Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τέτοια βρώμικα και τσαλακωμένα πλαστικά κολονάκια υπάρχουν σε πολλά σημεία στο κέντρο της πόλης. Αντικαθίστανται αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Τόσο ο Δήμος όσο και ο ΟΛΚ πρέπει να αντιδρούν άμεσα. Είναι και θέμα του τι δείχνει η πόλη στους επισκέπτες της. Κάτι τέτοιες λεπτομέρειες δεν πρέπει να μας διαφεύγουν. Αυτές κάνουν τη διαφορά, την καλή ή κακή εντύπωση.

 


 

Ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες η μετακόμιση του ΕΟΠΥΥ από τα γραφεία του 2ου ορόφου του Διοικητηρίου σε χώρους πολυκατοικίας επί της οδού Φ. Εταιρίας. Χθες ο προϊστάμενος έκλεισε τον κύκλο, παραδίδοντας τα κλειδιά των γραφείων του 2ου ορόφου στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο. Το Διοικητήριο αδειάζει αφού σταδιακά αποχώρησαν και θα αποχωρίσουν και οι δημοτικές υπηρεσίες που βρίσκονταν ή συνεχίζουν να βρίσκονται σε αυτό.

 

Η μετακόμιση του ΕΟΠΥΥ είναι διαφορετική. Έφυγε αφού νοίκιασε αλλού, χώρο ιδιωτικό. Έτσι τα λίγα χρήματα που για χρόνια πλήρωνε ως κοινόχρηστα στην ΠΕ Καβάλας, θα αυξηθούν. Εκεί που βρίσκεται θα πληρώνει και ενοίκιο και κοινόχρηστα. Αυτήν την αλλαγή πολύ θα θέλαμε να την καταλάβουμε και να την κατανοήσουμε.

 

Είμαστε υποτίθεται σε μια περίοδο που προτεραιότητα του κράτους είναι η περιστολή των δαπανών του. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται και έτσι συχνά πράττει. Στην προκειμένη όμως περίπτωση δρα αντίθετα. Σίγουρα η απόφαση κι η αλλαγή οφείλεται στην Καβάλα. Η Αθήνα που την ενέκρινε, δεν υπολόγισε και το οικονομικό; Εκτός αν στον ΕΟΠΥΥ και σε αντίθεση με το υπόλοιπο δημόσιο, άλλα λέμε και άλλα κάνουμε….

 

Το μεγάλο κτίριο του Διοικητηρίου διαθέτει πλέον πολλά άδεια γραφεία. Πολλά. Αυτό πρέπει να το σκεφθεί η ΠΕ Καβάλας ώστε κάτι να κάνει. Είναι προς τη θετική κατεύθυνση η ενεργειακή αναβάθμιση που δρομολογήθηκε για το κτίριο αλλά όχι αρκετή. Ίσως μια στενότερη συνεργασία με το δημόσιο θα μπορούσε να δημιουργήσει στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και περισσότερα έσοδα. Αν οι άδειοι χώροι χρησιμοποιηθούν από αυτό. Έσοδα που φυσικά έχει ανάγκη. Με μία προϋπόθεση, να μην είναι κι άλλοι όπως ο ΕΟΠΥΥ….

 

Η οδός είναι γνωστή, στις πινακίδες αναφέρεται σε συντομογραφία «Αριστ. Στάνη». Πολλοί είναι αυτοί που μπερδεύουν το όνομα και το αναφέρουν (μαζί με το δρόμο) «Αριστείδου Στάνη». Προσοχή, αυτό είναι ένα λάθος που το κάνουμε συχνά. Πρόκειται για τον Αριστοτέλη Στάνη. Έναν Καβαλιώτη καθηγητή –δάσκαλο που στήριξε τον Ελληνισμό στα δύσκολα χρόνια της Βουλγαρικής κατοχής.

 

Προς αποκατάσταση του λάθους, λάθος που κάνουν στα έγγραφα τους ακόμη και δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και προς αναγνώριση του πραγματικού Στάνη (του Αριστοτέλη Στάνη) καλό είναι να αντικατασταθούν όλες οι πινακίδες. Για να γράφουν το όνομα του πλήρως και σωστά.

 

Κόβονται πεύκα περιμετρικά του Νοσοκομείου αλλά δεν διαμαρτύρεται κανείς. Κι όχι μόνο αυτό αλλά άπαντες συμφωνούν κι επιβραβεύουν. Το Νοσοκομείο, λένε, αποκτά επιτέλους αντιπυρική ζώνη. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα! Προ 20 περίπου ετών ζητήθηκε να κοπούν πεύκα για να συνεχιστεί ο δρόμος της Περιμετρικής. Από το Σανατόριο ως το Περιγιάλι. Οι καβαλιώτες αντέδρασαν ζητώντας τούνελ αντί για κόψιμο δέντρων. Που να ξέραμε όσα θα ακολουθούσαν…

 

Τότε τα χρήματα του έργου ήταν εξασφαλισμένα. Κι αν τότε το έργο προχωρούσε, με κόψιμο δέντρων, τώρα θα είχαμε ολόκληρη την Περιμετρική. Η οποία θα ήταν και μια φυσική αντιπυρική ζώνη. Πιο πρόσφατα για το νέο δρόμο Δράμας- Καβάλας, ζητήθηκε να κοπούν δέντρα πάνω από τον Σταυρό. Όχι, είπαν οι κάτοικοι. Ζήτησαν να γίνει τούνελ. Όπως με την Περιμετρική, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση η ευκαιρία χάθηκε. Τώρα ο νέος δρόμος φθάνει (στα χαρτιά) ως τον Σταυρό του Αμυγδαλεώνα. Αμέσως μετά διατηρούνται οι στροφές, ως τον Άγιο Σίλα.

 

Κάποτε το κόψιμο των δέντρων ήταν … έγκλημα. Ξεσηκώνονταν ο κόσμος, έβγαινε στο δρόμο. Άλλαζε αποφάσεις, ματαίωνε έργα. Στη συνέχεια ζήσαμε την εμπειρία των δασικών πυρκαγιών. Πιο πρόσφατα μια τέτοια απείλησε ακόμη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Έπρεπε να πάθουμε όλα όσα πάθαμε, για να βάλουμε μυαλό. Για να αλλάξουμε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προλαβαίνουμε να σώσουμε το έργο της Περιμετρικής και το τμήμα του νέου δρόμου από τη Δράμα. Από τον Σταυρό ως τον Άγιο Σίλα. Και στις δύο περιπτώσεις, δυστυχώς, το πουλάκι πέταξε.

 

Τα θέματα του Δήμου Καβάλας σε σχέση με την ΕΤΑΔ δεν είναι μόνο η Καλαμίτσα. Είναι κι άλλα. Η παλιά Μεραρχία, το παλιό δικαστήριο. Φυσικά και έχει δίκιο ο κ. Χρυσανίδης, όλα πρέπει να απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο. Ακόμη και τώρα που είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης. Σημασία έχει η ουσία. Η συζήτηση στην Αθήνα. Ο Δήμαρχος πρέπει να γίνει πιο αυστηρός με την ΕΤΑΔ. Ενισχυμένος και από τις απόψεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

 

Φαίνεται ότι θα υπάρξει μια ακόμη συνάντηση με την ΕΤΑΔ, η τελική. Την ερχόμενη εβδομάδα ή εντός του μήνα γενικότερα. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει σε αυτήν να είναι πιο δυναμικός. Ξεκάθαρος και υπέρ των πράξεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο. Η συνέχεια στη συνεδρίαση της Δευτέρας…

 

Δύο μέρες στη Θάσο πέρασε πρόσφατα η βουλευτής της ΝΔ Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη. Είδε και συζήτησε για τον τουρισμό, σύμφωνα και με την έναρξη της σεζόν. Η κ. Δεληκάρη διαπίστωσε και δήλωσε ότι «… μερικές επιχειρήσεις στη Θάσο δεν άνοιξαν ακόμη γιατί δεν έχουν προσωπικό». Ακούγεται περίεργο αλλά δεν είναι. Ούτε υπερβολικό. Είναι η αλήθεια.

 

Επειδή κυκλοφορούν διάφορες φήμες, δεν υπάρχει κανένα θέμα ανάμεσα στον Χρήστο Μέτιο και τον Αλέξη Πολίτη. «Τροφή» στις φήμες ήταν η μεταξύ τους συζήτηση εκτός της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου προχθές. Βγήκαν από την αίθουσα και τα είπαν σε άριστη ατμόσφαιρα. Αν και κάποιοι άλλα περιέγραψαν…

 

Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καβάλας έγιναν ομόφωνα δεκτά αιτήματα οικονομικής στήριξης. Κατόπιν τούτου ο φορέας στηρίζει με 4.000 ευρώ τον Εμπορικό Σύλλογο της Ελευθερούπολης για επόμενες του εκδηλώσεις. Μεταξύ των οποίων και η Λευκή Νύχτα (1/8). Με ποσό 5.000 ευρώ τον Οργανισμό Τουρισμού της Θάσου για τις δράσεις του. Παλιά αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονταν κατά πλειοψηφία. Τελευταία αποδέχεται την αναγκαιότητα, ψηφίζει θετικά και η αντιπολίτευση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5  ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Αυτό έλλειπε να μας βγει και από πάνω!