Υπάρχουν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούν τις εκλογές. Όλες τις εκλογές. Δεν έχουν άμεση σχέση με την προεκλογική περίοδο και τη διαμόρφωση του αποτελέσματος, εκ των υστέρων προκύπτει ότι αφορούν αρκετά και την ουσία. Το πρώτο σχετικό παράδειγμα «έρχεται» από το παρελθόν. Από τις προηγούμενες εκλογές του Επιμελητηρίου. Τότε δεν υπήρχε ενδιαφέρον αφού ο συνδυασμός με προοπτική νίκης ήταν μόνο ένας.
Το αποτέλεσμα δικαίωσε τη συγκεκριμένη και εύκολη πρόβλεψη, η παράταξη του κ. Τσατσούλη εξασφάλισε με άνεση όλες τις έδρες του νέου διοικητικού συμβουλίου. Στη συνέχεια διοίκησε με εσωτερικά προβλήματα που τελικά ήταν αναπόφευκτα. Ας πούμε ότι μάλωσαν μεταξύ τους λόγω του ότι δεν είχαν κάτι άλλο να κάνουν. Τους… έβλαψε η πολύ συμφωνία, η μονοτονία της ομοφωνίας.
Αυτήν την φορά στις εκλογές του Επιμελητηρίου οι συνδυασμοί είναι ήδη τρεις. Το άριστο θα είναι με το αποτέλεσμα του Δεκέμβρη και οι τρεις συνδυασμοί να συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο. Φαίνεται πιθανό.
Καταλαβαίνουμε ωστόσο ότι στις εκλογές χρειαζόμαστε περισσότερες της μιας επιλογές. Αυτήν την ανάγκη την έχει ακόμη κι ο πιο ισχυρός υποψήφιος του κόσμου. Αλλιώς θα είναι αν θα διοικεί εντελώς μόνος κι αλλιώς αν έχει κάποια έστω αντιπολίτευση.
Το δεύτερο παράδειγμα αφορά τη θητεία αυτού που κερδίζει τις εκλογές και διοικεί. Πρέπει να είναι σταθερή. Η προβλεπόμενη. Εδώ τα παραδείγματα είναι δύο. Πάλι το Επιμελητήριο Καβάλας, όπου η θητεία του απερχόμενου δ.σ. υπέρ παρατάθηκε. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, οι εν ενεργεία δήμαρχοι έχουν θητεία 5 χρόνια και όχι 4. Το ίδιο ισχύει και για την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Τα επιπλέον των 4 χρόνων είναι πολλά. Στο Επιμελητήριο το κατάλαβαν, στους Δήμους και τις περιφέρειες θα το καταλάβουν σύντομα. Είναι σωστή η πρωτοβουλία Σκουρλέτη να επαναφέρει την 4ετια, είναι θετικές οι πολλές υποψηφιότητες στις επικείμενες εκλογές του Επιμελητηρίου Καβάλας.
Συνεχίζουμε με αυτές. Το βράδυ της Τετάρτης η Καβάλα μιλούσε για το ματς που μπροστά στην τηλεόραση περίμενε. Του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα. Την ίδια ώρα ο Κίμωνας Παπαδόπουλος είχε τα δικά του. Όρισε ώρα απογευματινή και βραδινή ως την καταλληλότερη για να «ανοίξει» τα χαρτιά του. Ήταν σύντομος και όχι περιεκτικός. Ίσως γιατί γνώριζε ότι ο κόσμος (ο κόσμος του) ήθελε κι αυτός να προλάβει να δει το ματς.
Υποσχέθηκε σύντομα περισσότερα λόγια, αμέσως μετά παρουσίασε 21 υποψηφίους του. Τα λίγα και αόριστα λόγια του έγιναν δεκτά με θετικά σχόλια. Για έναν απλό λόγο. Δεν μίλησε για τους άλλους, δεν κατηγόρησε κανέναν, δεν ζήτησε καμία λίστα. Επιτέλους κι ένας υποψήφιος που μας «πήγε» κατευθείαν στην ουσία του πράγματος. Να γίνει καλύτερο το Επιμελητήριο που διαθέτουμε.
Η προσπάθεια του είναι φανερά άπειρη, αλλά αυτό ίσως και να είναι προσόν. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια σε ένα άγνωστο γήπεδο. Κι η κρίση πάντα εδώ. Κανονικά και οι τρεις συνδυασμοί θα πρέπει αμέσως να συνεννοηθούν προκειμένου εκτός των χωριστών δράσεων να προγραμματίσουν και κοινές.
Στις οποίες με μία φωνή θα καλούν τα μέλη του φορέα σε συμμετοχή στις εκλογές. Δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε δεδομένη. Οι εκλογές του Δεκέμβρη θα βρουν τους επιχειρηματίες- τους εμπόρους- τους επαγγελματίες σε μια ακόμη δύσκολη στιγμή. Στην αρχή ενός «βαρύ» Χειμώνα.
Όταν σε περιμένουν στη… γωνία όλα τα μέτρα αυτής της Κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων, μάλλον δεν έχεις διάθεση και χρόνο να ασχοληθείς με τις εκλογές. Τους καταλαβαίνουμε απόλυτα όλους όσους ήδη δυσκολεύονται. Δεν είναι εύκολο να βρουν υποψήφιους. Όταν μάλιστα εξ αρχής μαλώνεις για τις εκλογές, τότε αυτοί που πρέπει να πεισθούν απομακρύνονται περισσότερο.
Υπάρχουν δηλαδή πολλοί λόγοι οι τρεις συνδυασμοί να τα βρουν μεταξύ τους, να συμφωνήσουν στο ελάχιστο και χωρίς εντάσεις να λάβουν μέρος σε μια προεκλογική περίοδο που θα είναι ελκυστική για τα μέλη του Επιμελητηρίου.
Πληροφορία από την Κομοτηνή. Λένε ότι ο Χρήστος Μέτιος τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Καβάλας, από τον οποίο εκτός από εξηγήσεις ζήτησε και ενημέρωση για τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Λένε αλήθεια όταν λένε ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο κ. Δράκος αρνήθηκε τα περί επιστολής που η ΝΟΔΕ θα στείλει στον Περιφερειάρχη;
Πληροφορία από την Καβάλα. Τη Δευτέρα που ήταν στην πόλη μας ο Μάριος Μουζάλας (αδελφός του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα), επισκέφθηκε μαζί με τον Γιώργο Παπαφιλίππου τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο «Ασημακοπούλου». Κατά συνέπεια ο Μουζάλας επισκέφθηκε τους πρόσφυγες αλλά ήταν ο αδελφός του αρμόδιου Υπουργού.
Σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε χθες στο Τριμελές Καβάλας ο πρώην αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης. Κρίθηκε ένοχος για ψευδορκία, σε μια υπόθεση που έχει σχέση με την οικογένεια Σιμάτου. Άσκησε έφεση προκειμένου στην επόμενη δίκη να πείσει το δικαστήριο για την αθωότητα του.
Διαβάσαμε την πρόβλεψη Τουλκίδη, σύμφωνα με την οποία η Μεγάλη Λέσχη θα είναι έτοιμη και θα χρησιμοποιηθεί (για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων) στη διάρκεια του 2018. Μπορεί η πρόβλεψη να έχει μεγάλη ασφάλεια (αναφέρεται σε ένα ολόκληρο έτος), επειδή ζούμε στην Ελλάδα δεν είμαστε και τόσο σίγουροι ότι θα επιβεβαιωθεί. Στα δημόσια έργα μάλλον δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Ειδικά αυτήν την περίοδο.
Όλα τα είχε ο Μαρκόπουλος, η γκρίνια για τον Μακάριο Λαζαρίδη του έλειπε. Διάφοροι υποψήφιοι για υποψήφιοι βουλευτές διαμαρτύρονται επειδή ο Αντιπεριφερειάρχης φέρεται να σύναψε «συμμαχία», συνοδεύοντας τον κ. Λαζαρίδη στις διάφορες τοπικές του δραστηριότητες. Κι επειδή δεν μπορούν να τα πουν για τον Λαζαρίδη, τα λένε για τον Μαρκόπουλο…
Αναδημοσιεύουμε (με μικρή καθυστέρηση είναι αλήθεια) το σχόλιο του Νίκου Μητσίνη για το βίντεο του Euronews: «Δυστυχώς το βίντεο είναι βαρετό, αργό, πρόχειρο και δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική εικόνα της περιφέρειας μας. Αν ήμουν τουρίστας δεν θα την επέλεγα για προορισμό και κρίμα γιατί έτσι δεν θα γνώριζα τις ομορφιές της. Φυσικά ούτε και εγώ είμαι ειδικός αλλά θα ξεκινήσω από το πιο απλό και ας με διορθώσουν οι πιο ειδικοί της τέχνης της φωτογραφίας. Όταν προβάλεις εικόνες εξωτερικού χώρου επιλέγεις ηλιόλουστες ημέρες και όχι συννεφιασμένες. Επίσης στα 4 λεπτά του βίντεο, ο χρόνος για τις καριόκες είναι υπερβολικός. Όσο για τη Θάσο, άφαντη. Η Καβάλα, μερικές εικόνες. Η Δράμα πουθενά. Η μουσική και η αφήγηση πιο πολύ ντοκιμαντέρ παρά τουριστικό σποτ. Τέλος ατυχείς εκφράσεις όπως «χριστιανική μειονότητα» και «δυτική Θράκη». Δεν αμφισβητώ το κίνητρο διότι γνωρίζω ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την τουριστική προβολή της περιοχής μας. Το αποτέλεσμα όμως είναι για να παίζει μόνο στην ΕΡΤ».
Ο Νίκος Μητσίνης είναι συνεργάτης του κ. Μαρκόπουλου. Έκανε την ανάρτηση στη σελίδα του κ. Κώστα Αντωνιάδη. Η ανάρτηση παραμένει στη θέση της ακόμη και σήμερα, δηλαδή δεν την «κατέβασε». Τα σχόλια (σε συνδυασμό με όλα τα άλλα) είναι περιττά.
Αναγνώστης της Πρωινής μας είπε χθες για τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου: «Για να ταξιδέψω και να δουλέψω στη Θάσο κάνω κάθε μέρα 90 χιλιόμετρα. Τα περισσότερα ανάμεσα στην Κεραμωτή και την Καβάλα. Είναι τόσο δύσκολο ένα πραγματικά πρωινό δρομολόγιο από την Καβάλα; Είναι τόσο δύσκολο ένα απογευματινό από τον Πρίνο; Να μου δώσετε το τηλέφωνο να τα πω στο Σ.Α.Σ.».
Δεν του δώσαμε το τηλέφωνο να επικοινωνήσει με το Σ.Α.Σ. διότι δεν επρόκειτο να καταφέρει τίποτα. Κλασική περίπτωση πολίτη που ενώ έχει δίκιο, δεν το βρήκε και δεν πρόκειται να το βρει.