Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ωραίες βραδιές φεστιβάλ Φιλίππων με γεμάτο το αρχαίο θέατρο. Η επιτυχία συνεχίζεται, οι προσπάθειες τόσων ανθρώπων δικαιώνονται.

 


 

Γνωστός από τη μακρόχρονη και πετυχημένη παρουσία του στην ιδιωτική τηλεόραση ο Δημήτρης Καμπουράκης, ανέλαβε να παρουσιάσει το πρώτο μέρος του αναπτυξιακού φόρουμ που διοργάνωσε ο Όμιλος Κουρτίδη. Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Αμφίπολη, αφορούσε την ανάπτυξη συνολικά της Ανατολικής Μακεδονίας.

 

Τα πρώτα λόγια του κ. Καμπουράκη δήλωναν και το γεγονός ότι δεν γνωρίζει την περιοχή (της Ανατολικής Μακεδονίας). Αυτό ακούστηκε αυθόρμητα και αμέσως αλλά με έναν τρόπο διαφορετικό. Είπε λοιπόν ο δημοσιογράφος: « Την περιοχή εγώ δεν την ξέρω. Την ήξερα λίγο. Περνούσα. Ερχόμουν με κανέναν Πρωθυπουργό, με κανέναν Υπουργό. Κάναμε κάτι τραπέζια και φεύγαμε».

 

Στη συνέχεια την σχολίασε με καλά, κολακευτικά λόγια καταλήγοντας στο συμπέρασμα: «Σας ζηλεύω…». Όλος αυτός ο πρόλογος τόνιζε φυσικά την άλλη, τη διαφορετική δημοσιογραφία που από ένα σημείο και μετά κάνουν οι λίγοι και εκλεκτοί. Με Πρωθυπουργούς και Υπουργούς και στα γεύματα. Στα τραπέζια.

 

Γυρίζουν μεν όλη την Ελλάδα αλλά πόσο να προλάβεις να γνωρίσεις τόπους; Όταν η παραμονή σου σε αυτούς διαρκεί όσο ένα γεύμα ή ένα δείπνο; Ελπίζουμε το συγκεκριμένο, μετά το τέλος του φόρουμ, να μην ήταν όπως όλα τα προηγούμενα. Και για τον κ. Καμπουράκη και για άλλους που δεν ήξεραν. Δεν γνώριζαν αλλά όπως ελπίζουμε, έμαθαν….

 

Η συνεργασία του Επιμελητηρίου με την Ομοσπονδία είναι πάντα προτιμότερη της διαφωνίας και του καυγά. Φανερού ή κρυφού. Αποδείχθηκε περίτρανά προχθές το απόγευμα, στην κοινή εκδήλωση με θέμα την περίφημη «ψηφιακή κάρτα εργασίας». Ικανοποιημένοι και οι δύο τοπικοί φορείς, φάνηκε να συμφώνησαν ώστε η συνεργασία τους να συνεχιστεί. Κι αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο.

 

Στις λεπτομέρειες και στα παραλειπόμενα τώρα. Στην εκδήλωση ήταν φυσικά υποψήφιοι πρόεδροι του Επιμελητηρίου. Ο Μάρκος Δέμπας και ο Γιάννης Παναγιωτίδης. Μπροστά μπροστά κάθισε ο Παναγιώτης Αρσονιάδης, γεγονός που δεν είναι τυχαίο. Οι δύο αντιδήμαρχοι Λεμονίδης και Προμούσας παρακολούθησαν με προσοχή αλλά έχοντας άλλες ιδιότητες. Ο μεν Βασίλης Λεμονίδης ως έμπορος, ο δε Γιάννης Προμούσας ως λογιστής φοροτεχνικός.

 

Συμπέρασμα της ιστορίας είναι το γνωστό. «Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα γίνει ο κακός χαμός..» είπε χθες, εκφράζοντας πλήρως τον κόσμο της αγοράς, ο Γιάννης Παναγιωτίδης. Διαπιστώνει ότι ενώ το μέτρο ισχύει, τα μπερδέματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Αφού όπως είπε «… ακόμη και το Υπουργείο δεν είναι έτοιμο». Ο κ. Παναγιωτίδης κλήθηκε να σχολιάσει και το ενδεχόμενο να δοθεί ή να μην δοθεί παράταση για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Η προθεσμία λήγει σε 10 μέρες περίπου.

 

«Παρά τον εγωϊσμό του πρέπει ο Υπουργός να δει την πραγματικότητα. Να δώσει παράταση στην προθεσμία. Είναι απαραίτητη» είπε ο κ. Παναγιωτίδης. Είναι κάτι που κατά τα άλλα δεν φαίνεται. Λογικό. Το κράτος που δεν έχει το κίνητρο των εκλογών και της προεκλογικής περιόδου, επιδιώκει να έχει έσοδα. Τα θέλει «εδώ και τώρα». Άρα δεν σκοπεύει να δώσει καμία παράταση. Ίσα ίσα που στέλνει συνεχώς μηνύματα σε όσους δεν κατέθεσαν τη δήλωση τους, να το κάνουν. Άμεσα.

 

Κινητικότητα στο Δήμο Καβάλας ώστε να δοθεί σε χρήση η νέα πιάτσα Ταξί στο παλιό δικαστήριο. Κι άργησαν, εδώ που τα λέμε. Καθώς ετοιμάζουν τη λειτουργία της, διαπιστώνουν δύο νέα προβλήματα. Πρέπει να μετακινηθεί ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ και στύλος ή στύλοι της ΔΕΗ. Μπλέξαμε…

 

Περίπου προ έτους γράψαμε και αναδείξαμε τη δωρεά αγνώστου ιδιώτη προς την αποκατάσταση της παλαιάς ορθοπεδικής κλινικής στο Σανατόριο. Δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ! Για τη διευκόλυνση της ο χώρος καθαρίστηκε από σκουπίδια, μπάζα και κυρίως ψηλά χόρτα. Από τότε ουδέν νεότερον. Τώρα τα χόρτα πάλι μεγάλωσαν. Σε λίγο η δουλειά που έγινε θα πρέπει να γίνει από την αρχή. Τι έγινε αλήθεια η δωρεά; Γιατί δεν προχωρά το σχέδιο; Τσάμπα τόση δημοσιότητα;

 

Πόσο κοστίζει μια χωριάτικη σαλάτα στις ταβέρνες της περιοχής; Τη βρίσκεις ακόμη και 18 ευρώ! Πανάκριβη. Όλος ο Νομός Καβάλας σχολιάζεται ως ακριβός για Καλοκαιρινές διακοπές. Και δεν είναι λόγια μόνο. Είναι τόσα πολλά συγκεκριμένα παραδείγματα, ειδικά στην εστίαση. Τα ίδια και στον ύπνο. Ξενοδοχεία και Airbnb αύξησαν τις τιμές τους σε σχέση με πέρσι και τις αύξησαν αρκετά.

 

Κάπως έτσι εξηγούνται τα παράπονα που ακούμε. Μείωση διανυκτερεύσεων παντού. Λιγότερος κόσμος σε σχέση με πέρσι σε όλες τις παραλίες του Νομού. Κάποιοι κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους. Δεν φταίνε –λένε- οι τιμές, φταίνε οι τουρίστες που περιγράφονται (όσοι μας επισκέπτονται) ως «μπατιροτουρίστες». Ίσως παίζουν ρόλο και τα δύο. Και οι τουρίστες δεν έχουν την οικονομική δύναμη που θα θέλαμε και οι ακριβές τιμές σε όλα τα αγαθά τους κάνουν ακόμη πιο προσεκτικούς.

 

Έχουμε μπροστά μας κι άλλο Καλοκαίρι. Αν αυτό τέλειωνε σήμερα, δεν θα είμασταν ικανοποιημένοι. Τα νούμερα του 2023 δεν τα πιάνει, ως τώρα τουλάχιστον, το Καλοκαίρι του 2024 στο Ν. Καβάλας. Είναι κάτι που το ακούς κι από αλλού. Γνωστούς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Γνωστούς για την ομορφιά και την ακρίβεια τους.

 

Αποθρασύνθηκαν οι οδηγοί. Παρκάρουν κι εκεί που δεν το περιμένεις. Φυσικά παρκάρουν παράνομα. Προχθές Δευτέρα ο έλεγχος της Δημοτικής Αστυνομίας σωστά έφθασε μέχρι και την αφαίρεση πινακίδων. Όλοι ήταν αλλοδαποί κι όλοι είχαν παρκάρει απέναντι από την πιάτσα των Ταξί στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη. Πάνω στη διαχωριστική νησίδα. Υπολογίζεται ότι οι πινακίδες που αφαιρέθηκαν ήταν από 10 επιβατικά οχήματα. Στη συνέχεια οι οδηγοί έψαξαν και βρήκαν τα γραφεία της Δ. Αστυνομίας, πλήρωσαν την κλήση και πήραν πίσω τις πινακίδες τους.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Έγινε αυτό που έπρεπε ...