• 4 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα. Looking for a cutting-edge trading platform? Immediate Edge offers state-of-the-art tools for modern traders.

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από κολωνάκια πάμε καλά. Πρόσφατα επανήλθαν κάτω από τη γέφυρα της Εγνατίας και σε μικρή απόσταση από την κεντρική πύλη του Νοσοκομείου (φωτογραφία). Τα προηγούμενα καταστράφηκαν κι έτσι οι σταθμεύσεις στο σημείο αναφέρθηκε ότι ενοχλούσαν. Μπήκαν λοιπόν νέα κολωνάκια κι όλα … τακτοποιήθηκαν. Πάντα είμαστε εν αναμονή δημιουργίας νέων χώρων στάθμευσης πλησίον του νοσηλευτικού ιδρύματος. Κι όσο αυτό το βασικό δεν γίνεται, κάνουμε το άλλο. Το απλό και εύκολο. Τοποθετούμε κολωνάκια. Πλέον αυτά που υπάρχουν πέριξ του κτιρίου του Νοσοκομείου μπορεί και να είναι περισσότερα από τα κολωνάκια συνολικά στο κέντρο της πόλης!

 


 

Από τη μια το ελληνικό κράτος κάνει οικονομία στα Δημοτικά σχολεία επιδιώκοντας υποβιβασμό και συνδιδασκαλία κι από την άλλη αποδέχεται ως αναγκαιότητα το υφιστάμενο ΕΠΑΛ Θάσου να αναβαθμιστεί. Θα είναι και τυπικά ΕΠΑΛ Θάσου, θα λειτουργεί στην Καλλιράχη όχι ως παράρτημα του ΕΠΑΛ της Χρυσούπολης.

 

Γνωρίζοντας ότι και τα δύο θέματα αφορούν το ίδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Παιδείας, θα μπορούσε κάποιος να σκεφθεί ότι εκεί ίσως και να τα έχουν λίγο χαμένα. «Πλούσιοι» για το ελάχιστο, «τσιγγούνηδες» για το επείγον. Σχολιάζουμε θετικά όσα αποφασίστηκαν και αφορούν το ΕΠΑΛ Θάσου, κακοχαρακτηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των ίδιων ίσως ανθρώπων για τα Δημοτικά σχολεία όλου του Νομού Καβάλας. Γενικά οφείλουν να δουν τα πράγματα πιο καθαρά και καθόλου μνημονιακά. Ας τους μιλήσει κάποιος για το υπέρ πλεόνασμα. Μέρος του οποίου αξίζει να διοχετευτεί στην εκπαίδευση. Και στην υγεία.

 

Στο Νοσοκομείο το… «ντέρμπι» των ΤΕΠ συνεχίζεται καθημερινά. Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού αντιμετωπίζεται και με τη γνωστή αλλαγή. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) τους ασθενείς θα υποδέχεται γιατρός κι έτσι οι νοσηλεύτριες που είχαν ως τώρα αυτόν τον ρόλο θα μπορούν να διατεθούν αλλού. Όπου κι εκεί χρειάζονται. Μια μιζέρια υποχρεωτική λόγω της έλλειψης προσωπικού. Που λείπουν λιγότεροι; Που είναι τα μικρότερα κενά; Στους γιατρούς; Ε λοιπόν αυτοί θα αναλάβουν τα περισσότερα. Με αυτήν την αφορμή η συζήτηση που υπάρχει διαρκώς για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, αποκτά μια άλλη τροπή. Είναι συζήτηση «οι μεν κατά των δε». Οι γιατροί κατά των νοσηλευτών και το αντίστροφο. Όλα τα είχαμε, αυτό μας έλειπε!

 

Σημειώνουμε ότι πρόσφατα 15 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες αποχώρισαν προσωρινά από τα Κέντρα Υγείας του Νομού, εργάζονται στο Νοσοκομείο. Δεν μάθαμε ποιοι αντικατέστησαν αυτούς που -θέλουν δεν θέλουν- έφυγαν από τα πόστα τους στα Κέντρα Υγείας… Μάλλον κανείς!

 

Στα καλά καθούμενα ή σχεδόν στα καλά καθούμενα ανέκυψε το θέμα της ενδεχόμενης μείωσης του αριθμού των Περιφερειών. Το ΠΑΣΟΚ με βουλευτές του κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, μεταφέροντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Περιφέρειες στη χώρα από 11 που είναι σήμερα θα μειωθούν στις 8! Η ερώτηση και η πρωτοβουλία στηρίζεται- όπως διαβάζουμε- και σε δηλώσεις της κ. Κράτσα (πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων): «Έχει ήδη ανοίξει σχετική συζήτηση στην Επιτροπή της Ε.Ε., στο πλαίσιο της οποίας εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η διοικητική υπαγωγή, αφενός της Κέρκυρας και της Λευκάδας στην Ήπειρο και, αφετέρου της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου στην Πελοπόννησο, και άλλες – άγνωστες προς το παρόν, αλλαγές σε Περιφέρειες».

 

Για να καταλάβει κάποιος πόσο διαφορετική είναι η αυτοδιοίκηση των Δήμων με αυτή των Περιφερειών αξίζει να αναφέρουμε το εξής. Την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε δύο φορές στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. Και κανείς στην Καβάλα δεν πήρε μυρωδιά… Ακόμη και η ανακοίνωση των δύο συνεδριάσεων (ως δελτίο τύπου), ακόμη κι αυτή δεν έγινε. Σε λίγο και όπως πάνε τα πράγματα, την Περιφέρεια ΑΜΘ θα κινδυνεύουμε να την ξεχάσουμε. Τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού, ακόμη πιο σίγουρα.

 

Απλά μαθηματικά από τον κ. Χαράλαμπο Χρυσανίδη. Απλά πράγματα που η Κυβέρνηση μπορεί να κάνει χωρίς κόστος για αυτήν και με ανακούφιση των πολιτών. Ο κ. Χρυσανίδης γράφει και προτείνει: «Δημιουργική λογιστική για το κράτος που κερδίζει από την ακρίβεια… Στο τέλος του 2023 η κυβέρνηση , γνωρίζοντας το ΦΠΑ που θα εισέπραττε σύμφωνα με τις τότε τιμές , ψήφισε τον προϋπολογισμό του έτους 2024. Π.χ. για ένα προϊόν αξίας 100,00 ευρώ θα εισέπραττε ( 24% ΦΠΑ) 24,00 ευρώ. Με μέση αύξηση (επιεικώς) των τιμών κατά 15% , το ίδιο προϊόν κοστίζει σήμερα 115,00 ευρώ και το κράτος εισπράττει για ΦΠΑ (115,00 Χ 24%) 27,60 ευρώ. Δηλαδή 3,60 ευρώ περισσότερα, δίχως να κουνήσει το “δαχτυλάκι” του. Εάν επομένως θέλει η κυβέρνηση, να μην είναι συνένοχη και συμμέτοχη στην ακρίβεια, δίχως να χάσει ούτε δεκάρα από τα προϋπολογισθέντα έσοδα, μπορεί ΑΜΕΣΑ να μειώσει το ΦΠΑ σε 21%. Για να εισπράξει(115,00 Χ 21% ) 24,15 ευρώ, όσα περίπου και τα προϋπολογισθέντα… Να η ευκαιρία (μαζί με τ’ άλλα μέτρα που πρέπει να πάρει), αν πραγματικά πήρε το μήνυμα από τις τελευταίες εκλογές».

 

Αυτό το τροχαίο υλικών ζημιών είναι διαφορετικό από πολλά άλλα. Σημειώθηκε την Κυριακή το πρωί, εντός του φέρι μποτ «Νικητής». Κατά την αποχώρηση των επιβατικών οχημάτων κι ενώ το πλοίο είχε δέσει στο κεντρικό λιμάνι. Βούλγαρος τράκαρε με Ρουμάνο ενώ ευθύνες ζητούνταν από το πλήρωμα. Πάντως η ζημιά ήταν πολύ μικρή έως ασήμαντη.

 

Πανηγυρίζουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ και στην Καβάλα. Πρώτη φορά στα χρονικά η παράταξη τους έχει την πλειοψηφία στη διοίκηση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Η συνέλευση και οι εκλογές έγιναν ως την Κυριακή (30/6) στην Αθήνα.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έκοψε τα χόρτα και τα πουρνάρια δίπλα στο δρόμο, στην περιοχή της Άνω Λεύκης. Αυτό έγινε προ μηνών. Στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου. Τα κομμένα δέντρα και χόρτα παραμένουν εκεί που κόπηκαν. Εν τω μεταξύ έχουν ξεραθεί και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Σχετική ενημέρωση έκαναν οι κάτοικοι της Λεύκης και στην Πυροσβεστική. Χωρίς να αλλάξει κάτι.

 

Πέθανε ξαφνικά ο Μανώλης Κόκκινος, επί σειρά ετών εργαζόμενος στη Δ. Βιβλιοθήκη. Τα νέα τα μάθαμε από τους πρώην συναδέλφους του: «Συγκίνηση και θλίψη προκάλεσε ο απροσδόκητος θάνατος του αγαπημένου μας συναδέλφου Μανώλη Κόκκινου τον οποίο και αποχαιρετήσαμε το απόγευμα της Κυριακής… Έφυγε από κοντά μας ο, επί σειρά ετών, στυλοβάτης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας. Η προσφορά του ανεκτίμητη σε όλα τα χρόνια της δημοσιοϋπαλληλικής του σταδιοδρομίας μιας κι εργάστηκε άοκνα σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης. Δοτικός, χαμογελαστός, ακούραστος, πρόθυμος και ηθικός άνθρωπος, με τη συνταξιοδότησή του δεν έπαψε να μας επισκέπτεται και να μας εμψυχώνει με το χιούμορ και την καλή του διάθεση. Μανώλη θα μας λείψεις…  Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά σου…».

 

Διαβάστε επίσης