Το κρύο που από σήμερα αναμένεται και στην Καβάλα, έρχεται εδώ από την Ρουμανία. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ανάρτησης (χθες το απόγευμα) της προέδρου της Δημωφέλεια κ. Ιωσηφίδου. Ξεπερνά σε ενδιαφέρον ακόμη και την αυξανόμενη προτίμηση των Ρουμάνων τουριστών στην περιοχή μας. Η κ. Ιωσηφίδου αναρτά τη φωτογραφία που δημοσιεύουμε και γράφει: «Πέρσι πρώτη φορά η Καβάλα συμμετείχε στην έκθεση TTR του Βουκουρεστίου, με αποτέλεσμα την αύξηση 35℅ στις αφίξεις Ρουμάνων τουριστών στο δήμο μας το 2017.Σήμερα (χθες), δύο ώρες πριν να κλείσει τις πύλες της η TTR και ήδη οι επαγγελματίες του τουρισμού στην πόλη μας μ’ ενημέρωσαν ότι ποσοστό κοντά στο 90℅ των προ κρατήσεων για το 2018 αφορά την αγορά της Ρουμανίας. Όλος ο νομός Καβάλας είναι εδώ (επαγγελματίες και τοπική αυτοδιοίκηση) γεγονός που αποδεικνύει ότι η ναυαρχίδα του τουρισμού της ΑΜΘ είμαστε εμείς. Καλή επιστροφή σε όλους γιατί οι καιρικές συνθήκες στο Βουκουρέστι είναι πολικές».
============================================================================
Από τη Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου έγινε γνωστό ότι πρόθεση της είναι να στηρίξει μία ακόμη φορά το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα». Αυτό, όπως καταλάβαμε, θα γίνει σύντομα κι αφού μεσολαβήσει αναλυτική ενημέρωση περί των σημερινών δεδομένων της υπόθεσης. Η Ιερά Μητρόπολη επιθυμεί να βοηθήσει ουσιαστικά, όσο καλύτερα μπορεί. Ευχόμαστε τούτη η ενέργεια της να επηρεάσει κι όλους τους άλλους τοπικούς παράγοντες. Οι οποίοι δικαιολογούνται ότι έκαναν –για το ίδρυμα- ότι ήταν να κάνουν κι έτσι «απουσιάζουν» καιρό τώρα από τα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει.
Ειδικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχονταν λύση (ήταν βέβαιοι) μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, πρέπει να ασχοληθούν με την εκκρεμότητα αφού τίποτα απ’ όσα έλεγαν προ λίγων μηνών δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.
Με πρόσφατες δηλώσεις του ο πρώην βουλευτής Ηλίας Ιωαννίδης δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της Λαϊκής Ενότητας Καβάλας για τις προσεχείς τοπικές εκλογές. Όπως εξήγησε θα επιδιωχθεί η δημιουργία δημοτικής παράταξης, που στόχο θα έχει να λάβει μέρος στις εκλογές τουλάχιστον στο Δήμο Καβάλας. Αυτό, είπε ο κ. Ιωαννίδης, θα γίνει αφού οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στον Καλλικράτη.
Τα μέλη της αποστολής του Δήμου Παγγαίου στην έκθεση του Βουκουρεστίου, ανέβασαν βίντεο στο διαδίκτυο από τη διασκέδαση τους! Σαφώς και πρόκειται για λάθος τους αφού στο Βουκουρέστι πήγαν για άλλον λόγο. Η διασκέδαση και να υπάρχει, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προβάλλεται. Πως μετά να μην διαμαρτύρεται ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μποσμπότης; Ο οποίος επαναλαμβάνει συνεχώς τη σταθερή του άποψη, αντίθετη με τις συμμετοχές και τις αποστολές στις τουριστικές εκθέσεις. Ακόμη κι αυτές των Βαλκανικών χωρών.
Σφοδρή είναι η κριτική του Μάκη Παπαδόπουλου προς τη διοίκηση του Δήμου και τη Δήμαρχο. Κάποιες φορές δικαιώνεται, άλλες όχι. Παρατηρούμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν σχολίασε την ιστοσελίδα visitkavala.gr, για την οποία τόσα υποστήριζε (ανακοινώσεις προς την κ. Ιωσηφίδου κτλ). Χρέος της αντιπολίτευσης είναι να τα παρακολουθεί όλα. Να μην αποφεύγει τον θετικό σχολιασμό όταν υπάρχει λόγος. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει.
Τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ λάμβαναν (τελευταία με e mail) πριν την κάθε συνεδρίαση τους τις εισηγήσεις των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Αυτή η διαδικασία (ίδια ισχύει και για τους δημοτικούς συμβούλους, όσον αφορά τα θέματα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου) σταμάτησε για να … «προφυλαχθεί» η δημοτική επιχείρηση από τις διαρροές προς τον τύπο. Πρόκειται για υπερβολές, τυπολατρίες, έλλειψη διαφάνειας, Σε όλα αυτά καταφεύγει η διοίκηση για να γλιτώσει την κριτική.
Κι όμως, όλα ξεκίνησαν εντελώς διαφορετικά. Τους πρώτους μήνες της θητείας του στη ΔΕΥΑΚ ο κ. Ξανθόπουλος – πριν αρχίσει να δέχεται κριτική- έστελνε ο ίδιος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τις προσκλήσεις της κάθε συνεδρίασης! Πίστευε ότι έτσι βοηθά τους δημοσιογράφους να τον προβάλουν. Όταν μαζί με την προβολή άρχισε κι η κριτική, τότε ξεκίνησαν οι … περικοπές. Ως που φθάσαμε στο σημείο να μην στέλνονται στα μέλη του δ.σ. ακόμη και οι εισηγήσεις των θεμάτων για τα οποία αποφασίζουν!
Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι στη ΔΕΥΑΚ κάτι έχουν να φοβηθούν. Όχι, δεν είναι αυτός ή μόνο αυτός ο λόγος. Επιζητώντας τα θετικά σχόλια, πιστεύουν ότι αν περιορίσουν την ενημέρωση θα αποφύγουν την κριτική. Δεν ξέρουν ότι αυτές τους οι ενέργειες κάνουν τη θέση τους χειρότερη. Όταν κι αυτό το καταλάβουν, θα είναι πολύ αργά. Αφήστε που υπάρχει το ενδεχόμενο να μην το καταλάβουν ποτέ. Μόνο όταν απολέσουν την εξουσία. Ας ρωτήσουν τους ηττημένους των εκλογών του 2014. Πόσα λάθη τους τα κατάλαβαν κατόπιν εορτής. Όταν ήταν πολύ αργά για να τα διορθώσουν.
Ιδού η άμεση ενέργεια της ΔΕΥΑΚ, που όπως η ίδια ισχυρίζεται μείωσε ήδη τα νιτρικά στο νερό του Ζυγού. Εκεί που όλα βρίσκονταν σε αδιέξοδο, υπήρξε η σωτήρια ιδέα χρήσης του νερού του Κρυονερίου. Κάποιος άλλος πρέπει να την σκέφθηκε, κι όχι οι εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΚ. Οι οποίοι τόσο στη λαϊκή συνέλευση όσο και στο δελτίο τύπου της 14η Φεβρουαρίου δεν περιελάμβαναν στα σχέδια τους το συγκεκριμένο σενάριο. Μπροστά τους ήταν η (προσωρινή) λύση του προβλήματος μα δεν φαίνεται να την έβλεπαν.
Έχει απόλυτο δίκιο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ κ. Ζαφείρης Μυστακίδης. Το ΤΕΕ ΑΜ οφείλει να επανέλθει στα θέματα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ, να σχολιάσει τη μελέτη της κεντρικής του διοίκησης. Σύμφωνα με την οποία στην επίμαχη περιοχή του πρώην Δήμου Φιλίππων δεν υπάρχει πρόβλημα. Ούτε ανάγκη αλλαγής της. Η συνεχιζόμενη σιωπή του ΤΕΕ ΑΜ περί της συγκεκριμένης εξέλιξης και μελέτης σημαίνει ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο της;
Όταν η διοίκηση της Δήμητρας Τσανάκα ανέλαβε τα καθήκοντα της, αμέσως προσπάθησε να υλοποιήσει μια βασική της προεκλογική υπόσχεση. Αυξημένη κοινωνική πολιτική. Από τότε (Φθινόπωρο του 2014) φθάσαμε στο σήμερα. Όπου το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο δεν μπορεί να μοιράσει τρόφιμα μία κάθε μήνα επειδή δεν διαθέτει προσωπικό!
Είναι ολοφάνερο το πρόβλημα που ανακύπτει και δεν είναι εύκολο να λυθεί. «Μα τι έγινε το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας που σας βοηθούσε;» ρωτήσαμε την αρμόδια για το παντοπωλείο αντιδήμαρχο Μαρία Φρατζεσκάκη. Απάντησε ότι το νέο αυτό δημοτικό προσωπικό (στήριξε τη λειτουργία του παντοπωλείου στη διανομή του Δεκέμβρη) τώρα έχει άλλες υποχρεώσεις. Οι οποίες φαίνεται να αφορούν και να διευκολύνουν περισσότερο το κράτος και λιγότερο το Δήμο Καβάλας! Δεκτό αλλά οι οικονομικά αδύναμοι, οι δικαιούχοι του παντοπωλείου τι φταίνε;
Εκτός από τα δημόσια έργα που μέσω συνεχών παρατάσεων δεν τελειώνουν ποτέ, υπάρχουν κι αυτά που τελειώνουν αλλά δεν παραδίδονται και δεν χρησιμοποιούνται. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ανακαινισμένου Μεντρεσέ στις Καμάρες. Ολοκληρώθηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους. Ας πούμε ότι παραδόθηκε στο σύλλογο που θα το διαχειριστεί, τον σύλλογο της «Μικράς Ασίας». Λειτουργεί το γνωστό μουσείο «Προσφυγικού Ελληνισμού»;
Όχι δεν λειτουργεί. Διαπιστώθηκε ατέλεια στο πάτωμα, που τουλάχιστον δύο μήνες τώρα δεν λέει να διορθωθεί. Η συζήτηση ανάμεσα στον Δήμο Καβάλας και τον ανάδοχο συνεχίζεται αλλά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Στο μεταξύ ο σύλλογος περιμένει. Κι όπως όλα δείχνουν θα περιμένει πολύ…
Την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Καβάλα ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης. Ο προηγούμενος πρόεδρος της Βουλής που επισκέφθηκε την πόλη μας ήταν ο κ. Σιούφας (Γενάρης του 2009). Για τον ίδιο λόγο που έρχεται ο κ. Βούτσης. Για να εγκαινιάσει έκθεση στη δημοτική καπναποθήκη.
Η επίσκεψη του κ. Βούτση θα είναι εξπρές. Όλα δείχνουν ότι θα διαρκέσει λίγη ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βούτσης θα έρθει μέσω Αλεξανδρούπολης αφού δεν βολεύουν οι πτήσεις των αεροπλάνων. Μάλλον θα συνταξιδέψει με τους 3 κυβερνητικούς βουλευτές.
Ο διάλογος είναι πάντα ευπρόσδεκτος. Πάντα χρήσιμος. Ακόμη κι ο καθυστερημένος, ακόμη κι αυτός που γίνεται σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία της διαμεσολάβησης. Από τον ΤΑΡ λένε ότι άλλη επιλογή δεν είχαν. Μόνο αυτήν που ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή. Λένε επίσης ότι άλλες προτάσεις τους (πρόσφατες), απορρίφθηκαν από τους αγρότες των Φιλίππων.
Ακόμη κι αν αυτή η άρνηση του απευθείας διαλόγου είναι αλήθεια, οφείλεται στις απόψεις που διατυπώνουν οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ. Ο διάλογος λοιπόν είναι απαραίτητος όταν αυτοί που μετέχουν προσέρχονται χωρίς δογματικές απόψεις. Ο προσχηματικός διάλογος είναι δικαιολογία και όχι διάλογος. Το πρόβλημα –συνεχίζουμε να πιστεύουμε- λύνεται με πραγματικό διάλογο.