Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ναι, το έργο στο δικαστικό μέγαρο τέλειωσε. Ή τελειώνει άμεσα. Το γεγονός αποδεικνύεται από την απομάκρυνση της περίφραξης περιμετρικά. Όλο το πεζοδρόμιο επανήλθε στην προηγούμενη του κατάσταση. Είναι στη διάθεση των πεζών (και των οχημάτων για να παρκάρουν πάλι πάνω σε αυτό). Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, η έως πρόσφατα αποκλεισμένη περιοχή χρειάζεται κόψιμο χόρτων. Παραμεγάλωσαν!

 


 

Αρχικά και για πολλές δεκαετίες ήταν μια ακόμη γιορτή. Μια από τις πολλές. Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Πάντα ημέρα Δευτέρα, 50 ακριβώς μέρες μετά το Πάσχα. Στην πορεία η γιορτή έγινε τριήμερο! Αργιών. Με έναν τρόπο που κανείς δεν τον κατάλαβε. Κάτι σαν ένας ακόμη αυτοματισμός της κοινωνίας. Αρχικά γιόρταζαν λίγοι. Πλέον γιορτάζουν πάρα πολλοί. Τάχα τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Στην πραγματικότητα τρεις μέρες καθισιό. Κάποτε η αγορά δεν επηρεάζονταν. Λειτουργούσε κανονικά. Τώρα και στις περισσότερες πόλεις της χώρας, ακολουθεί την πεπατημένη. Κλείνει κι έχει ο Θεός.

 

Είναι βέβαιο ότι με την ευκαιρία θα έχουμε και αφίξεις και αναχωρήσεις. Όλοι όσοι επωφεληθούν και ταξιδέψουν, όλοι θα αντιληφθούν το ακριβό φετινό Καλοκαίρι. Ακριβότερο του περσινού σίγουρα. Για λόγους που αλλού υπάρχουν, αλλού όχι. Είτε έτσι, είτε αλλιώς η εορταστική εξόρμηση του 3ημερου του Αγίου Πνεύματος είναι μια ακριβή υπόθεση. Όσοι μείνουν σπίτι, θα το κάνουν και γιατί δεν αντέχουν οικονομικά.

 

Παραδοσιακά οι Καβαλιώτες οργάνωναν τις σύντομες τους εκδρομές για αυτές τις μέρες κάπου εδώ κοντά. Κοιτούσαν συνήθως προς τη Θάσο. Ταιριάζει απ’ όλες τις πλευρές. Αλλά κι η Θάσος εδώ και αρκετά Καλοκαίρια δεν είναι ο εύκολος προορισμός που νομίζαμε. Το … σπορ ακρίβυνε και αυτό. Κι εδώ να μείνεις, μια οικογενειακή παρουσία σε μια οργανωμένη παραλία έχει επίσης το κόστος της. Όσο μια διανυκτέρευση.

 

Σε κάθε ευκαιρία αντιλαμβανόμαστε ότι όλα δεν είναι ακριβά. Είναι πανάκριβα. Πρόβλημα που χειροτερεύει και δεν αντιμετωπίζεται. Εισαγόμενο ή όχι, δεν λύνεται. Δεν διορθώνεται. Και δυστυχώς δεν συνηθίζεται. Κάποιοι ήδη συμβιβάστηκαν. Άλλο θα το πράξουν σύντομα, θέλουν δεν θέλουν. Ευχόμαστε καλό τριήμερο, εντός ή εκτός έδρας. Με λύσεις κατάλληλες και επιλογές φθηνές. Βολικές. Αν ψάξεις προσεκτικά, οργανωμένα και εντατικά κάτι θα βρεις. Όχι το καλύτερο (κατάλυμα, εστιατόριο, καφετέρια κτλ) αλλά αυτό που ταιριάζει με το περιεχόμενο της τσέπης και του πορτοφολιού μας.

 

Είχαμε την εντύπωση ότι ειδικά αυτό το ταξίδι του Δημάρχου στην Αθήνα ήταν και λίγο κρίσιμο. Λόγω της τελικής συνάντησης του στην ΕΤΑΔ. Με θέμα την παραλία της Καλαμίτσας. Κάναμε λάθος. Ο κ. Μουριάδης δεν συνάντησε τους εκπροσώπους της εταιρίας του δημοσίου. Έκρινε ότι αυτό και για λόγους τακτικής ήταν προτιμότερο. Αφού λοιπόν μπαίνει κι αυτή η παράμετρος στην υπόθεση, η τακτική, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η εκκρεμότητα στην Καλαμίτσα θα συνεχιστεί και το Καλοκαίρι του 2024.

 

Αν ο Δήμος Καβάλας θεωρεί ότι «αδιαφορώντας» αποκτά πλεονέκτημα, σφάλλει. Το να μην ενοχλεί την ΕΤΑΔ είναι ότι καλύτερο για αυτήν. Μπορεί έτσι να ασχοληθεί με όλα τα άλλα. Πιο κοντά στην έδρα της, πιο κοντά στην Αθήνα. Αλλά πόσο ακόμη θα υπάρχει ΕΤΑΔ άραγε; Η Κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδια συγχωνεύσεων. Με στόχο να μην υπάρχει διάσπαση σε αυτούς που θα ξεπουλήσουν ότι απέμεινε. Διαβάζουμε λοιπόν ότι το φημισμένο ΤΑΙΠΕΔ σύντομα δεν θα υπάρχει. Θα απορροφηθεί από το λεγόμενο Υπερταμείο.

 

Διαβάζουμε επίσης ότι κι η Ιχθυόσκαλα Καβάλας, ακόμη κι αυτή δεν θα πρέπει να αισθάνεται και τόσο άνετα. Επίκειται η ιδιωτικοποίηση της. Μέσω της εισόδου ιδιώτη στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Σήμερα ο ΟΚΑΑ είναι δημόσιος φορέας, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όλες οι Ιχθυόσκαλες της χώρας. Κάτι που όπως εύκολα αντιλαμβανόμαστε, θα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Ιδιώτης στις Ιχθυόσκαλες θα σημαίνει ακόμη πιο ακριβά ψάρια στην αγορά και στα ιχθυοπωλεία. Τόσο ωραία…

 

Μια από τις πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε η διοίκηση του Δήμου Καβάλας έχει σχέση με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και στα Λασπόλουτρα. Για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Είναι η πρώτη ενέργεια που δείχνει προετοιμασία για τη λειτουργία των Λασπόλουτρων. Διαφορετική φέτος αλλά θα υπάρξει όντως.

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ συμμετέχει καλύπτοντας έξοδα στη Λευκή Νύχτα της Καβάλας και στη Λευκή Νύχτα της Χρυσούπολης. Όχι σε αυτήν της Ελευθερούπολης. Εκεί το μεγάλο μέρος των δαπανών το αναλαμβάνει ο Δήμος Παγγαίου. «Ποτέ η Περιφέρεια δεν συμμετείχε στην εκδήλωση μας» λένε στο Δήμο Παγγαίου. Παραμένει περίεργο το γεγονός. Προχθές που η Περιφέρεια ΑΜΘ διοργάνωσε στο Δήμο Παγγαίου τουρνουά ποδοσφαίρου, ο Δήμος Παγγαίου «έλαμψε» δια της απουσίας του. Που δεν το συνηθίζει, ειδικά σε αθλητικά γεγονότα.

 

Ας δούμε τώρα την δραστηριότητα τοπικών συλλόγων. Λίγο πριν το 3ημερο του Αγίου Πνεύματος οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Καβάλας με το δραστήριο σωματείο τους έκαναν πετυχημένη εκδρομή δύο ημερών στην Ανδριανούπολη. Το Σάββατο 6 Ιουλίου ο σύλλογος κατοίκων Περιγιαλίου οργανώνει λαϊκό γλέντι. «Επιστρέφει» στο σχολείο της συνοικίας, διοργανώνοντας την εκδήλωση στην αυλή του. Κι όποιος ενοχληθεί από τη μουσική, ενοχλήθηκε.

 

Προ μηνών είχε αναστατωθεί και η Περιφέρεια ΑΜΘ και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Η Λεκάνη ακόμη περισσότερο. Αιτία ήταν η πρόταση κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου μαμούθ κοντά στη Λεκάνη. Έγιναν πολλά, άλλαξαν κάποια. Το θέμα εδώ και καιρό είναι στάσιμο. Λένε ότι αυτό οφείλεται σε υπαναχώρηση της εταιρίας που ζήτησε να τις παραχωρηθούν οι πολλές εκτάσεις. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν πείθονται. Έτσι είναι πάντα σε ετοιμότητα.

 

Παύουν να υπάρχουν την ερχόμενη Παρασκευή, σε μια εβδομάδα από σήμερα, όλες οι Σχολικές Επιτροπές. Αυτές των Δήμων του Νομού Καβάλας «τρέχουν». Προσπαθούν να μισθώσουν τα κυλικεία των σχολείων ώστε να λειτουργήσουν κανονικά τον Σεπτέμβρη. Με το επόμενο δημοτικό καθεστώς η κάθε απλή διαδικασία θα γίνει ιδιαίτερα μπερδεμένη.

 

Δωρεών συνέχεια. Πρώτα από την εταιρία που κατασκευάζει στην Καβάλα το δίκτυο του φυσικού αερίου. Δωρεά προς το Δήμο που αποδέχθηκε ομόφωνα η Δημοτική Επιτροπή: «Η εταιρεία ENAON EDA στο πλαίσιο της εταιρικής της υπευθυνότητας γνωστοποίησε με την υπ. αριθμ. 5310/24-05-2024 επιστολή, την πρόθεση δωρεάς ποσού 2.000,00 € (δυο χιλιάδων ευρώ) σε μορφή διατακτικών σίτισης, προκειμένου να διατεθούν για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών προς όφελος των ευπαθών ομάδων του Δήμου Καβάλας. Υπεύθυνη για την παραλαβή των διατακτικών (100 τεμ. αξίας 20 ευρώ) είναι η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας, Αθλητισμού & Πολιτισμού, Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών».

 

Δωρεά δεύτερη. Από τα σούπερ μάρκετ Μασούτη. Προς το Νοσοκομείο Καβάλας. Σοκολατένια γλυκίσματα που χρησιμοποιήθηκαν προς τους ασθενείς κατά την γιορτή του Πάσχα.

 

 

 

 

 

 

μικρά

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Με μια συγνώμη δεν γίνονται και θαύματα ...