Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεχίζεται καθημερινά και εντατικά το έργο δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης στο Νοσοκομείο Καβάλας. Πρώτη φορά αυτή η εργασία. Κόπηκαν δέντρα, καθαρίστηκε το έδαφος. Η παρέμβαση που έχει ένα πρώτο αποτέλεσμα, ορατό και συγκεκριμένο, θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού. Σήμερα το έργο γίνεται στη νότια πλευρά της περίφραξης.

 


 

Πολλοί είναι αυτοί που ξαφνικά άρχισαν να ασχολούνται με τα θέματα του εξωτερικού! Άρχισαν να διαβάζουν και να ενημερώνονται για τις εκλογές στη Γαλλία, για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αγγλία. Αμέσως μετά σχολιάζουν. Σύμφωνα και με την ελληνική πραγματικότητα. Συγκρίνουν, αναλύουν, προβλέπουν. Αν και τα δεδομένα δεν είναι ίδια. Φυσικά και υπάρχουν ομοιότητες. Όπως υπάρχουν και πολλές, πάρα πολλές διαφορές. Αυτές είναι που κάνουν τη διαφορά, αυτές προκαλούν τις εξελίξεις. Και στις δύο χώρες.

 

Η Αγγλία είχε μια συντηρητική κυβέρνηση για 14 συνεχόμενα χρόνια. Μια ζωή ολόκληρη. Στη Γαλλία το ακροδεξιό κόμμα κατάφερε να έχει μια εκλογική απήχηση που στην Ελλάδα ίδιας ιδεολογίας κόμματα ούτε καν ονειρεύονται. Αν δηλαδή δούμε τα πράγματα στη βάση τους, θα καταλάβουμε ότι είναι άλλο πράγμα οι δύο αυτές χώρες κι είναι κάτι άλλο η Ελλάδα.

 

Η χώρα μας έχει μια κυβέρνηση αμέτρητων Υπουργών, Υφυπουργών και Αναπληρωτών Υπουργών. Συνέχεια μιας σταθερής παράδοσης που δεν επηρεάζεται από ιδεολογίες και πρόσωπα. Η Αγγλία έχει μια νέα Κυβέρνηση μόλις 23 ανδρών και γυναικών. Εκεί ο νέος πρωθυπουργός και επικεφαλής των Εργατικών, υποσχέθηκε μια μόνο αλλαγή. Κάτι ηπιότερο και πιο ανθρώπινο στο μεταναστευτικό. Σε όλα τα άλλα- θέλει δε θέλει- θα ακολουθήσει τους προκατόχους του. Είναι άλλωστε τόσο «στριμωγμένος» οικονομικά που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι τα έσοδα. Σε αυτά θα σπεύσει.

 

Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε. Οποιαδήποτε σύγκριση γίνεται μόνο για τα μάτια του κόσμου. Αρκεί να εξετάσει κάποιος τις αντιδράσεις των λεγόμενων προοδευτικών κομμάτων στην Ελλάδα. «Βυθισμένα» σε σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, εύχονται και ονειρεύονται. Κι αμέσως μετά στην εσωστρέφεια τους. Μαλώνουν ή θα μαλώσουν για το ποιος θα είναι πρώτος σε μια ενδεχόμενη συνεργασία και δεν συζητούν καθόλου για αυτήν. Κι έτσι αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ η συνεργασία που αναφέρουν ως στόχο. Δεν γίναμε και δεν θα γίνουμε ούτε Γαλλία, ούτε Αγγλία. Αυτό ας το πάρουμε απόφαση.

 

Οι δημοσκοπήσεις για το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στη Γαλλία ήταν πάρα πολλές. Κι όλες έκαναν λάθος. Δεν επιβεβαιώθηκαν. Δικαιώνονται μία ακόμη φορά όσοι δεν τις πιστεύουν, όσοι τις αμφισβητούν. Στην Ελλάδα ήταν και παραμένουν πολλές. Προεκλογικό εργαλείο- συχνά- για αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Αν δεν ήταν κι αυτές, τα πράγματα για τους συγκεκριμένους μάλλον θα ήταν χειρότερα. Στις εκλογές φυσικά.

 

Αύριο θα δημοσιευτεί στην Πρωινή η συνέντευξη του Αντιδημάρχου Τάκη Αγγελίδη, σχετική με τον τουρισμό κρουαζιέρας. Ο κ. Αγγελίδης ρωτήθηκε από την εφημερίδα μας κάτι ακόμη. Αν λείπει η Δημωφέλεια. Η οποία καταργήθηκε προ λίγων μηνών. Απάντησε: «Ναι λείπει. Αποσυμφόριζε το Δήμο. Τώρα το σύστημα έγινε πάλι κεντρικό. Η Δηλωφέλεια ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για πολλά».

 

Έχει δίκιο. Περισσότερο δίκιο έχει στην κριτική του προς το κράτος που χωρίς εξαιρέσεις, τις κατήργησε όλες. Όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις και όλα τα νομικά πρόσωπα των Δήμων. Η πράξη του αυτή, σε συνδυασμό με πολλές άλλες, είχε στόχο τον περιορισμό της αυτοδιοίκησης. Να μικρύνουν οι Δήμοι. Να οδηγηθούν σε κάτι που δεν θα βγαίνει και δεν θα παράγει έργο. Ώστε πιο εύκολα αύριο μεθαύριο να δρομολογήσει συνενώσεις. Ένας Δήμος ανά Νομό. Το σενάριο ακούγεται ήδη στους κύκλους των Αθηνών.

 

Ας έχουν υπόψη τους αυτό το ενδεχόμενο όσοι από τώρα σκέπτονται τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Μπορεί τότε να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι ενός μεγάλου Δήμου που θα περιλαμβάνει της Καβάλας, του Παγγαίου και του Νέστου! Η Θάσος ως νησί, μάλλον γλιτώνει…

 

Υπάρχει μια γενικότερη σύγχυση στην Ελλάδα, σχετική με το τι επιτρέπεται και το τι όχι στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Ας πούμε ότι κάθε ένας κάνει ότι θέλει. Ακόμη και τις Κυριακές. Οι υπηρεσίες δεν προστατεύουν την Κυριακάτικη αργία και γιατί δεν μπορούν και γιατί γνωρίζουν ότι η προσπάθεια τους θα είναι μάταιη. Αν όχι άμεσα, σύντομα δεν θα υπάρχει.

 

Στην Καβάλα ένα από τα πολλά σούπερ μάρκετ λειτουργούσε Δευτέρα- Σάββατο 8 το πρωί με 11 το βράδυ. Νόμιμα; Κανείς δεν ασχολήθηκε. Πάντως λειτουργούσε και με επιτυχία αφού αρκετοί καταναλωτές το προτιμούσαν ειδικά τις ώρες που όλα τα άλλα είχαν κλείσει. Ξαφνικά το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ άλλαξε ωράριο. Ακολουθεί όλων των άλλων. Άγνωστος ο λόγος.

 

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ κλείνουν στις 8 το απόγευμα του Σαββάτου. Κάποιο ή κάποια επιλέγουν να κλείνουν στις 9 το βράδυ κάθε Σαββάτου. Η διαφορά επίσης δεν απασχολεί κανέναν. Είπαμε, κάθε ένας κάτι ότι θέλει. Ζει και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ελλάδα κι αυτό τα λέει όλα.

 

Σίγουρη έχει τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Εκθεσιακού Κέντρου στη Ν. Καρβάλη. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας. Το έργο θα έχει επιδότηση 100% του προϋπολογισμού του! Κι όταν τελειώσει, είπε ο κ. Δέμπας, το Εκθεσιακό Κέντρο θα λειτουργεί με πολύ μικρότερη από τη σημερινή ημερήσια δαπάνη. Υπογραμμίζουμε ότι το έργο θα ωριμάσει και θα εκτελεστεί μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Νέστου.

 

Ποσό 700 ευρώ πλήρωσε ο Δήμος Καβάλας στη ΔΕΥΑΚ. Τα χρήματα αφορούν τη σύνδεση του νέου κυνοκομείου στο Κρυονέρι με το δίκτυο της ΔΕΥΑΚ. Το έργο τελειώνει, το κυνοκομείο σύντομα θα λειτουργήσει. Τέλειωσε το έργο στο Φρούριο. Τελειώνει στο οικόπεδο Κρέη όπως και αυτό της ΔΕΥΑΚ στην οδό Βουλγαροκτόνου (ως τη Ραψάνη). Έτσι, για να μην ισχυριζόμαστε ότι κανένα έργο δεν τελειώνει… Με το στανιό και με καθυστέρηση αλλά κάποια τελειώνουν.

 

Άργησε αλλά εκδόθηκε προ λίγων ημερών η απόφαση της Αποκεντρωμένης για την αυτοδίκαιη διάλυση των δύο σχολικών επιτροπών του Δήμου Καβάλας. Από την απόφαση αυτή διαβάζουμε, μαθαίνουμε ή θυμόμαστε ότι και οι δύο σχολικές επιτροπές δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο του 2011. Είχαν με λίγα λόγια μια πορεία και ζωή 13 ετών. Πετυχημένη φυσικά.

 

Λες και δεν μας έφθαναν όλα τα άλλα… Χωρίς καμία ενημέρωση ή προειδοποίηση, κλείνουν δρόμοι. Προσωρινά αλλά για ώρα. Στο κέντρο και στις συνοικίες. Τη Δευτέρα ήταν κλειστή η Θ. Καβαλιώτου λόγω εργασιών σε ιδιωτικό οικόπεδο. Η Κύπρου πριν τη Βενιζέλου, λόγω απομάκρυνσης μπάζων από κατάστημα που ανακαινίζεται. Τη Δευτέρα και χθες Τρίτη η Σκρά, μεταξύ Φιλίππου και Κομνηνών. Λόγω έργων του φυσικού αερίου.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Στην συνοικία των Πεντακοσίων δεν έχουν ρεύμα από χθες το βράδυ!