Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ελάχιστοι εκπαιδευτικοί, οι περισσότεροι δάσκαλοι και συνδικαλιστές, συμμετείχαν την περασμένη Τετάρτη στην διαμαρτυρία στην Πρωτοβάθμια Καβάλας. Που ήταν οι υπόλοιποι; Κυρίως που ήταν οι καθηγητές μιας και η διαμαρτυρία είχε πανεκπαιδευτικό και πανελλαδικό χαρακτήρα; Η απάντηση είναι εύκολη. Στις παραλίες και στις διακοπές. Στον γνωστό… καναπέ. Εκεί άλλωστε βρίσκεται Χειμώνα- Καλοκαίρι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

 


 

Οι πολλές και πολύωρες διακοπές ρεύματος ταλαιπώρησαν τους ανθρώπους κυρίως την περασμένη Πέμπτη. Παρά το ότι ορισμένες συνεχίστηκαν ως το πρωί της Παρασκευής, την ίδια μέρα η κατάσταση γενικά ομαλοποιήθηκε. Το δε Σάββατο δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες. Ή δεν σημειώθηκαν βλάβες και διακοπές ή οι θιγόμενοι συνήθισαν. Ειδικά αν οι διακοπές ήταν σύντομες. Το μυστικό της υπόθεσης είναι στα συνεργεία που επιλαμβάνονται αυτών των προβλημάτων. Είναι λίγα, κι η περιοχή αρμοδιότητα τους μεγάλη. Κι έχουν κι ένα ωράριο συγκεκριμένο. Που σημαίνει ότι κάποιες ώρες του 24ωρου οι τεχνικοί είναι σπίτι αλλά σε επιφυλακή…

 

Τα πράγματα είναι πολύ απλά στην εξήγηση τους. Όταν το μοναδικό συνεργείο διορθώνει βλάβη π.χ. στην Αυλή, πόσο σύντομα μπορεί να βρεθεί σε μια επόμενη π.χ. στον Αμυγδαλεώνα; Όταν το συνεργείο ασχολείται με πρόβλημα π.χ. στον Θεολόγο, πόσο άμεσα μπορεί να βρεθεί π.χ. στον Λιμένα; Αν αντίθετα τα συνεργεία ήταν περισσότερα, όπως έπρεπε και πρέπει, τότε οι ειδικά απλές υποθέσεις θα λύνονταν μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Δεν μπορείς να τα περιμένεις όλα και αμέσως από δύο- τρεις μόνο εργάτες.

 

Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αντέδρασε στα προβλήματα του δικτύου του στο Νομό. Πάλι δεν ζήτησε συγνώμη. Ούτε φυσικά ενημέρωσε. Αντίθετα σε μια ίδια κατάσταση στην Αθήνα, έσπευσε με αναλυτική ανακοίνωση του να εξηγήσει τι συμβαίνει. Περιέγραψε τι βρήκε και γιατί έγιναν οι διακοπές ρεύματος. Άλλο φυσικά Αθήνα και άλλο … Λιμενάρια Θάσου.

 

Στο γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη» προγραμματίζονται αρκετά έργα αλλά μόνο ο Θεός γνωρίζει πότε θα αρχίσουν και κυρίως πότε θα τελειώσουν. Όλα είναι απαραίτητα. Το πρώτο, με χρήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ, έχει προσωρινό ανάδοχο. Η σχετική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής ενέκρινε το αρχικό στάδιο της διαδικασίας κι έτσι ανέθεσε το έργο στην «…ΔΕΡΜΕΤΖΟΓΛΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με προσφερόμενη μέση έκπτωση 3,00%». Η παρέμβαση αφορά εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης σε χώρους του σταδίου (δημοσιογραφικά θεωρεία, αποδυτήρια κτλ). Τα χρήματα δεν είναι πολλά αλλά έπεται συνέχεια. Το δεύτερο ίδιου περιεχομένου έργο είναι υπό μελέτη για να δημοπρατηθεί το Φθινόπωρο.

 

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την Παρασκευή το βράδυ τη συναυλία του Αντώνη Ρέμου. Οι διοργανωτές περίμεναν περισσότερο κόσμο, έχοντας στο μυαλό τους την προσέλευση πέρσι στη συναυλία Αργυρού. Ο κόσμος τότε ήταν περίπου διπλάσιος σε σχέση με προχθές. Με το τέλος της συναυλίας η εξέδρα απομακρύνθηκε (για να στηθεί στην επόμενη συναυλία του Ρέμου). Σήμερα πάλι τα ίδια. Μια νέα εξέδρα, στην ίδια θέση. Μιας και αύριο στο «Ανθή Καραγιάννη» τραγουδά η Νατάσα Θεοδωρίδου. Οι γενικότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τον περισσότερο κόσμο σε αυτές τις Καλοκαιρινές συναυλίες θα τον έχει η Άννα Βίσση. Θα δούμε…

 

Στη συναυλία της Παρασκευής παρούσα ήταν και η εφορία. Αναμενόμενο, καθιερωμένο. Κατά πληροφορίες ο έλεγχος που έκανε δεν αφορούσε αυτό καθαυτό το γεγονός αλλά την πώληση ποτών και φαγητού εντός του γηπέδου. Με την ευκαιρία έλεγχος έγινε και στις άλλες επιχειρήσεις εστίασης της ίδιας περιοχής! Όσο για τη συναυλία, ο έλεγχος δεν εντόπισε κάτι το ιδιαίτερο. Οι εμπλεκόμενοι ήταν σε γενικές γραμμές νόμιμοι στις πωλήσεις τους.

 

Ο έμπειρος μηχανικός, καθηγητής Πανεπιστήμιου, Κώστας Λαλένης σχολιάζει τα του σιδηρόδρομου στην περιοχή (εν όψει του ότι θα δημοπρατηθεί το έργο Νέο Λιμάνι- Τοξότες): « Στο μεταξύ η γραμμή του τραίνου από Δράμα, Ξάνθη κλπ, σταμάτησε να λειτουργεί απο το 2017. Χωρίς καμμιά εξαγγελία αναβάθμισης, επαναλειτουργίας κλπ. Ενώ η σχεδιαζόμενη γραμμή Θεσ/κη – Νέα Καρβάλη έχει παγώσει για αόριστο χρόνο. Άρα, η γραμμή Νέα Καρβάλη – Τοξότες, ή θα λειτουργεί σαν το τραινάκι του Πηλίου για εκδρομές το καλοκαίρι, ή, στην καλλίτερη περίπτωση, θα μεταφέρει διάφορα απ’ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο λιμάνι της Νέας Καρβάλης. Όταν το πρώτο υπερλειτουργεί και μπλοκάρει».

 

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ. Μια από τις ερωτήσεις προς τη διοίκηση αφορά τη λειτουργία του λιμανιού της Κεραμωτής. Μια δεύτερη την καταβολή περιφερειακού φόρου 5% από την Ενεργειακή (ENERGEAN OIL & GAS»). Και τις δύο ερωτήσεις τις κατέθεσε και θα τις υποστηρίξει η παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία του κ. Στέργιου Ηλιόπουλου. Την Πέμπτη συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή. Στα θέματα η γνωστή εκδήλωση Via Egnatia που επανέρχεται. Έχει μάλιστα προϋπολογισμό 15.000 ευρώ. Μάλλον συναυλία. Εισηγητής ο Χρήστος Παπαδόπουλος της Διεύθυνσης Υγείας.

 

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Νέστου λόγω του ότι δημιουργήθηκε νωρίς και πρώτος, έχει γενικά προβάδισμα σε σχέση με πολλούς άλλους στην περιοχή. Πελάτες του είναι ήδη ο Δήμος Θάσου, ο Δήμος Ξάνθης(!), το Υπουργείο Πολιτισμού και φυσικά ο Δήμος Νέστου. Κάπου εδώ βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας κάθε Αναπτυξιακού Οργανισμού Δήμου. «Ποιοι θα είναι οι πελάτες σας;» ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι του Οργανισμού του Δήμου Καβάλας. «Σίγουρα ο Δήμος Καβάλας» απάντησαν. Για άλλους βλέπουμε…

 

Η τοπική καλή εταιρία Θερμοπλαστική συνεχίζει τις δωρεές. Αυτήν την φορά προς τη Δημοτική Κοινότητα Κοκκινοχώματος. Πρόσφερε υλικά για να γίνει καλύτερο το κτίριο της πρώην κοινότητας Κοκκινοχώματος. Τα χρήματα ίσως να μην ήταν πολλά αλλά η δωρεά έλυσε προβλήματα.

 

Προς συνταξιοδότηση η Τέτη Ευστρατίου, υπάλληλος του Δήμου Καβάλας. Γραμματέας το τελευταίο διάστημα στις συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Καβάλας. Αφού της ευχηθούμε να είναι όμορφη και όπως τη σχεδίασε η νέα της καθημερινότητα, σημειώνουμε ότι προσωρινά γραμματέας στις της συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου θα είναι ο Γιάννης Σάρρος. Μέχρι να βρεθεί – εκεί που δεν υπάρχει- οριστικός νέος γραμματέας.

 

Μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια, ταλαιπωρίας και αγωνίας, κατά τις διακοπές ρεύματος στην περιοχή. Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Αμυγδαλεώνα κ. Δημήτρης Πουρσαϊτίδης προσπάθησε να μάθει που οφείλεται η διακοπή στο χωριό και πόσο θα διαρκέσει. Υποχρεώθηκε να καλέσει το 5ψηφιο νούμερο. Όπου η απάντηση ήταν εντελώς αόριστη. «Τηλεφωνήσαμε και στα τηλέφωνα του ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας αλλά δεν απάντησε κανένας» εξήγησε.

 

Ο καιρός περνά, ο Αύγουστος είναι προ των πυλών. Κανένα νέο από τον ιδιώτη που θα αναλάβει να λειτουργήσει το νέο λιμάνι. Όλη αυτή η μεγάλη και παρατεταμένη ησυχία οδηγεί στο γνωστό συμπέρασμα. Νεότερα το Φθινόπωρο…

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Μην περιμένετε δροσιές μέσα στον Ιούλιο