Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθεσινή φωτογραφία από τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου του ΟΤΕ. Από το σημείο που προτείνεται να φιλοξενήσει την πιάτσα των ταξί. Εντός Δημοτικού Κήπου. Εκεί λοιπόν και χθες ήταν παρκαρισμένα 4 επιβατικά οχήματα. Τα περισσότερα είχαν στο παρμπρίζ τους πινακίδα που εξηγούσε ότι ανήκουν σε εργαζόμενους του ΟΤΕ. Οι οποίοι παρκάρουν ακριβώς δίπλα στην εργασία τους.

Δίκαια λοιπόν σημειώνουν όσοι ξέρουν ότι η περιοχή που προορίζεται για πιάτσα ταξί είναι έτσι κι αλλιώς γεμάτη από παρκαρισμένα οχήματα. Καθημερινά. Αυτά χρόνια τώρα μπαίνουν και βγαίνουν από την οδό Κύπρου. Τα ταξί – αν και όταν λειτουργήσει εκεί η πιάτσα τους- θα μπαίνουν από την οδό Κύπρου, θα βγαίνουν στην οδό Βενιζέλου.

 


 

Είναι προφανές το γιατί ο Θόδωρος Μουριάδης επέλεξε τον Κωστή Σιμιτσή για τη θέση του προέδρου του υπό δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού. Δεδομένου του αντικειμένου που ο Οργανισμός θα αναλάβει, ήθελε ένα πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης. Με ταυτόχρονη μεγάλη εμπειρία. Σκέφθηκε τον πρώην Δήμαρχο.

 

Η επιλογή έτυχε κριτικής και εντός της δημοτικής ομάδας. Ίσως γιατί κάποια μέλη της ομάδας περίμεναν κάτι άλλο. Πιο «φρέσκο». Υπάρχει η δυνατότητα για … «νέο αίμα», φαίνεται να είναι η απάντηση. Μιας και στον Αναπτυξιακό Οργανισμό προβλέπεται θέση και Δ. Συμβούλου. Θα δείξει. Ο Δήμος Καβάλας πρόλαβε τις προθεσμίες, πήρε την πρώτη και απαραίτητη απόφαση. Η προσπάθεια του μόλις τώρα άρχισε.

 

Η παράταξη του κ. Χρυσανίδη καταψήφισε την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού λόγω Σιμιτσή! Περίεργο κι αυτό. Ο Οργανισμός να κρίνεται από τα πρόσωπα και όχι από την ουσία. Αντίθετα η παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου αποδέχθηκε και τον Οργανισμό και τον Σιμιτσή. Αυτό κι αν δεν είναι είδηση!

 

Μόνο η παράταξη του Γιάννη Εριφυλλίδη ψήφισε αρνητικά στο θέμα της κατασκευής και τοποθέτησης πλαισίων, πάνω στα οποία θα κολλιούνται οι ανακοινώσεις κηδειών και μνημοσύνων. Αντιγράφουμε από το πρακτικό της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου: «Ο κ. Εριφυλλίδης ως επικεφαλής και εκπρόσωπος της παράταξής του ψήφισε όχι, λέγοντας ότι τα πλαίσια είναι αντιαισθητικά».

 

Πριν από λίγες μέρες ο Δήμος Καβάλας ανακοίνωσε επίσημα ότι φέτος δεν θα οργανώσει το λεγόμενο «Θερινό Σχολείο». Το γνωστό πρόγραμμα πρωινής απασχόλησης μαθητών ηλικίας δημοτικού σχολείου. Σύμφωνα με το Δήμο το ενδιαφέρον είναι μικρό, βάσει στοιχείων από πέρσι. Που το «Θερινό Σχολείο» λειτούργησε. Σημειώνεται παρά ταύτα η πρόθεση του Δήμου να δημιουργήσει δικό του Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ώστε να επανέλθει το Καλοκαίρι του 2025.

 

Το πιο πιθανό είναι ότι ο Δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να οργανώσει φέτος το «Θερινό Σχολείο» του. Για λόγους οικονομικούς και όχι μόνο οικονομικούς. Αποφάσισε λοιπόν να … χρυσώσει το χάπι, με κατάλληλες δικαιολογίες. Κάποιες από τις οποίες έχουν βάση. Οι ιδιώτες τον πρόλαβαν και με ακόμη καλύτερες προτάσεις προς τους γονείς, εξασφάλισαν να φιλοξενήσουν αυτοί τα παιδιά. Σε ιδιωτικά «Θερινά Σχολεία», μέσω των υφιστάμενων ιδιωτικών ΚΔΑΠ. Ο Δήμος Καβάλας δεν είχε το σχέδιο σε προτεραιότητα. Κι όταν άρχισε να ασχολείται, αν αυτό έγινε, ήταν πολύ αργά.

 

Ακόμη κι αν η δημοτική πρωτοβουλία επανέλθει του χρόνου, θα πρέπει να υλοποιηθεί έγκαιρα και με τους όρους της αγοράς. Αν δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, ακόμη κι αν γίνει το επόμενο Καλοκαίρι το «Θερινό Σχολείο» του Δήμου, δεν θα το προτιμήσουν παρά ελάχιστοι. Η καλή οργάνωση, προβολή και προετοιμασία προϋποθέτει χρήματα και προσωπικό. Ποιος μας λέει ότι του χρόνου θα υπάρχουν;

 

Ήρθε ο λογαριασμός ρεύματος. Για χρονικό διάστημα ενός μήνα ο Δήμος Καβάλας θα πληρώσει για το ανοιχτό κολυμβητήριο ποσό 150 ευρώ. Ανοιχτό κολυμβητήριο δεν υπάρχει. Μόνο στα χαρτιά. Οι λογαριασμοί ρεύματος ωστόσο έρχονται κάθε μήνα. Και φυσικά πληρώνονται…

 

Μια από τις εκκρεμότητες που πρέπει να απασχολήσουν την Κυβέρνηση είναι αυτή της επιλογής διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των Νοσοκομείων. Λόγω εκλογών η διαδικασία «πάγωσε» αλλά τώρα πρέπει να επανέλθει. Το γοργόν και χάρη έχει, λέει ο λαός μας. Για την Ελλάδα και για την συγκεκριμένη υπόθεση, η αρχική καθυστέρηση θα συμπληρωθεί με ακόμη περισσότερη…

 

Ο επιχειρηματίας Άλεξ Χαντιντάγκι φημολογούνταν ότι θα αγόραζε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ομάδας του Ατρόμητου. Κι έτσι θα γίνονταν πάλι ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, της Super League. Η ιστορία δεν προχώρησε. Ο Ατρόμητος αλλάζει χέρια αλλά δεν πάει στου Άλεξ. Κατόπιν τούτου ο επιχειρηματίας από τον Καναδά την μία φορά που ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε με τον ΑΟΚ.

 

Τα ίδια γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Τα έργα καθυστερούν. Κι όχι λίγο. Παράδειγμα καινούργιο της κατασκευής περιφερειακής οδού στην Αλεξανδρούπολη. Το έργο θα τέλειωνε τον Δεκέμβρη του 2023. Με τη νέα και δεύτερη παράταση που έλαβε ο ανάδοχος, η ολοκλήρωση του δρόμου μετατέθηκε για την Άνοιξη του 2025. Εκτός απροόπτου, εκτός δηλαδή αν χρειαστεί και τρίτη παράταση.

 

Ξαναλειτουργούν από σήμερα τα δικαστήρια, ξαναρχίζουν οι δίκες. Διακόπηκαν μια εβδομάδα λόγω των Ευρωεκλογών. Η δουλειά στο δικαστήριο ήταν πολύ εύκολη, τέλειωσε ήδη. Τα αποτελέσματα, επίσημα πλέον, στάλθηκαν προς ενημέρωση στην ΠΕ Καβάλας. Αυτές οι εκλογές είχαν για το δικαστήριο μπόλικη ησυχία. Κανείς, κόμμα ή υποψήφιος, δεν εμφανίστηκε. Ποτέ. Δεν ζητήθηκε κανένα στοιχείο, κανένας έλεγχος κτλ. «Μακάρι όλες οι εκλογές να είναι έτσι» συζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι. Γνωρίζοντας ότι οι Ευρωεκλογές και μόνο αυτές έχουν τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν.

 

Υπάρχει Πλεύση Ελευθερίας στην Καβάλα; Υπάρχει τοπική οργάνωση στην πόλη και το Νομό για το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου; Υπάρχει. Ένας μικρός, ίσως πολύ μικρός πυρήνας ανθρώπων. Κάποιους από τους οποίους τους μάθαμε προ έτους. Στις εθνικές εκλογές του 2023. Οι άνθρωποι αυτοί κινήθηκαν ήπια και διακριτικά προεκλογικά. Έκαναν λίγα πράγματα. Το τοπικό αποτέλεσμα πάντως ήταν μια χαρά. Ίδιο ή περίπου ίδιο με το πανελλήνιο.

 

Σχολιάζεται αρνητικά η κίνηση που παρουσιάζει αυτήν την εποχή το κέντρο της πόλης. Μικρή. Ενώ όλοι περίμεναν το αντίθετο. Λίγα αυτοκίνητα, λίγοι άνθρωποι. Αραιά και που κυκλοφοριακά προβλήματα. Ειδικά τα απογεύματα. Ακόμη και τα απογεύματα που η αγορά είναι ανοιχτή, ακόμη και τότε ελάχιστη κίνηση. Συμβαίνει κάτι; Τουρίστες βλέπουμε. Περπατούν, ψάχνουν και γνωρίζουν τα αξιοθέατα της πόλης.

 

Φθάνουμε στο σημείο να αναζητούμε την Καλοκαιρινή φασαρία που ζήσαμε πέρσι! Αλλά μήπως βιαζόμαστε; Είμαστε στις πρώτες 15 μέρες του Καλοκαιριού, με τις εξετάσεις των μαθητών σε εξέλιξη. Ο καιρός καλός κι η προοπτική μπροστά μας μεγάλη. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει, μόνο να κάνουμε υπομονή. Στην περιοχή άλλωστε το πραγματικό Καλοκαίρι ήταν και είναι από τον Ιούλιο και μετά!

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Η πιο θερμή μέρα του καύσωνα η σημερινή!