Παραπονιούνται κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα κι όπως φαίνεται έχουν δίκιο. Στο χωριό τους (όπως και στον κοντινό Σταυρό) υλοποιήθηκε προ έτους περίπου δημοτικό έργο για τον δημοτικό φωτισμό. Αντικαταστάθηκαν οι λάμπες με νέου τύπου, led. Σε Αμυγδαλεώνα και Σταυρό μπήκαν 50 λάμπες τύπου led. Μόνο που κάποιες δεν άναψαν ποτέ ενώ όσες στο μεταξύ κάηκαν δεν αντικαταστάθηκαν!
Το πρόβλημα αφορά 15 περίπου σημεία. Μετά από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι 7 με 10 λάμπες δεν άναψαν ποτέ. Περίπου 5 κάηκαν και στη θέση τους δεν μπήκαν καινούργιες. Υπάρχουν σημεία σκοτεινά ενώ το φιλότιμο του προέδρου του τοπικού συμβουλίου δεν επαρκεί. Διότι για να αντικατασταθούν καμένες λάμπες υπάρχει μια απλή διαδικασία (εργασία) που συνήθως την κάνει ο πρόεδρος. Ο κάθε πρόεδρος τοπικού συμβουλίου.
Όταν όμως οι λάμπες είναι led (κλειστές, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε) χρειάζεται να μετακινηθεί από την Καβάλα δημοτικό όχημα με γερανό. Κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα μας λένε ότι εδώ και μήνες παρακαλούν τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου να επιληφθεί της κατάστασης και να την διορθώσει. Αυτός το προσπαθεί αλλά…
Του λένε ότι για τις λάμπες που δεν άναψαν ποτέ, δεν μπορεί να γίνει τίποτα αφού το δημοτικό έργο δεν παρελήφθη! Άρα πρέπει να μεριμνήσει ο εργολάβος. Ο οποίος είναι άφαντος. Όσο για τις καμένες λάμπες, ο πρόεδρος λέει στους κατοίκους ότι η αρμόδια δημοτική υπηρεσία του δίνει συνεχώς υποσχέσεις που δεν τηρεί! Κάπως έτσι τμήματα του Αμυγδαλεώνα και του Σταυρού είναι στο «σκοτάδι». Ελπίζουμε να ενδιαφερθεί η Δήμαρχος και το πρόβλημα να λυθεί. Το ενδιαφέρον των συνεργατών της, αν όντως υπήρξε, δεν είχε ως τώρα κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς.
==========================================================================
Για δικούς της λόγους, τους οποίους λίγο πολύ υποψιαζόμαστε και φυσικά δεν αποδεχόμαστε, η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να κλείσει το κατάστημα της στις Κρηνίδες. Οι κάτοικοι της περιοχής έμαθαν το νέο κι όπως ήταν φυσικό άρχισαν να διαμαρτύρονται. Ζήτησαν τη βοήθεια του Δήμου Καβάλας και την είχαν αμέσως. Προχθές το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή της Δημάρχου, η οποία για να πιέσει αυτούς που κλείνουν το κατάστημα απείλησε ακόμη και με διακοπή της συνεργασίας τους με το Δήμο Καβάλας!
Μια πραγματικά καλή προσπάθεια, η οποία δυστυχώς δεν θα έχει το αίσιο τέλος που αξίζουμε. Σήμερα οι τράπεζες και τα κέρδη τους ξεπερνούν σε δύναμη όχι μόνο τους Δημάρχους αλλά ακόμη και τους Πρωθυπουργούς.
Στη μνημονιακή Ελλάδα οι τράπεζες είναι ότι πολυτιμότερο διαθέτει το γνωστό σύστημα, άρα πρέπει να προστατευτούν πάση θυσία. Στο τέλος της ιστορίας (όποτε κι αν έρθει η ώρα του τέλους) η Τράπεζα Πειραιώς θα κλείσει το κατάστημα των Κρηνίδων, όπως άλλωστε έκανε σε ένα σωρό άλλες ίδιες περιπτώσεις. Ο δε Δήμος Καβάλας ακόμη κι αν υλοποιήσει την απειλή του, δεν θα έχει ενοχλήσει στο παραμικρό τη διοίκηση της Τράπεζας. Στο κάτω κάτω της γραφής στην Ελλάδα σήμερα η τράπεζα είναι μία, άσχετα αν εμφανίζεται με 3-4 διαφορετικά ονόματα.
Πριν η Πειραιώς ανακοινώσει ότι κλείνει το κατάστημα των Κρηνίδων (κάτι που επιχείρησε και στο παρελθόν) είχε κάνει το ίδιο με διάφορα άλλα καταστήματα της. Και στην πόλη της Καβάλας. Οι πολίτες της οποίας δεν σκέφθηκαν να ενημερώσουν τη Δήμαρχο. Το είδαν το θέμα ρεαλιστικά. Από τότε περιμένουν υπομονετικά στις ουρές των καταστημάτων που απέμειναν. Τα οποία λιγοστεύουν συνεχώς.
Σαφώς και δεν είναι το ίδιο. Άλλο πράγμα να κλείνει ένα τραπεζικό κατάστημα στην πόλη κι άλλο πράγμα να κλείνει ένα τραπεζικό κατάστημα στις Κρηνίδες. Για τις τράπεζες ωστόσο δεν έχει σημασία το όνομα της πόλης ή του χωριού. Μικρού και μεγάλου. Σημασία έχουν τα νούμερα. Που πρέπει να τους «βγαίνουν». Όσο αυτό δεν ισχύει καταστήματα θα κλείνουν, εργαζόμενοι θα χάνουν τη δουλειά τους, συναλλασσόμενοι (πελάτες των τραπεζών) θα ψάχνουν τρόπο να εξυπηρετηθούν.
Την ερχόμενη εβδομάδα που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο καλό είναι να υπάρξει κι ένα ψήφισμα. Το καθιερωμένο για την περίπτωση. Το θέμα θα τεθεί πριν την ημερήσια διάταξη ώστε επιτέλους να συμφωνήσουν σε κάτι. Διοίκηση κι αντιπολίτευση. Να ζητήσουν να μην κλείσει το κατάστημα των Κρηνίδων κι ας το αισθάνονται, ας το ξέρουν άπαντες ότι κι αυτό το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του Διδυμοτείχου. Το Διδυμότειχο ζητά από το κράτος και την Περιφέρεια ΑΜΘ το μεγάλο έργο για το δίκτυο οικιακού φυσικού αερίου να επεκταθεί και τα όρια του.
Τέλος Γενάρη το ζήτημα απασχόλησε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Διδυμοτείχου. Διαβάζουμε λοιπόν το περιεχόμενο του ψηφίσματος, που αν δεν κάνουμε λάθος είναι το δεύτερο για το ίδιο θέμα: «Αντιμετωπίστε, επιτέλους, το ιστορικό και πανέμορφο ∆ιδυμότειχο και συνολικά το ∆ήμο ∆ιδυμοτείχου όπως του αξίζει και του πρέπει. Αξιοποιήστε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και συμβάλλετε με τις αποφάσεις σας στην ισόρροπη ανάπτυξη και συγκράτηση του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής μας. Αποφασίστε άμεσα την επέκταση του δικτύου φυσικο ύ αερίου και στο ∆ιδυμότειχο, δίχως
άλλες καθυστερήσεις, μελλοντικές υποσχέσεις και υπεκφυγές».
Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμηθούμε ότι αρχικά ο Γιώργος Παυλίδης επεδίωξε κι εξήγγειλε το μεγάλο έργο. Στο σχέδιο του ήταν η κατασκευή του δικτύου στις πρωτεύουσες των 5 νομών. Μετά προστέθηκε και η Ορεστιάδα. Εξ αιτίας της οποίας «ξύπνησε» το Διδυμότειχο. Το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να διεκδικήσει η Χρυσούπολη, η Ελευθερούπολη κτλ. Δεν το κάνουν. Κακώς.
Παρά το ότι η υλοποίηση του σχεδίου συχνά προβάλλεται (τοπικά και κεντρικά) ως κάτι άμεσο, η αλήθεια είναι άλλη. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Μπόλικο. Άρα και το Διδυμότειχο προλαβαίνει κι όποιος άλλος μιμηθεί την πρωτοβουλία του. Το φυσικό αέριο που περνά έξω από την πόρτα μας επαρκεί για όλους. Αρκεί να υπάρχουν χρήματα και μελέτες για την κατασκευή του απαραίτητου δικτύου.
Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν ενημέρωσε για τη χθεσινή της πρωτοβουλία περί της καταλληλότητας του νερού του Ζυγού. Οι δημοσιογράφοι έμαθαν με μικρή καθυστέρηση τόσο τη σύσκεψη όσο και το περιεχόμενο της. Λάθος ενέργεια. Η δημοσιότητα (εφόσον όντως έχεις δίκιο, εφόσον προσπαθείς για κάτι σωστό) επιβάλλεται. Όταν όμως κρύβεις τόσο σημαντικές συζητήσεις τότε το μυαλό αυτών που δεν κλήθηκαν πάει αλλού…
Αν και για την οριστική επίλυση του προβλήματος άλλοι είναι αρμόδιοι, θα συμβουλεύαμε τη ΔΕΥΑΚ να επισπεύσει τις διαδικασίες για να κάνει άμεσα μια νέα γεώτρηση. Εκεί όπου υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες να βρει ότι ψάχνει. Το Καλοκαίρι με ημίμετρα θα είναι δύσκολο. Και για αυτούς που διαχειρίζονται το νερό και για αυτούς που θα το καταναλώνουν.
Με ένα συμπαθητικό αλλά αταίριαστο για την περίπτωση κειμενάκι, με το οποίο ουσιαστικά ζητά την επιείκεια όλων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου μας έκανε γνωστό το σήμα του πρώτου χειμερινού φεστιβάλ «Παπαϊωάννου».
Χθες με ένα πιο επίσημο δελτίο τύπου μας παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Ακούμε ταυτόχρονα ότι η απόφαση για την εκμίσθωση του Όσκαρ ίσως και να μην ήταν υποχρεωτικό να εγκριθεί από υπερκείμενη του Δήμου Καβάλας αρχή. Λέγεται δηλαδή ότι υπήρξε ένα ακόμη λάθος υπηρεσιακών παραγόντων που τελικά αποτέλεσε την αφορμή το πράγμα να μπερδευτεί.
Δεν είναι δα το τέλος του κόσμου ότι το Όσκαρ για κάποιες ακόμη εβδομάδες ή μήνες δεν θα είναι στη διάθεση του κοινού. Εκδηλώσεις (πολύ περισσότερο φεστιβάλ) γίνονταν στην Καβάλα και πριν νοικιστεί το Όσκαρ. Ο κ. Γιούλης Παπαδόπουλος ή θα πιστέψει πραγματικά σε αυτό που κάνει και θα το κάνει όπως γνωρίζει ή θα συνεχίσει να αναζητά δικαιολογίες μπας και συμπαθήσουμε περισσότερο την προσπάθεια του.
Ε λοιπόν τη συμπαθούμε και την αναγνωρίζουμε χωρίς αυτές τις περιττές «σάλτσες». Οι ατυχίες είναι εμπόδια που μια καλή διοργάνωση τις προσπερνά αμέσως, έχοντας εμπιστοσύνη στο ουσιαστικό μέρος αυτού που είναι έτοιμο να αρχίσει. Καλό φεστιβάλ λοιπόν.
Στην γειτονική πόλη της Ξάνθης το πρόγραμμα των δωρεάν σχολικών γευμάτων ξεκίνησε. Άργησε αλλά ξεκίνησε. Στην Καβάλα δεν υπάρχουν νέα ενώ το σχολικό έτος ετοιμάζεται να μπει στη τελική του ευθεία. Σχολικά γεύματα ακούμε αλλά δεν βλέπουμε. Η Καβάλα υποτίθεται ήταν από τις πρώτες πόλεις που πέρσι υλοποίησαν το πρόγραμμα αλλά φέτος μάλλον μας είδε (και σε αυτό το θέμα) κακό μάτι…