Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το φετινό Cosmopolis βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας αφού οι μέρες του πλησιάζουν. Ειδικά στη συνοικία της Παναγίας όπου και φέτος θα γίνουν οι περισσότερες και σημαντικότερες εκδηλώσεις. Η σκηνή των συναυλιών κατασκευάζεται. Στο σημείο που καθιερώθηκε από πέρσι, απέναντι ακριβώς από το άγαλμα του Μεχμέτ Αλή. Εκεί μεταξύ άλλων θα τραγουδήσει ο Σωκράτης Μάλαμας και η Ιουλία Καραπατάκη.

 


 

Παρακολουθούμε συχνά τις επιτυχίες των αθλητών και των σωματείων τους. Παρατηρούμε τις μικρές ειδήσεις να γίνονται μεγάλες. Αν και παραμένουν μικρές. Ως που έρχεται το σκάκι. Κατακτά το κύπελλο Ελλάδας, λίγες μέρες μετά και το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Τέτοια πανελλαδική επιτυχία καμία άλλη τοπική ομάδα. Καμία. Και να σκεφθεί κανείς ότι επετεύχθη υπό δύσκολες συνθήκες. Εννοούμε τις οικονομικές συνθήκες.

 

Το Καβαλιώτικο σκάκι στηρίζεται από τους φορείς και δεν πρέπει να έχει παράπονο. Στηρίζεται διαρκώς, στις εκδηλώσεις του και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Άλλο όμως αυτό και άλλο πράγμα ο πρωταθλητισμός. Η παράδοση που δημιουργήθηκε συνεχίζεται από μια νέα γενιά αθλητών και παραγόντων. Κάτι τέτοιες στιγμές θυμόμαστε πόσο διαφορετικό ήταν το σκάκι στην πόλη μας όταν ξεκίνησε. Μικρό και περιορισμένο, πάσχιζε να σταθεί. Και δεν το ήξεραν και δεν το αναγνώριζαν γενικώς.

 

Τα μυαλά όμως των πρώτων σκακιστών κατάφεραν να μεγαλώσουν την προσπάθεια. Οι πρώτες τους ατομικές επιτυχίες δημιούργησαν κατάλληλο έδαφος. Τότε ήταν που το Καβαλιώτικο σκάκι «συναντήθηκε» με το πάθος του Βασίλη Θεοδωρίδη. Κρίμα που δεν ζει να χαρεί κι αυτός και για τα δύο κύπελλα. Μακάρι οι πρόσφατες επιτυχίες να πείσουν τους γονείς για να στείλουν κι άλλα παιδιά στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης. Αξίζει τον κόπο.

 

Οι πρωταθλητές και κυπελλούχοι Ελλάδας πήγαν στους αγώνες των Τρικάλων με τα αυτοκίνητα τους. Γύρισαν κουρασμένοι μα χαρούμενοι το βράδυ της Τετάρτης. Όχι όλοι. Η Σταυρούλα Τσολακίδου ξεκίνησε αμέσως το επόμενο και μεγάλο της ταξίδι. Την περιμένει τουρνουά στην μακρινή Κίνα.

 

Είναι είδηση. Κοινή εκδήλωση του Επιμελητηρίου με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Μιας και το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν. Μπορεί να μην το έλεγαν και να μην φαίνονταν, για καιρό δεν ήταν καλά μεταξύ τους. Ευτυχώς αυτή η κατάσταση άλλαξε το προηγούμενο διάστημα. Η εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα έχει ενδιαφέρον θέμα κοινού ενδιαφέροντος την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

 

Κάποτε υπήρξε η ιδέα να φωτιστεί όλος ο δρόμος από τον Μπάτη μέχρι την είσοδο του Παληού. Το έργο ήταν Νομαρχιακό, επί Θόδωρου Καλλιοντζή. Τα φώτα μπήκαν κι ήταν πολλά κι άρχισαν να λειτουργούν. Από τότε και ανά τακτά χρονικά διαστήματα παθαίνουν βλάβες. Σβήνουν και δεν λειτουργούν. Χρειάζεται να γίνει μια ολόκληρη προσπάθεια για να ανάψουν πάλι. Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν. Τα μισά και παραπάνω δεν λειτουργούν. Ελπίζουμε να βρεθεί κάποιος που θα ενδιαφερθεί.

 

Ενδιαφέρθηκαν οι αρμόδιοι και κλάδεψαν τα δέντρα στα σκαλάκια της οδού Νικομάχου, δίπλα στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Έπρεπε να γίνει μιας και τα κλαδιά είχαν μπερδευτεί με επικίνδυνο τρόπο με τα καλώδια του ρεύματος. Εν μέσω καύσωνα, δεν είμαστε για τέτοια… Δεν είμαστε για βλάβες και διακοπές ρεύματος…

 

Λέγεται ότι στην πρόσφατη επίσκεψη των τοπικών παραγόντων στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο τελευταίος αναζήτησε μεταξύ των εκπροσώπων του Ν. Καβάλας τον Νίκο Παναγιωτόπουλο! Όταν είδε απέναντι του την Καβαλιώτικη αποστολή, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Στέφανο, ρώτησε: «Που είναι ο Υπουργός;». Ο κ. Παναγιωτόπουλος όντως απουσίαζε αλλά ήταν δικαιολογημένος. Βρίσκονταν στα καθήκοντα του στο Υπουργείο.

 

Το διηγούνται κάτοικοι των Πεντακοσίων, μιας και το έζησαν. Μόλις το βράδυ της Τρίτης «κόπηκε» το ρεύμα στα σπίτια τους, αμέσως κάλεσαν το 5ψήφιο νούμερο της ΔΕΗ για να μάθουν τι συμβαίνει. Τότε- λένε κάτοικοι της περιοχής- η κατά τα άλλα ευγενική κυρία που τους απάντησε τους διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο για μια διακοπή λίγων μόνο λεπτών. Αν και τελικά διήρκεσε 15 ώρες!

 

Πέρασε ένας μήνας ίσως και περισσότερο. Το σύνθημα γραμμένο με κόκκινη μπογιά στις Καμάρες συνεχίζει να υπάρχει. Διατηρείται. Η Αρχαιολογική υπηρεσία πρέπει να βρει τρόπο να το σβήσει μιας και ειδικά τώρα η επισκεψιμότητα στο μνημείο είναι μεγάλη. Δεν είναι σωστό οι τουρίστες, βλέποντας τις Καμάρες να βλέπουν κι αυτές τις ανοησίες.

 

Συνεχίζονται καθημερινά οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, προκειμένου φέτος το Καλοκαίρι να γίνει έστω μια εκδήλωση. Λέγεται ότι ο βασικός λόγος και πρόβλημα είναι η έλλειψη φωτισμού. Στο δρόμο για το θέατρο και εσωτερικά. Τα φώτα μπαίνουν αυτήν την περίοδο.

 

Κείμενο που έχει ενδιαφέρον, γραμμένο από κάτοικο της συνοικίας του Βύρωνα: «Οφείλω να ενημερώσω ότι σχεδόν κάθε βράδυ υπάρχουν παιδιά που κάνουν κόντρες στη Ραψάνη μέχρι πολύ αργά. Έχουν μπει και μέσα στο Πολυκλαδικό με μηχανάκια. Δε με ενδιαφέρει ο θόρυβος αν και είναι πρόβλημα, με ενδιαφέρει ότι τα απότομα φρεναρίσματα μου κόβουν το αίμα και τρέμω για την ώρα που θα ακούσω το μπαμ! Αν τα παιδιά σας έχουν μηχανάκια και μαζεύονται εκεί μέχρι τις 2- 3 το πρωί, μιλήστε τους».

 

Τα βράδια οι θερμοκρασίες στην Καβάλα παραμένουν υψηλές. Στους 30 βαθμούς κελσίου. Τα ξημερώματα οι ελάχιστες είναι 27 με 28. Νούμερα που πείθουν ότι ζούμε κατάσταση καύσωνα. Καύσωνα διαρκείας. Εκτός πόλης οι θερμοκρασίες είναι σαφώς καλύτερες. Μιας και εκεί δεν υπάρχουν τσιμέντα. Αναφέρθηκε για παράδειγμα το βράδυ της Τετάρτης, πάντα εκτός Καβάλας, θερμοκρασία ακόμη και 22 βαθμούς κελσίου!

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Με 15 ακόμα ημέρες καύσωνα θα λαλήσουν και τα κοκόρια !