Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αν και η φωτογραφία τραβήχτηκε πρωί, μια χαρά είναι για να σχολιάσουμε το τι συμβαίνει κάθε βράδυ. Σε όλες τις παραλίες του Ν. Καβάλας. Ο κόσμος πάει στο σούρουπο και φεύγει από τις παραλίες τα μεσάνυχτα! Μένει εκεί ψάχνοντας κάποια δροσιά που αν υπάρχει είναι και δωρεάν. Κι η θάλασσα, πεντακάθαρη στην περιοχή, το έχει αυτό το δώρο. Και το προσφέρει απλόχερα σε όλους όσους την εμπιστεύονται. Όλο το 24ωρο.

 


 

Παρά το ότι ο δύσκολος καύσωνας συνεχίζεται, η αυτοδιοίκηση δεν συνεχίζει να προσφέρει στους πολίτες κλιματιζόμενους χώρους (χώρους ΚΑΠΗ κτλ). Μόνο κάποιοι ελάχιστοι Δήμοι επιμένουν αλλά κι αυτοί διαπιστώνουν μικρή ανταπόκριση. Ο λόγος είναι απλός. Πολύς  κόσμος έχει σπίτι του κλιματιστικό, το προτιμά. Επιλέγει να μείνει σπίτι από το να κυκλοφορεί στο κέντρο ή στην αγορά.

 

Προηγούμενοι καύσωνες, όχι της ίδιας έντασης, έπεισαν και τους πλέον επιφυλακτικούς. Αγόρασαν άπαντες κλιματιστικά. Όσο πιο παλιά, τόσο πιο φθηνά. Σήμερα και τα κλιματιστικά πωλούνται πανάκριβα. Κι αν ρωτήσεις, θα σου πουν ένα σωρό λόγους για τη συγκεκριμένη ακρίβεια. Τα γνωστά. Βρήκαν προϊόν με ζήτηση (οι μεγάλοι), δεν έχασαν την ευκαιρία. Εκτίναξαν την τιμή του.

 

Ποιος θα τους σταματήσει άλλωστε; Το κράτος με τους ελέγχους του; Αυτό πλέον μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να σταθεί. Ή μη το υποτιθέμενο καλάθι της νοικοκυράς; Που υπάρχει και δεν υπάρχει. Το έχουμε σημειώσει αρκετές φορές. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό. Όλες έχουν νομοθετήσει (ξέρουν δεν ξέρουν, κατάλαβαν δεν κατάλαβαν) υπέρ της κερδοσκοπίας. Υπέρ της αισχροκέρδιας. Και τι να κάνουν τώρα; Να καταργήσουν πολλούς πρόσφατους νόμους; Για ορισμένους από αυτούς μάλιστα, πανηγύριζαν κιόλας…

 

Το ελληνικό κράτος που κι αυτό νομοθετεί σταθερά υπέρ των «μεγάλων», παραβλέπει συστηματικά τις υποχρεώσεις του. Με αποτέλεσμα συχνά να καλείται η αυτοδιοίκηση να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νέστου αποφάσισε ομόφωνα να αγοράσει ο Δήμος Νέστου το απαραίτητο πολυμηχάνημα (φωτοτυπικό κτλ) στο Κ.Υ. Χρυσούπολης. Το παλιό είχε προβλήματα και δεν δούλευε σωστά.

 

Αντί το Υπουργείο Υγείας αμέσως να λύσει το πρόβλημα, προσποιήθηκε ότι δεν άκουσε. Δεν είδε και δεν έμαθε. Περιμένοντας το όσοι έχουν το πρόβλημα, σκέφθηκαν το Δήμο. Απευθύνθηκαν σε αυτόν που αμέσως και σωστά ανταποκρίθηκε. Αν αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα ή και αλλού, είναι μια άλλη ιστορία. Στην πατρίδα μας όχι μόνο συμβαίνουν αλλά κατάντησαν να είναι ο κανόνας.

 

Άλλες φορές η αυτοδιοίκηση φθάνοντας στα όρια της, προσπαθεί κάπως να διαμαρτυρηθεί (προς το κράτος). Κι αυτό ωστόσο γίνεται χλιαρά. Σαν να μην συνέβη ποτέ. Στο Δήμο Παγγαίου έχουν παράπονο από το ΔΕΔΔΗΕ. Κι αντί κάποιας ανακοίνωσης καταγγελίας, διαβάζουμε μια συνηθισμένη ανάρτηση. Όχι από τον Δήμαρχο αλλά από τον γενικό γραμματέα του Δήμου. Γράφει ο κ. Καλλινικίδης (για τις συχνές βλάβες και διακοπές ρεύματος στα χωριά του Δήμου Παγγαίου): «Την κατάσταση με το ΔΕΔΔΗΕ στον Νομό μας τη λες και τριτοκοσμική! Το σχόλιο δεν αφορά στους εργαζόμενους του ενός και μοναδικού συνεργείου που παλεύουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες! Αυτοί υπερβάλλουν εαυτούς».

 

Ανδροκρατούμενος ως προς το διοικητικό του συμβούλιο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Καβάλας. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα είναι απαραίτητος. Θα είναι όμως πραγματικά βιώσιμος; Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι άπαντες οι του διοικητικού συμβουλίου είναι άμισθοι. Καλά κάνουν. Έτσι πρέπει να μείνουν και στο μέλλον.

 

Μια βόλτα στην αγορά. Τα βιβλιοπωλεία της πόλης δειλά δειλά βάζουν και περισσότερες σχολικές τσάντες στις βιτρίνες τους. Γιατί μετά τον καύσωνα έρχεται Φθινόπωρο! Οι πωλήσεις σχολικών ειδών δεν άρχισαν ακόμη αλλά κι αυτές δεν αργούν.

 

Μια βόλτα στην Κομοτηνή. Λειτουργεί καινούργιο κατάστημα της Pepco. Η οποία είναι ήδη στην αγορά της Ξάνθης. Για την εταιρία με τα φθηνά ρούχα από το εξωτερικό, δεν υπάρχει κίνηση και ενδιαφέρον στην Καβάλα. Εδώ «ψάχνονται» άλλοι.

 

Μια βόλτα στην πόλη των Σερρών. Ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών ανακοίνωσε το Καλοκαιρινό ωράριο που ισχύει από σήμερα. Ανοιχτά το απόγευμα μία φορά την εβδομάδα. Κάθε Πέμπτη. Όλα τα άλλα απογεύματα κλειστά. Λογικό. Τουρισμός στις Σέρρες δεν υπάρχει. Αντίθετα εδώ στην Καβάλα όλο και περισσότερα είναι τα καταστήματα που δοκιμάζουν να λειτουργήσουν –λόγω τουρισμού- και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης. Είναι κάτι που μακροπρόθεσμα, ίσως καθιερωθεί. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της δοκιμής.

 

Μια τελευταία βόλτα. Στους μικρομεσαίους όλης της χώρας. Πολλοί βρίσκονται σε μια κατάσταση «παραμιλητού». Δεν φταίει ο παρατεταμένος καύσωνας. Φταίνε τα ποσά που θα πληρώσουν εφορία (με την εφαρμογή της νομοθεσίας των τεκμηρίων). Απλά πράγματα, συνηθισμένα στην Ελλάδα. Από το ένα άκρο μιας κάποιας φορολογίας (καταβολή μικρών ποσών), στο ακριβός αντίθετο. Της υπερβολής. Λένε, στην αγορά της Καβάλας, ότι επαγγελματίας που συνήθως πλήρωνε εφορία 600-700 ευρώ, καλείται να πληρώσει 3 και 4 και 5.000 ευρώ. Θα τα πληρώσει ή θα το κλείσει το κατάστημα;

 

Εντελώς ξαφνικά και προπαντός άκαιρα, είδε το φως της δημοσιότητας δημοσκόπηση που υποτίθεται ότι καταλήγει σε συμπέρασμα αρνητικής αξιολόγησης της διοίκησης Τοψίδη. Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε γνωστή ιστοσελίδα της Αθήνας. Είναι τόσο περίεργη ως διαδικασία και ως θεματολογία που πραγματικά ο αναγνώστης της απορεί. Ποιος ο λόγος να γίνει τώρα η δημοσκόπηση; Γιατί η ιστοσελίδα ή η εταιρία που την έκανε, ασχολήθηκε με τον Τοψίδη; Μόνο 6 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του;

 

Στην Ελλάδα λένε ότι «… κάποιο λάκκο έχει η φάβα». Άντε τώρα να βρεις τι υπάρχει σχετικά με την έρευνα. Και να το προσπαθήσεις, δεν θα τα καταφέρεις. Υπάρχουν μόνο κάποιες υποψίες. Συγκεκριμένες. Και κάποια σχόλια. Κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θα ξόδευε χρόνο και χρήμα -ειδικά τώρα- για τον Τοψίδη. Μόνο κάποιος που έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του. Αν αυτό συνέβη, υπάρχει μια πιθανότητα, τότε άδικος κόπος. Ο κόσμος αυτήν την εποχή έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα.

 

Ο ισχυρισμός ότι για τα περισσότερα τροχαία φταίνε οι κακοί μας δρόμοι, «αδυνατίζει» συνεχώς. Καθώς ατυχήματα προκύπτουν ακόμη κι εκεί που δεν το περιμένεις. Εξίσου μεγάλες λοιπόν είναι οι ευθύνες και των οδηγών. Που συνήθως τρέχουν λες και είναι σε αγώνα!

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Επανέρχεται η κρατική επιδότηση - Να' μαστε πάλι εδώ Ανδρέα ...