Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με αφορμή τη χθεσινή κακοκαιρία κατέρρευσε τμήμα ενός μπαλκονιού της διατηρητέας κατοικίας Ανανιάδη. Αυτή βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κομνηνών και Σκρά στον Άη Γιάννη (κάτω από το 3ο Γυμνάσιο).

Σοβάδες έπεσαν στο δρόμο, που είναι αυξημένης κυκλοφορίας. Επειγόντως πρέπει να παρθούν μέτρα προστασίας των διερχομένων. Σε κακή κατάσταση είναι και τα τρία μπαλκόνια της κατοικίας, τα οποία βρίσκονται από την πλευρά της οδού Κομνηνών.  Το ακίνητο εδώ και αρκετά χρόνια πουλήθηκε από την οικογένεια Ανανιάδη και έχει άλλον ιδιοκτήτη.

 

Η βροχή είχε μόλις σταματήσει και το δημοτικό όχημα άρχισε να κυκλοφορεί στο Περιγιάλι. Με τις βούρτσες του καθάριζε το οδόστρωμα από τα σκουπίδια και τις φερτές ύλες. Καλό σημάδι για την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται το τμήμα Καθαριότητας του Δήμου.

 

==========================================================

 

Ο καλός Θεός μπορεί να άργησε αλλά δεν ξέχασε το Νομό Καβάλας. Το γεγονός ότι σε όλο το Νομό είχε να βρέξει αρκετές εβδομάδες. Ίσως και μήνες. Μας έκανε χθες και προχθές το συγκεκριμένο δώρο. Το οποίο αλλού έγινε δεκτό με χαρά κι αλλού με προβλήματα. Κάθε φορά που ανακύπτει δώρο, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να το παραλάβεις. Να το εκμεταλλευτείς. Όταν το δώρο είναι 12ωρη βροχή με καταιγίδες, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είσαι έτοιμος.

 

Να μην έχεις καθαρίσει τα ρέματα, να μην έχεις λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κτλ. Τότε το δώρο παρουσιάζει τις αρνητικές του επιπτώσεις. Κάποιες από τις οποίες ανέκυψαν στη Θάσο, κάποιες ακόμη σοβαρότερες και δυσκολότερες στη Σαμοθράκη.

 

Η χθεσινή βροχή ήταν απαραίτητη. Ήταν δώρο Θεού. Για τις καλλιέργειες που στέγνωσαν. Για τις πηγές που στέρεψαν, για το περιβάλλον που «βόγκηξε» από την ξηρασία και ζέστη. Ταυτόχρονα το δώρο έγινε αφετηρία. Του πραγματικού Φθινόπωρου. Καλώς το κι άργησε.

 

Τα έφερε έτσι η ζωή (και η γραφειοκρατία) που το βασικό πρόβλημα του Περιγιαλίου λύθηκε σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Η εφαρμογή του σχεδίου πόλης δημιουργεί οικονομικές υποχρεώσεις σε ένα σωρό ανθρώπους που είναι τα θύματα της. Μπροστά στην υποχρέωση της εισφοράς σε χρήμα άπαντες αντιλαμβάνονται την δυσκολία των οικοπεδούχων.

 

Δεν ξεχνούν ότι οι ίδιοι άνθρωποι περίμεναν δεκαετίες να νομιμοποιήσουν το ακίνητο τους για να το εκμεταλλευτούν. Δυστυχώς στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η Τ.Α. δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα. Όλα έχουν μπει στο πρόγραμμα ενός υπολογιστή κι υπολογίζονται αυτόματα. Οι εκπτώσεις στην εισφορά σε χρήμα υπάρχουν αλλά όπως εύκολα καταλαβαίνουμε δεν είναι αρκετές.

 

Στο Περιγιάλι υπάρχουν κι άλλα προβλήματα, στα οποία ο Δήμος Καβάλας πρέπει να σπεύσει. Τα απαραίτητα έργα υποδομής (για τα οποία είναι εξασφαλισμένο ποσό 400.000 ευρώ), ο καθαρισμός των ρεμάτων και φυσικά το ακόμη παλαιότερο ζήτημα απομάκρυνσης του υποσταθμού της ΔΕΗ. Αφού ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί να κάνει κάτι για την εισφορά σε χρήμα, ας κάνει τουλάχιστον κάτι για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

 

Αυτό είναι το συμπέρασμα της συζήτησης που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα, η οποία ήταν για μία και πλέον ώρα. Οι γραφειοκρατικές εξηγήσεις που δόθηκαν πρόθυμα από την εκπρόσωπο της Πολεοδομίας κατέληξαν στη μνημονιακή πολιτική η οποία υφίσταται παντού. Και δεν καταλαβαίνει απολύτως τίποτα. Όπως και όσοι την εφαρμόζουν.

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα είχε ενδιαφέρον αν και δεν συζητήθηκαν θέματα εκτός αυτών της ημερήσιας διάταξης. Θίχθηκαν πολλά άλλα. Οι απουσίες του Μιχάλη Λυχούνα (οι μέρες του οποίου καταλαβαίνουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο είναι μετρημένες), η σχέση του Δήμου Καβάλας με την εταιρία του Μπάτη, το επόμενο δημοτικό ταξίδι που θα γίνει αρχές Νοέμβρη στη Γερμανία.

 

Η κ. Τσανάκα απεύθυνε πρόσκληση σε όλους. Τους κάλεσε να δηλώσουν συμμετοχή ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για να την ακολουθήσουν στη Γερμανία. «Δεν είναι εδώ ο κ. Σιμιτσής να το ακούσει» παρατήρησε ο Πρόεδρος. «Θα του το μεταφέρουν» συμπλήρωσε σωστά η κ. Δήμαρχος. Η οποία θυμήθηκε ότι ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης (και ελεύθερη επαγγελματίας), δεν είχε την δυνατότητα τότε να κάνει ούτε ένα ταξίδι με τον Δήμο Καβάλας.

 

Το κύριο μέρος της συνεδρίασης έγινε χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών καμερών και δημοσιογράφων. Κι όμως το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Ο Μάκης Παπαδόπουλος συχνά «επιτίθεται» στην κ. Τσανάκα, την οποία την μνημονεύει σε κάθε ευκαιρία ως «ανέτοιμη» και «αδιάβαστη». Η Δήμαρχος του απαντά αναλόγως κι ο αντιπολιτευτικός λόγος εμπλουτίζεται με τον «αιχμηρό» Βέρρο, τον υπέρ ευγενικό Μουριάδη και τους άλλους.

 

Μετά από πολύ καιρό παραβρέθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης αλλά και ο Λεωνίδας Παππάς. Ο δεύτερος έμεινε για λίγο στη συνεδρίαση. Δεν ήταν ο μόνος. Πολλοί έφυγαν μαζί με τους κατοίκους του Περιγιαλίου. Συνεδρίασαν δηλαδή περίπου μία ώρα. Όλη η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν διάρκειας 4 ωρών.

 

Όποιος είχε την υπομονή να την παρακολουθήσει ολόκληρη, ακόμη και σήμερα έχει την εξής απορία. Ποια αντιπολιτευτική τακτική είναι η καλύτερη; Του Μ. Παπαδόπουλου; Του Βέρρου; Του Μουριάδη; Του Βαγγέλη Παππά; Επειδή δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, η απάντηση θα αργήσει. Θα την περιέχει το αποτέλεσμα των επόμενων δημοτικών εκλογών.

 

Στη Θάσο ήταν την Κυριακή ο Μακάριος Λαζαρίδης. Παρακολούθησε – όπως είναι ήδη γνωστό- την εκδήλωση της Θασιακής Ένωσης. Κληθείς να απαντήσει στη φυσιολογική ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής Καβάλας με τη ΝΔ, απέφυγε να πει το παραμικρό. Προτιμά κάποια αόριστα λόγια που δεν είναι απάντηση.

 

Μάλλον παραμένει αναποφάσιστος. «Ζυγίζει» τα δεδομένα και σκέπτεται. Πολύ καλά κάνει. Ο χρόνος είναι σύμμαχος του. Πρόβλεψη μας είναι ότι στο τέλος ο Μακάριος Λαζαρίδης δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Καβάλα. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του κόμματος.

 

Σε ανθρώπινο λάθος, ιδιαίτερα σοβαρό σε σχέση με την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε, οφείλεται η πυρκαγιά τη Δευτέρα το απόγευμα σε χωράφι στο Περιγιάλι. Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι το ίδιο λάθος επιχειρήθηκε και προ λίγων ημερών. «Τότε τον σταματήσαμε, τη Δευτέρα δεν τον προλάβαμε» μας λένε με νόημα. Και σε αυτά τα στοιχεία στηρίζεται η προανάκριση που διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

 

Προβάλλεται και με το παραπάνω συνέντευξη εκπροσώπου της Fraport (του κ. Αλεξάντερ Ζίνελ) που δήλωσε ότι η εταιρία βρήκε στα περιφερειακά αεροδρόμια που ανέλαβε χιλιάδες καμένες λάμπες. Τις οποίες φυσικά κι αντικατέστησε. Η αναφορά είναι γενική και για τα 12 αεροδρόμια, ένα εκ των οποίων είναι της Καβάλας. Προς το παρόν δεν μαθαίνουμε πόσες από τις 12.000 καμένες λάμπες βρέθηκαν στο «Μέγας Αλέξανδρος». Λογικά πρέπει να είναι πολλές.

 

Στις 26 Σεπτέμβρη του 1989 η οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν ξέχασε την θλιβερή επέτειο κι έγραψε χθες στο διαδίκτυο: «Τιμούμε τη μνήμη ενός έντιμου, συνετού, φιλελεύθερου δημοκράτη πολιτικού, που ενσάρκωνε τη συναίνεση και πίστευε στην αξία του διαλόγου και της εθνικής συμφιλίωσης. Σαν σήμερα στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 ο Παύλος Μπακογιάννης, Βουλευτής τότε της Νέας Δημοκρατίας, δολοφονείται από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» στην είσοδο του γραφείου του στην Αθήνα».

 

Η τελευταία εκδήλωση του φετινού πετυχημένου αγώνα Night City Run θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για την καθιερωμένη βράβευση των εθελοντών και των συλλόγων που συμμετείχαν σε αυτόν.

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2017

Επόμενο άρθρο

Πες το ποίημα ...