Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Εκτός από το γνωστό και ωραίο έργο στο ανοιχτό ποδοσφαιρικό γήπεδο του «Αλεξάνδρα Δήμογλου», ο ίδιος χώρος αναβαθμίζεται και με φυτεύσεις δέντρων και θάμνων. Αρκεί να τα προσέξουν και οι μικροί και οι μεγάλοι που καθημερινά βρίσκονται στην περιοχή.

 


 

Τα καλά νέα της ημέρας αφορούν την μεγάλη επιτυχία του Καβαλιώτικου σκακιού.Πριν όμως χαρούμε, ας προβληματιστούμε. Αρκετά. Γιατί για πολλές ώρες το βράδυ της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης η συνοικία των Πεντακοσίων δεν είχε ρεύμα. Μια βλάβη περίπλοκη που δυσκόλεψε αρκετά τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Θα περιμέναμε το αντίθετο. Κάνοντας μία ακόμη φορά λάθος. Όταν είναι για τα δικαιώματα και τις εισπράξεις τους, πρώτοι και καλύτεροι. Όταν είναι για τις υποχρεώσεις τους, μην τον είδατε τον Παναγή…

 

Ακούμε και παρακολουθούμε τις δικαιολογίες. Τις εξηγήσεις, τις περιγραφές για το δύσκολο και σπάνιο της ζημιάς. Τα βάζουμε όλα αυτά στην άκρη. Απέναντι τους θέτουμε τα ελάχιστα που ζητά και δικαιούται ένας απλός άνθρωπος. Ο πελάτης τους. Ξενύχτησαν, έπαθαν ζημιές στα νοικοκυριά και στα καταστήματα. Ζημιές για τις οποίες δεν θα αποζημιωθούν. Έκαναν και ξαναέκαναν υπομονή. Δεν αξίζουν έστω μια «συγνώμη»; Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ουδείς την είχε διατυπώσει. Και δεν αναμένεται. Η «συγνώμη» για κάποιους- τάχα μεγάλους και τρανούς- δεν υπάρχει ως διαδικασία.

 

Όσο για το σκάκι της Καβάλας, ένα είναι σίγουρο. Με πενιχρά μέσα, έβαλε τα γυαλιά σε τόσα άλλα αθλήματα. Τόσα άλλα σωματεία. Το σκάκι πρέπει να το προσέξουμε ακόμη περισσότερο μιας και οι επιτυχίες του είναι οι σημαντικότερες σε ομαδικό επίπεδο, στον τοπικό αθλητισμό.

 

Και πάλι μπράβο στους εθελοντές αιμοδότες του Επιμελητηρίου της Καβάλας. Η εθελοντική τους αιμοδοσία προχθές είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν περισσότερες από 50 μονάδες αίματος. Όλες ενίσχυσαν ήδη τον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της Καβάλας.

 

Ανταπόκριση από το Δικαστικό Μέγαρο της Καβάλας. Τώρα που εξωτερικές εργασίες τέλειωσαν, δίδεται βάρος στην αντιμετώπιση πολλών εσωτερικών προβλημάτων. Λύθηκε αυτό με το πάτωμα στο αίθριο (ισόγειο). Μέρος του οποίου ξηλώθηκε και τοποθετήθηκε πάλι. Η εκκρεμότητα ήταν μικρή έως ασήμαντη μα υφίστατο για σειρά πολλών ετών. Επί της κεντρικής εισόδου υπάρχει σχεδόν 1 έτος τώρα ραγισμένο τζάμι που κακώς δεν αντικαταστάθηκε. Ούτε προβλέπεται να αντικατασταθεί! Μέχρι να πέσει στο κεφάλι κάποιου…

 

Οι συνθήκες καύσωνα δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των δικαστηρίων μιας και όλα τα ακροατήρια έχουν αυτόνομο σύστημα ψύξης. Άψογο. Αντίθετα στις υπηρεσίες και σε όλους τους ορόφους του δικαστικού μεγάρου οι εργαζόμενοι και οι δικαστικοί λειτουργοί ανοίγουν τα παράθυρα. Χρησιμοποιούν ανεμιστήρες μα το λιοπύρι δεν το γλιτώνουν. Υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση να λυθεί το πρόβλημα του κεντρικού συστήματος αλλά αυτό θα γίνει προσεχώς. Έτσι κλιματισμό όλα τα γραφεία θα διαθέτουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το επόμενο Καλοκαίρι…

 

Αρμόδια είναι η Εγνατία Οδός ΑΕ. Ελπίζουμε να δράσει άμεσα. Η κατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών στη διασταύρωση του Διόνυσου (μπροστά στο Νοσοκομείο) είναι κακή. Λειτουργούν, δεν λέμε. Αλλά με σπασμένα τα πλαίσια και χωρίς σκίαση, δυσκολεύουν τους οδηγούς. Όταν πάνω στις ενδείξεις «χτυπά» ο ήλιος, είναι αδύνατο ο κάθε οδηγός να αντιληφθεί αν πρόκειται για «πράσινο» ή για «κόκκινο».

 

Κάτι ακόμη για την Εγνατία Οδό ΑΕ. Τα πλευρικά διόδια στον Άγιο Ανδρέα. Ουρές, καθυστερήσεις. Το περασμένο Σαββατοκύριακο η ουρά αν και μεγάλη δεν ήταν ορατή κι έτσι τα οχήματα που πλησίαζαν τα πλευρικά διόδια κινδύνευαν να πέσουν πάνω σε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Κάτι πρέπει να γίνει.

 

Ο συμπολίτης έμπορος Παναγιώτης Κυριακίδης μίλησε στην Πρωινή για την περίοδο των θερινών εκπτώσεων που άρχισε πρόσφατα. «Ως τώρα οι τουρίστες στην αγορά είναι περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι» είπε. Συμπλήρωσε όμως ότι ενώ κυκλοφορούν, προς το παρόν δεν μπαίνουν μέσα στα μαγαζιά. Δεν ψωνίζουν. Ο κ. Κυριακίδης είναι από τους επαγγελματίες που θα ήθελε τις εκπτώσεις και το Καλοκαίρι και το Χειμώνα να έχουν πιο μικρή διάρκεια και όχι δύο μήνες το Καλοκαίρι και άλλους δύο το Χειμώνα.

 

Με την ιδιότητα του προέδρου του σωματείου των Επιπλοξυλουργών ο Μάκης Δημητριάδης σχολιάζει την έως τώρα τουριστική κίνηση. Κάτι ξέρει μιας και τα Airbnb αύξησαν σημαντικά τη δουλειά των μελών του σωματείου. Όμως φέτος τα νέα δεν είναι επί του παρόντος καλά. Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη «… το ανησυχητικό είναι ότι ο Ιούνιος δεν πήγε καλά (για πολλά Airbnb) ενώ ο Ιούλιος επίσης δεν ξεκίνησε καλά».

 

Στην εκδήλωση- παράσταση παιδικού θεάτρου- τη Δευτέρα το βράδυ το κοινό εγκαινίασε τα καινούργια καθίσματα στο χώρο του Φρουρίου. Τα σχόλια ήταν και θετικά και αρνητικά. Ειδικά η «πλάτη» κάθε καθίσματος σχολιάστηκε περισσότερο απ’ όλα. Τα πιο πολλά λόγια και κείμενα μάλλον ήταν αρνητικά.

 

Εκτός του δελτίου τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ, υπήρξαν και ξεχωριστές αναρτήσεις. Για την πρόσκληση των τοπικών φορέων προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο Μάρκος Δέμπας μεταξύ άλλων έγραψε: «Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο με λαμπρότητα και χριστιανική ευλάβεια και θα είναι άλλη μία ευκαιρία να προβληθεί η περιοχή μας, ως θρησκευτικό σημείο αναφοράς, όπου από εδώ ξεκίνησε η διάδοση του χριστιανισμού στην Ευρώπη από τον Απόστολο των Εθνών, τον Απόστολο Παύλο». Ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος σχολίασε: «Σε ειδική εκδήλωση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την Τρίτη 9 Ιουλίου, προσκλήθηκε και αποδέχθηκε να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπολέως και Θάσου, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος».

 

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η ανάρτηση του Χάρη Σεϊτανίδη. Σχολιάζει τα περί μελών του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται στο γνωστό κύκλωμα των Αθηνών, εκβιασμών κτλ. Γράφει ο κ. Σεϊτανίδης: «Ωραία, οι δύο ήταν μέλη του ΠΑΣΟΚ (χαμηλού εκτοπίσματος). Οι υπόλοιποι 100 θα μας πει κανείς σε ποιόν χώρο ανήκουν; Έχει καταντήσει αηδία η χυδαία επίθεση που δέχεται ο χώρος από επαγγελματίες λαμόγια που κυβερνούν επί 12 χρόνια πλέον. Τα σκάνδαλα της ΝΔ καθημερινά μας βομβαρδίζουν. Στον ΣΥΡΙΖΑ ο νυν Πρόεδρος καταγγέλλει τον προηγούμενο για μαύρα ταμεία που πλήρωναν τρολ κλπ. Γίνεται πραγματικά χαμός και όλα τα κανάλια της λίστας Πέτσα έχουν κύριο τίτλο πάλι την ίδια καραμέλα. Ρε άντε πηγαίνετε από εδώ».

 

Ετοιμάζεται για διήμερες εκδηλώσεις το όμορφο και δροσερό Παλαιοχώρι. Το μεν Σάββατο είναι η πρώτη μέρα των γεγονότων, την επόμενη -δηλαδή την Κυριακή- αναβιώνει το έθιμο «Τσάνια». Για χάρη και των δύο εκδηλώσεων πάρθηκαν αποφάσεις για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Παλιά όλα ήταν πιο απλά. Εδώ και λίγα χρόνια, ενεπλάκη σε αυτά και η γραφειοκρατία.

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

41 βαθμούς η Καβάλα δεν έπιασε ποτέ μέχρι σήμερα