Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τουλάχιστον 8 νταλίκες, οι περισσότερες από την Τουρκία, στάθμευαν χθες το πρωί στην είσοδο του κεντρικού λιμανιού. Περιμένοντας εκτελωνισμό των προϊόντων τους. «Υποδέχθηκαν» παραταγμένες η μια δίπλα στην άλλη, τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου. Και τους ευχήθηκαν καλή παραμονή στην όμορφη Καβάλα…. Τέτοια υποδοχή μόνο εδώ!

 


 

Πέρσι τέτοιες μέρες η τοπική επικαιρότητα ήταν «γεμάτη» από θέματα δημοτικού ενδιαφέροντος. Καταγγελίες, ανακοινώσεις, δελτία τύπου, περιοδείες, φωνές, κραυγές και φασαρίες σχετικές με την προεκλογική περίοδο. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, καταβάλλονται προσπάθειες… Καταλαβαίνουμε ωστόσο ότι ο Ιούνιος του 2023 δεν έχει καμία σχέση με τον Ιούνιο του 2024. Παίζει ρόλο και η 5ετία. Όχι μόνο έγιναν οι εκλογές αλλά όσοι τις κέρδισαν έχουν μπροστά τους μπόλικο χρόνο.

 

Η 5ετης θητεία των νέων δημοτικών αρχών δεν φαίνεται να είναι καλό νέο. Γενικά. Επηρεάζει αρνητικά όσους διοικούν. Αποφασίζουν σκεπτόμενοι αλλιώς, κρατούν μεγάλες αποστάσεις από τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Δεν βιάζονται και δεν πολυενδιαφέρονται. Σκέπτονται ότι αυτά που σήμερα αποφασίζουν, ενοχλώντας κάποιες φορές τους πολίτες, μπορούν να τα διορθώσουν. Προλαβαίνουν άνετα ως τις επόμενες εκλογές.

 

Ο νομοθέτης είναι φανερό ότι έκανε λάθος. Αποφάσισε για την θητεία 5 ετών λες και ήθελε να ξεμπερδεύει με την αυτοδιοίκηση. Λες και δεν ήθελε να την έχει στο μυαλό του. Η συγκεκριμένη αλλαγή κάνει κακό αφού όσοι εξαρτώνται από αυτήν δεν έχουν και την εμπειρία και την ωριμότητα. Βλέπουν τις επόμενες εκλογές ως κάτι πολύ μακρινό. Και κινούνται αναλόγως…

 

Ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης αυτό ήθελε να αλλάξει. Τον εφησυχασμό. Συγκέντρωσε στοιχεία από μια περίοδο 5 μηνών, ενοχλήθηκε από τη στάση της διοίκησης κι αποφάσισε να την καταγγείλει. Μήπως και την επαναφέρει. Μάλλον δεν θα καταφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Οι καταγγελίες του θα … χαθούν στη γραφειοκρατία, οι περισσότερες μάλλον δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Είναι η δική του προσέγγιση σε μια σειρά θεμάτων που έτσι θα εξελίσσονταν έτσι ή αλλιώς. Όποιος κι αν ήταν στα πράγματα. Η εξουσία έχει απαντήσεις, οι οποίες – προβλέπουμε- θα ικανοποιήσουν το σύστημα.

 

Γενικά το κράτος δεν θέλει να σπαταλά χρόνο για την αυτοδιοίκηση. Ούτε και χρήματα. Τα έχει φορτώσει στον κόκορα. Κι οι Δήμαρχοι, μη έχοντας κι αυτοί άλλη επιλογή, το έκαναν επίσης. Αυτοί και με το παραπάνω…. Στις προσπάθειες να επανέλθουμε στο «θερμό» Καλοκαίρι του 2023 συμμετέχει και ο Γιάννης Εριφυλλίδης. Με ένα βίντεο σχετικό με την Καλαμίτσα, όσα έλεγε τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμαρχος αλλά δεν έγιναν ως τώρα.

 

Χρειάζεται να πιεστεί αποτελεσματικά η διοίκηση, είναι ολοφάνερο. Πρέπει να βρει λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Κι όλα τα άλλα οφείλει να τα αντιμετωπίζει σαν να έχουμε εκλογές αυτόν τον Οκτώβρη και όχι τον Οκτώβρη του 2028.

 

Μία ακόμη απόδειξη του ότι το Καλοκαίρι του 2024 δεν είναι σαν αυτό του 2023 είναι η προχθεσινή εκδήλωση των μελών των ΚΑΠΗ για τη γιορτή του πατέρα. Ο κόσμος πολύς αλλά ουδείς αιρετός. Σχεδόν κανείς. Αν όμως αυτό γίνονται προεκλογικά, οι υποψήφιοι δεν θα ήταν εκεί απλώς. Θα ήταν περισσότεροι από τους ηλικιωμένους! Η εκδήλωση έγινε το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας στον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου».

 

Στις Βρυξέλες βρίσκεται ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Για οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους. Κάτι σαν διακοπές, μια απαραίτητη συνάντηση με τα παιδιά. Επειδή ο κόσμος είναι μικρός, συνάντησε συμπτωματικά τον Πρωθυπουργό και τους συνοδούς του. Έκανε σχετική ανάρτηση μετά φωτογραφίας. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε… Το κείμενο του βουλευτή αναφέρει: «Ολιγόλεπτη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνάδελφο Βουλευτή Σερρών κ. Τάσο Χατζηβασιλείου, Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενόψει και της νέας περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

 

Καμιά φορά οι εκδηλώσεις γίνονται απλά για να γίνονται. Όπως αυτή που ήταν προγραμματισμένη χθες το απόγευμα στο Ναυτικό Μουσείο. Θα παρουσιάζονταν λέει τα πρακτικά του συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων που έγινε στην Καβάλα το 2018! Όταν δεν υπάρχει κάποιος αξιόλογος λόγος, οι εκδηλώσεις είναι περιττές. Κάποιοι δυστυχώς, με το στανιό να τις κάνουν! Μπροστά σε ένα περιορισμένο κοινό. Ε και; Για αυτούς η εκδήλωση πάντα έχει επιτυχία.

 

Ο Παναγιώτης Κυριακίδης με ανάρτηση του σχολιάζει αρνητικά τα δρομολόγια των λεωφορείων από Καβάλα προς Κομοτηνή και το αντίθετο: «Από σήμερα (χθες) 18/6 ισχύουν τα θερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Καβάλας. Τι και εάν η εξεταστική των φοιτητών συνεχίζεται, τι και εάν φοιτούν εκατοντάδες παιδιά της Καβάλας στην Κομοτηνή, τι και εάν ανακήρυξαν το ΔΠΘ το τρίτο μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας…Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω Ξάνθης μετά από ένα ταξίδι 4 ωρών!».

 

Στο εκλογικό τμήμα του Μελισσοκομείου το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου σημείωσε επιτυχία. Ενώ το ποσοστό του στο Ν. Καβάλας ήταν 1,4%, εκεί μετρήθηκε τριπλάσιο! Αυτό οφείλεται στον Απόστολο Αβδελά. Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα Λοβέρδου, με σχέσεις στο Μελισσοκομείο, έφερε τα πάνω κάτω. Αλλά δυστυχώς ούτε για αυτόν, ούτε για το κόμμα το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν αρκετό.

 

Στο θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Εγκρίθηκε και υλοποιείται μετάταξη διοικητικής υπαλλήλου από το Δήμο Νέστου στο Δήμο Παγγαίου. Ενέκρινε η Αποκεντρωμένη. Αποδέχθηκαν οι δύο Δήμοι κι έτσι η αλλαγή θα γίνει οριστικά.

 

Η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ΑΜΘ επανήλθε. Συνεδριάζει τακτικά. Σε μια πρόσφατη συνεδρίαση της γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος». Γνωμοδότηση θα κάνει σε επόμενη συνεδρίαση και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Ένα ακόμη περίπτερο φαίνεται να ολοκλήρωσε τον βίο του. Βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης, στην κεντρική πλατεία. Εδώ και καιρό είναι κλειστό. Αντίθετα όλα τα άλλα περίπτερα στην κεντρική πλατεία συνεχίζουν και λειτουργούν κανονικά. Δύο εξ αυτών 24 ώρες το 24ωρο.

 

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής, αρκετοί νυν διοικητές νοσοκομείων δεν τα κατάφεραν στις εξετάσεις που έγιναν βάσει της διαδικασίας επιλογής νέων. Η Καθημερινή γενικεύει την αποτυχία των εν ενεργεία, αυτών που ταυτόχρονα είναι και υποψήφιοι για τις ίδιες θέσεις.

 

Στην περίπτωση της Καβάλας αντίθετα, εδώ και καιρό λέγεται ότι τα φαβορί μια χαρά τα πήγαν στις γραπτές εξετάσεις. Κι έτσι παραμένουν στην… κούρσα! Όπως έχουμε πει, πρώτα το Υπουργείο Υγείας θα αποφασίσει τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ κι αμέσως μετά τους διοικητές- αναπληρωτές διοικητών των νοσοκομείων της αρμοδιότητας του. Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ αναφέρεται αορίστως ότι θα επιλεγεί εντός της Καλοκαιρινής περιόδου.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα καύσωνα μέχρι και το ερχόμενο Σαββαοτκύριακο