Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Είναι γνωστό ότι το παλιό ιστορικό σπίτι επί των οδών Γαλλικής Δημοκρατίας και Καράνου (απέναντι από τα παλιά δικαστήρια) συντηρείται για να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας τουριστών κτλ. Το έργο τελειώνει. Χθες βγήκαν οι σκαλωσιές. Ο ιστορικός και χαρακτηριστικός Άτλας επί της κεντρικής εισόδου έτυχε απαραίτητης περιποίησης. Και μόνο αυτό είναι αρκετό για να σχολιάσει κάποιος θετικά την παρέμβαση.

 


 

Πριν από λίγες μέρες ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα των Αθηνών σχολιάζοντας: 1) τη γενικότερη στροφή των ευρωπαίων πολιτών προς τα ακροδεξιά κόμματα, 2) την ανάγκη να υπάρξει ενωμένη Κεντροαριστερά και στην χώρα μας. Η συνέντευξη αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά. Ο καθηγητής έχει παρελθόν στο Κέντρο και στην Αριστερά. Παλαιότερα ενεπλάκη στα εσωκομματικά αυτών των κομμάτων προκειμένου να τα διευκολύνει ώστε να φθάσουν ομαλά και αξιόπιστα σε νέες ηγεσίες.

 

Σύμφωνα με τον κ. Αλιβιζάτο «… οι μη προνομιούχοι πολίτες σε όλη την Ευρώπη αισθάνονται ότι αγνοούνται από τους τεχνοκράτες των κυβερνήσεων». Κι έτσι στρέφονται στα Ακροδεξιά κόμματα. Ο καθηγητής απέρριψε τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι είναι πρόσωπο που βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Πρότεινε τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ κτλ αλλά ως εξής: Να δημιουργήσουν όλοι μαζί ένα τρίτο κόμμα, με συλλογική ηγεσία. Κι ένα καινούργιο πρόσωπο ως προτεινόμενο επόμενο Πρωθυπουργό. Αν δεν γίνει αυτό, σημείωσε, τότε η ΝΔ θα κερδίζει τις εκλογές. Με αρχηγό είτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε κάποιον άλλον.

 

Φυσικά και οι απόψεις του έχουν βάση. Είναι μια καλή αφετηρία συζητήσεων, διαβουλεύσεων και ζυμώσεων. Προσεγγίζοντας ωστόσο με ρεαλισμό τη σημερινή κατάσταση εύκολα διαπιστώνουμε ότι όλα αυτά δεν είναι πιθανά μιας και τα δύο βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς (όπως εύστοχα σημειώνει και ο Αλιβιζάτος) επιδιώκουν συνεχώς ποιο εκ των δύο θα είναι ο επικεφαλής. Αυτός ο ανταγωνισμός βλάπτει και την ουσία και τον κεντρικό στόχο της υπόθεσης. Αν όντως υπάρχει.

 

Το ΠΑΣΟΚ μετρά 8 υποψήφιους προέδρους. Κανείς εκ των 8 δεν πιστεύει και δεν έχει σε προτεραιότητα το σκεπτικό Αλιβιζάτου. Όλοι κάνουν άλλου είδους πολιτικά όνειρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να είναι σε αποστολή διάλυσης αυτού που παρέλαβε. Αργά αλλά σταθερά. Γενικά το πράγμα δεν έχει καλή πορεία ενώ όσοι φαίνεται να «έρχονται» δείχνουν αποφασισμένοι να διορθώσουν «στραβά» μια ήδη «στραβή» πορεία. Και στα δύο κόμματα. Οπότε…

 

Στο σημείο αυτό θα προσθέσουμε σχόλιο για τις πολιτικές εξελίξεις γραμμένο από τον Βασίλη Τραϊφόρο. Μέλος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ: «Καλά η κ. Διαμαντοπούλου θα είναι υποψήφια για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ; Αυτή η οποία προ ολίγων μηνών βρισκόταν με το ένα της πόδι στην Ν.Δ.; Μια λέξη ταιριάζει σε αυτή την περίπτωση. Κλαυσίγελος, κλάμα με γέλιο μαζί. Θα μου πεις, δεν κοιτάζεις τα του οίκου σου. Σαράντα δύο κομμάτια γίνατε και το ρίχνετε στην φιλανθρωπία με ουρές έξω από την Κουμουνδούρου, ντάλα καλοκαίρι προς “επίλυση των προβλημάτων των πολιτών “! Και με το «βούλωστο» του γλυκόστομου Πολάκη».

 

Αν πιστέψουμε τις συνεντεύξεις που δόθηκαν μετά το περιστατικό της πυρκαγιάς άνωθεν Μπάτη, όλα κινητοποιήθηκαν όπως προβλέπονταν. Όλοι ανταποκρίθηκαν και έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι το περιστατικό ήταν κι ένα τεστ, άπαντες το πέρασαν και με πολύ καλό βαθμό. Πρέπει να το παραδεχθούμε, είναι επιτυχία και καλή είδηση το ότι δίπλα μας σταθμεύουν τρία εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Αχρείαστα να είναι. Αχρείαστοι να είναι όλοι αλλά μια ετοιμότητα την έχουν. Κι αυτό δεν είναι θεωρία και λόγια. Αποδείχθηκε στο πεδίο.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος έσπευσε, όπως κι άλλοι, στο σημείο της πυρκαγιάς. Χθες το πρωί και απολογιστικά, δήλωσε: « Είναι ανησυχητικό το πώς ξεκίνησε η φωτιά ή το πώς φαίνεται ότι ξεκίνησε. Μου έκανε εντύπωση ότι η φωτιά πέρασε το δρόμο της ΜΟΜΑ χωρίς να… προβληματιστεί καθόλου. Ευτυχώς για την εμπλοκή στο περιστατικό των εναέριων μέσων, η απόφαση πάρθηκε τοπικά και όχι στην Κομοτηνή ή στην Αθήνα». Για το δρόμο της ΜΟΜΑ η παρατήρηση του είναι σωστή. Θα μπορούσε να παίξει το ρόλο αντιπυρικής ζώνης. Αλλά η φωτιά είχε τέτοια ορμή που ο δρόμος ήταν σα να μην υπήρχε.

 

Μια απλή έρευνα, ένα «σερφάρισμα» στο Facebook αποκαλύπτει τις … «εκκρεμότητες» και τις αναμνήσεις προηγούμενων ετών. Βρίσκει κάποιος «ζωντανές» ιστοσελίδες που αναφέρονταν στις πολλές εκλογές του 2023. Βρίσκει ακόμη και την ιστοσελίδα της δημοτικής παράταξης του Ντίνου Κλειτσιώτη « Όραμα για το Μέλλον». Μια προσπάθεια που τελικά δεν έλαβε μέρος στις εκλογές το Φθινόπωρο του 2023.

 

Όσοι επέλεξαν να μείνουν στο κλίμα της προηγούμενης 4ετιας (2019-2023). Όσοι δεν άλλαξαν και δεν πήραν το μήνυμα του αποτελέσματος των εκλογών, είναι σίγουρο. Στο τέλος κι αυτής της 5ετιας θα βρεθούν μπροστά στην ίδια κατάσταση. Τα πρόσωπα μπορεί να αλλάξουν αλλά αυτό που θα εισπράξουν θα είναι ακριβώς ίδιο.

 

Την ερχόμενη Δευτέρα ή την ερχόμενη Τετάρτη η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Αυτό απάντησε ο πρόεδρος Παναγιώτης Μαμτσαδέλης όταν ρωτήθηκε σχετικά. Χθες έγινε η πρώτη συνάντηση προέδρων δημοτικών συμβουλίων απ’ όλη τη χώρα. Με τηλεδιάσκεψη. Ιδέα και πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Οι πρόεδροι, εξήγησε ο κ. Μαμτσαδέλης, δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτό που προετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών. Τις αλλαγές στον πρότυπο κανονισμό συνεδριάσεων όλων των Δημοτικών Συμβουλίων.

 

Με απόφαση του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας Αχιλλέας Γερόπουλος ευχαριστεί πολίτη για τη δωρεά του. Γυναίκα ειδικότερα δώρισε στο Νοσοκομείο έναν αναπνευστήρα για τις ανάγκες της Πνευμονολογικής κλινικής.

 

Στην Αλεξανδρούπολη ήταν την Τρίτη ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Τσιτσιλικάκης. Επισκέφθηκε το νέο κυνοκομείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, είδε από κοντά πως λειτουργεί. Η επίσκεψη εντάσσεται στις προετοιμασίες που γίνονται στο Δήμο για τη λειτουργία του νέου κυνοκομείου στο Κρυονέρι.

 

Η Τροχαία Καβάλας διευκόλυνε την Εγνατία Οδό ΑΕ. Τροχονόμοι σταματούσαν τα αυτοκίνητα έξω από την Ν. Καρβάλη. Έδειχναν στους οδηγούς που ακριβώς θα κινηθούν. Δύο κοπέλες περίμεναν και ρωτούσαν τους οδηγούς για την εντύπωση που έχουν για την Εγνατία Οδό. Μια δημοσκόπηση με τη βοήθεια της Τροχαίας! Κι εμείς που νομίζαμε ότι η Τροχαία έχει άλλες προτεραιότητες… Μέσα στην πόλη και στο κυκλοφοριακό της πρόβλημα.  Μα καλά δεν θα μπορούσαν να κάνουν την έρευνα τους διαφορετικά; Ας πούμε στα διόδια, όπου έτσι κι αλλιώς τα οχήματα και σταματούν και μειώνουν αρκετά την ταχύτητα τους.

 

Αίτηση συνταξιοδότησης κατέθεσε ο Γιάννης Νεστορίδης, βασικό στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Καβάλας. Ενέργεια που ξάφνιασε αρκετούς. Ο κ. Νεστορίδης έλαβε την απόφαση του πρόσφατα. Του ευχόμαστε στη νέα ζωή που έχει μπροστά του, να υλοποιήσει όλα του τα σχέδια.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Τα εναέρια μέσα "καθάρισαν την μπουγάδα"