Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με τη βοήθεια του φωτογραφικού αρχείου της Πρωινής θυμίζουμε τους διαφορετικούς στόχους που υπήρχαν προ ετών, στόχοι για το καλό της πόλης που δεν επιτεύχθηκαν ποτέ. Στην πρώτη φωτογραφία του 2000 Βασίλης Λιόγκας και Δήμος Ζαχαριάδης σε συνάντηση κατοίκων του Προφήτη Ηλία με θέμα την ολοκλήρωση της Περιμετρικής. Στη δεύτερη φωτογραφία του 2009 ίδια σύσκεψη, αυτήν την φορά και με κατοίκους της Χωράφας. Πλέον για την Περιμετρική και την ολοκλήρωση της δεν μιλάμε καθόλου.

 

==================================================================

 

Με προχθεσινή απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ δίδεται νέα παράταση ως το τέλος Ιουνίου στο έργο κατασκευής του μεγάλου παιδικού- βρεφονηπιακού σταθμού στο Περιγιάλι. Το συγκεκριμένο έργο (που φυσικά άργησε να ολοκληρωθεί) είναι μια καλή αφορμή να θυμηθούμε την Καβάλα πριν την κρίση, όταν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες ήταν άλλες και οι διεκδικήσεις το ίδιο. Εκείνα τα χρόνια κρίθηκε σωστό να εξασφαλιστούν χρήματα από τον Ο.Ε.Κ. για τον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό αφού όλοι περίμεναν μεγάλη ανάπτυξη και ανοικοδόμηση στο Περιγιάλι.

 

Πριν 20 χρόνια και βάλε άρχισαν οι φορείς της Καβάλας να ζητούν τον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό. Ποιος μπορούσε τότε να φανταστεί αυτό που μας περίμενε; Ποιος μπορούσε να σκεφθεί ότι θα φθάναμε αρχές του 2018 και το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμη; Αλλά και να τελειώσει, ποιο προσωπικό θα λειτουργήσει τον παιδικό σταθμό; Πρέπει να γίνουν αρκετές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μα αυτές με εντολή των δανειστών απαγορεύονται!

 

Η ανάπτυξη του Περιγιαλίου δεν ξεκίνησε καν, παρά το ότι το σχέδιο πόλης είναι γεγονός. Παιδικοί σταθμοί στο Περιγιάλι δεν υπάρχουν, πλην όμως η συνοικία εξυπηρετείται και από αυτόν στα Σφαγεία και από τον λίγο πιο μακρινό στο Καρνάγιο. Χρειάζεται δεν λέμε. Άλλες ωστόσο ήταν οι ανάγκες της δεκαετίας του 90 και του 2000 κι αλλού βρεθήκαμε σήμερα.

 

Δεν είναι δύσκολο να αποτολμήσει κάποιος μία ακόμη πρόβλεψη. Το συγκεκριμένο έργο θα τελειώσει κάποια στιγμή (εντός του έτους;) και μετά θα μείνει κλειστό μιας και δεν θα υπάρχει προσωπικό. Κατασκευάζεται ένας παιδικό σταθμός μεγαθήριο, μελετημένος με τα δεδομένα μιας Ελλάδας που όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά πιθανότατα δεν θα επανέλθει ποτέ. Ας μη ξεχνάμε ότι ο Ο.Ε.Κ. (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) που ξεκίνησε το έργο, έχει καταργηθεί κι έτσι αυτό κατασκευάζεται από τον ΟΑΕΔ. Του οποίου άλλη είναι η αποστολή.

 

Πριν από 20 χρόνια και βάλε όλα στην Καβάλα ήταν διαφορετικά. Οι ρυθμοί, οι στόχοι, οι επιδιώξεις. Ακόμη και τα όνειρα. Ονειρευόμασταν το Περιγιάλι με πολλές νέες κατοικίες. Σύγχρονες. Στηριγμένες σε ένα σχέδιο πόλης που θα διόρθωνε τα κακώς κείμενα της πόλης . Περιμέναμε και διεκδικούσαμε μια Περιμετρική οδό που θα άρχιζε από τον Μπάτη, θα τέλειωνε στον Άγιο Τρύφωνα.

 

Πριν από 20 χρόνια και βάλε είχαμε στόχο ένα ακόμη σχολείο, αποκλειστικά για τους μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου. Θυμίζουμε ότι υπάρχει έτοιμο οικόπεδο, στον Άγιο Λουκά, αλλά εδώ που έφθασαν τα πράγματα τα νέα σχολεία λειτουργούν σε υφιστάμενα κτίρια. Νέα σχολεία δεν κατασκευάζονται και γιατί υπάρχει κρίση και γιατί δεν υπάρχει αύξηση των μαθητών. Κατά συνέπεια οι αίθουσες των σχολείων αδειάζουν κι όποτε ανακύπτει ανάγκη αυτές επιλέγονται να ξαναχρησιμοποιηθούν.

 

Εκείνα τα διαφορετικά και καλύτερα χρόνια περιμέναμε την Κυβέρνηση να εγκρίνει το σχέδιο για το εργοστάσιο του γυαλιού. Η τουριστική κίνηση από και προς τη Θάσο εξυπηρετούνταν και από τη γραμμή της Νέας Περάμου (τι ποιο λογικό;) ενώ ο τότε Δήμος Χρυσούπολης προσδοκούσε επένδυση στηριγμένη στο νερό των πηγών του Παραδείσου. Παρεμπιπτόντως αυτό το σενάριο επανέρχεται, αν και χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

 

Ένα πράγμα μόνο άλλαξε προς το καλύτερο. Αυξήθηκε η τουριστική κίνηση κι αυξήθηκε πολύ. Ένας όμως κούκος πουθενά δεν έφερε την Άνοιξη. Χωρίς να μειώνουμε το γεγονός, αναπολούμε την Καβάλα των δύο – τριών προηγούμενων δεκαετιών. Ψάχνουμε εκείνη την Ελλάδα που μπορεί να μην είχε facebook και wifi , είχε παρά ταύτα χαμογελαστούς ανθρώπους.

 

Λέγεται ότι στη διάρκεια του ’80, του ’90 και του 2000 όλα αυτά που αμέσως έρχονται στο μυαλό μας ήταν επιπλέον λόγοι να οδηγηθούμε στην σημερινή κατάσταση και κρίση. Ίσως να είναι αλήθεια. Πάλι όμως ζητούμε πίσω το παρελθόν αφού τότε κανείς δεν έφευγε στο εξωτερικό για να τα βγάλει πέρα. Μαλώναμε μεταξύ μας για τα κόμματα, ευρισκόμενοι σε πράσινα και μπλε καφενεία αλλά κι αυτό είναι προτιμότερο. Από τη σημερινή απαξίωση όλων των πολιτικών.

 

Τότε δεν είχαμε κοινωνικά παντοπωλεία και δημοτικά φαρμακεία. Δεν υπήρχε η Πνοή, όπως λειτουργεί σήμερα. Δεν υπήρχε η οικονομική δυσκολία. Τότε υπήρχαν τραγούδια να μας κάνουν να διασκεδάσουμε. Σήμερα υπάρχουν μόνο σουξέ, τ’ ακούμε απλώς για να περάσουμε την ώρα μας.

 

Πριν από λίγες μόνο ημέρες το Υπουργείο Παιδείας ξεμπέρδεψε με τους διαγωνισμούς για την προμήθεια των γευμάτων που δωρεάν θα προσφέρονται στους μαθητές επιλεγμένων σχολείων σε όλη την χώρα. Κοντεύει να τελειώσει το διδακτικό έτος αλλά και αυτήν την φορά η γραφειοκρατία λειτούργησε σε βάρος της ουσίας. Κατάντησε αστείο να περιμένουμε την υλοποίηση του προγράμματος σε 10 και πλέον δημοτικά σχολεία του Δήμου Καβάλας.

 

Ξαφνικά το μεσημέρι και το απόγευμα της Τετάρτης επανήλθαν τα έργα διαγράμμισης σε δρόμους της πόλης. Ευχόμαστε τούτη την φορά η μπογιά να αντέξει περισσότερο. Πρόσφατες είναι οι διαγραμμίσεις που άντεξαν λίγα μόνο 24ωρα.

 

Πανηγυρίζει ο Δήμος της Δράμας αφού εξασφαλίστηκαν χρήματα από την Περιφέρεια ΑΜΘ για έργο βιοκλιματικής αναβάθμισης στο κέντρο της γειτονικής πόλης. Αξιοπρόσεκτος ο προϋπολογισμός του, ξεπερνά τα 5 εκ ευρώ. Τι μας θυμίζει η είδηση; Μας θυμίζει τη δική μας βιοκλιματική αναβάθμιση επί των οδών Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού. Όπως διαβάζουμε η Δράμα έχει τον ίδιο στόχο, χωρίς το ειδικό κόκκινο υγρό που στρώθηκε και ξαναστρώθηκε στους προαναφερθέντες δρόμους της Καβάλας.

 

Ειδικότερα η βιοκλιματική αναβάθμιση της Δράμας θα επιτευχθεί με: «… υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε ποσοστό 95% σε μια περιοχή 30.380 τετραγωνικών μέτρων μεταξύ του Πάρκου της Αγίας Βαρβάρας και του Δημοτικού Κήπου. Στο κέντρο της περιοχής θα διαµορφωθεί “πλατεία” όπου θα συντρέχουν οι άξονες σύνδεσης των περιοχών πρασίνου, τα πεζοδρόμια θα διευρυνθούν και θα γίνουν φυτεύσεις δέντρων και πρασίνου, ενώ το οδόστρωµα θα ανυψωθεί στη στάθµη των υφιστάμενων πεζοδροµίων. Τέλος, θα τοποθετηθούν σκίαστρα και στέγαστρα στάσεων με φωτοβολταϊκούς συλλέκτες και συστήµατα υδατονέφωσης».

 

Ένα μεγάλο κοντέϊνερ βρίσκονταν προχθές στην είσοδο του Διοικητηρίου. Γέμισε και με το παραπάνω με άχρηστο χαρτί. Το οποίο πήρε το δρόμο της ανακύκλωσης. Το έργο εκτέλεσε η τοπική εταιρία του κ. Σταύρου Δινάκη.

 

==============================================================================

 

Κι άλλα παραλειπόμενα

Ο Μανώλης Δημητριάδης είναι γνωστός δικηγόρος της Καβάλας.Ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη ΔΗ.ΣΥ. στο Νομό μας στις εκλογές του 2015. Σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο την προχθεσινή εκδήλωση του Μάκη Παπαδόπουλου όσο και την παρουσία σε αυτήν της Δημάρχου: « Η χθεσινή εκδήλωση προφανώς τάραξε ευχάριστα την παγιωμένη μέχρι τώρα άποψη για τον Πολιτικό Πολιτισμό που πρέπει να διακατέχει τους Πολιτικούς. Από την μεριά ο Μάκης Παπαδόπουλος, ενδεχομένως σκληρός κατά την άσκηση των αντιπολιτευτικών καθηκόντων που του ανατέθηκαν (έτσι πρέπει) αλλά και ευγενής ως άνθρωπος, χωρίς να περιχαρακώνεται σε παλαιωμένες πολιτικές πρακτικές που θέλουν την αντίθετη άποψη κατ’ανάγκη και εχθρική. Από την άλλη μεριά, συνέβαλε τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση, η Δήμαρχος η κυρία Τσανάκα, η οποία απέδειξε ότι είναι «ακοπλεξάριστη». Πιστέψετε με, είναι μεγάλο προτέρημα για έναν Πολιτικό. Μάκη μου, δύσκολη αντίπαλος, πάντως αμφότεροι βάλατε ένα λιθαράκι στον πολιτικό πολιτισμό. «Η αξία του ηττημένου, δίνει δόξα στο νικητή». Μάκη εύγε».

Αρκετός ακόμη κόσμος ξεχώρισε από την εκδήλωση της δημοτικής παράταξης «Τόπος της ζωής μας» την μικρή χρονικά αλλά ουσιαστική συμμετοχή της κ. Δημάρχου. Αναμφίβολα το γεγονός είναι θετικό, πρόκειται για μια επιτυχία της Δημάρχου. Αυτή η επιτυχία ωστόσο έρχεται δεύτερη αφού η βασική ανήκει στον οργανωτή της εκδήλωσης.

Ορισμένα ακόμη παραλειπόμενα από το ίδιο γεγονός. Απουσίαζε ο δημοτικός σύμβουλος Ιορδάνης Παπαντίδης. Το γεγονός οφείλεται στο ότι εκείνη την ημέρα ο κ. Παπαντίδης απουσίαζε από την Καβάλα. Η Βένη Γρηγοριάδου όταν ρωτήθηκε, απάντησε ότι παρίστατο στην εκδήλωση όχι ως εκπρόσωπος του Γιώργου Καλαντζή.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Επόμενο άρθρο

Γιάννης Μαλαματάς: « Κάθε νίκη μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο»