Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Περισσότερα από 10 ΙΧ και φορτηγά αυτοκίνητα σταθμεύουν όλες τις ώρες του 24ωρου μπροστά από το παλιό δικαστήριο. Με καλύτερο συντονισμό μπορεί να γίνουν και 20. Ένα δωρεάν αλλά μικρό πάρκινγκ – άτυπο φυσικά- στο κέντρο της πόλης.

 


Τα κυριότερα μέρη της χθεσινής συνέντευξης στην Πρωινή του Κωστή Σιμιτσή θα τα δημοσιεύσουμε αύριο. Ο πρώην Δήμαρχος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης σχολιάζει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ειδικότερα τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Στην ερώτηση για το κατά πόσο ένας Δήμαρχος μπορεί να είναι και πρόεδρος του κόμματος, απάντησε πολύ συγκεκριμένα: «Πάντα θεωρούσα ότι ένας Δήμαρχος έχει περισσότερη δουλειά κι από τον Πρωθυπουργό! Διαφωνώ με την υποψηφιότητα ενός Δημάρχου που αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να είναι και Δήμαρχος. Θεωρώ ότι ήταν μια βιαστική κίνηση του κ. Δούκα».

 

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Δούκα δηλώνει από την Κυριακή ο κ. Νίκος Ηλιόπουλος. Προερχόμενος από τους Φιλίππους. Ο κ. Ηλιόπουλος ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια ΑΜΘ (ψηφοδέλτιο Καγκελίδη). Φυσικά και δεν θα είναι ο μόνος, είναι σίγουρα ο πρώτος που ανακοινώνει αυτήν του την προτίμηση. Στελέχη του παλαιού όπως λέγεται ΠΑΣΟΚ- πάντα σε τοπικό επίπεδο- δεν βιάζονται. Άλλα θα είναι με την Διαμαντοπούλου και άλλα με τον Ανδρουλάκη.

 

Το περιστατικό έγινε το περασμένο Σάββατο στην κεντρική λαϊκή αγορά της Καβάλας. Αλλοδαπός πλησίασε πάγκο παραγωγού, ζήτησε να αγοράσει μισό κιλό κεράσια. Του το αρνήθηκαν. Αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού διαμαρτυρήθηκε, χωρίς να αλλάξει η ουσία της υπόθεσης. Κατά πληροφορίες το περιστατικό γνωστοποιήθηκε και στον πρόεδρο του σωματείου των παραγωγών λαϊκών αγορών Καβάλας. Προς τιμήν του, φέρεται να δήλωσε τη διαφωνία του. Αποδοκιμάζοντας τον συνάδελφο του.

 

Το πιο κοντινό στο δρόμο κιόσκι στην Παναγούδα ήταν γεμάτο σκουπίδια. Περιμετρικά κυρίως και λιγότερο εντός. Προφανώς όσοι διασκέδασαν εκεί ή τα αφήσαν φεύγοντας ή αν τα μάζεψαν, δεν το έκαναν σωστά. Η εικόνα Κυριακή πρωί ήταν απογοητευτική. Εκτός των άλλων η περιοχή δεν καθαρίζεται συστηματικά. Όλα αυτά τα σκουπίδια θα μείνουν στο σημείο πολύ καιρό. Μια δυσάρεστη ανάμνηση της δραστηριότητας των ανθρώπων. Ευαίσθητων και υπεύθυνων υποτίθεται.

 

Σύντομα θα αρχίσει το έργο καθαρισμού του δάσους της Παναγούδας, σύμφωνα με τους κανόνες της αντιπυρικής περιόδου. Με χρήματα του ΕΦΚΑ. Θα καθαριστεί τμήμα του δάσους. Σίγουρα όχι αυτό που δεν καθαρίζεται ποτέ. Κι έχει μετατραπεί σε ζούγκλα. Χωρίς εισαγωγικά. Είναι ένα μεγάλο τμήμα του δάσους δυτικά, κοντά στα σπίτια της συνοικίας της Κηπούπολης. Όλη αυτή η περιοχή που δεν είναι προσβάσιμη για τους πολίτες, δεν έχει καθαριστεί ποτέ. Κι ούτε φαίνεται ότι αυτό θα γίνει.

 

Τα καλά νέα του ΕΦΚΑ Καβάλας συνεχίζουν να αφορούν την καπναποθήκη του στο Καρνάγιο, γνωστή καπναποθήκη ΤΕΑΥΚΕ. Προ έτους άρχισε να χρησιμοποιείται για να φιλοξενεί το αρχείο του ασφαλιστικού φορέα. Κι επειδή έγινε μια καλή αρχή, τώρα το αρχειακό και άλλο υλικό απλώνεται και σε επιπλέον χώρους της. Μεγάλο το κτίριο, διαθέτει και πολλά τετραγωνικά και πολλούς ορόφους.

 

Ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. Υπάλληλος που εργάζεται σε Δήμο της Θεσσαλονίκης μετατάσσεται, μετά από δική του πρωτοβουλία, στο τμήμα Καβάλας του Χημείου του κράτους. Η αλλαγή γίνεται σύμφωνα με όσα προβλέπει το πρόγραμμα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων.

 

Κάποιοι θα πουν ότι είναι περίεργο. Άλλοι θα δυσκολευτούν να το πιστέψουν. Ισχύει. Τα κουνούπια είναι περισσότερα και πιο ενοχλητικά στη Νέα Καρβάλη, παρά στα χωριά του Δήμου Νέστου. Εκεί το πρόγραμμα καταπολέμησης άρχισε και αποδίδει. Χάρη και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν βροχές. Αντίθετα στη Νέα Καρβάλη που δεν γίνονται καθόλου ψεκασμοί, πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα. Η Περιφέρεια ΑΜΘ οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο κάτι να κάνει και στη Ν. Καρβάλη. Ξεκινώντας άμεσα.

 

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η δωρεά Χατιντάτζι στην Ελληνική Αστυνομία. Ο επιχειρηματίας δώρισε 4 μοτοσυκλέτες, για τις οποίες πλήρωσε ποσό 25.000 ευρώ περίπου. Τα δίκυκλα θα ενισχύσουν κυρίως την ομάδα ΔΙΑΣ της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης. Ευχαριστήρια επιστολή από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συντάχθηκε και στάλθηκε στον επιχειρηματία.

 

Οι κάδοι απορριμμάτων λειτουργούν στην Καβάλα εδώ και 20 περίπου χρόνια. Οι μπλε κάδοι λίγα λιγότερα. Κι όμως, υπάρχουν ακόμη και σήμερα επαγγελματίες που δεν βάζουν μυαλό. Δεν λένε να μάθουν ή βαριούνται για το απλό. Ένα άδειο χαρτοκιβώτιο πρώτα να το διπλώσουν και μετά να το βάλουν μέσα στον κάδο. Προτιμούν το τσαπατσούλικο. Το πετούν όπως είναι, άδειο. Έτσι οι κάδοι γεμίζουν γρήγορα αφού τα αδίπλωτα χαρτοκιβώτια καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο από τα διπλωμένα.

 

Το λαϊκό γλέντι στην αυλή του δημοτικού σχολείου του Αγίου Αθανασίου έγινε το βράδυ του Σαββάτου κι είχε επιτυχία. Οργανώθηκε από το συνοικιακό σύλλογο του Αγίου Κωνσταντίνου. Αντί της εθελοντικής εργασίας μελών του, προτίμησε να αναθέσει την εκδήλωση σε ιδιώτη. Όπως έκανε στην ίδια εκδήλωση του ο σύλλογος των Ποταμουδιών. «Θα το δοκιμάσουμε κι αυτό» είχε πει πριν την εκδήλωση για τον ιδιώτη, ο πρόεδρος του συλλόγου. Από την Κυριακή διαφημίζεται η επόμενη εκδήλωση συλλόγου. Τούτη την φορά στη Χωράφα. Δύο ημέρες και δύο βραδιές, 27 και 28 Ιουλίου. Καλή επιτυχία.

 

Η ευχαριστήρια ανακοίνωση του συλλόγου του Αγίου Κωνσταντίνου δείχνει τη μεγάλη διαφορά του πέρσι με το φέτος. Πέρσι ουρά οι υποψήφιοι σε όλες τις Καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Κάθε συνδυασμός το δικό του τραπέζι! Φέτος ελάχιστοι. Σε αυτή του Σαββάτου στην ανατολική πλευρά της πόλης, μνημονεύτηκαν ως παρόντες μόνο δύο. Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Δημητριάδης.

 

Η Αγγελική Δεληκάρη, ο Γιάννης Πασχαλίδης, ο Στέλιος Ιγνατιάδης, ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και άλλοι ήταν την Κυριακή το απόγευμα στο δροσερό Παλαιοχώρι. Είδαν από κοντά την αναβίωση του εθίμου «Τα τσάνια». Τους υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Παγγαίου. Ο Φίλιππας Αναστασιάδης με τους συνεργάτες του.

 

Θετικά σχολιάστηκε η μεγάλη εκδήλωση τύπου αναπτυξιακού συνεδρίου του Ομίλου Κουρτίδη. Το γεγονός της παρουσίας σε αυτήν πολλών κυβερνητικών παραγόντων. Οι επικεφαλής του Ομίλου δεν τα καταφέρνουν μόνο στον τομέα του real estate. Τα καταφέρνουν καλά και στις δημόσιες σχέσεις.

 

Το περασμένο Σάββατο το βράδυ μπήκε στο κεντρικό λιμάνι το επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος». Αναχώρησε γεμάτο τα ξημερώματα της Κυριακής. Ως το τέλος Αυγούστου θα έρχεται κι αυτό στην Καβάλα, μια φορά την εβδομάδα. Τέτοιες ώρες (αργά το βράδυ του Σαββάτου) που ούτε θα το παίρνουμε χαμπάρι. Ωστόσο τα δρομολόγια του θα εξυπηρετήσουν αρκετό κόσμο. Που πάει διακοπές ή επιστρέφει από αυτές.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Με ένα όνειρο τρελό , όνειρο απατηλό!