Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ωραία λοιπόν. Ο Δήμος Καβάλας άνοιξε αρκετούς καινούργιους δρόμους στο Περιγιάλι, συνεχίζει τη διάνοιξη προκειμένου να ετοιμάσει την κατάσταση. Για το βασικό μέρος των επόμενων έργων υποδομής. Μέχρι αυτοί οι δρόμοι να γίνουν λειτουργικοί και να χρησιμοποιούνται, «παίζουν» δυστυχώς κι έναν άλλο ρόλο. Φαίνεται στη φωτογραφία. Μπαίνουν στους δρόμους μικρά και μεγάλα φορτηγά, προφανώς νύχτα, κι εγκαταλείπουν εκεί μπάζα και άλλα άχρηστα αντικείμενα. Όχι όλοι, όλο και περισσότεροι χωματόδρομοι στο Περιγιάλι μετατρέπονται σε χωματερές.

 


 

Από τη στιγμή που άρχισε το έργο ανάπλασης στην πλατεία Καπνεργάτη, το σχολιάζουμε διαρκώς αρνητικά. Την αλλαγή, τις εργασίες, τις συνέπειες αυτής. Φταίει φυσικά το ότι το έργο άργησε και αργεί. Με αυτόν τον τρόπο του έντονου και κακού σχολιασμού, «αδυνατίζει» συνεχώς το καλό σενάριο. Ο λόγος για τον οποίο γίνονται όλα. Μετά την ανάπλαση η νέα πλατεία Καπνεργάτη, μεγαλύτερη και διαφορετική, θα γίνει σημείο συνάντησης πολλών. Θα αποκτήσει ζωή και θα έχει κόσμο πολλές ώρες το 24ωρο. Αυτό δυστυχώς το ξεχνάμε και δεν φταίμε εμείς.

 

Αν το έργο προχωρούσε γρήγορα, αν ενοχλούσε λιγότερο, τότε όλα θα ήταν διαφορετικά. Προς το παρόν αυτό που παρακολουθούμε «γεννά» συνεχώς προβλήματα, όπως αυτό με την πιάτσα των Ταξί. Τώρα που έχουμε ακόμη λίγο χρόνο στη διάθεση μας, πρέπει να ρυθμιίσουμε και κάτι ακόμη. Θα έχει ή δεν θα έχει τραπεζοκαθίσματα η νέα πλατεία; Σίγουρα θα υπάρχουν στην οδό Κασσάνδρου. Αλλά μόνο εκεί; Φαίνεται δύσκολο. Καλό είναι να μπουν όρια και κανόνες προκειμένου στο τέλος της… περιπέτειας να υπάρχει προς όφελος των πολιτών μια πλατεία. Κανονική πλατεία. Χωρίς καινούργια «εμπόδια».

 

Τέσσερις και πλέον ώρες συνεδρίαζε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο. Δύο περίπου ασχολήθηκε με την πιάτσα των Ταξί στην πλατεία Καπνεργάτη. Κι άλλη φορά έχουμε σημειώσει το σφάλμα της αρχικής μελέτης που δεν πρόβλεψε μια νέα θέση για την πιάτσα. Ούτε κάποιος εξ αυτών που την ενέκριναν έκανε την παρατήρηση. Κι έτσι τώρα όλοι τρέχουν να βρουν υπό συνθήκες πίεσης μια όσο το δυνατό καλύτερη λύση.

 

Δεν είναι τυχαίο που η γνωμοδοτική επιτροπή τοπικών φορέων ενέκρινε την ιδέα τα Ταξί να βρίσκονται σε νέο σημείο, πέριξ του κτιρίου του ΟΤΕ. Μακάρι να υλοποιηθεί. Είναι λυπηρό αυτό που φάνηκε να έγινε. Η διοίκηση παρεξήγησε την πρόταση, την υπολόγισε λάθος. Κι έτσι την απέρριψε. Φέρεται μόλις προχθές να κατάλαβε το περιεχόμενο της. Που το συζητά. Μα καλά τόσοι συνεργάτες του κ. Δημάρχου, τόσοι αρμόδιοι… Ούτε ένας δεν μελέτησε σωστά αυτό που προτείνονταν;

 

Η παρεξήγηση λύθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης. Με την καθοριστική παρέμβαση της κ. Δρακονάκη. Άλλωστε αυτό που πάει να γίνει, κι είναι το καλύτερο δυνατό, δεν είναι και τόσο καινούργιο. Είχε συμφωνηθεί επί εποχής Δήμητρας Τσανάκα. Και εποχής Ευαγγελίας Δρακονάκη. Τότε οι του Δήμου είχαν αντιληφθεί την ουσία της πρότασης. Το περιεχόμενο της. Κατάφεραν έστω κι αργά να το «μεταφέρουν» αναλυτικά στη διοίκηση Μουριάδη. Τελευταία στιγμή σώθηκε η κατάσταση….

 

30 και πλέον οδηγοί Ταξί βρίσκονταν στο Δημαρχείο για τη συζήτηση του ίδιου θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κοντά τους δημοτικοί υπάλληλοι- συνδικαλιστές. Αντίθετοι στην ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Επιτέλους η συνεδρίαση έγινε με κόσμο… Σε γεμάτη αίθουσα. Εκτός από τους προαναφερθέντες, μέσα κι έξω από το Δημαρχείο ήταν και μπόλικοι αστυνομικοί. Με ποικιλία… Της Ασφάλειας, της ομάδας ΔΙΑΣ, ακόμη και της ΟΠΚΕ. Υπερβολές…

 

Μέτρα πυροπροστασίας έλαβε για το Πουλίδειο γηροκομείο της η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καβάλας. Τουλάχιστον δύο μέρες δούλευε στην περιοχή ιδιώτης που κλάδεψε και έκοψε δέντρα. Έγινε μια δουλειά που είτε είχε να γίνει πολλά χρόνια, είτε δεν έγινε ποτέ. Θυμίζουμε ότι το γηροκομείο έχει μπροστά και πίσω του δρόμους αλλά γενικά βρίσκεται σε μια δασική περιοχή, πολύ κοντά στο περιαστικό δάσος της Καβάλας.

 

Συνεχίστηκαν και χθες οι εργασίες για να αποκτήσει το Φρούριο καλύτερες υποδομές. Από χθες μεταφέρεται στο Φρούριο η νέα σκηνή για τις εκδηλώσεις. Κι επειδή υπάρχει η γνωστή στενότητα στους δρόμους της Παναγίας, το μεγάλο φορτηγό ξεφόρτωνε σε μικρότερο. Με αφετηρία το κεντρικό λιμάνι έγιναν ίσως και 20 δρομολόγια προς το Φρούριο. Επόμενη και ευκολότερη φάση η συναρμολόγηση της σκηνής. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα για να είναι έτοιμο το Φρούριο για τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει στο τέλος του μήνα.

 

Φημολογείται ανασχηματισμός της Κυβέρνησης. Τον ετοιμάζει διαβάζουμε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αμέσως … ανοίγει η όρεξη των δικών μας. «Θα μπουν στη νέα Κυβέρνηση Καβαλιώτες;» ρωτήθηκε χθες ο Γιώργος Καλαντζής. Το ευχήθηκε συμπληρώνοντας ότι: «Στην Κυβέρνηση υπάρχουν και σήμερα 3 Καβαλιώτες». Αναφέρθηκε ειδικότερα στους Καιρίδη, Φραγκογιάννη και Λιβάνιο. Οι δύο πρώτοι με καταγωγή από την Καβάλα, ο τρίτος από τη Θάσο.

 

Ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας Λεωνίδας Παππάς ρωτήθηκε χθες για την υποψηφιότητα του Θόδωρου Ζαγοράκη και πόσο αυτή βοήθησε το κόμμα. Απάντησε προσθέτοντας στον ποδοσφαιριστή και την παλιά αθλήτρια: « Βοήθησε το ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα Ζαγοράκη. Όπως και αυτή της Άννας Βερούλη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεωνίδας Παππάς. Σχετικά με την πανελλαδική επίδοση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παππάς άφησε να εννοηθεί ότι περίμενε κάτι καλύτερο.

 

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας ετοιμάζεται να «βγάλει» σε διαδικασία μίσθωσης το ισόγειο μεγάλο κατάστημα στη γωνία των οδών Αβέρωφ και Ε. Αντίστασης. Παρά το ότι σε αυτό μόλις πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί κατάστημα ταβέρνας- εστιατορίου. Ο Δήμος Καβάλας «βγάζει» σε ίδια διαδικασία το μοναδικό κατάστημα (μπαρ σήμερα) στο Πάρκο Φαλήρου.

 

Νέα χρέη στον ΟΛΚ δημιούργησε η εταιρία με το γεωτρύπανο που μήνες τώρα είναι αγκυροβολημένο στο νέο λιμάνι. Με απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού ακολουθείται η γνωστή διαδικασία για να εισπραχθεί ένα ποσό που αναφέρεται ότι πλησιάζει τις 30.000 ευρώ. Βεβαιώνεται στην εφορία. Το γεωτρύπανο κατέληξε να είναι πρόβλημα για το νέο λιμάνι, ένα από αυτά που θα πρέπει να λύσει ο υπό παραχωρησιούχος. Όταν το αναλάβει.

 

Ακόμη και χθες το πρωί τα εκλογικά περίπτερα των κομμάτων βρίσκονταν στις θέσεις τους. Στην κεντρική πλατεία και στην παραλία. Στα περισσότερα είχαν αφαιρεθεί σημαίες και άλλο προεκλογικό υλικό. Ήταν έτοιμα για να απομακρυνθούν. Σιγά σιγά θα γίνει κι αυτό. Υπομονή να έχουμε…

 

Δίπλα από το κλειστό γυμναστήριο της Καλαμίτσας δημιουργείται ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, διαστάσεων περίπου 5Χ5. Διαθέτει πλαστικό χόρτο. Ο κατασκευαστής αφού έβαλε και τις εστίες, το έκλεισε για να μην χρησιμοποιείται όσο το έργο συνεχίζεται. Αμ δε. Τα παιδιά κατάφεραν να παραβιάσουν την περίφραξη, μπήκαν σε αυτό και το … δοκίμασαν. Αρκεί να μην το καταστρέψουν πριν εγκαινιαστεί!

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Το βλέπω, έρχονται καλύτερες μέρες!