Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μεταξύ πολλών άλλων το εκτελούμενο έργο στον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου «Αλεξάνδρα Δήμογλου» στην Καλαμίτσα «αποκάλυψε» μια έκταση που ναι μεν υπήρχε αλλά για χρόνια δεν είχε αξιοποιηθεί. Στη δυτική και νότια γωνία της περιφραγμένης έκτασης. Έγινε μια πρώτη περιποίηση της (φωτογραφία). Μένει τώρα να μετατραπεί σε γήπεδο. Μπάσκετ; Βόλεϊ; Οτιδήποτε κατάλληλο.

 


 

Περνά ο καιρός, πλησιάζει η ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου κι έτσι ζωηρεύει η προεκλογική δραστηριότητα και στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Σιμιτσής, Πογαρίδης, Αγελαράκης και Άγγελος Σμυρλόγλου φέρονται να είναι κάποιοι μόνο από τους πολλούς που συγκεντρώνουν υπογραφές υπέρ της Άννας Διαμαντοπούλου. Χάρης Σεϊτανίδης, Κώστας  Παπαδόπουλος, Κώστας Χατζηαναστασίου λέγεται ότι κάνουν το ίδιο υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Βασίλης Ξουλόγης φημολογείται ότι είναι ένας από αυτούς που τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Δούκα.

 

Είμαστε ακόμη στην αρχή. Σύντομα θα έχουμε ακόμη περισσότερα πρόσωπα, πρόσωπα της πόλης και του Νομού, υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. Οι περισσότεροι από τους οποίους σίγουρα θα περάσουν από την Καβάλα. Όχι τώρα φυσικά, αμέσως μετά το Καλοκαίρι.

 

Συζητάμε αρκετά το φημισμένο πρόγραμμα «πλησίον της σύνταξης». Καταλαβαίνουμε πόσο χρήσιμο είναι και για τα δύο μέρη. Αυτούς που προσλαμβάνουν κι αυτούς που προσλαμβάνονται. Η διαδικασία γίνεται μέσω της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Άραγε είναι αξιοκρατική; Ακούγονται- δυστυχώς- πολλά και διάφορα.

 

Καλώς ή κακώς περιγράφεται και ένα σύστημα εξυπηρέτησης φίλων και γνωστών. Αν όχι πάντα, αρκετές φορές. Το κράτος που έχει την ευθύνη του προγράμματος πρέπει να λάβει τα μέτρα του. Γιατί κάποιοι έφθασαν στο σημείο να υπόσχονται τέτοιου είδους ρουσφέτια (αφού με τα άλλα δεν τα καταφέρνουν). Είμαστε στο 2024 και τίποτα ως προς την απασχόληση δεν πρέπει να γίνεται με όρους παρελθόντος.

 

Συνέντευξη στην Πρωινή έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Παγγαίου Ανδρέας Καλλινικίδης. Θα δημοσιευτεί αύριο. Καταλαβαίνουμε ότι τα προβλήματα είναι ίδια. Σε όλες τις ΔΕΥΑ της περιοχής και τελικά της χώρας. Στην ερώτηση για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, η εκτίμηση του είναι επίσης ίδια. Θα συνενωθούν του Νομού Καβάλας σε μία, είπε. Περιμένει αυτό να γίνει μετά το τέλος του Καλοκαιριού.

 

Όπως κάθε Καλοκαίρι έτσι και φέτος τα μέτρα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας στηρίζονται και στους εθελοντές πολίτες. Μόνο που ειδικά αυτό το Καλοκαίρι οι εθελοντές είναι ακόμη λιγότεροι σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Λιγοστεύουν διαρκώς. Οι λίγοι που απέμειναν βρίσκονται κυρίως απογεύματα σε περιοχές απ’ όπου μπορούν να εποπτεύουν το περιαστικό δάσος της Καβάλας. Μπράβο τους. Συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής όχι με τα εύκολα και συνήθως «μεγάλα» λόγια αλλά με συγκεκριμένες καθημερινές σχεδόν πράξεις.

 

Εκδήλωση σχετική με την πυρασφάλεια θα γίνει σήμερα στο Παλαιοχώρι. Από αυτές που πρέπει να γίνονται για την ενημέρωση των πολιτών: «Σας προσκαλούμε στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Ο ρόλος των εθελοντών στην Πολιτική Προστασία” που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 και ώρα 21:00 στο Προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Παλαιοχωρίου. Ομιλητές: Παπαδόπουλος Χαράλαμπος, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευθερούπολης, Κεχαγιάς Στέργιος, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Παγγαίου. Συνδιοργάνωση: Δημοτική Κοινότητα Παλαιοχωρίου, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παγγαίου».

 

Την Κυριακή η Πρωινή με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ανέδειξε πρόβλημα καθημερινό και ίσως μικρό. Από κολώνα φωτισμού στο δρόμο του Παληού, είχαν βγει τα καλώδια. Ήταν εκτεθειμένα και άρα επικίνδυνα. Ο αντιδήμαρχος Αλέξης Γούλας και ως κάτοικος του Παληού, έσπευσε στο σημείο διορθώνοντας το πρόβλημα. «Αυτό όμως κάποιος το έκανε» σχολίασε. Εννοώντας αυτόν τον άγνωστο που τράβηξε τα καλώδια έξω από το εσωτερικό της κολώνας.

 

Ας είμαστε προσεκτικοί σε ότι ανακοινώνεται κι ας μην βιαζόμαστε να πανηγυρίσουμε. Το δημόσιο ανακοίνωσε ότι θα εκπονηθεί μελέτη (προσοχή, μελέτη) για 9 θέσεις ηλεκτροδότησης στο κεντρικό λιμάνι. Αφού εκπονηθεί η μελέτη θα πρέπει να αναζητηθούν τα χρήματα για να αγοραστεί ο σχετικός εξοπλισμός. Η παρέμβαση αφορά το κεντρικό λιμάνι. Πολλές λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές. Όπως ποιο θα είναι το σημείο που θα μπουν οι υποδομές και πόσο γρήγορα θα είναι έτοιμες οι μελέτες.

 

Εκτός από τα «μεγάλα» και εμπορικά ονόματα των συναυλιών, υπάρχουν και όλα τα άλλα. Πιο … «μικροί» καλλιτέχνες, με την ιστορία και την παρουσία τους διαχρονικά. Ο Κώστας Τουρνάς μετά την Κομοτηνή, έκανε εμφάνιση και στη Θάσο. Ο δε Σταύρος Φωτιάδης αφού τραγούδησε στο Δάτο, θα εμφανιστεί σε εκδήλωση και στη Νέα Καρβάλη. Αυτή η συναυλία προγραμματίζεται για τις αρχές Σεπτέμβρη.

 

Στα μέσα του Σεπτέμβρη η Θρακική Εστία επιδιώκει να πραγματοποιήσει εκδρομή στην περιοχή της Σικελίας. Οι εγγραφές στην εκδρομή ξεκίνησαν και συνεχίζονται για λίγες ακόμη ημέρες.

 

Επισκέψεις στη Λαϊκή Αγορά της Καβάλας. Το Σάββατο (20/7) στην κεντρική της Καβάλας βρέθηκε η κ. Στεφανία Τζοάνου. Είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πωλητών Βιομηχανικών Ειδών. Η κ. Τζοάνου συνάντησε και συζήτησε με συναδέλφους της. Στο πρόγραμμα της ήταν και επίσκεψη στην Κομοτηνή. Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη.

 

Εξυπηρέτησε τους φίλους του Αντώνη Ρέμου το Αστικό ΚΤΕΛ. Έκανε έκτακτα δρομολόγια πριν και μετά το τέλος της συναυλίας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Και το ΚΤΕΛ περίμενε περισσότερο κόσμο. Όπως τόσοι άλλοι. Όλοι έχουν στο μυαλό τους την περσινή συναυλία Αργυρού με 10.000 κόσμο. Μόνο που τέτοια γεγονότα μάλλον δεν γίνονται κάθε μέρα ή κάθε Καλοκαίρι. Σήμερα, στη συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου, πάλι το Αστικό θα έχει δρομολόγια πριν και μετά το τέλος του μουσικού γεγονότος.

 

Είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Εποχιακός εργαζόμενος σε Δήμο του Νομού Καβάλας, με σύμβαση ως τον Φεβρουάριο του 2025, απουσίασε αδικαιολόγητα τρεις μέρες από το πόστο του. Κι επειδή γενικότερα δεν έδωσε σημεία ζωής, παύτηκε. Τυχερός ο πρώτος αναπληρωματικός που θα τον αντικαταστήσει.

 

Οι προετοιμασίες για το Cosmopolis συνεχίζονται καθημερινά στον κεντρικό δρόμο της Παναγίας. Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα. Πιο νωρίς πρέπει να είναι όλα έτοιμα. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια. Χθες μάλιστα στην Παναγία βρίσκονταν και ο Άλκης Ζοπόγλου (καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης). Και φέτος θα παρθούν και μέτρα κυκλοφοριακά, προσωρινής απαγόρευσης κάθε είδους στάθμευσης στην οδό Θ. Πουλίδου. Την ενημέρωση μονίμων κατοίκων και επισκεπτών για τα αυτοκίνητα τους θα αναλάβει όπως κάθε χρόνο η Δημοτική Αστυνομία.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Πέταξε λευκή πετσέτα ο Μπάιντεν