Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Καινούργια η πινακίδα, υπάρχει εδώ και λίγο καιρό στον κόμβο του Φαλήρου. Καθοδηγεί τον οδηγό και τους επιβάτες των οχημάτων να βρεθούν στα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Αν κάποιος ακολουθήσει την πινακίδα, θα κινηθεί στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, Τενέδου κτλ. Μήπως η πινακίδα μπήκε σε λάθος σημείο στην περιοχή; Μήπως έπρεπε να δείχνει προς την 7ης Μεραρχίας; Την έξοδο από Καβάλα προς βαπτιστήριο κτλ;

 


 

Τελικά η εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ είναι και θέμα ηλικιακό. Πρωτίστως είναι ζήτημα πολιτικό, ιδεολογικό. Αμέσως μετά σίγουρα παίζει ρόλο και η ηλικία. Ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος του κόμματος σωστό είναι να προέρχεται από τη νέα γενιά στελεχών. Να εκφράζει το καινούργιο και το σύγχρονο. Καλοί όλοι οι άλλοι και με αξιοπρόσεκτη παρουσία στα πράγματα. Καλώς ή κακώς αυτό που είχαν να κάνουν και να πουν, το έκαναν και το είπαν. Κάποιοι την εποχή του Ανδρέα, άλλοι στην εποχή του Σημίτη. Σήμερα που όλα είναι διαφορετικά, τι δουλειά έχουν στη διαδικασία εκλογής νέου επικεφαλής;

 

Δεν έχουν καμία. Επειδή αντίθετα έχουν φιλοδοξία, προσπαθούν να σταθούν στο προεκλογικό τοπίο και να ισχυριστούν ότι αν και παλιοί μπορούν να φέρουν το νέο. Σενάριο που απλά δεν βγαίνει. Ας δουν τι συμβαίνει σε όλα τα άλλα κόμματα κι ας καταλάβουν τις απαιτήσεις της εποχής. Στο κάτω κάτω της γραφής άλλαξε και το εκλογικό σώμα. Πολλοί από αυτούς που τους ψήφιζαν τότε, σήμερα μπορεί και να μην ζουν.

 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται καθημερινά διάλογος περί του ίδιου θέματος. Τα περισσότερα τοπικά στελέχη ή φίλοι του ΠΑΣΟΚ, ζητούν ήρεμη διαδικασία και όχι αντιπαλότητα. Σχετική είναι η ανάρτηση του κ. Κώστα Κουνάκου: «Προς τους ένθερμους υποστηρικτές υποψηφίων προέδρων στο ΠΑΣΟΚ. Σταματήστε να διχάζεται και να πυροβολείτε τους «αντιπάλους» σας και μη υποστηρικτές σας. Αιδώς! Η καλλίτερη μέθοδος αυτοεξόντωσης…».

 

Επίσκεψη στη δομή του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» έκανε τη Δευτέρα ο Υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος. Εκείνη την ώρα εντός βρίσκονταν περίπου 100 άτομα. Πρόσφυγες και κυρίως μετανάστες. Γυναίκες οι περισσότερες. Οι υπόλοιποι απουσίαζαν στις εργασίες τους. Σήμερα η δομή φιλοξενεί περίπου 650 ανθρώπους. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Τα παιδιά συνεχίζουν το μάθημα στη σχολική μονάδα που υπάρχει μέσα στη δομή. Την ίδια μέρα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε και τη δομή φιλοξενίας στη γειτονική πόλη της Δράμας.

 

Στην Καβάλα, σε χώρο του ξενοδοχείου Εγνατία, προγραμματίζει την έκτακτη γενική της συνέλευση η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας. Η διαδικασία θα γίνει το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη. Την απόφαση η συνέλευση να γίνει στην Καβάλα, έλαβε σε πρόσφατη συνεδρίαση της η διοίκηση της Ομοσπονδίας. Η απόφαση διαβάζουμε ότι δεν ήταν ομόφωνη.

 

Κάποιοι άνθρωποι ήταν και παραμένουν περίεργοι. Επιβεβαιώνοντας αυτό που συχνά έχουμε στο μυαλό μας κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη φράση «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου». Υπάρχει λοιπόν άνδρας που συστηματικά κοιμάται στο Δημοτικό Κήπο. Κάποιες φορές ακόμη και στις 10 το πρωί! Στην ανατολική πλευρά του Κήπου, στο ημικυκλικό μαρμάρινο παγκάκι.

 

Σε ένα άλλο περιστατικό άγνωστος ή άγνωστοι βρήκαν, μετέφεραν και τοποθέτησαν κοτρόνες σε παρκίδα- δίπλα στο δρόμο- πάνω από την Τόσκα. Για να μην σταματά κανένα αυτοκίνητο εκεί ή για κάποιον άλλο παρεμφερή λόγο.

 

Ο Μιχάλης Φασούλας που προ ετών ασχολήθηκε με τα κοινά (στον τότε Δήμο Ελευθερών), γράφει για κάποιους άλλους ανθρώπους. Περίεργους και επικίνδυνους που επιμένουν να ρίχνουν πυροτεχνήματα σε περίοδο καύσωνα και για ασήμαντο λόγο: « Το σπορ αυτής της εγκληματικής ανευθυνότητας , διαδόθηκε και επεκτάθηκε σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Νέας Ηρακλείτσας (περιοχή Σαράντα) και δεν μονοπωλεί πλέον την κούφια επίδειξη πλούτου και ανοησίας, μόνο η περιοχή της μικρής εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας. Μήπως οι διαθέτοντες ενοικιαζόμενες κατοικίες, να απαγορεύουν την χρήση των πυροτεχνημάτων και η αστυνομία να επιλαμβάνεται, πριν ξεκινήσει η πυρκαγιά;».

 

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου επαναλειτουργεί ο Απόλλωνας. Ο μοναδικός κινηματογράφος της Καβάλας είναι σε διακοπές από τις αρχές του μήνα. Οι φίλοι του σινεμά εξυπηρετούνται από τον Ζέφυρο. Εκεί η προσέλευση συνεχίζει να είναι πολύ ικανοποιητική. Από σήμερα ο Ζέφυρος αλλάζει ταινία, προβάλει τη δραματική παραγωγή του 2020 με τίτλο «Γκαγκάριν».

 

Αυτό λέγεται δυσάρεστη έκπληξη. Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της βιογραφίας του Βασίλη Καρρά στην Ελευθερούπολη έγινε με πολύ λίγο κόσμο το απόγευμα της Δευτέρας. Φαίνεται ο καιρός δεν είναι κατάλληλος για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Είναι σα να μην έγινε, εκτιμούν πολλοί. Για αυτό και σχεδιάζουν να την επαναλάβουν κατά τη Χειμερινή περίοδο. Αν όχι στην Ελευθερούπολη, κάπου αλλού στον ίδιο δήμο.

 

Δυσαρέσκεια από πλευράς των μηχανικών. Το ΤΕΕ ΑΜ δεν έχει καμία σχέση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου αν και θα μπορούσε (ή και θα έπρεπε) να μετέχει στο διοικητικό του συμβούλιο. Ούτε έλαβε μέρος, αφού δεν προσκλήθηκε, στην πρόσφατη συνέλευση των εταίρων του ΣΒΑΑ.

 

Καθιερώθηκε όπως φαίνεται η αφαίρεση πινακίδων από τα οχήματα επισκεπτών στη συνοικία της Παναγίας. Γίνεται καθημερινά. Το μέτρο βοηθά ώστε να καταλάβουν την απαγόρευση της στάθμευσης άπαντες. Μέχρι τότε έκαναν ότι δεν διάβαζαν το περιεχόμενο των πινακίδων. Κι ας ήταν γραμμένο και στην Αγγλική γλώσσα.

 

Αναβάλλεται για να γίνει αργότερα, μάλλον ποτέ, η συναυλία στα Κάστρα της Νέας Περάμου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Κάτι δεν πήγε καλά κι αυτό μάλλον δεν είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε την εξήγηση της επίσημης ανακοίνωσης. Μήπως δεν πήγαινε καλά η προπώληση εισιτηρίων; Συμβαίνουν κι αυτά με τις συναυλίες. Ο Δήμος Παγγαίου έχει κάτι άλλο για να ετοιμάζεται. Τη Λευκή Νύχτα και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

 

Για το θέμα του υποβιβασμού των δημοτικών σχολείων και μιας ενδεχόμενης, δυσάρεστης, συνδιδασκαλίας είχαμε ως τώρα: Αντιρρήσεις από τους εκπαιδευτικούς και το σύλλογο τους. Από την Ένωση Γονέων Καβάλας και την Ομοσπονδία Γονέων της ΑΜΘ. Σε αυτούς προστίθεται κάτι ακόμη. Το Συνοντιστικό- διαβάζουμε- των γονέων των σχολείων που θίγονται. Είναι υποτιμητικό ειδικά για την ιστορική Ένωση Γονέων Καβάλας, κάποιοι άλλοι να προσπαθούν να μπουν στα πόδια της και τελικά να την παρακάμψουν. Λίγος σεβασμός σε ότι προϋπάρχει, δεν θα έβλαπτε.

 

Υπήρχε μια αγωνία για το αν θα γίνει ή όχι η συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καβάλας το μεσημέρι της Δευτέρας. Τελικά επετεύχθη απαρτία κι η συνεδρίαση έγινε κανονικά. Μεταξύ άλλων ανακύπτει θέμα με συμβούλους που ενώ αποσπάστηκαν στην Καβάλα επειδή εξελέγησαν στο Τοπικό, η υπηρεσία τους τοπικά δεν τους επιτρέπει να παρίστανται στις συνεδριάσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Επόμενο άρθρο

Κάμαλα μπορείς ;