Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πραγματοποιείται το βράδυ του Σαββάτου (μεθαύριο) στη συνοικία του Αγίου Λουκά το καθιερωμένο λαϊκό γλέντι που οργανώνει ο σύλλογος της περιοχής. Χθες ο Δήμος Καβάλας διόρθωνε τους προβολείς, αφού είναι απαραίτητο να λειτουργούν στη διάρκεια της εκδήλωσης.  Και φέτος το γλέντι θα γίνει στο πάρκο της συνοικίας, απέναντι από το στρατόπεδο της ΧΧ Μεραρχίας.

 


 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας επρόκειτο να παραστούν γονείς και εκπαιδευτικοί, όλοι σε κατάσταση διαμαρτυρίας για όσα είναι πιθανό να αλλάξουν τον Σεπτέμβρη στα Δημοτικά σχολεία της πόλης. Από τη συνεδρίαση θα απουσίαζαν τα 8 από τα 9 μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας.

 

Βρίσκονται στην Αθήνα για τις εργασίες της 93ης γενικής συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Ο σύλλογος έχει εκφράσει την αντίθεση του σε όσα σχεδιάζονται. Είναι πάντα σε ετοιμότητα. Παρακολουθεί το θέμα, κυρίως τη διαδικασία μέσω της οποίας τα σενάρια είναι πιθανό να αναβαθμιστούν σε κάτι πραγματικό και συγκεκριμένο. Η νέα πρόεδρος του συλλόγου κ. Λαζαρίδου είπε χθες στην Πρωινή ότι ίδια είναι τα προβλήματα και σε σχολεία κι άλλων Νομών της χώρας.

 

Το ίδιο θέμα απασχολεί ανάρτηση του συμπολίτη εκπαιδευτικού κ. Χρήστου Αρβανιτόπουλου. Γράφει σχετικά: «Πώς αντιμετωπίζεται η μείωση των μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο; Φέτος οι εγγραφές στην Α’ Δημοτικού στο Ν. Καβαλας είναι μειωμένες περίπου 8% σε σχέση με πέρυσι. Σημαντικότατη μείωση! Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις λειτουργίας των σχολείων; Ας τις απαριθμήσουμε: Α. Συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων ως έχουν με αριθμό μαθητών σε κάθε τάξη σχεδόν απαγορευτικό για γενική εκπαίδευση (π.χ. τάξεις με μονοψήφιο αριθμό μαθητών) Β. Συνδιδασκαλία τάξεων (π.χ. Α’ και Β’ μαζί). Γ. Μεταφορά μαθητών σε όμορα σχολεία προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα της μάθησης και της λειτουργίας του σχολείου. Δ. Αναστολή λειτουργίας ή κατάργηση μικρών σχολικών μονάδων στις πόλεις ή και σε δημοτικά διαμερίσματα.

Κάθε λύση είναι επώδυνη αλλά αναγκαία και το πρόβλημα δεν λύνεται με φωνασκίες και επαναστάσεις. Χρειάζεται λογική και κυρίως διάλογος για την εξεύρεση λύσης».

 

Μεταξύ όλων των άλλων το σωματείο των ιδιοκτητών Ταξί «Η Πρόοδος» ζητά να λειτουργήσει άμεσα η πιάτσα μπροστά από το παλιό δικαστήριο. Το έργο για αυτήν ολοκληρώθηκε, η πιάτσα μεταφέρθηκε επί της οδού Γαλλικής Δημοκρατίας. Κοντά στην είσοδο του παλιού δικαστηρίου. Προς το παρόν παρκάρουν εκεί πολλοί και διάφοροι και όχι αυτοί για τους οποίους δημιουργήθηκαν οι θέσεις στάθμευσης. Το δημοτικό έργο στην περιοχή συνεχίζεται αλλά όντως η πιάτσα θα μπορούσε να έχει ήδη δημιουργηθεί και να υφίσταται πάλι.

 

Ο Γιάννης Εριφυλλίδης προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης κατά της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ, με την οποία επιχορηγεί το φετινό Cosmopolis. Ισχυρίζεται σταθερά ότι έπρεπε να γίνει μια άλλη διαδικασία ώστε το Cosmopolis να χρηματοδοτηθεί απευθείας από το Δήμο. Η προσφυγή του απορρίφθηκε προχθές. Αυτό ήταν όπως λέγεται, το τελευταίο εμπόδιο. Πλέον το φεστιβάλ προετοιμάζεται με πιο γοργούς ρυθμούς. Ο Ιούλιος άλλωστε είναι ο μήνας του.

 

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες για τις συχνές διακοπές νερού στη νότια Θάσο. Πιο συγκεκριμένα μέσα και κοντά στα Λιμενάρια. Οι άνθρωποι μεταφέρουν νερό με τις υδροφόρες αφού όπως λένε υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν νερό εδώ και μια εβδομάδα! Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Θάσου κ. Γιάννης Μαρκιανός δίνει άλλη εξήγηση. Πρόκειται, δηλώνει, για συχνές βλάβες που διορθώνονται από τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Θάσου.

 

Σε ένα μεγάλο μέρος του πεζοδρομίου έξω από το πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» υπάρχουν εμπόδια. Τα κλαδιά των δέντρων (που είναι εντός του πρώην στρατοπέδου) μεγάλωσαν και βγήκαν στο πεζοδρόμιο. Αυτά τα δέντρα κάποιος πρέπει να τα κλαδέψει. Βρίσκονται δίπλα στο ντουβάρι, στην περιοχή από την είσοδο της Δομής και ως τα κτίρια του ΟΑΕΔ.

 

Με … ντουμάνια μας αποχαιρέτησε το βράδυ της Τρίτης (25/6) το πλοίο «Διαγόρας». Κατά την αναχώρηση του βγήκαν από τα φουγάρα του μπόλικοι μαύροι καπνοί. Μας θύμισε έτσι προηγούμενα, παλαιότερα πλοία που έκαναν το ίδιο. Ήταν λες και μαρσάριζε ένα φορτηγό παλαιάς τεχνολογίας κι έβγαιναν μαύροι καπνοί από την εξάτμιση του. Μια εικόνα καθόλου όμορφη, καθόλου υγιεινή και φυσικά καθόλου τουριστική.

 

Στα κάγκελα της εισόδου του πρώην ΤΕΙ και νυν Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, βρίσκεται κρεμασμένο πανό που δηλώνει αντίθεση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το έβαλαν προ μηνών οι εργαζόμενοι, τότε που το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απασχολούσε το κοινοβούλιο. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με το περιεχόμενο του πανό, αυτό «τα έφαγε τα ψωμιά του». Το θέμα κρίθηκε όπως κρίθηκε. Παρακαλούνται λοιπόν αυτοί που έβαλαν το πανό, όπως κάποια στιγμή το έβαλαν έτσι τώρα να το απομακρύνουν. Η διατήρηση του δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Για το θέμα, ότι ήταν να γίνει έγινε.

 

Για χρονικό διάστημα 10 και πλέον ημερών λειτουργούν όλο το 24ωρο τα φώτα στην οδό Ανεξαρτησίας. Οι περίοικοι διαμαρτυρήθηκαν αλλά τα φώτα δεν έσβησαν. Λειτουργούν διαρκώς. Ακόμη κι όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ο Δήμος Καβάλας ισχυρίζεται ότι ασχολήθηκε με το πρόβλημα αλλά διαπίστωσε ότι είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ να το λύσει. Είτε έτσι, είτε αλλιώς ένα είναι σίγουρο. Κανείς δεν θα είχε σπίτι του αναμμένο φως 24 ώρες το 24ωρο για τόσο μεγάλο διάστημα. Όπου κι αν οφείλονταν το πρόβλημα, θα το είχε λύσει. Άλλο όμως το σπίτι μας κι άλλο ένας δρόμος. Πολύ περισσότερο συνοικιακός.

 

Το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Ελευθερούπολης γίνονταν ταυτόχρονα δύο εκδηλώσεις. Όπου η μια «ενοχλούσε» την άλλη. Αναφερόμαστε στη συναυλία των Onirama (μαζί με τη μουσική από το «Food Truck Festival») και στην ομιλία του καθηγητή Λυκούργου Μαγκαφά για θέματα της Κύπρου. Υπήρξαν σχόλια σύμφωνα με τα οποία θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός. Το γνωστό μόνιμο πρόβλημα εκδηλώσεων που είτε γίνονται την ίδια μέρα και ώρα, είτε και στον ίδιο πάνω κάτω χώρο.

 

Μία ακόμη δωρεά από την τοπική εταιρία Θερμοπλαστική ΑΒΕΕ. Τούτη την φορά προς το Χημείο του Κράτους, παράρτημα Καβάλας. Διαβάζουμε ότι η δωρεά αφορούσε: «Μια πόρτα και ενός παραθύρου για την κάλυψη αναγκών ενεργειακής αναβάθμισης και ασφάλειας του κτιρίου του Τμήματος Χ.Υ. Καβάλας της Χ.Υ. Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης». Η αξία της δωρεάς ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

 

Οι εργασίες για την ανακαίνιση του Αμφιθεάτρου «ακουμπούν» και τον Ζέφυρο. Γίνονται δίπλα του, ευτυχώς όχι σε ώρες που λειτουργεί και προβάλει ταινίες. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του φετινού Καλοκαιριού για τον μοναδικό θερινό κινηματογράφο της πόλης, θα τη ξεπεράσει χωρίς «απώλειες». Αν μάλιστα με την ευκαιρία γίνουν και κάποιες εργασίες και στον Ζέφυρο, ακόμη καλύτερα. Είναι που είναι στο σημείο ο εργολάβος, δεν θα μπορούσε να συντηρήσει ελαφρώς έστω και αυτόν;

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων στην Κεραμωτή - Καλό καλοκαίρι!