Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πετυχημένη και αυτή η εθελοντική αιμοδοσία της αγοράς. Της Ομάδας Εθελοντών του Επιμελητηρίου. Σε συνεννόηση με το Νοσοκομείο έγινε το περασμένο Σάββατο με ικανοποιητική προσέλευση. Προσήλθαν και έδωσαν αίμα- μεταξύ πολλών άλλων- ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Παναγιωτίδης, ο Μάκης Δημητριάδης, ο Γιώργος Βαφείδης, ο Γιάννης Κελγιώργης. Όλοι αυτοί, επώνυμοι κι ανώνυμοι, στήριξαν με την παρουσία τους το Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καβάλας. Μπράβο σε όλους, φυσικά και στους διοργανωτές.

 


 

Με τη βοήθεια της… ζέστης που θα είναι αρκετά περισσότερη αυτήν την εβδομάδα, όλος ο Νομός Καβάλας εισέρχεται σε μια περίοδο που συνήθως χαρακτηρίζουμε ως την «καρδιά του Καλοκαιριού». Του Ελληνικού Καλοκαιριού. Τη σημαντικότερη του Καλοκαιριού. Με τα καλά της και τα άσχημα της. Φέτος με την πρωτόγνωρη ακρίβεια της. Στο κέντρο της πόλης δεν συναντάς μόνο αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες, ακούς τους ανθρώπους να μιλούν πολλές και διάφορες γλώσσες. Βαλκάνιοι κυρίως, συνεχίζουν να προτιμούν την Καβάλα. Και το Νομό Καβάλας το ίδιο.

 

Φυσικά και βοηθούν την τοπική οικονομία, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Θα έρθουν κι άλλοι, είναι σίγουρο. Δική μας υποχρέωση είναι να τους εξυπηρετήσουμε. Χωρίς προβλήματα και χωρίς υπερβολές στις τιμές. Γιατί όλοι μας, προερχόμενοι από τις γνωστές οικονομικές μας δυσκολίες, δείχνουμε να έχουμε μάτι που γυαλίζει… Επικίνδυνα. Αυτό που επιθυμούμε δεν έγινε και δεν θα γίνει ποτέ. Μέσα σε ένα Καλοκαίρι και χάρη στον τουρισμό να γίνουμε από φτωχοί, πλούσιοι. Ας πάψουμε λοιπόν να το επιδιώκουμε γιατί δεν μπορούμε να το καταφέρουμε. Κάτι τέτοιες ακραίες συμπεριφορές φέρνουν συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα. Τόσο ειδικά και συγκεκριμένα, όσο και γενικότερα.

 

Μας το διηγήθηκε συμπολίτης που προχθές ήταν στη Νέα Πέραμο. Αναζήτησε κατάστημα σνακ μπαρ για ένα από τα συνηθισμένα σάντουιτς. Με γύρο, αν αυτό έχει σημασία. Στο ταμείο κλήθηκε να πληρώσει την πίτα 4 ευρώ και 70 λεπτά. Η ακρίβεια σε όλο της το μεγαλείο. Ακόμη πιο ενοχλητική σε τουριστικές περιοχές!

 

Ένα άλλο παράδειγμα κακής Ελληνικής νοοτροπίας είναι αυτό με τις ομπρέλες και τις καρέκλες στις παραλίες. Μόνιμα και σταθερά θέσεις κατειλημμένες για όλο το Καλοκαίρι. Κι όσοι καινούργιοι καταφθάνουν, ψάχνουν χώρο για το μπάνιο τους μα δεν βρίσκουν. Προσπάθησαν πολλοί να λύσουν το πρόβλημα, ειδικά άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Η λύση τους δυστυχώς, ήταν μόνο προσωρινή. Και τίποτα περισσότερο.

 

Σε μια από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του ο κ. Ξενοφώντας Κροκίδης ανέλαβε να εξηγήσει τι συμβαίνει με τον Μάκη Παπαδόπουλο. Βρίσκεται σε αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, είπε ο νέος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας. Ο κ. Παπαδόπουλος απουσιάζει συνεχώς από τις συνεδριάσεις και του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής.

 

20 και πλέον μέρες τα φώτα στην οδό Αναγεννήσεως (περιοχή δίπλα στο Εργατικό Κέντρο) λειτουργούσαν σε 24ωρη βάση. Προχθές Παρασκευή επιτέλους έσβησαν. Λειτουργούν μόνο όταν πρέπει. Το βράδυ. Για να συμβεί αυτό έπρεπε: Να πάει στο σημείο ο Δήμος και να διαπιστώσει ότι η κακή λειτουργία δεν είναι αρμοδιότητα του. Να ενημερωθεί Ο ΔΕΔΔΗΕ και να ασχοληθεί αυτός. Στη διάρκεια της … διαδικασίας, τα φώτα άναβαν πρωί μεσημέρι και βράδυ. Κι οι περίοικοι γελούσαν. Με τα χάλια μας.

 

Σε προβληματική λειτουργία το ΚΕΠ του Αμυγδαλεώνα. Η σύνδεση του ίντερνετ δεν είναι αξιόπιστη εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει βλάβη στην κεραία, διαπιστώθηκε αμέσως από τους ειδικούς. Κι έτσι άρχισε το … σήριαλ. Πότε η βλάβη θα διορθωθεί. Πέρασαν μέρες και μέρες χωρίς καμία αντίδραση. Οι πολίτες που προσέρχονται στο ΚΕΠ του Αμυγδαλεώνα δεν είναι βέβαιο ότι θα εξυπηρετηθούν. Ανάλογα με τις διαθέσεις του… διαδικτύου.

 

Ο Δήμος Καβάλας ετοίμασε την μελέτη για το επόμενο έργο σε γήπεδο αρμοδιότητας του. Στο Βερούλειο. Προβλέπεται η αντικατάσταση του φυσικού χόρτου με πλαστικό. Απαραίτητο λόγω της συχνής χρήσης. Η εκπόνηση της μελέτης είναι το πρώτο, για πολλούς βασικό βήμα. Το δεύτερο είναι να βρεθούν τα χρήματα του έργου. Οι έρευνες άρχισαν… Πόσο θα κρατήσουν, κανείς δεν το γνωρίζει.

 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας άρχισε την προεκλογική του προσπάθεια. Την Πέμπτη το απόγευμα ήταν σε καφετέρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μαζεύτηκε πολύς κόσμος, έγιναν συζητήσεις, υπήρξε μεγάλη αισιοδοξία για την επίτευξη του βασικού στόχου. Κάπου εκεί και μεταξύ όσων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, εντοπίστηκαν ο Σάββας Εμινίδης και ο Απόστολος Μουμτσάκης. Πήγαν από περιέργεια; Πήγαν γιατί υποστηρίζουν; Δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε αντίθετα ότι πρόσκληση έλαβαν κι άλλα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

 

Συζητήσεις στην Καβάλα γίνονται και για έτερο υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Γερουλάνο. Για την πόλη μας και Παύλο Γερουλάνο υπάρχει παρελθόν. «Αμαρτωλό». Τότε που όλα ήταν αλλιώς κι αυτός Υπουργός Αθλητισμού, είχε αποφασίσει τον υποβιβασμό του ΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα. Λόγω Μάκη Ψωμιάδη. Εκείνη η απόφαση του που ήταν σίγουρα άδικη για την ομάδα μας, παραμένει πρόβλημα στις σχέσεις του με την Καβάλα. Ίσως μάλιστα να είναι εμπόδιο στο να την επισκεφθεί. Κάτι τέτοιο αποδείχθηκε στο παρελθόν πολλές φορές. Τότε ήταν να έρθει στην Καβάλα για κομματικούς λόγους, στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου κτλ. Τώρα είναι κάπως αλλιώς. Από την απόφαση του σε βάρος του ΑΟΚ πέρασαν περισσότερα από 10 χρόνια. Είναι όμως σα να μην πέρασε μια μέρα…

 

Κάτι τελευταίο για το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής περί του Αυγενάκη και του επεισοδίου στο αεροδρόμιο ήταν κάτι παραπάνω από ταχύτατη αντίδραση. Να σκεφθεί κανείς ότι πρώτη εξέδωσε ανακοίνωση η Νομαρχιακή Καβάλας και μετά από κάποιες ώρες το ΠΑΣΟΚ κεντρικά!

 

Επειδή συζητάμε πολύ τις εκκρεμότητες στο Νοσοκομείο κι επειδή πάντα περιμένουμε αυτό που αξίζουμε, την αναβάθμιση του Ογκολογικού τμήματος σε κλινική, ας μη ξεχνάμε τα βασικά. Και ευκολότερα. Το ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα της Καβάλας δεν διαθέτει διοικητικό συμβούλιο. Εδώ και καιρό. Μα τόσο δύσκολο είναι; Φαίνεται πως είναι… Και να σκεφθεί κανείς ότι ο διορισμός διοικητικού συμβουλίου στο Νοσοκομείο δεν δημιουργεί οικονομική υποχρέωση στο κράτος και στο Υπουργείο. Όσο το Νοσοκομείο Καβάλας δεν έχει διοικητικό συμβούλιο, είναι «δεμένα» τα χέρια του διοικητή του.

 

Μετά από πολύ καιρό εργασιών, επιτέλους τέλειωσαν. Έκλεισαν το χαντάκι Ομονοίας με Δοϊράνης, απομάκρυναν τα υλικά και τα πλέγματα. Μόνο που εκεί που δούλευαν, έστρωσαν τσιμέντο και όχι άσφαλτο. Διασχίζεις τη Δοϊράνης μπροστά στην Ομόνοια (βόρεια και ανατολική πλευρά της πλατείας) κι ο δρόμος έχει ξαφνικά τσιμέντο! Είναι σωστό; Φυσικά και όχι. Είναι όμως γεγονός.

 

Τα άλλα έργα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου τελειώνουν αλλά δεν τελειώνουν… Ακόμη δεν έχει σωστά πεζοδρόμια η οδός Κριεζή. Ακόμη στρώνουν νέες πλάκες στον πεζόδρομο της οδού Σπετσών. Ακόμη υπάρχουν ανοιχτές λακκούβες πέριξ του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Με 4χιλιάρικα το μήνα την περνούσε ο Αντουάν ....