Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συχνές είναι οι αναφορές μας στην λειτουργία του κεντρικού λιμανιού. Γράφουμε συνεχώς για το μεγάλο και γνωστό πρόβλημα, τις νταλίκες πλησίον του Τελωνείου. Υπάρχουν κι άλλα. Ξαφνικά αλλά όχι σπάνια, εκεί που βλέπεις πλοία της ακτοπλοΐας και φέρι μποτ συναντάς κι ένα αλιευτικό. Λες και άλλες θέσεις για αυτά δεν υπάρχουν!

 


 

Αξίζει να αναλυθεί περισσότερο η εκλογική διαδικασία και φυσικά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στον μεγάλο από πλευράς μελών σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ν. Καβάλας. Πρώτα πρώτα η συμμετοχή στις εκλογές ήταν σε ποσοστό άνω του 70%. Μεγάλη και εντελώς αντίθετη εικόνα με αυτή των ευρωεκλογών. Περίπου 350 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί κτλ ψήφισαν από απόσταση.

 

Το αποτέλεσμα των δια ζώσης ψήφων είχε πρώτη την παράταξη του ΠΑΜΕ! Με διαφορά. Όσοι ψήφισαν από απόσταση άλλαξαν την τελική σειρά, δίνοντας πρώτη θέση στη ΔΑΚΕ. Οι του ΠΑΜΕ ήταν στη δεύτερη. Η πρώην ΠΑΣΚΕ και νυν ΔΗ.ΣΥ, κατετάγη 3η. Αυτό το αποτέλεσμα κι αυτήν την σειρά των μεγάλων παρατάξεων μάλλον δεν την περίμενε κανείς. Παραδοσιακά πρώτη ήταν η ΠΑΣΚΕ (μετέπειτα ΔΗ.ΣΥ.). Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι διαφορές ήταν μικρές. Οι εκλογές όπως λέγεται συχνά «κρίθηκαν στον πόντο».

 

Έχουμε και λέμε, ολίγον αυθαίρετα είναι αλήθεια: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερο το ΚΚΕ και τρίτο το ΠΑΣΟΚ. Οι εκπαιδευτικοί του ΣΥΡΙΖΑ (ας το πούμε έτσι) είχαν πολύ κακό αποτέλεσμα, χάνοντας τη μία έδρα που είχαν στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου. Είναι φανερό ότι το αποτέλεσμα επηρεάστηκε από τη συζήτηση περί της αξιολόγησης. Ακόμη κι οι συνδικαλιστές της ΝΔ δεν συμφωνούν με αυτό που κάνει το Υπουργείο. Οι άλλες παρατάξεις διαφωνούν εντονότερα και διαρκώς.

 

Ήρθε η ώρα. Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Μάη η αντιπροσωπεία του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ. Θα επιδιωχθεί να γίνει συγκρότηση των οργάνων και βασικά της διοικούσας επιτροπής. Περιμένουμε με ενδιαφέρον. Ήδη λέγονται πολλά μεταξύ των μηχανικών.

 

Η τουριστική κίνηση που καθημερινά είναι μεγαλύτερη μαζί με την υπόλοιπη κίνηση στο κέντρο της πόλης επαναφέρουν τις γνωστές καταστάσεις. Οι δρόμοι γεμίζουν με αυτοκίνητα, καθυστερήσεις και ουρές. Η αστυνόμευση δεν υπάρχει ενώ δεν τηρείται ούτε το ωράριο των φορτοεκφορτώσεων. Κάθε ένας κάνει ότι θέλει, παρκάρει όπου βολεύεται και όσο χρόνο χρειάζεται. Όλοι οι υπόλοιποι δεινοπαθούν. Αργούν και καθυστερούν εντός του οχήματος τους. Το παρκάρισμα, ένα… είδος προς εξαφάνιση. Όλα σχεδόν τα πάρκινγκ είναι γεμάτα στις 11 το πρωί. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που είναι ίδια με την περσινή, στην αντίστοιχη περίοδο, κάτι πρέπει να γίνει. Κι επειδή θαύμα δεν μπορεί να γίνει, ας γίνει το πιο εύκολο(;). Να βρίσκονται στο κέντρο της Καβάλας οι τροχονόμοι και οι δημοτικοί αστυνομικοί. Φέτος το Καλοκαίρι η περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτή της Ομόνοιας. Από το παλιό δικαστήριο ως την κεντρική πλατεία.

 

Η εταιρία που έφερε το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο στην Καβάλα, όπως και το ίδιο το κρουαζιερόπλοιο είχαν προχθές Τρίτη διάφορα θέματα να λύσουν. Λόγω του ότι το πλοίο έμεινε εκτός λιμανιού. Ο ΟΛΚ ακούμε ότι ανταποκρίθηκε κι έδωσε λύσεις. Βέβαια το μεσημέρι που άπαντες επέστρεφαν στο πλοίο, υπήρξε ουρά στον ήλιο. Μπροστά από το σημείο που τους παραλάμβαναν οι λάντζες. Αλλά αυτό όπως φαίνεται ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί.

 

Ενώ το λιμάνι της Καβάλας είναι φουλ στις νταλίκες, σε άλλα λιμάνια λαμβάνονται μέτρα. Κάποιες συγκρίσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν κι ας μην είναι ίδια τα μεγέθη και τα δεδομένα. Αναφερόμαστε στη Σκάλα Καλλιράχης. Το Δημοτικό Ναυτικό Ταμείο της Θάσου αποφάσισε ορθώς να απαγορεύσει στο λιμάνι της Σκάλας Καλλιράχης την στάθμευση κάθε μεγάλου φορτηγού. Η απόφαση ισχύει για όλο το Καλοκαίρι. Για κάθε Καλοκαίρι. Η Σκάλα Καλλιράχης το έκανε, η Καβάλα όχι.

 

Ένα άλλο παράδειγμα, καλό παράδειγμα, είναι αυτό που θέτει υπόψη μας ο πρόεδρος των αστυνομικών του Νομού Καβάλας κ. Νίκος Ίμβρος. Σημειώνει την επιτυχία βουλευτή της ΝΔ στη Χαλκιδική. Μετά τις επαφές και της συναντήσεις του στην Αθήνα, πέτυχε η Διεύθυνση της Χαλκιδικής να ενισχυθεί άμεσα και λόγω Θέρους με 24 επιπλέον αστυνομικούς. Εδώ τίποτα. Ή σχεδόν τίποτα.

 

Οι ασκήσεις συνεχίζονται από τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας. Τις προάλλες η Αλεξανδρούπολη ασχολήθηκε με ενδεχόμενο σεισμού. Καλώντας στην άσκηση της στελέχη από τους 5 νομούς. Από χθες γίνεται στην Καρδίτσα άσκηση επί χάρτου που οργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αφορά τεχνολογικό ατύχημα. Την άσκηση παρακολουθούν και εκπρόσωποι της Καβάλας. Ο κ. Κιβράκης και ο κ. Μερτζιανίδης. Δεν αποκλείεται το Φθινόπωρο η Πολιτική Προστασία Καβάλας να οργανώσει μια ακόμη άσκηση.

 

Με ένα κρασί δώρο στον Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο ολοκληρώθηκε η χθεσινή επίσκεψη στο γραφείο του καθηγητών πανεπιστημίου του Γκάμπροβο της Βουλγαρίας. Είναι εδώ για να παρακολουθήσουν συνέδριο του τμήματος Φυσικής (με έδρα την Καβάλα). Αφού ο Θόδωρος Μαρκόπουλος έδωσε σε αυτούς τα δικά του δώρα, οι Βούλγαροι ανταπόδωσαν με ένα μπουκάλι ροζέ κρασί. Το παράγει -του είπαν- το Πανεπιστήμιο! Κι όλοι έμειναν άφωνοι. Πανεπιστήμιο να παράγει κρασί, μόνο στη Βουλγαρία.

 

Ωραία η ιδέα του Αντιδημάρχου Χρήστου Τσιτσιλικάκη. Συζήτησε τα προβλήματα των αδέσποτων ζώων με συναδέλφους του από Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας. «Ακόμη κι αν ως από θαύμα εξαφανίζονταν τα αδέσποτα που υπάρχουν σήμερα, από την επόμενη μέρα θα υπήρχαν νέα» είπε Αντιδήμαρχος όμορου Δήμου. Εξηγώντας ότι όσοι έχουν σκυλιά σπίτι τους, όταν αυτά γεννούν εγκαταλείπουν όπου βολεύονται τα νεογέννητα.

 

10 αυτοκίνητα Ταξί περικύκλωσαν το απόγευμα της Τρίτης την είσοδο του ξενοδοχείου Εσπέρια. Δημιουργώντας μια περίεργη εικόνα. Ασυνήθιστη. Το … μυστήριο λύθηκε όταν από το ξενοδοχείο βγήκαν άνθρωποι που μπήκαν στα Ταξί. Κι όλα μαζί τα οχήματα τους μετέφεραν στην Παναγία. Λόγω της ζέστης ήταν επιβεβλημένη αυτή η μεταφορά τους.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Βγαίνει η βαρκούλα, βγαίνει η βαρκούλα του ψαρά ...