Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φούντωσαν και με το παραπάνω οι πικροδάφνες στο διαχωριστικό διάζωμα του δρόμου προς το νέο λιμάνι. Είναι τόσο ψηλές και πυκνές που στο τέλος το νέο λιμάνι δεν θα φαίνεται από μακριά! Γνωστή και πολυετής η εκκρεμότητα, ουδείς δηλώνει αρμόδιος για τις κουρέψει και να καθαρίζει το διάζωμα. Ουδείς δέχεται ότι είναι δική του δουλειά. Είναι κάτι που όπως φαίνεται θα αναλάβει ο υπό παραχωρησιούχος…. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

 


Αν οι εκλογές στο Επιμελητήριο Καβάλας γίνονταν σήμερα (ή έστω αύριο) τότε οι υποψήφιοι πρόεδροι θα ήταν τρεις. Ο Μάρκος Δέμπας, ο Γιάννης Παναγιωτίδης και ο Γιάννης Σαρρής. Επειδή οι εκλογές θα γίνουν τέλος του έτους (αν όντως γίνουν), κρατούμε στα υπόψη μας αυτά τα ονόματα. Μέχρι τις εκλογές μεσολαβούν αρκετοί μήνες. Ποιος ξέρει και τι άλλο. Ωστόσο σήμερα οι υποψήφιοι είναι τρεις. Όλοι τους επιδιώκουν να φθάσουν στη συγκρότηση συνδυασμού, να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

 

Θα γίνουν άραγε οι εκλογές ή θα αναβληθούν πάλι; Το ελληνικό κράτος δείχνει σπουδή να τις αναβάλει. Το παράκανε αυτήν την φορά αλλά ποιος μπορεί να είναι σίγουρος σε ότι αφορά την επόμενη απόφαση του; Η αναβολή των εκλογών είναι φυσικά και μια απαξίωση του θεσμού. Αναβάλλεται αυτό που για το κράτος είναι μπελάς. Πλέον επιθυμούν τις εκλογές ακόμη κι όσοι ευνοούνται από τις αναβολές. Γεγονός καθόλου τυχαίο.

 

Οι εκλογές στο Επιμελητήριο θα επηρεάσουν και τα κόμματα. Όσο αυτά μπορούν ή θέλουν να εμπλακούν τοπικά. Οι υποψήφιοι είναι εύκολο να προβλέψουμε ότι όλοι θα δηλώσουν ανεξάρτητοι. Θα υποσχεθούν πολλά και διάφορα σε μια οικονομία που δοκιμάζεται από την ασταμάτητη ακρίβεια. Υπό αυτήν την έννοια όλοι θα κάνουν κριτική στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Γεγονός που φυσικά και θα αναδείξει, θα επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία τους.

 

Η υποψηφιότητα Δέμπα και η υποψηφιότητα Παναγιωτίδη είναι – όπως συχνά λέμε- υποψηφιότητες αναμενόμενες. Γνωστές από πολύ καιρό. Ο Γιάννης Σαρρής προσπαθεί να κάνει την έκπληξη μιας και ως πρόσφατα δεν αναφέρονταν στα σενάρια. Τελευταία στέλνει μηνύματα συγκεκριμένα προς κάθε κατεύθυνση. Θα είναι υποψήφιος, επαναλαμβάνει σε γνωστούς και φίλους. Μπερδεύοντας ακόμη περισσότερο τη διαδικασία των πιθανοτήτων για τον νικητή των εκλογών. Αυτές οι τρεις υποψηφιότητες κάνουν τις εκλογές ντέρμπι. Ίσως ήταν έτσι κι αλλιώς. Τώρα αυτό το χαρακτηριστικό ενισχύεται περισσότερο.

 

Για τις εκλογές του Επιμελητηρίου σχολίασε με ανάρτηση του ο κ. Παναγιώτης Αρσονιάδης. Λένε ότι θα είναι υποψήφιος για μέλος της διοίκησης σε αυτές: «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης όρισε την εκλογική επιτροπή για τις εκλογές στο Επιμελητήριο Καβάλας που πρέπει να γίνουν έως την 15 Δεκεμβρίου 2024. Επίσης το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε εσωκομματικές εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου. Με βάση την περσινή εμπειρία επί του θέματος, αυτό που περιμένουμε πλέον είναι η επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου για τη νέα (4η) αναβολή στις εκλογές των Επιμελητηρίων. Υπενθυμίζω για όσους το ξέχασαν, ότι η 4ετής διάρκεια της θητείας των εκλεγμένων διοικήσεων των Επιμελητηρίων έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2021. Από τότε και κάθε χρόνο, βγαίνει από το αρμόδιο Υπουργείο σχετική τροπολογία για την παράταση της θητείας τους. Πέρα από την πλάκα και την επισήμανση, αν οι εκλογές των Επιμελητηρίων αναβληθούν ξανά, τότε το “Ελλάς το μεγαλείο σου” πρέπει να αναγράφεται σε κάθε μας αναφορά…».

 

Η Ευαγγελία Δρακονάκη είναι έμπειρη και ορεξάτη δημοτική σύμβουλος Καβάλας. Προχθές συνεδρίασε δια ζώσης. Αυτό που είδε δεν της άρεσε. Οι περισσότεροι συνάδελφοι της συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη κι αίθουσα εξ αυτού του λόγου ήταν άδεια. Χαρακτήρισε τη διαδικασία άχαρη κι αμφέβαλλε, όσο της επιτρέπονταν, για το κατά πόσο αυτοί που συνδέθηκαν και παρακολουθούσαν από το σπίτι ή το γραφείο τους ήταν όντως 2,5 ώρες μπροστά στον υπολογιστή τους.

 

Αυτά τα νέα ήθη και έθιμα θα πρέπει να τα συνηθίσουμε. Για όλες τις συνεδριάσεις. Αυτοί που συνδέονται έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν χωρίς να τους ακούμε και χωρίς να τους βλέπουμε. Άρα δικαιούμαστε να υποψιαζόμαστε πολλά και διάφορα. Υποψίες που θα παραμείνουν τέτοιες όσο οι έχοντες την ευθύνη της διαδικασίας δεν κάνουν π.χ. έναν έλεγχο. Θα είχε ενδιαφέρον αν αυτός ήταν συχνός και αιφνιδιαστικός.

 

Μια και το έφερε η συζήτηση, η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου λέγεται ότι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη, είναι θέμα του προέδρου και της διαδικασίας γενικότερα.

 

Χωρίς ειδήσεις, όπως άλλωστε αναμένονταν, έγινε προ εβδομάδας η έκτακτη αλλά στην ουσία τακτική, γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας. Για τις εκλογές ούτε κουβέντα. Άρα θα γίνουν, το αργότερο, το Φθινόπωρο. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το τι θα πράξουν στις εκλογές όσοι πρόσφατα διαφώνησαν και… αντικαταστάθηκαν. Θα συμμετάσχουν άραγε και πώς;

 

Αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών στο αυτόφωρο ο συμπολίτης που κατηγορούνταν για βασανισμό ζώου. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει τέλος σε ένα θέμα που αρχικά παρουσιάστηκε αλλιώς. Όταν όμως «μιλά» η δικαιοσύνη, άπαντες σωπαίνουν. Αρέσει δεν αρέσει η απόφαση των δικαστών. Η οποία φυσικά και σχολιάζεται. Σημειώνουμε ότι αν ο κατηγορούμενος καταδικάζονταν τότε θα του επιβάλλονταν το υψηλό προβλεπόμενο πρόστιμο των 5.000 ευρώ!

 

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας καλούνται να βγάλουν από τη δύσκολη θέση τους συναδέλφους τους της Δράμας. Όλο το Καλοκαίρι οι παθολόγοι της Καβάλας θα κάνουν εφημερίες στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Δράμας. Κι ας έχει το Νοσοκομείο Καβάλας αυξημένες ανάγκες λόγω τουριστικής κίνησης… Αυτές είναι λεπτομέρειες. Σημασία έχει να καλύπτονται- με οποιονδήποτε τρόπο- τα κενά.

 

«Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε τη διαλογή των περιστατικών στα ΤΕΠ. Θέλουμε να εξετάζουμε ασθενείς» είπε τη Δευτέρα σε συνέντευξη του στην Πρωινή ο πρόεδρος των γιατρών ΕΣΥ Ν. Καβάλας κ. Γιώργος Τεπελόπουλος. Ήλπιζε σε μια υπαναχώρηση της διοίκησης και επιστροφή στη διαλογή των νοσηλευτών. Μάλλον οι ελπίδες δεν δικαιώθηκαν. Όχι ακόμη.

 

Οι εκδηλώσεις των συλλόγων στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων ήταν δύο. Πάντα στο πλαίσιο των Ελευθερίων. Χορός και χορωδίες. Φέτος δεν θα γίνουν λόγω μη θετικής ανταπόκρισης της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Παραπονιούνται δίκαια οι διοργανωτές αλλά που να βρουν το δίκιο τους;

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Δύσκολα τα πράγματα ...