών άλλων.
Όσοι είναι προσεκτικοί διαπιστώνουν ότι το πρόβλημα των πυρκαγιών δεν είναι μόνο ελληνικό. Ειδικά φέτος το Καλοκαίρι υπήρξαν ένα σωρό σοβαρά περιστατικά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει κι ένα άλλο παράλληλο ζήτημα, αυτό των εμπρηστών. Οι συλλήψεις (σε όλη την Ευρώπη) ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
Άβυσσος λοιπόν η ψυχή του κάθε ανθρώπου. Αφού είδαμε και ζήσαμε τόσα και τόσα ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με όλους αυτούς που αρέσκονται στο να βάζουν φωτιές στα δάση. Αμέσως μετά σπεύδουν να τις σβήσουν ή από απόσταση να τις παρακολουθήσουν. Οι εμπρηστές με αυτήν την περίεργη ψύχωση φυσικά και είναι λίγοι. Προκαλούν δυστυχώς πολύ μεγαλύτερη περιβαλλοντική ζημιά.
Χθες ήταν η σειρά του Πλαταμώνα. Εκεί έσπευσαν από το μεσημέρι οι τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις. Το καλό είναι ότι ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα τα περιστατικά φέτος (μέχρι τώρα φυσικά) είναι λίγα. Στις συχνές φωτιές του Ν. Καβάλας υπάρχουν διαθέσιμα εναέρια μέσα που θα σπεύσουν κι όπως η πράξη απέδειξε θα τις σβήσουν σύντομα. Κάτι είναι κι αυτό.
Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης χθες το μεσημέρι στην οδό Δαγκλή μικρό λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ. Δημιούργησε πρόβλημα στην υπόλοιπη κίνηση αλλά ευτυχώς το mini bus γρήγορα φορτώθηκε σε γερανό κι έτσι πήρε το δρόμο του για το συνεργείο.
Ο Καπλάνης Ιωσηφίδης εγκαίρως ζήτησε το Ακόντισμα να περιληφθεί στις φετινές εκδηλώσεις Via Egnatia. Όταν αυτό εξασφαλίστηκε ενίσχυσε τη βασική χορευτική εκδήλωση με μια ακόμη ιδέα, η οποία στηρίζεται στα παιδιά. Κάπως έτσι «έφεξε» στην Π.Ε. Καβάλας μιας και ότι ετοιμάζει την Κυριακή για τη Νέα Καρβάλη έγινε ακόμη μεγαλύτερο και σημαντικότερο.
Ο κ. Ιωσηφίδης αδικήθηκε φέτος με το Cosmopolis (έστω μέσω συμπτώσεων) αλλά ως ανήσυχο πνεύμα, βρήκε ευκαιρία να επανέλθει για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Είναι πάντα δύσκολος ο δρόμος που διαβαίνει αλλά οι ωραίες του ιδέες έχουν ουσία κι αποτέλεσμα.
Οριστική είναι η απόφαση των εκπροσώπων του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα». Θα καταθέσουν αίτηση για να επωφεληθούν του εξωδικαστικού μηχανισμού τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε θα συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία που η αίτηση χρειάζεται. Βασικός στόχος του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» είναι οι 120 δόσεις στο χρέος που υπάρχει προς το ΙΚΑ.
Το ίδρυμα πρόκειται να επαναλειτουργήσει τις επόμενες ημέρες αφού οι Καλοκαιρινές διακοπές τέλειωσαν. Θα επιδιώξει πάλι να στηριχθεί στις δωρεές των συμπολιτών αφού λόγω χρέους δεν μπορεί να εξασφαλίσει φορολογική- ασφαλιστική ενημερότητα. Άρα δεν μπορεί να έχει έσοδα από το δημόσιο. Τα οποία δικαιούται.
Ιστοσελίδες οικονομικού περιεχομένου έγραφαν χθες πόσο λίγες είναι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Υπάρχει θέμα με την ετοιμότητα της σελίδας και τις προϋποθέσεις της κάθε αίτησης. Η γραφειοκρατία μπόλικη κι η ανάγκη ευνοϊκής ρύθμισης χρεών πολύ μεγάλη.
Με αφορμή το πρόβλημα νιτρικών στο νερό του Ζυγού υπήρξε η πρόταση αγοράς και τοποθέτησης φίλτρων στη γεώτρηση που εξυπηρετεί το χωριό. «Είναι ασύμφορα αφού στοιχίζουν πολλά χρήματα» έσπευσε να απαντήσει ο διευθυντής Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος. Άλλο το αρσενικό (που αντιμετωπίζεται με φίλτρα) κι άλλο (πιο δύσκολο) το νερό που έχει νιτρικά.
Γράφαμε προχθές για το γραφείο της Εργοανάπτυξης- στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου- που δεν διαθέτει επαρκή κλιματισμό. Δεν είναι το μόνο. Κι άλλα γραφεία υπηρεσιών της Π.Ε. Καβάλας δεν κλιματίζονται. Το πρόβλημα οφείλει να το λύσει η διοίκηση. Κι αν δε το κάνει (που δεν το κάνει), να πιέσει για κάτι τέτοιο ο σύλλογος εργαζομένων στην Π.Ε. Καβάλας.
10 υποτροφίες σε νέους και παλιούς φοιτητές που γεννήθηκαν και σουν στην πόλη μας θα δώσει ο σύλλογος «Άγιος Νέστορας», η ιστορία του οποίου είναι τουλάχιστον 100 ετών! Υπάρχουν προϋποθέσεις για την κάθε υποτροφία, η οποία φθάνει στο ποσό των 1.500 ευρώ περίπου. Είναι μια καλή πρωτοβουλία του συλλόγου που μπορούν και πρέπει να εκμεταλλευτούν οι συμπολίτες.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Καβάλας κ. Σταύρου Κιβράκη η φωτιά στα Κοίνυρα της Θάσου (Τετάρτη πρωί) ξεκίνησε από ανθρώπινο λάθος. «Ήταν κατασκηνωτές που όμως εξαφανίστηκαν» είπε ο κ. Κιβράκης.
Ο Δήμος Καβάλας και ο Σύλλογος Αγωνιστικού Μπριτζ Καβάλας διοργανώνουν από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2017 διεθνές τουρνουά Μπριτζ grand Prix 4ης Βαθμίδας με τη συμμετοχή 120 αθλητών από τις γειτονικές χώρες Τουρκία και Βουλγαρία και συμμετοχές από πόλεις της Ελλάδας όπως Δράμα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα Αθήνα και Ρόδο. Η διοργάνωση θα φέρει την Καβάλα στο επίκεντρο του αγωνιστικού μπριτζ της Ελλάδας και θα συμβάλει στην τουριστική προβολή της πόλης.
===========================================================
Συνέντευξη Αντωνιάδη στο «Χρήμα και Τουρισμός»
Εξαιρετικά καταρτισμένος σε θέµατα τουρισµού εµφανίζεται σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», µία αµιγώς τουριστική συνέντευξη ή πιο σωστά µία ενδιαφέρουσα συζήτηση µε επίκεντρο τον τουρισµό, ο νέος αντιπεριφερειάρχης Τουρισµού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.
Διαθέτοντας εξαιρετική αµεσότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια, απαραίτητα στοιχεία ενός καλού συνοµιλητή, ο κ. Αντωνιάδης, µιλάει για τα πλεονεκτήµατα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες
της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, χωρίς, ωστόσο, να αποσιωπά τα διαχρονικά προβλήµατα.
Σύµφωνα µε τον ίδιο, εφέτος, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εµφανίζει αυξήσεις στις τουριστικές ροές, σε διψήφιο ποσοστό, ενώ στοίχηµα, τόσο για την Περιφέρεια, όσο και για τον ίδιο προσωπικά είναι η περιοχή να εξελιχθεί σε τουριστικό προορισµό Αριστείας.
Πως εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;
Η φετινή τουριστική περίοδος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσιάζει αυξητικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, σημειώνεται αύξηση στον οδικό τουρισμό και κυρίως από τη Βουλγαρία σε ποσοστό 28,1%, σε σχέση με το 2016, που συνεπάγεται 199.000 επιπλέον αφίξεις ανθρώπων από το τελωνείο της Νυμφαίας, ενώ, επίσης, καταγράφεται αύξηση από την Τουρκία σε ποσοστό 14,7% για το 2017, σε σχέση με το 2016, που συνεπάγεται σε πραγματικούς αριθμούς 34.000 αφίξεις περισσότερες, σε σχέση με το 2016. Μάλιστα, οι Τούρκοι τουρίστες είναι για την ΑΜ-Θ οι πρώτοι, σε αγοραστική δύναμη, πελάτες, ξοδεύοντας για το 2016 περίπου 80.000.000 ευρώ στην Περιφέρεια. Γι’ αυτό τον λόγο και συνεχίζουμε να έχουμε υψηλά στη λίστα των διεκδικήσεών μας τη χορήγηση βίζας 72 ωρών για τους Τούρκους πολίτες.
Επίσης, το αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» παρουσιάζει από τις μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ των περιφερειακών αεροδρομίων. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι, μόνο για τον μήνα Ιούνιο του 2017 η αύξηση ανήλθε σε ποσοστό 31,6%, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016, που σημαίνει ότι τον φετινό Ιούνιο αφίχθησαν αεροπορικώς 27.520 τουρίστες, έναντι 20.894 τουριστών τον αντίστοιχο, περυσινό μήνα.
Ποια είναι τα έργα υποδομής που ολοκληρώθηκαν τελευταία στην περιοχή με άξονα τον Τουρισμό και ποιο το αναπτυξιακό σας πλάνο για τον τομέα του Τουρισμού;
H Περιφέρεια ΑΜ-Θ και ο αείμνηστος Περιφερειάρχης, Γιώργος Παυλίδης, τοποθέτησαν τον τουρισμό στον πυρήνα των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων, κάτι το οποίο συνεχίζει και ο νέος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος. Εκπονήθηκε σε τρεις φάσεις το Στρατηγικό & Επιχειρησιακό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, που αποτελεί πλέον τον οδηγό για τις περαιτέρω δράσεις μας στον τομέα αυτό και κινείται σε ικανοποιητικό βαθμό. Κυρίαρχος στόχος είναι να γίνει η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τουριστικός προορισμός Αριστείας, με άξονα τα τρία κυρίαρχα στοιχεία, στα οποία έχουμε δυνατότητες και πρέπει να επενδύσουμε: Φύση, Πολιτισμός και Τόπος.
Ένα από τα τελευταία έργα υποδομής που ολοκληρώθηκαν αφορά τη θωράκιση και την επέκταση του προσήνεμου μόλου του λιμανιού της Καβάλας. Επίσης, πλωτές εξέδρες εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι της Καβάλας, με την προοπτική της δημιουργίας Μαρίνας, ώστε να γίνει το λιμάνι ένα κέντρο γιώτινγκ για τις Βαλκανικές χώρες και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου.
Ποιες είναι οι επιδόσεις της Περιφέρειας στον τομέα της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων;
Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ υλοποιεί ένα τεράστιο έργο, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, το οποίο συνδέει τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό. Πρόκειται για οργανωμένη χωρική επένδυση υπό τον τίτλο «Εγνατία Πολιτισμού-Τουρισμού», με ένα ποσό της τάξεως των 70.000.000 ευρώ, όπου στον άξονα της αρχαίας Εγνατίας Οδού και εκατέρωθεν αυτής, ενισχύονται δράσεις πολιτισμού με διάφορους φορείς. Είναι μία πρόταση που στοχεύει στην ανάπτυξη συνολικά αυτής της διαδρομής, ένα ολιστικό όραμα, πρωτότυπο στον ελλαδικό χώρο. Ένα όραμα να φέρουμε τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ είναι σημαντική η αξία και η μαγεία των συνεργειών και των συνεργασιών.
Είναι ένα ολιστικό σχέδιο που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο τουριστικό προορισμό, τη Via Egnatia.