Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα έργα στο κέντρο της Καβάλας συνεχίζονται και δεν θα σταματήσουν για το Καλοκαίρι όπως κάποιοι ισχυρίζονταν. Ορισμένα ευτυχώς τελειώνουν. Αυτό στην αγορά του Αγίου Νικολάου, κι αυτό μπροστά από το παλιό δικαστήριο και από τις Καμάρες. Το συγκεκριμένο έγινε αρκετά γρήγορα και με μικρή σχετικά όχληση. Βλέπουμε ότι εργάτες και εταιρία φρόντισαν ακόμη και για τις λεπτομέρειες. Σφουγγαρίζοντας (!) τα πλακάκια που τοποθετήθηκαν πρόσφατα. Γιατί για τα έργα, εκτός από τα άσχημα πρέπει να λέγονται και τα καλά. Όταν υπάρχουν. Σπανίως μεν αλλά κάποια στιγμή υπάρχουν.

 


 

Ορισμένες φορές οι άνθρωποι μας ξαφνιάζουν αρνητικά. Ενώ είναι έμπειροι και γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει, επιλέγουν να αναπτύσσουν εντελώς λάθος δράση. Εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ και λίγοι γονείς πιέζουν την Πρωτοβάθμια Καβάλας για να μην υπάρξει συνδιδασκαλία στα Δημοτικά σχολεία. Δυστυχώς το θέμα δεν είναι υπηρεσιακό και δεν λύνεται έτσι. Το θέμα είναι πολιτικό. Κατά συνέπεια κανείς υπηρεσιακός παράγοντας, εδώ ή στην Κομοτηνή, δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό.

 

Ερωτηθείς σχετικά με τους βουλευτές, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Βασίλης Μαυρομάτης απάντησε: « Για την ώρα δεν πήγαμε στους βουλευτές του Νομού. Θα πάμε». Τι περιμένουν αλήθεια; Ασχολούμενοι με λάθος πρόσωπα, χάνουν χρόνο. Από τον λίγο και πολύτιμο που υπάρχει στη διάθεση τους. Καλές λοιπόν οι επισκέψεις στον 5ο όροφο του Διοικητηρίου αλλά και τόσο … λίγες. Έχουν άραγε τα κότσια να κάνουν το ίδιο στα γραφεία των 4 βουλευτών του Νομού;

 

Διαπιστώνουμε επίσης ότι το κίνημα που αναπτύχθηκε περί του θέματος, επηρεάστηκε από το … Καλοκαίρι. Ενώ αρχικά ήταν πάρα πολλοί (ειδικά οι γονείς), στην πορεία λιγόστεψαν. Διευκολύνοντας όλους αυτούς που θέλουν να υποβαθμίσουν τα σχολεία. Όχι γιατί λιγόστεψαν οι μαθητές αλλά γιατί επιδιώκουν να πετύχουν την περιστολή των δαπανών (και) στην παιδεία.

 

Όσοι γνωρίζουν καλά την Ελλάδα και τη γραφειοκρατία της, έγκαιρα πρόβλεψαν ότι το Νοσοκομείο θα έχει νέο διοικητή και νέο αναπληρωτή διοικητή το Φθινόπωρο. Μήπως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα; Νεότερες πληροφορίες και εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις και επιλογές προσώπων θα αργήσουν κι άλλο. Να τις περιμένουμε, λένε κάποιοι, αρχές του νέου έτους!

 

Η Καλοκαιρινή περίοδος ενισχυμένη από τον παρατεταμένο καύσωνα δημιουργεί συνθήκες διακοπών και όχι προεκλογικών δράσεων. Στο τοπικό ΠΑΣΟΚ περιμένουν να συμπληρωθεί πλήρως ο κατάλογος των υποψήφιων προέδρων. Ο Δημήτρης Πογαρίδης και όχι μόνο, αναμένει εντός των ημερών και της εβδομάδας την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου.

 

Ο καθηγητής του ΤΕΙ κ. Πογαρίδης ξεκαθαρίζει ότι θα την στηρίξει. Για πολλούς λόγους. Γράφει λοιπόν: « Ακούω ότι η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, άτομο με εξαιρετικά μεγάλο πολιτικό βάρος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, θα είναι υποψήφια ηγέτης του ΠΑΣΟΚ. Λέτε να μας κάνει την τιμή; Μακάρι… Είναι η μόνη που μπορεί να επαναφέρει τον κινηματικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και να το μετατρέψει από κόμμα διαμαρτυρίας που θα κυνηγά την αύξηση των ποσοστών κατά μία, δύο ή πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε κίνημα εξουσίας που θα μπορεί να αναλάβει τα ηνία της χώρας ακόμα και την επόμενη τετραετία… Ίδωμεν…».

 

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης είναι και μέλος της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Ρωτήθηκε, δεν απάντησε. Απέφυγε να δεσμευτεί για την εκλογική διαδικασία σημειώνοντας «… εγώ σταθερά στηρίζω το ΠΑΣΟΚ». Όταν αντίθετα ρωτήθηκε για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, είχε να πει κάτι πιο συγκεκριμένο: « Το Υπουργείο παραμένει μουδιασμένο από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Πιστεύω ότι θα επανέλθουν στα σχέδια τους για τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ. Προτείνοντας μία ανά Νομό. Αυτό θα επιδιώξουν να το ολοκληρώσουν εκτιμώ, ως το τέλος του έτους».

 

Προβλήματα υδροδότησης ανακύπτουν σχεδόν καθημερινά στο Ζυγό, όπως φαίνεται προκαλούνται από τη μεγάλη ζήτηση για τα λεγόμενα «ποτίσματα». Υπάρχει ήδη ενημέρωση των κατοίκων να περιορίσουν αυτή την χρήση του νερού μπας και με αυτόν τον απλό τρόπο λυθεί το πρόβλημα. Δυστυχώς ίδια είναι η κατάσταση και σε άλλα χωριά του Νομού Καβάλας αφού σίγουρα παίζει ρόλο και η παρατεταμένη ανομβρία.

 

Στην Αθήνα ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Μουριάδης έχοντας ως προτεραιότητα – όπως ακούγεται- το δάνειο για την ενεργειακή κοινότητα. Το κράτος έχει άλλη κατεύθυνση και άλλον προσανατολισμό για τις ενεργειακές κοινότητες αλλά κάτι πρέπει να κάνει με όσους Δήμους εμπιστεύτηκαν τον αρχικό του. Αν ο Δήμος Καβάλας εξασφαλίσει τελικά το ευνοϊκό δάνειο που ζητά και ως πρόσφατα το είχε σίγουρο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ίσως να είναι ο πρώτος και ο τελευταίος…. Οι υπόλοιπες ενεργειακές κοινότητες των Δήμων δεν θα έχουν μέλλον αφού η πρωτοβουλία μεταφέρθηκε ξαφνικά στις Περιφέρειες.

 

Ρωτήθηκε και ο Παύλος Ζησίμου. Για τις εκλογές στο Επιμελητήριο της Καβάλας και το τι θα πράξει. Ως υποψήφιος πρόεδρος στις προηγούμενες εκλογές. Ο κ. Ζησίμου δεν απάντησε στην ερώτηση. Είναι της άποψης ότι για αυτά τα θέματα είναι νωρίς ακόμη. Αφήστε που όπως φαίνεται ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν είναι σίγουροι ότι οι εκλογές θα γίνουν και δεν θα αναβληθούν μία ακόμη φορά!

 

Σε περίοδο διακοπών τα δικαστήρια, όπως κάθε χρόνο αυτήν την εποχή. Για τον τρέχοντα μήνα δύο μόνο συνεδριάσεις του Μονομελούς (η μία έγινε την προηγούμενη εβδομάδα) και μία συνεδρίαση του Τριμελούς. Θα γίνει στις 25 Ιουλίου με 6 υποθέσεις! Δηλαδή καλό Καλοκαίρι και καλό Σεπτέμβρη!

 

Το συμπέρασμα του προερχόμενου από το Παλαιοχώρι, συγγραφέα, Θόδωρου Γρηγοριάδη. Σχετικό με τις καιρικές συνθήκες στην Αθήνα: « Το τριήμερο που έφυγα, στην ορεινή Φθιώτιδα μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, μετά τη δύση του ήλιου ρίχναμε μια ζακέτα στην πλάτη. Αυτή την στιγμή, 7μ.μ., δίπλα στο Άλσος της Νέας Σμύρνης έχει 37. Με νηφάλια σκέψη: όσοι μπορούμε να φύγουμε και να ζήσουμε αλλού πρέπει να το οργανώσουμε άμεσα αλλάζοντας την καθημερινότητά μας. Είναι ζήτημα επιβίωσης πια».

 

Πολλοί Καβαλιώτες πέρασαν το βράδυ του Σαββάτου στα λαϊκά γλέντια, στις συναυλίες, στις λοιπές εκδηλώσεις και στις παραλίες. Ψάχνοντας αυτό που ψάχνουν όλοι. Δροσιά και διασκέδαση. Πιο τυχεροί όλων όσοι βράδυ Σαββάτου έκαναν το όχι κοντινό ταξίδι ως τον Κεχρόκαμπο. Για τον χορό του πολιτιστικού συλλόγου. Εκεί ναι, είχε δροσιά. Κάποιοι είπαν, είχε κρύο!

 

Τις προάλλες και για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες λειτουργούσαν 24 ώρες το 24ωρο τα φώτα στην οδό Αναγεννήσεως. Δίπλα στο Εργατικό Κέντρο. Το ρεκόρ προσπαθεί να καταρρίψει ο φωτισμός στην είσοδο του χωριού των Ελευθερών. Λειτουργεί όλο το 24ωρο εδώ και τρεις μέρες… Το πρόβλημα αναφέρεται στους αρμόδιους αλλά αυτοί δεν αντιδρούν.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

H Καβάλα μέσα στις 13 περιοχές που δέχτηκαν την μεγαλύτερη θερμή εισβολή !