Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ας δούμε την φωτογραφία πιο προσεκτικά. Αφορά εκδήλωση της ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» σε συνεργασία με τη Δ. Βιβλιοθήκη. Έγινε την προηγούμενη εβδομάδα μπροστά από τη Δ. Βιβλιοθήκη, στον νέο πεζόδρομο της οδού Κασσάνδρου. Μεταφέρθηκαν και στρώθηκαν στον πεζόδρομο μικρά τραπέζια και μικρές καρέκλες για να κάνουν την εργασία τους παιδιά.

Επειδή ζούμε στην Ελλάδα οι διοργανωτές και παρά τα κολωνάκια που υπάρχουν στην αρχή του πεζόδρομου, πρόσθεσαν και προειδοποιητικούς κώνους. Παρόλα αυτά το δίκυκλο της φωτογραφίας μπήκε στον πεζόδρομο, σταθμεύοντας εκεί που βόλευε τον οδηγό. Δίπλα στην εκδήλωση.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν πρέπει να δημιουργεί καμία έκπληξη. Αυτά συμβαίνουν κάθε μέρα στους πεζόδρομους. Μπαίνουν δίκυκλά, φορτηγά και ΙΧ. Σα να μην είναι πεζόδρομοι. Οι εκδηλώσεις όταν σπανίως γίνονται σε αυτούς, γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε πολλά προειδοποιητικά και προληπτικά μέτρα και τελικά επιτυχία.

 


 

Αν όχι σήμερα, σίγουρα αύριο. Όλα θα έχουν επανέλθει στην κανονικότητα τους. Αν ποτέ αυτή η κανονικότητα επηρεάστηκε ή πολύ περισσότερο άλλαξε. Θα έχουμε ξεχάσει γρήγορα και τις Ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα τους. Θα ξαναβρούμε μετά μεγάλης χαράς μια γνωστή πορεία. Καλοκαιρινή και τουριστική. Βοηθά σε αυτό και ο καιρός. Η πρόωρη ζέστη στέλνει τους ανθρώπους έξω. Στις παραλίες , στην εστίαση και στα ξενοδοχεία για τις διακοπές τους. Κι εκεί ωστόσο μας περιμένει η ακρίβεια.

 

Αν και Καλοκαίρι, κι αυτό φέτος θα είναι ακριβό. Ήδη οι τιμές για τις ξαπλώστρες και τους καφέδες «εκτινάχτηκαν». Για ποικίλους λόγους. Μια οικογένεια για ένα μπάνιο στη θάλασσα ξοδεύει 50 και πλέον ευρώ. Σε παραλίες όμορφες και τάχα … ελεύθερες. Ιδιωτικοποιημένες και υπό επιχειρηματική ευθύνη. Προς το παρόν και ευτυχώς, το παρκάρισμα κοντά σε αυτές παραμένει δωρεάν. Όχι παντού, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

 

Πολλοί επισκέπτες κυκλοφόρησαν στην Καβάλα το προηγούμενο διήμερο. Ξένοι και Έλληνες. Τους βλέπουμε και κάθε μέρα. Και δεν είναι μόνο Βαλκάνιοι. Είναι και Ευρωπαίοι. Τους βλέπουμε στο κέντρο, τους συναντούμε να περπατούν στη συνοικία της Παναγίας. Ανεβαίνουν ακούραστα ως το Φρούριο για να το δουν κι από εκεί να θαυμάσουν τη θέα. Αυτή η καθημερινότητα προσφέρει «οξυγόνο» στην αγορά. Είναι κάτι που μόλις ξεκίνησε κι έχει προοπτική παραμονής τριών περίπου μηνών. Πόλη και Νομός στην καλύτερη τους περίοδο.

 

Νωρίς χθες το πρωί το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο έμπαινε στο λιμάνι της Καβάλας. Οι περαστικοί σταμάτησαν, το θαύμασαν και το «επεξεργάστηκαν» γενικώς. Άλλοι από κοντά κι άλλοι από πιο μακριά. Η είδηση δεν είναι αυτή, η είδηση είναι άλλη. Στις 8 το πρωί τα εκλογικά περίπτερα των κομμάτων, όλα στην παραλιακή οδό, ήταν όλα ανοιχτά! Έτσι για να διαψευστούν όπως φαίνεται όλοι όσοι υποστήριζαν ότι και σε αυτήν την πλευρά τους οι χθεσινές εκλογές ήταν αλλιώς. Κάποιοι άνθρωποι, λίγοι αλλά υπήρχαν, επέμεναν ακόμη και την Κυριακή των εκλογών, για το αντίθετο.

 

Το έκανε το κομματικό της καθήκον η τοπική ΝΔ. Την περασμένη Τετάρτη μίσθωσε λεωφορείο για τη μεταφορά στελεχών και φίλων του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Για την ομιλία του προέδρου και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το λεωφορείο που θύμιζε καταστάσεις προηγούμενων εκλογών, δεν γέμισε. Το μισό και με το ζόρι! Μεταξύ των επιβατών και ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Με τον ίδιο τρόπο μετακινήθηκαν στη συμπρωτεύουσα και μέλη του προεδρείου της ΔΕΕΠ Ν. Καβάλας.

 

Η Δημοτική Αστυνομία βρίσκεται καθημερινά στην Παναγία για την παρακολούθηση της εφαρμογής των γνωστών μέτρων, για να σταθμεύουν στη συνοικία οι μόνιμοι κάτοικοι κι όσοι έχουν εκεί εργασία. Περίπου 20 κλήσεις βεβαιώνονται κατά μέσο όρο καθημερινά στην Παναγία, οι περισσότερες σε αυτοκίνητα αλλοδαπών. Οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται να προσαρμόστηκαν ευκολότερα, ενημερώθηκαν και δεν «ανεβαίνουν» με τα οχήματα τους.

 

Σε γενικές γραμμές η Δημοτική Αστυνομία με τις ελλείψεις και τα προβλήματα της γενικώς, αποδεικνύεται μια από τις καλύτερες υπηρεσίες του Δήμου. Με τις κλήσεις που καθημερινά βεβαιώνει (στην Παναγία και αλλού) στηρίζει το μεγάλο στόχο και σκοπό. Την αύξηση των δημοτικών εσόδων.

 

Παραλίγο παρεξήγηση! Την προηγούμενη εβδομάδα περιπολικό της Αστυνομίας βρέθηκε σε δημοτικό σχολείο της πόλης. Τι να έγινε άραγε; αναρωτήθηκαν όσοι το είδαν. Το μυστήριο λύθηκε γρήγορα. Το περιπολικό «επιστρατεύτηκε» για τις ανάγκες εκδήλωσης του σχολείου. Ακούστηκε κι η σειρήνα του, όπως ήταν απαραίτητο για την πρόβα της. Τα υπόλοιπα στη γιορτή του σχολείου, γιορτή με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των μαθημάτων.

 

Αυτήν την εβδομάδα ο Δήμος Καβάλας σκοπεύει να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει στις παραλίες του τις ειδικές κατασκευές για να κολυμπούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η καθυστέρηση οφείλεται, λέγεται, στο ειδικό συνεργείο που ως την Παρασκευή έκανε την ίδια δουλειά σε άλλες παραλίες της Βόρειας Ελλάδας. Ήρθε ωστόσο και η σειρά των παραλιών του Δήμου Καβάλας.

 

Το επιβατικό οχηματαγωγό «Τάλως» ματαίωσε τη χθεσινή άφιξη του στο κεντρικό λιμάνι διευκολύνοντας τις αρχές στη διαχείριση της κίνησης. Υπήρχε έτσι χώρος και για το Aqua Blue και για το κρουαζιερόπλοιο. Όπως επίσης για τις 5 αφίξεις των φέρι μποτ. Μια και το έφερε η κουβέντα. Παρασκευή βράδυ φθάνει στο λιμάνι το φέρι μποτ «Νικητής». Ώρα άφιξης 22.15. Είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Πρίνου στις 20.15. Διάρκεια ταξιδιού από Πρίνο σε Καβάλα, δύο ώρες!

 

Υποχρέωση να λάβει μέτρα αντιπυρικής προστασίας δεν έχουν μόνο οι πολίτες. Έχει και το δημόσιο. Δεν φαίνεται πρόθυμο να τα λάβει με πιο συνηθισμένη δικαιολογία την έλλειψη προσωπικού. Αλλού και πιστώσεων. Θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο προκειμένου αυτοί που πιέζουν τους πολίτες, αυτοί να δώσουν το καλό παράδειγμα… Τις προάλλες άρχισε το κόψιμο των χόρτων εντός της αυλής του Δασαρχείου της Καβάλας. Βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από το δάσος άρα πρέπει να κάνει κι άλλα πράγματα. Σύμφωνα με τον καινούργιο κανονισμό.

 

«Ψίχουλα» μοίρασε το κράτος στις Περιφέρειες για τα διαδικαστικά των χθεσινών Ευρωεκλογών. Οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου θα πάρουν μαζί 5.600 ευρώ. Η ΠΕ Έβρου τα περισσότερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δηλαδή 6.000 ευρώ περίπου. Τα λιγότερα στη Δράμα, περίπου 4.000 ευρώ.

 

Μετά τη διακοπή λόγω των εκλογών, ξαναρχίζουν αυτήν την εβδομάδα τα δικαστήρια και στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Με αναβαθμισμένες όπως φαίνεται τις υποθέσεις του Μονομελούς. Λόγω της εφαρμογής, αργά αλλά σταθερά, του νέου ποινικού κώδικα. Πλέον στο Μονομελές θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρά στο Τριμελές. Που ως δικαστήριο είναι ανώτερο του.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Από Αλγερία ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού!