Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ολοκληρώνονται εντός των ημερών παρεμβάσεις στα κιόσκια έξω από το Νοσοκομείο. Αποκτούν το απαραίτητο δίχτυ προκειμένου να προσφέρουν και σκίαση σε όσους αναπαύονται σε αυτά. Ήταν κάτι που κατά τα ψέματα, έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Ίδια διορθωτική παρέμβαση έγινε και στο κιόσκι που εξυπηρετεί τους οδηγούς Ταξί, όσο περιμένουν την επόμενη τους κούρσα.

 


 

Παρά τα χρόνια του ο Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος κατάφερε και βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου σε μέρος των εκδηλώσεων για τη διπλή γιορτή της Καβάλας. Δέχθηκε αμέσως την «καλημέρα» των λοιπών παρευρισκόμενων. Έναν μεγάλο σεβασμό και μια αξιοπρόσεκτη εκτίμηση. Χαμογελούσε προς κάθε κατεύθυνση, απολαμβάνοντας τη διαδικασία. Ήταν ίσως η καλύτερη στιγμή όσων δύο μέρες έγιναν στην πόλη μας.

 

Αλλά κι η Δήμητρα Τσανάκα, κι αυτή μετά από καιρό επανήλθε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Χαρούμενη αφού πρόσφατα έγινε πάλι γιαγιά, διδύμων όπως η ίδια ενημέρωνε τους φίλους της, ήταν κι αυτή στο επίκεντρο των συζητήσεων. Μπορεί να μην είναι Δήμαρχος αλλά όπως φάνηκε και στην περίπτωση της, συνεχίζει να έχει την αγάπη του κόσμου.

 

Για τη βράβευση και αναγνώριση του ιερέα Θεόδωρου Σιδερίδη αντιγράφουμε το σχόλιο του Θόδωρου Θεοδωρίδη: «Σπάνια και δυσεύρετη στις μέρες μας περίπτωση ταπεινού ιερωμένου. Με την πραότητά του, το μειλίχιο χαρακτήρα του και την αγιοσύνη του, μας έφερε κοντά στην Εκκλησία και μας κοινώνησε την αγάπη και την ταπεινότητα. Ο Θεός τον δοκίμασε σκληρά αλλά ούτε την πίστη του έχασε ούτε την αγάπη έπαψε να μοιράζει αφειδώλευτα. Είναι ένας άγιος ανάμεσά μας και τα παιδιά του Αηγιαννιού της δεκαετίας του ’60 και του ’70 θα τον αγαπούν και θα τον σέβονται για πάντα. Να είναι πάντα γερός. Να ζήσεις παπαΘόδωρε».

 

Τα τρία πρόσωπα που προαναφέρθηκαν ήταν το κάτι διαφορετικό, η είδηση των εορταστικών γεγονότων τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο. Κατά τα άλλα, μία ακόμη φορά οι πολλοί απουσίαζαν. Προτιμώντας είτε τις παραλίες, είτε τις εργασίες τους. Καλές οι γιορτές αλλά δεν είναι πάντα προτεραιότητα των ανθρώπων.

 

Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε εσπευσμένα το πρωί της Πέμπτης ηλικιωμένος άνδρας κάτοικος Θάσου. Βρίσκονταν στο δικαστήριο κι όταν κλήθηκε από τον Πρόεδρο να καταθέσει ως μάρτυρας σε υπόθεση του Τριμελούς, παραπονέθηκε για έντονο πόνο στο στήθος. Η διαδικασία σταμάτησε ενώ αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο. Η ακροαματική διαδικασία για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν συνεχίστηκε, υπήρξε απόφαση αναβολής της. Αλλά για άλλον λόγο.

 

Επιτέλους! Την Παρασκευή το πρωί συνεργεία του Δήμου άρχισαν την απαραίτητη εργασία απομάκρυνσης των εκλογικών περιπτέρων των κομμάτων από την πλατεία και την παραλία. Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή ο μήνας είχε 28 ενώ οι ευρωεκλογές είχαν γίνει στις 9 Ιουνίου.

 

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Αθανασία Γαϊτανίδου βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Λες και όσα έκανε ήταν δική της ιδέα και πρωτοβουλία. Αν και όπως αποδείχθηκε στην πορεία, εκτελούσε –ως συνήθως- άνωθεν εντολές και οδηγίες. Η κριτική που βιάστηκαν κάποιοι να της κάνουν εξουδετερώθηκε μόλις το Υπουργείο Παιδείας παραδέχθηκε τις προθέσεις και τους σκοπούς του. Άρα η κ. Γαϊτανίδου μόνο διαχείριση έκανε και τίποτα περισσότερο. Ποιος άλλωστε διευθυντής θα ήθελε να έχει στο κεφάλι του όλες αυτές τις διαμαρτυρίες και «φουρτούνες»; Ίσα ίσα που η κ. Γαϊτανίδου άκουσε τους πάντες, μετέφερε τις διαμαρτυρίες εκεί που έπρεπε ενώ σίγουρα βοήθησε στην εξεύρεση της γνωστής λύσης. Ελπίζοντας ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα τον προσεχή Σεπτέμβρη.

 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπάρχει και λόγω των δωρεών. Η συγκεκριμένη είναι μεγάλη και σημαντική, αφορά το Κ.Υ. Πρίνου Θάσου: «Με ενέργειες και δαπάνη του Συλλόγου Υποστηρικτών Κ.Υ. Πρίνου αντικαταστάθηκε το παλιό χαλασμένο κλιματιστικό μεγάλου χώρου τύπου “ντουλάπας” με νέο σύγχρονο Invertor τριφασικό 65.000BTU αξίας 3.000€ για τις ανάγκες κλιματισμού του χώρου αναμονής του ΚΥΠ. Ευχαριστούμε το ΔΣ του Συλλόγου για τις συνεχείς υποστηρικτικές ενέργειες».

 

Γενική συνέλευση των μετόχων της πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η γνωστή εταιρία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εταιρία μεταξύ αυτών στους οποίους παραχωρήθηκε το νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’». Τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης έδωσαν μεγάλη σημασία στο γεγονός μιας και η εταιρία είναι από τις κορυφαίες στη χώρα. Σε αυτήν άλλωστε παραχωρήθηκε και η Εγνατία Οδός ΑΕ. Διαβάζοντας τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν ή αναρτήθηκαν, στηριγμένα όλα στην ομιλία του επικεφαλής της εταιρίας κ. Γιώργου Περιστέρη, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξε αναφορά του στο «Φίλιππος Β’». Καμία απολύτως. Άλλα έργα και σχέδια της εταιρίας μνημονεύτηκαν αρκετά αναλυτικά. Τυχαίο που δεν υπήρξε κανένας λόγος για το νέο λιμάνι της Καβάλας; Κανείς δεν ξέρει.

 

Προχθές αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα μικρής επισκεψιμότητας και απήχησης, κείμενο «επιθετικό» για τους λιμενεργάτες της Καβάλας. Τάχα φέρνουν αντιρρήσεις για τη λειτουργία του λιμένα των Ελευθερών. Το κείμενο εξυπηρετούσε σκοπιμότητες αφού το σωματείο των λιμενεργατών φαίνεται ότι κάποιους ενοχλεί. Φθάσαμε λοιπόν σε αυτό το σημείο, να μην μπορεί κανείς να διεκδικήσει ακόμη και τα ελάχιστα. Και αυτονόητα ταυτόχρονα.

 

Είναι κάτι που σίγουρα δεν συνηθίζεται. Μια εκδήλωση να ξεκινά πριν την ώρα που έχει ανακοινωθεί. Συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου, στο 10ο φεστιβάλ «Κάθε Τόπος και Χορός». Άρχισε 10 λεπτά πιο νωρίς. Με αποτέλεσμα οι επίσημοι που πάντα υπολογίζουν 15λεπτη τουλάχιστον καθυστέρηση, να φθάσουν ενώ οι χοροί ήταν σε εξέλιξη. Το γεγονός συνέβη επειδή όλα ήταν εγκαίρως έτοιμα στο χώρο της εκδήλωσης (παραλία), χώρος που ήταν γεμάτος κόσμο από νωρίς.

 

Οι συνοικιακοί σύλλογοι της Καβάλας έχουν άριστες μεταξύ τους σχέσεις. Συνεργάζονται και αλληλοϋποστηρίζονται! Το καταλάβαμε και με την ευκαιρία της εκδήλωσης στη γειτονιά του Αγίου Λουκά. Το βράδυ του Σαββάτου. Πρώτοι και καλύτεροι παρόντες στο γλέντι οι εκπρόσωποι των άλλων συνοικιακών συλλόγων της πόλης. Πρόθυμα και αρκετά μαζικά.

 

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει να αισιοδοξεί για το έργο στην αγορά του Αγίου Νικολάου αν και η Σπετσών παραμένει μισή (με καινούργια πλακάκια) και η Κριεζή δεν έχει ακόμη τα πεζοδρόμια που πρέπει. «Μόνο αυτά έμειναν, θα γίνουν άμεσα» απαντούν οι αρμόδιοι. Παραβλέποντας ίσως κάτι ανοιχτά φρεάτια, ενθύμιο των …. αρχαιολογικών ευρημάτων. Όσο για την περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη, από σήμερα μάλλον «σπάζουν» και το πεζοδρόμιο που απέμεινε. Στην ανατολική πλευρά της πλατείας. Ήρθε ο Ιούλιος αλλά πάλι τα έργα συνεχίζονται….

 

Η γιατρός του Νοσοκομείου Καβάλας Μαρία Βάλτου σχολιάζει την αλλαγή στα ΤΕΠ, όπου η διαλογή των περιστατικών γίνεται από γιατρούς και όχι νοσηλευτές: «Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να είναι κάποιος μόνος του 16 τουλάχιστον ώρες σερί στην είσοδο του ΤΕΠ .

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο γιατρός στην εφημερία του είναι σε 24ώρη υπηρεσία (αντίθετα με άλλους συνεργάτες) και είναι απαραίτητο να υπάρξει κάποιου είδους ανάπαυση μέσα σ όλο αυτό το χρόνο για να αποδώσει αποτελεσματικά στη δουλειά του.

Δε σχολιάζω καν ότι ουσιαστικά μα αυτή τη ρύθμιση στερείται της δυνατότητας να εξετάσει τον άρρωστο. Νομίζω πως εδώ συζητάμε για τα αυτονόητα…».

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Η εκκλησία του Παληού βάφεται εξωτερικά το επόμενο διάστημα