Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αρκετές φορές η Δημοτική Αστυνομία προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες εγκαταλειμμένων οχημάτων να τα απομακρύνουν. Πριν το κάνει η ίδια. Κι άλλες φορές περνά η προθεσμία των 90 ημερών αλλά η Δημοτική Αστυνομία δεν επανέρχεται με γερανό. Να κάνει πράξη αυτό για το οποίο προειδοποίησε.

 


Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Αλέξη Γούλα, τελειώνει ως τις αρχές Ιουλίου το πρώτο μέρος των εργασιών για την ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη. Αμέσως μετά κλείνει το υπόλοιπο τμήμα της ίδιας περιοχής, ως την οδό Βενιζέλου. Καταργείται δηλαδή και η πιάτσα των Ταξί, όπως υπάρχει εκεί πολλά χρόνια τώρα. Κατά συνέπεια ήρθε η ώρα. Μιας ακόμη συζήτησης για το μέλλον της πιάτσας. Διαβούλευση ακόμη κι αν έγινε, πρέπει να ξαναγίνει. Αν είναι δυνατόν από μηδενικής βάσης. Μόνο έτσι θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση. Γνωρίζοντας πάντα ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

 

Ας ακούσουμε προσεκτικά την πρόταση των οδηγών Ταξί (κι ας μην είμαστε ειδικοί). Η πιάτσα μεταφέρεται στο ανατολικό τμήμα του Δημοτικού Κήπου, καταλαμβάνοντας μέρος του. Η είσοδος στην πιάτσα προτείνεται να γίνεται μέσω της οδού Κύπρου και παραπλεύρως του κτιρίου του ΟΤΕ. Εκεί έτσι κι αλλιώς μπαινοβγαίνουν οχήματα. Συνήθως του ΟΤΕ αλλά όχι μόνο του ΟΤΕ. Εκεί είναι καλύτερα να μεταφερθεί η πιάτσα αντί της γνωστής λύσης (και ως τώρα απόφασης), κατά μήκος της Βενιζέλου και στην άκρη του δρόμου.

 

Το σημείο που προορίζεται για τα Ταξί στην Βενιζέλου είναι σήμερα χώρος στάθμευσης είτε οχημάτων, είτε δικύκλων. Πολλών δικύκλων (μπροστά από το πρώην περίπτερο). Οι θέσεις αυτές θα «χαθούν» αν χρησιμοποιηθούν για την πιάτσα. Χωρίς να είναι δυνατό να αντικατασταθούν με κάποιες άλλες. Αν αντίθετα η πιάτσα μεταφερθεί στο Δ. Κήπο, θα συνεχίσει να υπάρχει εκεί που βρίσκεται τόσες δεκαετίες. Θα λειτουργεί χωρίς να επηρεαστεί και χωρίς να επηρεάσει καθόλου την νέα μορφή της πλατείας Καπνεργάτη. Αξίζει να το δουν. Να το δουν από κοντά. Αισθανόμαστε ότι το απορρίπτουν χωρίς να το έχουν εξετάσει προσεκτικά. Αξίζει τον κόπο να το κάνουν. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή.

 

Οι διαδοχικές εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων άρχισαν μαζί με το 2024. Κι από τότε δεν σταμάτησαν καθόλου. Αυξήθηκαν σημαντικά αν και από πλευράς περιεχομένου ήταν και παραμένουν ίδιες. Οι εκδηλώσεις που γίνονται οι περισσότερες με μεγάλη επιτυχία, διακόπτονται προσωρινά αυτό το Σαββατοκύριακο. Λόγω των Ευρωεκλογών. Αμέσως μετά τα ίδια και περισσότερα.

 

Στο όμορφο Ποντολίβαδο μεταφέρθηκε προχθές η προεκλογική δραστηριότητα της ΝΔ Καβάλας. Δείπνο με καλεσμένους τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη και πολλούς άλλους. Ομιλητής στο… χαλαρό αλλά και ουσιαστικό ταυτόχρονα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Κοντά του και εκτός των άλλων, ήταν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜΘ Γιάννης Καραμανλής. Στο ίδιο μεγάλο τραπέζι βρίσκονταν αγρότες της περιοχής και αρκετοί πρόεδροι τοπικών συμβουλίων του Δήμου Νέστου.

 

Είδηση είναι και το ότι η όχληση από τα κουνούπια ήταν μικρή. Αρκετά μικρή. Μία ακόμη απόδειξη ότι το πρόβλημα σε όλο το Δήμο Νέστου είναι σε υποχώρηση. Έπαιξε ρόλο η νέα δράση που υλοποιήθηκε αλλά και οι καιρικές συνθήκες. Μακάρι αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το υπόλοιπο της Καλοκαιρινής περιόδου.

 

Χωρίς την αντιπολίτευση συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Λογικό, η συνεδρίαση εκτάκτως έγινε στις 10 το πρωί. Τέτοια ώρα και σε μέρα εργάσιμη, είναι δύσκολο να περιμένεις συμβούλους της αντιπολίτευσης. Όλα τα θέματα της συνεδρίασης εγκρίθηκαν ομόφωνα.

 

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χρυσούπολης κ. Ευαγγελία Καχέλου, υποψήφια με το συνδυασμό του Χριστόδουλου Τοψίδη, προορίζονταν για το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας του Βιοτεχνικού Πάρκου. Τελικά δεν συμμετέχει σε αυτό. Δεν αποδέχθηκε την πρόταση. Μέχρι και προχθές το νέο διοικητικό συμβούλιο δεν είχε συνεδριάσει πρώτη φορά. Είναι κάτι που θα γίνει το επόμενο διάστημα.

 

Ο Μητροπολίτης Στέφανος επιμένει να προσπαθεί να αναπτύξει σχέσεις με τη νεολαία. Όσο κι αν αυτή δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται. Αποφάσισε να κάνει μια ακόμη προσπάθεια. Έτσι το απόγευμα της Τετάρτης 19ης Ιουνίου οργανώνει σχετική εκδήλωση. Με ομάδες νέων. Αποφασίστηκε η εκδήλωση να γίνει στην αυλή του 12ου Δημοτικού σχολείου.

 

Στην προχθεσινή της συνέντευξη στην Πρωινή η πρόεδρος των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο κ. Κατερίνα Πετράκη έδωσε συγχαρητήρια στο Διοικητή Αχιλλέα Γερόπουλο για το εκτελούμενο έργο δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης. Η κ. Πετράκη θύμισε ότι το Νοσοκομείο εδώ και καιρό δεν έχει διοικητικό συμβούλιο. Γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργία του. Άλλο πράγμα η επιλογή νέου διοικητή κι άλλο το διοικητικό συμβούλιο, υποστήριξε. Εννοώντας ότι το Υπουργείο θα μπορούσε και τώρα να ορίσει το διοικητικό συμβούλιο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

 

Για τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Παναγιώτη Αρχοντή η διαδικασία είναι καινούργια. Για όλους τους άλλους όχι. Προσπαθεί λοιπόν να τους πείσει ότι χρειάζονται οι νέες συσκέψεις με θέμα την τουριστική ανάπτυξη. Κάποιος που έχει λάβει μέρος σε αμέτρητες προηγούμενες (και σχεδόν ίδιες), κακά τα ψέματα δεν πείθεται. Προσέρχεται βαριεστημένα… Τους καταλαβαίνουμε. Όπως και τον κ. Αρχοντή. Όλοι από την πλευρά τους έχουν δίκιο.

 

Πριν από λίγο καιρό θα ήταν είδηση. Τώρα πια όχι. Ένας από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου που ήρθε στην Καβάλα προχθές, έμεινε στην καμπίνα του λόγω covid. Ήταν θετικός αλλά χωρίς λοιπές συνέπειες και άλλα μέτρα. Κι ένας ακόμη δηλώθηκε κι αυτός άρρωστος, με γαστρεντερίτιδα.

 

Σε αντίθεση με όλα τα άλλα δημοτικά και δημόσια έργα, αυτό πέριξ του παλιού δικαστηρίου εξελίσσεται ομαλά. Και γρήγορα. Χάρη στο μεγάλο ενδιαφέρον της αναδόχου εταιρίας και στο πολυάριθμο προσωπικό που διαθέτει. Αρκεί φυσικά να μην τους ματιάσουμε…

 

Είναι λίγος καιρός τώρα που ο κεντρικός ΕΦΚΑ διαθέτει χρήματα για τα κτίρια του στην Καβάλα. Χρήματα που πιάνουν τόπο. Όπως π.χ. η μεταφορά του αρχείου στο ισόγειο της παλιάς καπναποθήκης ΤΕΑΥΚΕ. Χθες με μια άλλη και όχι μεγάλη πίστωση, έγιναν εργασίες κλαδέματος των δέντρων στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ. Απαραίτητες φυσικά.

 

Το τμήμα ΑΜ του ΤΕΕ δεν έχει μετεκλογικά νέα. Η περίοδος των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση διοικούσας δεν άρχισε ακόμη. Πάντως τούτη την φορά δεν φαίνεται ότι θα περιμένουμε όσο στο παρελθόν. Οι συζητήσεις μάλλον αρχίζουν αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές. Σε αυτές θα λάβουν μέρος και οι Μηχανικοί της Δράμας. Για το ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους, βλέπουμε…

 

Ποιες είναι οι επόμενες εκλογές μετά τις Ευρωεκλογές; Είναι οι εκλογές δασκάλων και νηπιαγωγών του Ν. Καβάλας. Προγραμματίστηκαν για τη Δευτέρα 17 Ιουνίου. Τόπος το 10ο Δημοτικό Σχολείο (λειτουργεί στους χώρους του 12ου). Η ψηφοφορία θα γίνει μεσημέρι και απόγευμα και οι παρατάξεις που θα συμμετάσχουν θα είναι οι ίδιες των προηγούμενων εκλογών.

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 6  ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και την Κυριακή των ευρωεκλογών η κάλπη θα γίνει ...παραλία !