Ορισμένες μέρες της εβδομάδας η κεντρική είσοδος του λιμανιού παραμένει κλειστή (φωτογραφία), ακόμη και τις πρωινές ώρες. Όπως μάθαμε η πρωτοβουλία ανήκει στο Λιμεναρχείο, γίνεται με αφορμή ότι τις ίδιες ημέρες δεν υπάρχει πρωινή άφιξη πλοίου. Η κίνηση για το λιμάνι εξυπηρετείται από την παραδιπλανή πόρτα, η οποία δεν είναι το ίδιο γνωστή και εύκολη.
Ένα αναπτυσσόμενο λιμάνι όπως το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας δεν πρέπει να δείχνει κλειστό για τόσο ασήμαντο λόγο. Οι πολίτες, δε γνωρίζουν όλοι τη δεύτερη είσοδο και έξοδο του. Αφήστε λοιπόν την πόρτα του λιμανιού ανοιχτή. Είναι για το καλό του.
Ημέρα Τετάρτη, τελευταία μέρα του μήνα. Η κίνηση στις τράπεζες αυξημένη. Σε όλες τις τράπεζες. Οι οποίες για να γλιτώσουν κι άλλα λειτουργικά έξοδα, εκπαιδεύουν τους πολίτες να κάνουν τις συναλλαγές τους στα ΑΤΜ. Κανείς δεν είναι αρνητικός. Ώρες ώρες όμως αυτή η εκπαίδευση γίνεται με πίεση (όλοι στο ΑΤΜ και κανείς στο κατάστημα), για ευνόητους λόγους. Θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα ΑΤΜ αλλά η διαδικασία θέλει το χρόνο και τον τρόπο της.
Στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παύλου υπάρχει και κυκλοφορεί πολίτης που δείχνει άστεγος. Είναι; Τις προάλλες κοιμόνταν στο κρύο, στο πεζοδρόμιο της οδού Εθνάρχου Μακαρίου (φωτογραφία). Αν και στο παρελθόν αποδείχθηκε ότι υπάρχουν και συνειδητοί άστεγοι(!), ας ασχοληθεί με το θέμα η αρμόδια κοινωνική υπηρεσία. Ίσως πραγματικά ο άνθρωπος δεν έχει που να κοιμηθεί.
=================================================================================
Η πρώτη εντύπωση, δηλαδή το πρώτο συμπέρασμα, δείχνει ότι κι αυτήν την φορά η Δήμαρχος το… έκοψε αρκετά σωστά το καρπούζι των θέσεων και των μισθών. Με τα έως τώρα δεδομένα απέφυγε τα εσωτερικά ζητήματα. Υπάρχει μια ισορροπία στις πρόσφατες αποφάσεις της, μια δικαιοσύνη. Ως συνήθως μας προκύπτουν αυτοί που δικαιώθηκαν, αυτοί που στεναχωρήθηκαν, αυτοί που άλλα περίμεναν.
Στο μυαλό μας είναι σήμερα αντίστοιχες αποφάσεις των δύο προηγούμενων Δημάρχων. Εριφυλλίδης (ειδικά αυτός) και Σιμιτσής «τράβηξαν» πολλά. Όχι για τις θέσεις αλλά για τα λεφτά. Η κ. Τσανάκα δείχνει να γλιτώνει τα χειρότερα, είναι ολοφάνερο ότι συχνά συμβιβάζεται κι υποχωρεί. Αλλά ποιος ξέρει, αυτό μπορεί να της βγει σε καλό. Μπορεί να είναι το μυστικό της έως τώρα επιτυχίας της, στις σχέσεις της με τα μέλη της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας.
Η κυριότερη αλλαγή ήταν τελικά στη ΔΕΥΑΚ. Τον παραστήριξε τον Νίκο Ξανθόπουλο. Θα είχε τους λόγους της. Τον κράτησε στη θέση του προέδρου για 2 χρόνια και 4 μήνες. Σύμφωνα με τις… «επιδόσεις» του, το χρονικό διάστημα δεν είναι απλώς μεγάλο. Είναι τεράστιο.
Στεναχωρημένος εμφανίζεται ο Πέτρος Πετρόπουλος αφού τελικά δεν υπήρξε για αυτόν χώρος στους αντιδήμαρχους. Κι η Μαρία Φρατζεσκάκη, μπορούσε να μείνει περισσότερο στο πόστο της αντιδημάρχου και όχι μόνο 12 μήνες. Τα έχει όμως αυτά η ζωή. Όπως και η τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι αλλαγές πάντα κάνουν καλό. Σε όλους. Κάποιοι το αντιλαμβάνονται, άλλοι όχι αμέσως. Η ανανέωση των προσώπων και η διαδοχή είναι μια διαδικασία βαθειά δημοκρατική. Αντίπαλος της είναι το βόλεμα, η δύναμη της συνήθειας κτλ. Για αυτό και δεν είναι λίγοι όσοι ζητούν να μπει παντού ένα όριο. Όριο θητειών. Αρχίζοντας από τους βουλευτές και τους υπουργούς.
Η κ. Τσανάκα δεν διοικεί μόνη της. Έχει τους συνεργάτες της που δεν είναι λίγοι. Ούτε είναι όλοι ίδιοι. Ο Γιώργος Φιλόσογλου και ο Ηλίας Καλανταρίδης είναι οι άνθρωποι της εμπιστοσύνης της, που κι αυτοί σε μια διοίκηση πρέπει να υπάρχουν. Κατά τα λοιπά, η ζωή συνεχίζεται. Ακόμη και τώρα που δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία των επόμενων δημοτικών εκλογών, ακόμη και τώρα καταλαβαίνουμε κάθε μέρα και περισσότερο ότι αυτές έρχονται. Σύντομα λοιπόν θα αρχίσει η προεκλογική περίοδος (ανεπίσημα μα ουσιαστικά) κι έτσι όλα θα αλλάξουν πάλι.
Το Καλοκαίρι του 2011 σημειώθηκε βλάβη στο αποχετευτικό δίκτυο, λύματα έπεσαν στη θάλασσα της Ραψάνης. Από τότε η ακτή άρχισε να έχει απώλειες, με πρώτη και καλύτερη αυτή της Γαλάζιας Σημαίας. Ο Δήμος Καβάλας προσπάθησε να την επαναφέρει, κατάλαβε ότι τούτο δεν είναι εύκολο. Από τότε μέχρι και σήμερα η Ραψάνη είναι αδικημένη. Είναι μεν πολυσύχναστη, είναι ιστορική, είναι κεντρική αλλά υστερεί σε σχέση με την Καλαμίτσα και το Περιγιάλι (Καρά Ορμάν). Σε λίγο που θα ανακοινωθούν οι Γαλάζιες Σημαίες του 2018, πάλι η Ραψάνη δεν θα την έχει. Αν δεν την διεκδικήσεις, πώς να ελπίζεις;
Στην περιοχή σύντομα θα λειτουργήσει το Ναυτικό Μουσείο. Στην δυτική πλευρά της ακτής τέλειωσε πρόσφατα δημοτικό έργο. Η Ραψάνη αξίζει μιας επιπλέον προσοχής και φροντίδας. Δεν πρέπει να την ξεχνάμε. Δεν είναι αρκετές οι ομπρέλες και τα καθίσματα. Σεβόμενοι την ιστορία της, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για αυτήν. Έστω από εδώ και πέρα.
Διαβάσαμε δελτίο τύπου του Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Μέρα Ακοής και τις δράσεις στην ΩΡΛ κλινική αύριο Σάββατο. Καμία διαφωνία. Χθες είδαμε στο κέντρο της πόλης τις σχετικές αφίσες, στις οποίες εμφανίζεται και ιδιωτική εταιρία. Ως χορηγός. Κακώς. Είμαστε σε μια εποχή που οτιδήποτε έχει σχέση με το Ε.Σ.Υ. πρέπει να μένει μακριά από χορηγίες. Δημιουργούνται παρεξηγήσεις.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Τριμελούς Καβάλας συνέβη ένα ασυνήθιστο περιστατικό, το οποίο μέσα από τον αυθορμητισμό του προκάλεσε γέλια ακόμη και στους δικαστές. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τον αστυνομικό να καλέσει στην αίθουσα τον επόμενο μάρτυρα της υπόθεσης. Ο αστυνομικός άνοιξε την πόρτα. Δεν φώναξε απλώς το όνομα του μάρτυρα, έβγαλε μια τρομερή φωνή που μπορεί να ακούστηκε ακόμη και στην Ιχθυόσκαλα!
Ο μάρτυρας μπήκε αμέσως στην αίθουσα και φώναξε κι αυτός: «Εγώ πάντως τρόμαξα από τη δυνατή φωνή». Εννοούσε την αντίδραση του αστυνομικού. Κι ενώ όλοι όσοι ήταν στην αίθουσα γελούσαν, ο αστυνομικός εξήγησε την ενέργεια του: «Μπορεί ο μάρτυρας να μην ήταν έξω από την πόρτα του δικαστηρίου αλλά σε κάποιον από τους ορόφους του μεγάρου». Η υπόθεση για την οποία έγιναν όλα αυτά τελικά έλαβε αναβολή. Τσάμπα οι φωνές δηλαδή…
Ο Θόδωρος Μουριάδης παραβρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην εκδήλωση της ΔΗ.ΣΥ. Καβάλας. Είναι αλήθεια ότι τέτοιες παρουσίες τόσο καιρό δεν τις είχε. Τώρα όμως κι αυτό αλλάζει αφού πρόθεση του είναι να εκφράσει (ως πολύ πιθανός υποψήφιος δήμαρχος Καβάαλς) και τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Η προσπάθεια του Θόδωρου Μουριάδη πάει πολύ καλά, σύντομα θα έχουμε νεότερα. Προς το παρόν είναι απόφαση του ίδιου να μην υπάρχουν καθόλου διαρροές. Ούτε καν φήμες.
Ρωτήσαμε χθες τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας Θέμη Καλπακίδη αν υπάρχουν νεότερα περί της διαμεσολάβησης για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Μας απάντησε ότι ο σύλλογος των Αγροτών συνεχίζει να μην έχει λάβει καμία σχετική ειδοποίηση. Με λίγα λόγια συνεχίζει να υπάρχει μόνο το γνωστό- προ μιας εβδομάδας- δελτίο τύπου του αγωγού.
Ευτυχώς έμεινε στη θέση της η Υφυπουργός των Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε νεότερα εντός του μήνα, για πολλά από αυτά τα ακίνητα που διεκδικεί ο Δήμος της Καβάλας. Καλή εξέλιξη το ότι έμεινε Υπουργός Ναυτιλίας ο κ. Κουρουμπλής.
Σήμερα το πρωί οι επαγγελματίες φωτογράφοι της πόλης θα συναντήσουν τον κ. Μαρκόπουλο και την κ. Τσανάκα. Θα τους ενημερώσουν για το γνωστό θέμα της πανελλήνιας τους κινητοποίησης, αυτό των φωτογραφιών για την έκδοση νέων ταυτοτήτων.
Με τη χθεσινή αναλυτική ανακοίνωση της Π.Ε. Καβάλας (που υπογράφεται αορίστως από την Π.Ε. Καβάλας αλλά στάλθηκε από το γραφείο του κ. Μαρκόπουλου), καθίσταται σαφές ότι η ευθύνη του δρόμου του Αγίου Σίλα δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Καβάλας. Τουλάχιστον σε αυτό συμφωνούν άπαντες οι εμπλεκόμενοι.
Αποδεχόμαστε ως αληθινά όλα όσα υπάρχουν στο κείμενο, θυμίζοντας τους ότι παρά τις προσπάθειες υπήρξε το γνωστό πρόβλημα το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας. Η ζωή στο μεταξύ συνεχίζεται… Όλοι όσοι για το περιστατικό διαμαρτυρήθηκαν (αρκετοί έντονα) μας λένε με τον τρόπο τους: Περασμένα ξεχασμένα. Αρκεί να μην επαναληφθούν.
Κάτι τελευταίο. Η Π.Ε. Καβάλας πρέπει να δηλώνει συνεχώς προς κάθε κατεύθυνση (και όχι να το κρύβει), το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ως προς το προσωπικό που διαθέτει.