Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Παρατήρηση συμπολίτη. Σωστή φυσικά. Στο φανάρι μπροστά από το ΙΚΑ. Το κόκκινο βέλος έχει αλλάξει θέση, ενημερώνει τους πεζούς και όχι τους οδηγούς που είναι το ορθό. Η αλλαγή θέσης του σηματοδότη ισχύει εδώ και καιρό. Ίσως κάποιος τον γύρισε σε λάθος θέση ή το πρόβλημα το προκάλεσε ο αέρας. Αυτό που φαίνεται πρέπει να διορθωθεί.

 


 

Επισήμως η προεκλογική περίοδος λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα. Ουσιαστικώς την Κυριακή, με το τέλος της ψηφοφορίας. Έναν περίπου χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές οι Έλληνες πολίτες ψηφίζουν πάλι. Για το Ευρωκοινοβούλιο. Αν δεν υπήρχε η σύνδεση της διαδικασίας με τα πολιτικά πράγματα της χώρας, το ενδιαφέρον θα ήταν ακόμη μικρότερο. Αλλά κι έτσι να προσεγγίσει κάποιος τις εκλογές της Κυριακής, ήταν και παραμένουν Ευρωεκλογές.

 

Είναι δυνατόν μέσα σε έναν χρόνο να αλλάξει η δύναμη των κομμάτων και μάλιστα θεαματικά; Ναι, απαντούν αμέσως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι δημοσκοπήσεις βέβαια δείχνουν το αντίθετο. Κρίνονται και αυτές μιας και για μεγάλο διάστημα όχι μόνο υπήρξαν αλλά στήριξαν τις εκτιμήσεις και τις πιθανότητες. Στήριξαν την ΝΔ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλαγές δεν θα υπάρξουν. Θα δούμε… Ρόλο παίζει το αποτέλεσμα των εκλογών. Ως συνήθως.

 

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο η προεκλογική περίοδος στην Καβάλα είχε στενή σχέση με την εστίαση. Αναβαθμίζοντας την ακόμη περισσότερο. Τελικά τα πάντα κινούνται γύρω από την εστίαση. Αυτός μάλλον είναι ο λόγος που και στην πόλη μας τα τραπεζοκαθίσματα αυξάνονται συνεχώς. Σήμερα όποιος έχει κατάστημα εστίασης, είναι σα να έχει εργοστάσιο! Ή βιοτεχνία! Η αλλαγή είναι προφανής κι έχουμε και συνέχεια. Καθώς θα συνεχιστεί ακόμη περισσότερο (υπέρ της εστίασης).

 

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι ο χώρος που δημιουργεί το ευρισκόμενο σε εξέλιξη έργο μπροστά από το παλιό δικαστήριο. Μας προκύπτει μια μικρή πλατεία. Στην αρχή της οδού Ομονοίας. Όταν με το καλό θα ετοιμαστεί, είναι βέβαιο ότι θα γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα. Τα δε καινούργια πεζοδρόμια παντού στην Καβάλα, ούτε που τα είδαμε. Μόλις τέλειωσε το κάθε έργο, αμέσως στα πεζοδρομία μπήκαν καρέκλες- τραπέζια ή άλλα εμπορεύματα. Ευτυχώς απέμεινε ελεύθερος ένας μικρός στενός χώρος για τους πεζούς. Ευτυχώς…

 

Σε χώρο εστίασης το ΠΑΣΟΚ έκανε εκδήλωση για τα αγροτικά θέματα. Στη Χρυσούπολη. Ο χώρος γέμισε. Από τους ομιλητές καλύτερα τα εξήγησε ο Γρηγόρης Τιμοσίδης. Οι δε φορείς των αγροτών της περιοχής, ανταποκρίθηκαν. Παραβλέποντας ότι το γεγονός ήταν και κομματικό και προεκλογικό. Ήταν στην εκδήλωση και ο δραστήριος σύλλογος αγροτών Δήμου Νέστου δια του προέδρου του κ.Σάββα Αργυράκη.

 

Το άλλο παράδοξο των ημερών αφορά το έργο της ανακαίνισης του αρχαίου θεάτρου της Θάσου. Την παράλειψη μάλιστα τη διαπίστωσε η Υπουργός Πολιτισμού. Κι έβαλε αμέσως τις φωνές αφού το έργο ξέχασε τα ζητήματα της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ. Έργο ΕΣΠΑ με αυστηρές και υπεύθυνες υποτίθεται διαδικασίες. Έργο με επιστήμονες και ελεγκτές. Έργο που το παρακολουθούσαν για χρόνια διάφοροι. Κι όμως, κανείς τους δεν διαπίστωσε έγκαιρα το λάθος. Έπρεπε να φθάσει σχεδόν στο τέλος του για να δει η Υπουργός κάτι που τόσοι άλλοι δεν πρόσεξαν.

 

Οι μελετητές των έργων λοιπόν δεν είναι σοφοί και αλάνθαστοι. Είναι άνθρωποι. Που κάνουν λάθη. Οι μελέτες πριν εγκριθούν πρέπει να ελεγχθούν πραγματικά. Κι οι επιβλέποντες των έργων, επίσης δεν έχουν διακοσμητικό ρόλο. Αυτή η γνωστή αλυσίδα πράξεων και ενεργειών παρουσιάζει κουσούρια. Αν και πολλαπλώς διαφημίζονταν ως κάτι το άριστο. Ειδικά όταν επρόκειτο για έργα του ΕΣΠΑ. Λες και τα σχεδίαζε ο Θεός… Ως που ήρθε η ώρα να διαπιστωθούν λάθη. Τα οποία δυστυχώς πρέπει να διορθωθούν κατόπιν εορτής. Αυτά είναι τα πιο δύσκολα ζητήματα. Είναι λάθη που κακώς, δεν διορθώνονται (όλα και όπως πρέπει).

 

Αυξήθηκαν από την Τετάρτη (5/6) τα καθημερινά δρομολόγια των φέρι μποτ από και προς τον Πρίνο. Κι έτσι θα διατηρηθούν όλο το Καλοκαίρι. Το τελευταίο φθάνει στο λιμάνι της Καβάλας 9.30 το βράδυ περίπου. Εκτός αν είναι ο Νικητής… Το πλοίο που εκτελεί το τελευταίο δρομολόγιο, μένει στο λιμάνι όλο το βράδυ. Συνεχίζει τα δρομολόγια του το επόμενο πρωί.

 

Ακούμε ανησυχίες από τη Θάσο για την έως τώρα τουριστική κίνηση. Μετά τις καλές τουριστικά μέρες του Πάσχα, υπήρξε μια «κοιλιά». Η οποία όχι μόνο συνεχίζεται αλλά είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου. Ας ευχηθούμε αυτό να αλλάξει άμεσα. Με τη βοήθεια και του Καλοκαιρινού καιρού. Όσοι ξέρουν ωστόσο ισχυρίζονται -για το τρέχον διάστημα -ότι είναι χειρότερο του αντίστοιχου περσινού. Αναφέρουν μείωση τουριστών στη Θάσο μεγαλύτερη του 50%!

 

Κάποτε στην Καβάλα υπήρχε σύλλογος με το όνομα «Ναυτίλος». Δραστηριοποιούνταν στην κολύμβηση και στο κολυμβητήριο. Τότε στο ανοιχτό κολυμβητήριο. Η ιστορία του ήταν σύντομη. Ο σύλλογος προ πολλού έπαψε να υπάρχει. Προχθές η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αποφάσισε να τον διαγράψει από το μητρώο της. Άργησε μεν, έκανε το αυτονόητο δε.

 

Η γνωστή μας υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού που εδρεύει στην Ξάνθη, των Νεοτέρων Μνημείων, ήρθε με εκπροσώπους της στην Καβάλα προ λίγων ημερών. Έκανε δύο αυτοψίες. Στην καπναποθήκη Ηπείρου και Φιλίππου και σε μέρος των καπναποθηκών πίσω από το Εργατικό Κέντρο. Η πρώτη αναφέρεται ότι είναι ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ. Της γνωστής μας ΕΤΑΔ. Που φυσικά και δεν ενδιαφέρεται για αυτήν. Παρά τα προβλήματα φθορών που παρουσιάζει.

 

Όχι μόνο στην Καβάλα, σε όλους τους Δήμους του Νομού. Οι πολιτικοί γάμοι γίνονται πολλοί ημερά Σάββατο. Που οι Δήμοι δεν λειτουργούν. Οι Δήμαρχοι θα ήθελαν τα μυστήρια να γίνονται καθημερινές και εντός ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων. Οι νεόνυμφοι ωστόσο έχουν άλλη προτίμηση. Κι έτσι οι Δήμαρχοι υποχωρούν τελώντας πολιτικούς γάμους και τα Σάββατα. Στο τέλος, όπως όλα δείχνουν, μόνο τα Σάββατα. Ή μήπως και τις Κυριακές;

 

Η πολιτευτής της ΝΔ Καβάλας Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου μίλησε στην Πρωινή και για τις εκλογές της Κυριακής. « Παραδοσιακά οι ευρωεκλογές δεν είναι ελκυστικές για το ψηφοφόρους. Δεν πρέπει όμως να αδιαφορούμε για αυτές» είπε μεταξύ των άλλων. Η κ. Χατζηκωνσταντίνου το απόγευμα της Τετάρτης ήταν στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

 

Το βράδυ της Τετάρτης, ξημέρωμα Πέμπτης, ιδιώτης έβαψε τις διαβάσεις στο κέντρο της πόλης. Παλιά την δουλειά την έκανε ο Δήμος με δικό του μόνιμο προσωπικό. Το προσωπικό συνταξιοδοτήθηκε και δεν αντικαταστάθηκε. Έτσι και αυτή η εργασία γίνεται εδώ και χρόνια από τον ιδιώτη. Στους Δήμους, όλης της χώρας, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις το ίδιο πράγμα. Ιδιώτη.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Είμαστε καλά γιατί ακόμα δεν έχουν ανάψει τα τσιμέντα και τα σπίτια είναι δροσερά!